Veckotur Skärgårdshavet – norr

Åland Skärgårdshavet 120714-22 Det var klarblå himmel när vi vaknade på torsdagsmorgonen. Dessutom hade tidiga sjövädret gått ut med väst 2-7 m/s, eventuellt vridande mot nord och avtagande. Att vi inte hade högsommarvärme i luften gjorde inte så mycket, kanske är skönt när man ligger på stranden men det blir bara jobbigt att paddla då. Som nu var det perfekt för en tur längs norra skärdgårdshavet..


Frukost i solen


Mot Långören
stor bild

Men först lite snirklande norrut mellan öarna. Heidi tog täten, förbi Österbådan, Båtören, upp till Hästskär och sen in i sundet vid Söderklobben. Där låg det några små stugor inbäddade i grönskan, med en svensk vimpel vajande. Annars såg vi mest Åländska flaggor och vimplar, de verkar rätt förtjusta i sitt eget landskap.
Här beslöt vi att vända västerut och som första stoppet siktade vi på Långören. Om vi kunde gå iland här så skulle det passa lagom till lunch.


Lunch
stor bild

Långören ligger rätt långt ut och alla öarna innan på vägen ut bestod mest av låga skär och kala klippor. Det var inte så stora vågor men mer än tillräckligt för att det skulle bli svårt att hoppa iland utan skydd. Men väl framme såg vi att det var ett smalt sund mellan den södra delen av ön och där funkade det perfekt. Vi hittade spår av vad som troligtvis har varit tilläggsplatser för småbåtar och lämningar av ett litet hus, så det har nog varit mer folk här ute förut.
Efter maten tog vi en promenad bort mot fyren. Kanske inte lika pampig som Utö, som vi missade efter Kökar. Men va f-n, det var ju i a f en fyr och den låg långt ut. Fick duga.. På håll såg det ut som en bastant stenfyr, men det var bara en bräcklig träkonstruktion, uppstagad av vajrar. En bit av gamla världen, med en helt modern solfångare, längst ute vid horisonten. Inuti hittade vi dock bara en död liten fågel..


Kolla fyren
stor bild


Västerut
stor bild

Tillbaks ut på vattnet paddlade vi först söderut mot Ytterskär (vilket kändes lite konstigt efter att kommit in från fyren, nu var vi ju inomskärs igen..), innan vi vek av västerut igen. Och den västliga vinden vred långsamt upp mot nord, så vi slapp få den rakt mot oss. Nu var det bara sköna sidvågor hela vägen..
Vi var först lite oroliga att det skulle börja blåsa mer under eftermiddagen, precis som dagen innan. Särskilt nu med helt klarblå himmel kunde det ju bli en del sjöbris. Men den höll sig lugn och fin, och verkade i själva verket avta, precis som utlovat.


Ska bara svara..


Ganska liten vik

Mot Buskhäran och sen vidare mot Svartstenarna, där det blev fikastopp. Fortfarande helt blått ute hos oss men nu hade det börjat bygga upp rejäla moln söderöver, in över land. Vi var inte helt säkra på vilket håll det rörde sig åt och ville gärna ha en fingervisning om morgondagen innan vi letade tältö. Helst skulle vi stanna så långt ute som möjligt men det krävde en hygglig prognos..


Fika Svartstenarna
stor bild


Regn söderut
stor bild


Lyssna på sjövädret Västerlägret
stor bild

Klockan var bara fyra ännu så vi paddlade vidare mot Västerlägret, och rattade in 16.55-vädret där. Det blev fortsatt finväder, så vi kunde börja spana runt. Här på ön var det dock lite för skröfsligt, även om vi vid det här laget hade en ganska låg lägsta-nivå på planhet & struktur..


Låga skär..
stor bild


..nära vattnet
stor bild

Ett litet hopp till Hötarbådan, som såg riktigt slät och fin ut. Jodå, riktigt platt var det, och inga buskar över huvud taget.. Tror högsta punkten låg under två meter och man fick gå ända till andra sidan vid toalettbesöken. Och då ändå huka sig, om man ville komma ur synhåll. Hade det blåst upp mot kuling skulle det nog skölja över hela ön..
Men där vi gick iland på södra sidan var det jättefint, helt plana hällar ända ner i vattnet, och fantastisk utsikt horisonten runt. Jätteskön kväll! Som vart rätt sen, eftersom solen nästan gick ner i havet den här gången..


Torsdag kväll
stor bild


Vidare västerut
stor bild


Mot Pattungarna

Det var lika blått när vi vaknade på fredagsmorgonen och som tur var inte mycket vind nu heller. Första målet för dagen var Pattungarna. Med det namnet bara måste man paddla förbi..
När vi närmade oss så började luften fyllas av tordmular. Vi hade sett en del innan, men här bodde tydligen en hel koloni och ju närmare vi kom desto fler blev de. Tillslut var det nog hundratals som flög varv efter varv runt oss, som gamla propellerplan ungefär. Det går inte så fort och de har lite svårt att svänga snabbt. Man kan tänka sig flygande pingviner, mycket flaxande men mindre verkstad liksom. Verkligen i skarp kontrast till de graciösa tärnorna..
Som tur var verkar de inte så rädda av sig, de beter sig mer som de bara är nyfikna. Annars är det alltid trist när man skrämmer djuren med kajakerna. De är oftast mer rädda för oss än för motorbåtarna tyvärr..


Tordmular
stor bild


Svårt att komma i mellan..
stor bild


..här går det bättre..
stor bild

Vidare söderut till Rödskär, som verkligen gjorde skäl för namnet. Stora, vackra klippor, och betydligt högre än de vi passerat innan. Väderskär nästa, där vi bara passerade nordsidan innan vi paddlade utåt igen. Vi ville se Låga Skärgården också, som sista stopp på ytterskärgårds-turnén..


Kisspaus Rödskär
stor bild


Låga skärgården
stor bild


Lunch Sundskär
stor bild

Och skären här ute stack inte upp mycket ur havet, till och med de fåtaliga husen var rätt låga. Vi tog lunch på Sundskär, mitt i ögruppen. Nu hade det börjat dyka upp en hel del moln på himlen. Inget direkt oroande men det skulle komma in sämre väder under natten. Ett tag varnade de t o m om riktigt hårda vindar på Svenska sidan av Ålands hav och rekommenderade fritidsbåtar att söka skydd.
Tillbaks sydväst, mot Kalskär. Här paddlade vi längs fantastiska klippor, jättestora och helt röda, och med dyning rullande in från norr. Runt Knöppelskär, lite surf söderut och sedan in bakom Västerklobben igen.


Runt Knöppelskär
stor bild


Öpromenad Kalskär
stor bild

Här beslöt vi att slå läger för kvällen. Klockan var visserligen inte så mycket, men vädret var fint och det skulle sitta skönt med en ledig eftermiddag. Dessutom, skulle vi fortsätta längre västerut skulle det bli en rätt lång etapp hem i morgon. Upp med tälten vid inloppet till den smala viken på Kalskärs västsida, sen bad, fika och slappa i solen.
Därefter var det dags för en rejäl öpromenad för att kolla klipporna på nordsidan, från land den här gången.


Röda klippor
stor bild


Insjöar


Sista kvällen
stor bild

Och det var verkligen ett kalt skär. Hela norra sidan består av jättelika, långa flacka klippor, som sträcker sig flera hundra meter in. Därefter börjar pyttesmå små tallar sticka upp ur skrevor, ljung, fler tallar, björk och al, som till sist blir till en tät skog på södra delen av ön. Dessutom några stora insjöar med näckrosor. Det går en kabel hit ut men vi såg få spår av människor. Spridda rester av någon slags träbåt och en säkert trettio år gammal plastbåt, uppdragna i skogen innerst i vår vik. Annars bara timmerstockar, troligtvis tappade från en båt och uppkastade av en rejäl storm, låångt upp bland klipporna.
Jo, några får såg vi skymten av, och en skylt där man kunde ana ”No dogs..”. Det gick inte att läsa från vår lägerplats, så Karl-Johan paddlade över medan jag beslöt att ta landvägen. Det tog ungefär en halvtimma, gentemot 5 minuter..


Solnedgång över Ålands hav
stor bild


Oväder på väg
stor bild

Sista natten med gänget är alltid lite melankolisk. Man har svetsats ihop under veckan och tiden går alltid alldeles för fort. I morgon var det redan dags att paddla tillbaks igen..
Tidigt i sovsäckarna och regn under natten. Det stora ovädret uteblev dock den här gången..


Hemåt igen
stor bild

Det kom några skurar under morgonen och även om det höll upp precis när vi packade blev det en hel del blöta grejer. I kajakerna först strax efter tio. En blandning av dåligt väder och ovilja att paddla hem antagligen..
Kurs söderut, förbi Slätskär, Stäckan, Hamnö till Trätö. Här ville Anders, Heidi och Karl-Johan ta en sista sväng ut på havet, medan jag hellre fortsatte söderut. De ville ha mer vågor, jag ville ha lite lugn innan vi kom tillbaka till campingen.
Stannade till vid Örarna och plockade fram radion. Nu hade molntäcket lättat upp och jag lyssnade på ”Sommar” i P1, slumrade nog en stund i solen i mellanåt också..


Örarna


Västra Simskäla


Simskälafjärden
stor bild


Sandösund

Tillslut var det bara hem kvar.. Runt Västra Simskäla och sen rakt sydost ner mot Sandösund. Ganska kraftig vind ute på Simskalafjärden gjorde att det blev en del knepig sjö på slutet.
Framme vid campingen efter fem, upp med tältet, dusch och sen gemensam mat uppe vid serveringen. Jättekul att träffa alla igen, och höra vad de varit med om. Tyvärr tidig kväll eftersom vi skulle med färjan från Eckerö kl 8 nästa morgon.
Låång resa ner till Malmö igen..


Söndag morgon, mot Sverige igen..
stor bild

Åland är jättefint och vi hade en riktig kanontur förra gången vi var här, det pratades mycket och länge om den. Så det var med ganska högt uppskruvade förväntningar vi kom tillbaka. Men givetvis blev det bra nu med, om möjligt ännu bättre – om man nu kan jämföra upplevelser så där.
Vår grupp hade lagom många, ganska homogena paddlare, och det, tillsammans med hyggligt väder, gjorde att vi kunde paddla runt lite hur vi ville. Alla av oss prioriterade paddling och äventyr, mer än bara semester o ta det lugnt. Fast i o m att vi var ganska effektiva blev det inte så överdrivet långa timmar i kajakerna ändå. Snabba på alla rutingrejer som packa, komma i och ur kajakerna samt lättare att hitta tältplatser gjorde att det blev mycket tid för öpromenader, slappa i solen och annat också.
Jag var först lite skeptisk till storleken på de två andra stora grupperna, med så många deltagare trodde jag det skull bli problem med tältplatser och hålla koll på alla. Men de hade tydligen gått fint och de verkade hur nöjda som helst de med. Det handlar väl antagligen mest om vilka förutsättningar och förväntningar man har innan. Vi får väl se om det kommer ut nån turberättelse på Långfärdsbloggen så småningom..

En hel del paddlat, i ganska hyggligt tempo: 33,5+37,6+36,6+33+34,3+26,4+25 = 22,6 km. Anders, Heidi och Karl-Johan andra fick nog ihop en knapp mil till.

Karta över hela turen.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

10 kommentarer till “Veckotur Skärgårdshavet – norr

 1. Pingback: Veckotur Skärgårdshavet – norr – Johanssonkajak » Kanotnytt

 2. jim s

  Verkligen en lockande skärgård. Får vi nog lägga in i livets ”bucket list”. Fina bilder med några riktiga höjdare!
  Jim

 3. Ulf Post author

  Erik; Jo den norra sidan var nog vackrast.. Nästa gång skulle jag vilja komma längre österut, förbi Brändö upp mot Jurmo. Och gärna mer av norra Åland, ovanför själva fastlandet, där var helt fantastiskt..
  Jim; Visserligen känner jag mig lite partisk om Åland men jag tror inte du skulle bli besviken. Och glöm inte ett besök på Sjöfartsmuseet i Mariehamn, en höjdare om man gillar sånt.. Har man plöjt alla nummer av ”Longitude” så är det som att komma till Peterskyrkan i Rom ungefär..
  Har funderat på att släpa med min lilla systemkamera också, men tvekar lite.. Visserligen hade den tekniska kvalitén på bilderna blivit bättre, men risken är att det hade blivit för mycket pyssel varje gång man ska fota. Och att man hamnar i fotonörderiträsket, med ännu mer prylar mm att släpa på. Misstänker att risken är att man börjar plåta på samma sätt som jag bygger kajak, bra resultat men o så omständigt..
  Kanske bättre att behålla ”leken” med den lilla blå ”tvålkoppen” ändå..
  / Ulf

 4. eriksjos

  jo, tyckte nog oxå det norra var finast när vi var där. Vi paddlade ju i ungefär samma områden som ni även om vi inte var riktigt lika högt upp i norr.http://www.kajak.nu/bilderna/upplevt-2007/aland-2007-del2/
  Och det där med att bli besviken blir man väl sällan vid paddling? Är ju mest vid opadding när man inte kommer ut 😉
  Sen tycker jag att största skillnaden med systemkamera får man om man vill ha långa brännvidder, annars räcker de små pluttiga väldigt långt.

 5. Ulf Post author

  Opaddling gör verkligen ingen glad.. Håller med om brännvidden också. Använder i princip aldrig zoomen på tvålkoppen, men saknar ibland ett riktigt bra objektiv för alla fågel, säl o diverse andra djurbilder. Det blir vääldigt mycket prickar som ska föreställa något..
  Fördelen är väl annars enkelheten, den är alltid med så det är något större chans att det blir bilder..
  / Ulf

 6. jim s

  Tar dig ad notam om norra Åland.
  Longitude har vi plöjt, köpte häromdagen ett antikvarieex av Eric Newby´s ”Sista seglatsen”, detta även om jag läst den för länge sedan. Bra att ha ett ex extra så man kan sätta boken i näven på någon som kan behöva ett ex.
  Fortsätt med den blå tvålkoppen! Du lyckas att fånga så många olika paddelturer med aldrig sinande varianter på bilder med paddling in sjö, solnedgång och djur och allt det andra. Fina reseberättelser.
  Ska nu ta mig an att segla hem båten från norra Bohuslän; S 9 – 12, oftast regn. I sådana kryssbogar får man fräsch och vältvättad hy i ansiktet. Inga mygg.
  Jim .

 7. Ulf Post author

  Jag hörde från Heidi i förmiddags, hon är uppe och ensampaddlar och hade precis passerat Tjurpannan. Stökigt.. Men det verkar lugna sig lite nu för att bli fint men blåsigare fre-söndag sen.
  Det tristaste med kryss är annars att det är så kallt tycker jag. Man har massa kläder på sig och fryser ändå, medan de man möter i läns sitter i badkläder o trivs. Kan det verkligen vara riktigt rättvist? När man paddlar är det ju nästan lika varmt alltid, mest beroende på hur fort man paddlar liksom..
  Men lycka till med seglingen, det är ju inte såå tråkigt det heller.. Och trivsamt röd i ansiktet blir man ju alltid..
  / Ulf

 8. Ulf Post author

  Tack Erik! Det är svårt att misslyckas med så vacker skärgård! Skönt att vara klar i verkstan o kunna paddla lite också, det är ju betydligt bekvämare att bara luta sig tillbaka o följa ditt bygge på nätet i stället.. 🙂
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.