Ven

ven121216_01

Ven 121216 Tyvärr var det inte riktigt läge för övernattningstur, som vanligt för mycket jobb, pepparkakshusbyggande och annat pyssel som ska vara klart innan helgerna. Men lite paddling borde det ju gå att klämma in, även om isen lagt sig inne i kanalen. Först funderade vi på att åka upp till Kullen men kom på att det var ju länge sen vi rundat Ven..

ven121216_02
Ålabodarna, tji Ven i sikte

ven121216_03
Mot Ven

Inte jättemånga som var intresserade att hänga på men precis när vi packat klart och skulle lämna klubben dök Karl-Johan upp. Omstuvning och sen sikte norrut.
Några grader över nollan, regnstänk på vägen upp, men förhoppning om uppsprickande, och sydostlig vind. Prognonsen var ökande framåt kvällen men då skulle vi vara tillbaks för länge sen. Ganska disigt när vi sjösatte i Ålabodarna och vi fick gå på kompass första biten. Man får passa sig lite här för det är rätt mycket trafik, och i o m att farleden gör en del knycker precis vid Ven vet man inte alltid var de stora fartygen är på väg..

ven121216_04
Stort möte

ven121216_05
Mindre möte

Lite lugn sjö in från sidan men regnet höll sig borta nu. Precis när vi kom fram till Haken såg vi en hel massa kajaker på väg norrut förbi Bäckviken. Det var ett gäng danskar som utgått från Vedbæk och också skulle runda Ven, fast åt andra hållet liksom. Och eftersom de har betydligt längre överfart måste de ha startat riktigt tidigt, precis när det börjat ljusna. Brukar i o f s träffa en del kajaker här men aldrig så många, och mitt i december..

ven121216_06
Kyrkbacken

ven121216_07
Lunch

Efter att ha rundat sydspetsen kom långsamma loja vågor rullande in bakifrån och himlen såg nästan ut att kunna spricka upp lite. Lunchläge framme vid Kyrkbacken och vi hittade ett perfekt matbord bakom några fiskebodar. Promenad runt hamnen men inte mycket folk ute.

ven121216_08
Strandpromenad

ven121216_09
Avfärd

När vi hoppat i kajakerna igen och satt kurs norrut, mötte vi danskarna igen. Vi hade en bit kvar runt medan de siktade västerut.
Det hade ju snöat rätt mycket i december och på norrsidan låg det fortfarande en del kvar på branterna. När vi närmade oss Norreborg mötte vi vinden igen och efter Husvik sneddade vi över mot fastlandet.

ven121216_11
Norrsidan

ven121216_13
Hemåt
stor bild

Skön paddling hemåt, lagom vågor in från andra sidan den här gången, och vinden höll sig i skinnet tills vi kom fram. Korta dagar så här års och det börjde redan skymma när vi lastade ur grejerna och packade in oss i bilen. Hemma i Malmö igen var det mörkt.

ven121216_14
Tillbaka

ven121216_15
Hamnkatten

Även om det är aningens omständigare att ta sig ut så här års är det ju lika skönt när man väl sitter därpå vattnet. Lite erfarenhet, hyggliga prylar och några trevliga vänner är bra att ha med också..

Padddlat 20 km.

/ Ulf

6 kommentarer till “Ven

 1. Pingback: Ven – näthittat » Kanotnytt

 2. Viktoria

  Åh, vad härligt det ser ut. Extra glad att turen blev till Ven – jag jobbar ju numera på Ventrafiken 😉

 3. Pingback: Vedbæk til Hven (Ven)

 4. Thomas

  Hej. Jeg var en af danskerne, som I mødte på turen rundt om Hven. Det er rigtigt, at vi startede tidligt og vi var tilbage igen lige inden det blev mørkt. Vi roede lidt mere end 30 kilometer og havde en fin dag i det svenske. Måske ses vi en anden gang.

 5. Ulf Post author

  Viktoria; Bra att veta, om man skulle bli lite kinkig och inte orka paddla hem nångång.. 🙂

  Erik; Jo det var lite pyssel som behövde styras upp. Typ sparat arbete är väl också ett arbete. Eller nåt sånt..

  Thomas; Ni hade verkligen en bra bit längre paddling än vi hade, o ändå tyckte jag det var precis vi hann med. Och vi ses nog fler gånger runt sundet..
  Det var förresten via Eriks (här ovanför) hemsida som jag hittade er turberättelse. Det är en liten paddelvärld ibland.. 🙂

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *