Verkstad

verkstad130411_09

Malmö Kanotklubbs verkstad är väl ett av de säkraste tipsen om man vill ha tag i mig. Antingen bygger jag nya kajaker eller reparerar trasiga. Eller så hänger jag bara där i största allmänhet o dricker pulverkaffe och käkar ballerinakex. Nu trodde jag det skulle vara lugnt ett tag framöver men dels behövde jag putsa upp min gamla träfärgade Corsa innan försäljningen, dels krävde den senaste SS:en lite översyn. Jag hade en svag misstanke att min fina lagning med silvertejp och Blekingetrafikens turlista kanske inte behagade hålla hela säsongen..

verkstad130411_02
skröfs

Först såg hålet inte så stort ut men när jag tagit bort de lösa bitarna tyckte jag det var lika bra att rensa ut till friskt trä runt om. En mindre reparation är lättare att få jämnt men risken var att det skulle kunna ligga sprickor kvar under. Man ser om glasfibern spruckit på insidan men den svarta botten döljer det mesta. Beslöt samtidigt att stoppa in spant 4 & 5 plus två extra bitar i mellan, för att få rätt böj på listerna.

verkstad130411_03
Snygga till hålet, obs viktigt med rätt verktyg..

verkstad130411_04
Limma list

Sen var det bara att limma list igen. Ungefär som vid bygget, bara lite kortare bitar den här gången. Jag lade bitarna aningen omlott och med fasade skarvar, för att få en starkare fog. Småpyssligt men inte direkt svårt. Den knepigaste biten är vid slipningen, att få allt att tura ordentligt så att inte lagningen syns vid målningen sen. Svart färg avslöjar det mesta..

verkstad130411_08
Lite petigt

verkstad130411_05
Glasfiber

Två lager glasfiber på utsidan (tre precis utefter kölen) och ett lager inuti. Mer slipning – man ser ojämnheterna bra i den glansiga epoxin. Till slut klarlack i skottet och två lager svart på hela botten. Det vita däcket såg fortfarande ok ut men a l l a repor syns i svart. Tips till nästa bygge..

verkstad130411_07
Målat o klart

verkstad130411_06
Funkar

Resultatet vart helt ok. Vet man var man ska titta kan man nog hitta lagningen men inget som sticker i ögonen. Tror inte styrkan påverkats nämnvärt och förhoppningsvis utan direkta brottanvisningar. Så sammanfattningsvis går det rätt bra att laga träkajaker. Några fler moment än rena glasfiberbåtar men inte särskilt mycket svårare..

Först bli man lite irriterad när det händer, sen bli man glad att det inte blev värre. Eller att någon skadade sig.. Men så här i efterhand är det rätt bra igen. Kajaken blev visserligen lite tilltufsad – fast det är ju så det är, man har ju en del skumma ärr själv på kroppen. Livets tatueringar liksom..

Ny säsong o nya repor..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *