Måkläppen

maklappen130106_15

Måkläppen 130106 Peter och Henrik mailade ut och undrade om det fanns något intresse för lite sälspaning vid Måkläppen till helgen. Den här gången hade varken Heidi eller jag egentligen tid så vi avvaktade till sista minuten. Först när Heidi sms:ade kl 7 på söndagsmorgonen – upphämtning 7.50 – började jag packa. Tur att man alltid har ballerinakex o pulverkaffe hemma..

maklappen130106_02
Sjösättning Skanör

Vi blev tillslut sex st, Henrik och Kerstin mötte också upp nere på klubben, som drog mot Näset. Det hade varit ovanligt varmt hela veckan så vi var av med både snön och isen här nere. SMHI lovade svag västlig vind och disigt. Vår förhoppning var att slippa regnet dock.
Det var helt stilla och öde när vi lastade av prylarna i Skanörs hamn, inte mycket folk ute så här tidigt på trettondagsmorgonen. Annars brukar det ju vara lite liv och rörelse även på vintern i o m att sälskyddet runt spetsen bara är öppen mellan november och januari. Resten av året råder totalt tillträdesförbud, som även sträcker sig en bra bit ut i havet runt omkring.

maklappen130106_03
Ut ur hamnen

maklappen130106_04
Sälar på land

Lugn paddling söderut ner till naturreservatet, som börjar strax efter den gamla fyren. Här brukar man också börja se de första sälarna, de är ganska ordningsamma och håller sig oftast inom gränserna. Fast den här gången var det nästan helt öde. Visserligen dök det upp några nyfikna huvuden men de var inte många och långt ute.
Vi hade nästan börjat misströsta lite men när vi närmade oss själva sydspetsen såg vi ett helt gäng gråsälar uppe på land. De var tydligen inte heller så morgonpigga av sig..

maklappen130106_05
Sälar i vattnet
stor bild

maklappen130106_06
Sälar o Henrik

maklappen130106_07
Sälar från land
stor bild

Vi lade oss stilla utanför och väntade medan de makligt hasade ner i vattnet för att kolla läget, de verkade verkligen inte ha någon större brådska. Fast tillslut låg de i alla fall utspridda 10-15 meter framför oss, och granskade oss noga, från alla håll o kanter. Vi försökte stirra tillbaka bäst vi kunde, men dels var de mångdubbelt fler, dels är de rätt stora – särskilt på det avståndet.
Även när vi gick upp på land för en snabb fika, hade vi ögonen på oss hela tiden..

maklappen130106_08
På väg tillbaka
stor bild

Det är ju inte så jättemysigt att sitta utanför kajaken så här års så det blev ingen längre sittning. Kaffe o kex, med lite sandknaster mellan tänderna som vanligt här nere.
Nu var det fler som vaknat till. Ett gäng joggare passerade förbi och flera fågel/sälskådare stod uppställda med stora kikare. De kom nog inte riktigt lika nära djuren som vi dock. Även när vi paddlade norrut tillbaks mot Skanör igen, hängde sälarna på bakom ryggen på oss. Fram till reservatsgränsen..

maklappen130106_09
Hemma igen

maklappen130106_10
Peter rollar
stor bild

Lagom till lastningen av kajakerna kom några stänk o vi fick söka tröst med en extra fika på Café Kust i Falsterbo. Där kan man sitta under en fin VKV 100 och avnjuta kaffe & rekorderliga bakverk.
Så var årets första paddeltur avklarad..

Peter har lagt ut mer bild och text på MKKs långfärdsblogg..

Paddlat 14 km

/ Ulf

10 kommentarer till “Måkläppen

 1. jim s

  Säl från många vinklar, fina bilder. Lockande att komma ut nu när det är mildgrader.
  Här väntar vi annars på nya köldgrader så vi kan fortsätta åka långfärdsskridskor. Balerinakex funkar även på is. Jim

 2. Ulf Post author

  Hej Jim! Jo det verkar som vi får lite kyla här nere också, men forhoppningsvis behöver vi inte byta in kajakerna mot skridskor i år.
  När det gäller kexen finns det som du nog känner till vissa saker att ha i åtanke: De flesta Ballerinavarianterna funkar ju utmärkt under den lite kyligare delen av året (alltså även vissa somrar tyvärr..). Däremot tål de inte värme något vidare, det blir mest en kladdig röra som inte går att inmundiga med någon slags värdighet. Då tar man i stället med fördel fram Singoallavarianten. Både gräddsmeten och sylten verkar tåla upp till bastutemperatur (inte finsk dock..) utan att krokna. De blir o andra sidan grymt sega under vintern och kan då sitta kvar i gommen i veckor. Så enkel regel: Kortbyxor = Singoalla. Underställ = Ballerina. Däremellan = både och.

