Tjäröfestivalen

Tjärö Blekinge 120831-02 Så var det dags Tjäröfestivalen igen, nu för tredje året i rad. Och som vanligt bjöds det på massor av kurser, turer, prova-på-paddlingar, föreläsningar, utställare, grillkvällar, dans och barhäng ute på Tjärö i västra Blekinge. Bara lite mer o lite bättre den här gången!
Vi brukar försöka sticka upp redan på torsdagen för att få upp tält och komma i ordning i lugn och ro, innan allt kör igång fredag efter lunch. Men den här gången ville Heidi förbi och träffa sin släkt i sommarhuset i Osby på vägen upp. Så det blev avstigning i Pukavik för mig i stället..


Regn, ingen vind..

Jag har paddlat härifrån till Hällaryd förut en gång 2006, med sol och vind i ryggen. Fick inte riktigt samma känsla nu dock, när vi lastade av grejerna i den lilla båthamnen. Det strilade bra och åskan mullrade oroväckande nära. Bara vinden var rätt beskedlig.
I början paddlar man igenom en liten fin skärgård men efter Mörrumsåns utlopp är det öppet vatten hela vägen. Här ungefär avtog regnet och byttes ut mot rak, ganska kraftig motvind i stället. Kul med omväxling men marginellt bättre..


Vind, inget regn..

Utanför Stärnö hade jag en hel del rätt stökig sydlig sjö men den lugnade sig när jag kom närmare Hällaryd. Snabbt stopp på Bockö för att hälsa på djuren och lyssna in 4-vädret. Ganska dyster prognos med avtagande vind men risk för regn torsdag natt och fredag fm. Gick långt ut runt Allböle i meterdyning och sen upp till Tjärö.
Nästan helt tomt på ängen så det var fritt fram att välja plats. In bland träden fick jag upp tält, tarp och torklina, lagom nära men ändå lite avskilt.
Träffade Jonas och resten av gänget från Paddling och blev inbjuden till middag på vandrarhemmet. Smakade nog betydligt bättre än min medhavda champinjonsoppa på burk. Även Jon Turk och Oscar Chalupsky hade anlänt och det blev en trevlig kväll. En av höjdpunkterna var när Oscar, efter att ha lyckats hålla tyst i flera minuter och lyssnat på delar av Jons expedition, skulle förklara hur mycket bättre allt skulle gått om de i stället använt Epic-kajaker. Han lider inte av någon falsk blygsamhet direkt.. 🙂


Besök på Bockö

Det kom en del regn under natten men sen höll det upp under fredagsmorgonen. Dr Kajak och jag pysslade runt lite under förmiddagen med att fixa till bryggorna nere i viken. Både åka båt och traktor, länge sen sist! Under dagen dök det upp mer och mer folk och det blev många avbrott för välkomnande och snack om vad som hänt senast.


Jon Turk

Efter lunchen rullade festivalen igång och jag började med att hålla en säkerhetskurs. Som vanligt en stunds teori först uppe på land med allmänt säkerhetstänk, utrustning, stöd, evakuering och olika metoder för kamraträddningar. För att sen avsluta med blöta övningar ute i viken. Lite dramatiskt blev det när jag precis hade nämnt axelns utsatthet vid höga stöd och Jonas kom springande och undrade om det fanns en läkare på plats – någon hade råkat dra sin axel ur led. Och vips försvann plötsligt två av mina deltagare. Som tur var löste det sig bra dock..! Visserligen är det nyttigt med realistiska kurser men det här var lite på gränsen.. 🙂
Senare på kvällen blev det först middag vid ladan och stora tältet, sen föreläsning av Jon Turk. Jag visste inte så mycket om honom och vad han sysslade med, och när han började snacka blev det först ännu mer osäkert..! Men efter en något surrealistisk inledning blev det riktigt bra. Inte jättemycket paddlat men en rejäl expedition, väldigt engagerat framfört och med en stor dos livsfilosofi..


Lördag morgon

På lördagsmorgonen sken solen från en klarblå himmel och när Heidi och jag kom bort till frukosten var det redan lång kö utanför. Det är lite stimmigt inne i matsalen så det var skönt att kunna sitta ute och äta.
Förmiddagen höll jag en kurs i kajakmanövrering, en något mer avancerad variant. Jag vill gärna börja även här med en stunds teori på land. För att lättare kunna förklara och visa teorin bakom hur kajaken ser ut och fungerar i vattnet, och de tre saker vi huvudsakligen har att jobba med. Eller body, boat & blade som de väl brukar säga på engelska.. Brukar även ta upp rätt mycket praktiska grejer typ hur, när och varför man använder skädda och andra saker man har nytta av i den vanliga paddlingen. Det är visserligen jättekul att kunna en massa olika piffiga styrtag men det är ofta mer relevant att kunna visa på vad och hur man har nytta av det under vardagliga situationer. Paddla i och vända upp mot/med vind & vågor.


Frukost


Lunch

Lördagseftermiddagen hade jag frigång och hängde på surfskipaddlarna en sväng. Tänkte först kolla om det fanns någon ledig rimligt stabil ski men som tur var var alla redan bokade. Men det funkade hyggligt i gamla Bettan också. Visserligen såg man mest ryggtavlorna av Oscar & Ola men en del lyckdes jag hålla hyggligt jämnt tempo med. Skönt att komma ut och röra sig lite och paddla nån mil också – även om det är kul med kurser så blir det inga längre distandser paddlat. Och så slapp man ju hålla låda hela tiden.. 🙂


Surfski


Lördag kväll

Under kvällen höll först Justine Curgenven ett kort föredrag om sin kommande ”This is the sea”-film och visade bilder från en paddling runt Eldslandet i sydamerika. Därefter körde Johan Wirsén och hans Blues Garage igång med musiken som vanligt. Lite tidigare än förra året gjorde att det var en hel del som orkade hålla sig uppe den här gången..
Fin fullmåne på väg tillbaka till tältet.


Blues Garage

Söndagsmorgonen började lite mulet men efterhand lättade det upp. Nu hade de möblerat om något i matsalen så det blev mindre kö vid frukosten. Uteäta nu med.
Under förmiddagen höll jag sen en lättare variant av gårdagens manövreringskurs. Vilket i slutändan brukar bli ungefär samma grejer.. Dryga två timmar är ganska lagom och på slutet märktes det att alla började bli aningens mätta efter helgen.
Heidi skulle börja skolan på måndagen så vi fick tyvärr stressa iväg direkt efter lunchen. Vanligtvis brukar det vara rätt skönt att bara ta det lugnt och vänta in alla andra. Och dessutom paddla runt en sväng på vägen hem också. Nästa gång..


Hem igen..

Årets upplaga av Tjäröfestivalen blev en riktig höjdare! Varje gång har vi snackat efteråt om att; nu, nu kan det inte bli bättre än så här. Men det kan det tydligen..!
Vädret var visserligen inte riktigt i klass med förra året med lite grått i början och slutet, men lördagen var helt kanon med strålande sol och hyggligt varmt. Mestadels svaga vindar o vågor förutom en del fin sjö under söndagens surfskitur ut till Tärnö.
En bra blandning av instruktörer, föreläsare, kurser & aktiviteter. Allt i från surfski, SUP, forskajak, lek & långfärdskajak med turpaddling, manövrering, teknikövningar, tjejgrejer, barnaktiviteter, grönlandsrollar, säkerhetskurser mm på programmet. Plus en hel del utställare och sponsorer.
Arrangemanget har blivit smidigare med med all bokning och drop in på plats, lättare att hitta till aktiviteterna och bättre logistik med frukost, lunch och middag. Det som har gnisslat lite har snabbt rättats till, som frukosten t ex.
Kul att fler och fler hittar hit! I år var det runt 250 deltagare från hela landet. Mestadels från södra halvan men en hel del västkustbor också. Stockholmarna verkar trögast att flytta på..

Några av årets instruktörer och föreläsare:
Gordon Brown från Skyak Adventures på Skottland.
Oscar Chalupsky Mr Epic, tolvfaldig surfskivärldsmästare.
Justine Curgerven från Cackle TV.
Jon Turk
Nicolai Ilcus från Arrow Kayaks.
Ulrika Larsson från Green Adventures.
Per Fredin från tidningen Paddling.

Förhoppningsvis rullar det på framöver och fortsätter utvecklas. Vem vet, det kanske blir ännu ännu bättre nästa år..

Jag hann som vanligt inte ta några bilder men turligt nog har Erik o Pia hela listan på sin hemsida! Där finns även länkar till andra som har bild & text från festivalen..

/ Ulf

6 kommentarer till “Tjäröfestivalen

 1. Pingback: Tjäröfestivalen 2012 – bra som tusan! | kajaknördar

 2. Pingback: Tjäröfestivalen – näthittat » Kanotnytt

 3. Ulf Post author

  Peter; Hm, tack! Tycker själv inte det blev så mycket roligt plåtat den här gången tyvärr. Man har fullt upp hela tiden och glömmer dessutom släpa med sig kameran.. Orutinerat.. Men grymt paddlat i surfskin förresten! Du låg ju bra till tillsammmans med O & O där framme i täten!

  Göran; Hej, kul att träffa den berömda Dr Kajak i verkligheten, o inte bara knåpa ihop hans artiklar..!

  Erik; Det blir klubbtur till Blekinge i helgen o jag är turgeneral.. Vädret pendlar just nu lite mellan regn och något mer regn.. Torrdräkt, tarp och (whiskey)toddy blir nog temat.. 🙂

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.