Malmö runt

malmo070311_01.jpg

Malmö kanal 070311 Förra helgen köpte jag en ny vingpaddel av Siven så hela veckan har gått till att paddla varv efter varv i kanalen. Jag har visserligen provat det några gånger tidigare men annars har det varit plattpaddel genomgående sen jag började paddla. Inget riktigt övervägt beslut utan som de flesta kör man med samma som polarna använder.
Eftersom det inte blir något bygge i vår så måste man ju ha något roligt ”projekt” att sysselsätta sig med och då tänkte jag se om det inte går att få lite mer fart i kajaken..

malmo070311_02.jpg
Stadspaddling
Stor bild

Tycker för det mesta att det funkar hyggligt med min gamla plattis men när man träningpaddlar och vid långlopp känns det lite trögare. Man kommer till en gräns när man liksom inte får inte ner effekten i vattnet – svårt att hålla bettet och det blir lätt för mycket grävande.
Nu har jag bara precis kört igång och det plaskar tidvis rätt ordentligt men ibland släpper det nån kilometer och då flyter det på bra – man kan hålla samma tempo med lägre puls och betydligt mindre ansträngning. Tekniken är väl sådär men timmarna i paddelmaskinen har nog underlättat lite.
Har inte kollat farten ännu men det verkar inte gå långsammare i alla fall – ska försöka ta några tider när jag känner mig mer hemma.
Sen tänkte jag ta med vingen på nästa bassängövning också, för att få lite mer säkerhet i styrtag och stöd – kanalen är inte riktigt rätt ställe att testa sig fram där..

Och jag skulle väl egentligen på med det där rodret också, får se om jag kan få till det innan sommaren..

/ Ulf

4 kommentarer till “Malmö runt

 1. Erik A

  Akterliga styrtag är akterliga bromstag med vingpaddel. Jag tror att du kommer uppskatta roder ifall du ger det en chans. Att raca en roderlöskanot är inte så roligt de gånger man måste ta styrtag. Att dessutom ligga på våg bakom en annan kanot är något som lyfter känslan ordentligt.
  Nackdelen med roder blir förstås att du inte kan sladda runt kanoten lika snabbt som med utan.
  Med så många duktiga vingpaddlare i klubben har du alla möjligheter att få expertråd.

 2. Ulf

  Ja det känns verkligen att man hade haft nytta av ett roder – sen skulle nog fören ha stuckit ner några cm till för att få bätre bett också. Men det är kul att prova något nytt och särskilt när man känner resultatet så snabbt – får se när jag börjar ta tider hur mycket det verkligen ger. Första riktiga testet blir väl Rönne-å-rännet nu i maj!
  Sen vet jag inte om jag hinner göra något ryck med snickrandet också eller om jag ska fokusera på vingpaddeln ett tag för att sen lämna skäddakajaken och prova en riktig roderbåt i stället.
  Jo tips (och pikar..) får man hela tiden av tävlingspaddlarna.. 🙂
  / Ulf

 3. mr.rex

  Här kommer en grotesk idé.
  Kanske man skulle kunna utröna hur det fungerar med mer grepp förut genom att prova med olika skeddor limmade på lite godtyckliga avstånd från fören.
  Jag har aldrig hört någon som provat så det säger väl allt ;=)

 4. Ulf

  Hm.. jo jag var faktiskt inne på lite liknande tankegångar.. Att med silvertejp (vit silvertejp, naturligtvis..) och divinycellplast som man skär till, tejpa på en djupare och mer utdragen förstäv – och se hur det fungerar med rodret. För att sen kunna utnyttja det vid nästa kajakbygge..
  Men det känns som det är långt tills dess, först måste jag få paddeln att fungera ordentligt. Farten är rätt ok men det skvätter v ä l d i g t mycket ibland..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.