  Jag har kommit fram till det här genom lång empirisk forskning men det finns säkert kurser också..

  / Ulf

 3. jim s

  Jag uppskattar mycket grundliga analyser som leder tlll tydliga guidelines, till stöd för oss andra som mer drönar omkring. Det jag erfar från Singoalla är också dess hållbarhet, – en egenskap som mycket framhålls i dagens moderna samhälle. De håller sig fräscha i evigheter utan att ändras.
  Men, det jag saknar är analysen av de vattenfasta, de hydrofoba kexen, de som står mot såväl tältkondens som blöta sittbrunnar som kladdiga icapåsar i något packutrymme, detta utan att ändra smak.efter en vinters glömska. Där har du kanske något att bita i!
  Får man bara av locket på Singoallan kan mellankletet funka som klistervalla om det kniper….
  Knapra på!
  Jim

 4. Ulf Post author

  Misstänker att Singoalla kör med samma recept som det hade till pansarkexen i lumpen. Så gott som oförstörbara och med en hållbarhet graderad i årtionden.
  Fukt har jag däremot inte drabbats så mycket av, som tur var. Paddlar ju mest i solsken, mina luckor är ganska täta och jag förvarar alltid maten i bakre skottet. Liksom vid flygplanskrasher verkar de delarna klara sig bäst.
  Men det där om att det kan användas som valla är ju självklart när man kollar på Swix hemsida, färgerna koordinerar helt:
  Blåbär = Violett = -2° och kallare
  Hallon = Röd = +1° till -4°
  Citron-lime = Gul = +10° till 0°
  De nya smakerna Lakrits och Cheesecake vet jag inte riktigt, de kanske funkar som klister. Till nöds får man väl stoppa dem i munnen..

  Inget ämne är för litet om man verkligen vill..

  / Ulf

 5. Björn Thomasson

  Äntligen en empirisk kexutredning. Som jag har väntat! Men för att komplettera med det hydrofoba perspektivet som Jim efterlyser kan jag hänvisa till försvarets gamla rågkex (de i nödproviantpaketet). De var såväl hydrofoba som skott- och bombsäkra och köld- och värmetåliga. Levererades i hermetiskt förslutna foliepaket och bör ha haft en halveringstid som räknas i sekler och kunde följaktligen utminuteras till intet ont anande rekryter efter decennier i beredskapslagren. Men inmundigade tillsammans med försvarets likaledes oförstörbara smör-och-ostblandning som smörjmedel var det faktiskt en inte helt oäven, om än något svårsmält, delikatess i bivacken framåt nattkröken. Och stoppmätt blev man på ett enda!

  Så släng er i väggen Ballerinor och Singoallor!

 6. Ulf Post author

  Hm, lite konstigt när kommande generationer nån gång i en avlägsen framtid gräver upp våra mobförråd och bara hittar rester av kex. Kanske inte riktigt i samma klass som terrakottaarmen i Kina direkt..
  / Ulf

 7. Björn Thomasson

  Kanske mer spännande att hitta en bisarr terrakottaarmé efter paranoid kejsare med storhetsvansinne, men visst ligger något sympatiskt jordnära i en civilisation som sparar kex åt eftervärlden…

 8. jim s

  Tänk vad en diskussion kan dra iväg….
  Ulf hade sett några sälar och sen stökade vi till det, även om Ulfs vallningsschema var förträffligt.
  Gräv ner några epoxi- o kolfiberkajaker med kexpaketen så bidrar vi med något till eftervärlden.
  Jim
  .

 9. Ulf Post author

  Och ibland drar det iväg ett varv till.. Igår hörde en kund av sig med ett illustrationsuppdrag på en pytteliten bild till en förpackning, som börjar på B och slutar på allerina, för ett visst kexbolag i västra Sverige.
  Undrar hur man ska tolka det här, kan det möjligtvis vara något slags omen från högre makter? Är jag utvald, och i så fall, bör jag då odla skägg, plocka fram min gula torrdräkt och börja sprida evangeliet? Är inte helt hemma i den branchen men hade det rört sig om stentavlor eller brinnande buskar finns det ju en del förhållandevis pålitlig referenslitteratur.
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.