Listerby

listerby130412-14_01

Blekinge Kuggeboda 130412-14 Det var en ovanligt seg vinter i år, isläggning utanför klubben redan innan lucia och sen släppte den inte taget igen förrän förra veckan. Heidi hade redan klämt en tur i Blekinge men själv hade det mest varit jobb senaste tiden. Men nu såg det äntligen ut att kunna bli lite tid över. Först velade vi om inte Göteborgs södra kunde vara något men sen såg plötsligt vädret bättre ut i Blekinge. Tillslut föll det på större solchans under söndagen. Österut alltså..
Vi hade ingen större brådska upp, det regnade en del under fredagseftermiddagen men det skulle hålla upp senare framemot kvällen. Så hellre paddla ut i lite mer mörker för att slippa bli så blöta, Listerby är ju inte så jättestort och ganska lättnavigerat. Fast när vi svängde ner på badplatsen i Kuggeboda hade regnet visserligen slutat, det låg i stället en tät dimma över fjärden..

listerby130412-14_02
Kuggeboda fredag kväll, dimma

Snabb packning för att om möjligt kunna utnyttja det sista ljuset. Paddling i mörker funkar, du ser fyrar och andra ljus bra, och i dimma är det kompass som gäller. Nu såg man knappt någonting, inte ens fram till kompassen..
Så Heidi fick kolla på min däckskompass med sin pannlampa, ta ut en kurs, och sen kunde vi paddla nån minut. Stanna, stämma av kursen igen, paddla vidare. Fastän det bara är ca 2 km ut till Ljungskär fick vi göra om det ungefär 10 gånger. Man tappar snabbt riktningen, mycket fortare (och mer..) än man tror. Tur att det nästan var bleke..
Framme i norra viken bar vi upp kajakerna till den västra lägerplatsen. Lättast att ha allt på plats o slippa riskera tappa någon pryl på vägen. Upp med tält, mat och sen uppesittarkväll. Henke hörde av sig och sa att han tänkte hänga på under förmiddagen. Några små stänk på tältduken.

listerby130412-14_03
Ljungskär lördag morgon

listerby130412-14_04
Gäss

På lördagsmorgonen var det fortfarande grått men inget regn. En högtrycksrygg var på väg och de lovade uppklarnade framåt kvällen. Sydlig vind, 6-10 m/s, vridande mot väst.
Henke skulle inte komma upp förrän till lunch så vi tog det rätt lugnt, frukost och därefter en kort öpromenad. Gässen var också sena i år, några låg redan på ägg men de flesta höll bara på o trumpeta runt. Känns inte så bra att störa så vi höll oss utefter ena kanten. Ljungskär ingår ju i EU:s Grace-projekt och stora delar av östra sidan var rensad från enar och buskar. Just nu såg det lite stökigt ut med stora högar som skulle brännas men framöver kommer det nog bli öppet och fint. Antagligen blir det plats för fler djur här ute också.

listerby130412-14_05
Heidi innanför Eneholmen
stor bild

listerby130412-14_06
Kuggeboda lördag lunch, ingen dimma

Strax efter tolv paddlade vi in till Kuggeboda igen, betydligt lättare i dagsljus.. Henke svängde precis ner när vi kom fram. Medan han lastade av o packade alla grejer gick jag bort o snackade en stund med Karlsson som stod och brände löv. Efter ett tag dök även hans fru upp och bjöd på glögg, mycket trevligt! Vi hann klämma in en snabb lunch också, utan Karlsson, innan det var dags att ge sig av igen.
Det var fortfarande rätt grått så vi beslöt paddla lite längre nu, för att kanske kunna fokusera mer på solbrännan under söndagen..

listerby130412-14_07
Utanför Arpö
stor bild

listerby130412-14_08
Hästholmsfjärden

Först rakt söderut, runt Eneholmen och vidare utanför Ljungskär. Vinden hade ökat från gårdagen men det var rätt loja vågor som rullade in från havet. Mellan Arpö och Arpökalven blir det nästan alltid lite rolig surf när vågorna kläms ihop i sundet.
Vidare österut under bron ut mot Hästholmen och Hasslö och sen Norrut utefter Almö. En kort rast halvvägs upp mot Hjortahammar, för att återuppliva gamla minnen från 2009 när vi var här senast. Då i ösregn och styv kuling..
Inte så mycket ejder ännu men några stora flockar vigg. Och gott om gäss..

listerby130412-14_09
Henrik & Heidi vid Almö

listerby130412-14_10
Jag, Karlskrona i bakgrunden – foto: Henrik Ranthin
stor bild

listerby130412-14_11
Synkroniserad kapellavtagning, ny OS-gren

listerby130412-14_12
Heidi & Henrik runt Slädö
stor bild

Efter att ha rundat Almö och Östanön fortsatte vi söderut mellan Slädö och Vagnö. Tanken var att följa södra stranden och kolla möjliga tältplatser. Vi har legat i sydöstra hörnet flera gånger tidigare men nu ville vi prova nått nytt. Halvvägs genom Gröna sund såg vi ett litet tält men längre bort mot viken precis innan sydspetsen var det fritt. Fin sandstrand, gräsmattor och lite horisontvy i söder.
Upp med tälten och sen en kort promenad ner till sydspetsen innan maten.

listerby130412-14_13
Självuppblåsande var det ja..

Man såg en ljus rand vid horisonten men molnen verkade inte vilja ge vika riktigt ännu. Men det var fortfarande rätt ljummet i luften och solen skulle ju ändå strax gå ner.
Henke och Heidi körde med riktig mat medan jag satsade direkt på efterrätten – pannkakor med sylt o grädde. Är det lördag så är det. Jag är inte nån vidare kock fast ganska ok på just pannkakor, och brukar kunna vispa ihop en smet lite på känn. Men nu var nog omdömet något avtrubbat, det blev rätt mycket smet tillslut. Ingen av de andra klagade i alla fall..
Efter en stund dök även Ola från Bjärred upp för en kort pratstund, det var han som tältade precis bredvid. Tidig kväll, paltkoman tog ut sin rätt..

listerby130412-14_14
Lördag kväll

listerby130412-14_15
Söndag morgon
stor bild

Vaknade tidigt på lördagsmorgonen. Helt stilla, klarblå himmel och bara en svag molnbank i väster. Troligtvis ingen frost under natten men betydligt kyligare än kvällen innan. Några ljudliga gäss och ooande ejdrar, annars mest beskedligare småfåglar. På med spritköket för dagens bästa kopp kaffe..
Morgonvädret lovade en fin dag, sol och svaga vindar, dock skulle en ny front rulla in mot kvällen igen. Fortfarande ingen större aktivitet i de andra tälten så jag fick gå en egen promenad. Ner förbi sydspetsen och runt till de andra tältplatserna. De är också rätt trevliga och mer skyddade, men i det här vädret hade vi nog gjort bästa valet.

listerby130412-14_16
Ljungskär
stor bild

listerby130412-14_17
Surikaterna har vaknat
stor bild

Tillbaka igen hade Henke vaknat och efter ett tag började det även röra på sig i Heidis tält. Nu hade solen stigit upp över träden och efter frukosten blev det en lång skön fika i solen.
Slädö är en fin promenadö som man inte får hoppa över. Heidi hade missat promenaden förra gången så därför beslöt vi ta hela varvet runt nu. Det märktes att våren var sen, precis som med fåglarna hade grönskan inte kommit igång ännu. Och fortfarande en hel del snö på skuggsidorna. Varmt o skönt i lä men betydligt svalare i vinden.
Tillbaks på sydspetsen såg vi att det började krypa upp en front borta i väst och en del tunna moln täckte redan himlen. Nåja, ännu var det ingen direkt brådska och vi tog ett snabbt beslut att fortsätta sola under dagen. Vi var fortfarande inte helt klarröda i ansiktet och paddla kan man ju göra i sämre väder..

listerby130412-14_18
Konstig svamp

listerby130412-14_19
Övandring

listerby130412-14_20
Bergsbestigning
stor bild

listerby130412-14_21
Disigt
stor bild

listerby130412-14_22
Mossigt träd

listerby130412-14_23
Två får

listerby130412-14_24
Dimman rullar in

Allt promenerande och solandet tog på krafterna så det fick bli lunch också. Medan Heidi och Henke slappade vidare tog jag en extra sväng för att se om jag kunde hitta de två fåren Ola hade sagt skulle finnas på ön. Jodå, de stod precis bakom ryggen på oss. En smal och smärt, en totalt klotrund, typ Helan o Halvan..
Strax efter märkte vi hur temperaturen snabbt sjönk och dimman rullade in från havet. Från sol och klarblå himmel kunde man på ett par minuter inte se Arpö, knappt andra sidan av viken. Tydlig signal att packa ihop och paddla hemåt igen..

listerby130412-14_25
Städa tält

listerby130412-14_26
Paddling hem igen
stor bild

Dimman låg tät men vi såg i alla fall fram till kompasserna den här gången. Dessutom bröt solen igenom efter hand så det var inga större problem att orientera sig. Rakt västerut, via Storeklimp och Flatskär, till Kuggeboda igen.
Fortfarande disigt och svalt. Vi mötte ett gäng pensionärer som hade planerat en skön fika utflykt i solen och de hade fått upprepade halkvarningar i bilen på vägen hit. Uppackning och lastning av kajaker, o sen ett snabbt dopp. Svalt..

listerby130412-14_27
Kuggeboda söndag eftermiddag, dimma

Skönt att säsongen äntligen är igång igen. Listerby är alltid fint och nu var det ett tag sen vi var där sist. Tyvärr inte så mycket djur ute ännu men en hel del fågel. Och vi såg väldigt mycket spår av vildsvin på öarna, många ängar som var helt uppbökade.
Verkligen varierat väder. Dimma fredag kväll, molnigt på lördagen, sol o fint söndag dag och sen avsluta med dimma igen. Plusgrader hela tiden, något fler mitt på dagen..

Paddlat 2+19+2 km.

/ Ulf

6 kommentarer till “Listerby

 1. jim s

  Fint!
  Våren är här med nya johanssonfina bilder och berättelser.
  Hoppas säsongen blir fin. Ska nog ut en sväng snart…
  Jim

 2. Ola

  10 av 10 paddlar i vattnet för denna turberättelsen. Finfint så man blir helsugen på att sticka ut igen.

  /Ola

 3. eriksjos

  Finfint! Ser inte så dumt ut det där med ödräll ändå! och lite paddling mellan. Tycker vi borde hjälpas åt att bygga en tältbar plats på allra sydligaste spetsen av Slädö. Får ta med lite tång då och då 🙂

 4. Ulf Post author

  Jim; Jo nu är det äntligen igång igen, det var en seeg vinter. Var ute och provkörde Malmövarvet i kväll och lyckades dra på mig säsongens första paddelblåsa på vänstertummen..

  Ola; Tack! Då dyker det väl upp något på din blogg också strax.. 🙂

  Erik; Faktum är att vi snackade om just det i söndags! Vi gick runt och kollade men ingenstans fanns det tillräcklig plats för ett tält, inte ens ett litet Unna, eller om man sänkte kraven riktigt rejält. Fast jag tycker inte buskarna stör så mycket, tror mer det är några (egentligen ganska många..) stenar som behöver justeras i höjdled. Och när man ändå håller på så kanske man kunde styra upp det lite till o be de lokala djuren att förrätta sina olika behov lite längre in på ön..?

  / Ulf

 5. Kats

  Jättefina bilder som vanligt! 🙂
  Räknar med ett stopp även i år på Skogsstjärnans café i Bärja, när du/ni har vägarna förbi mot östkusten.
  //Kats

 6. Ulf Post author

  Hej Kats!
  Det verkar tyvärr som vi ska veckopaddla mer till vänster på kartan i år, på den sk västkusten. Typ saltvatten, maneter o sånna grajer.. Men nästa gång vi drar österut kommer jag jättegärna förbi Hacksa Hill igen!
  Ha det gott!
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *