S:t Anna

stanna130620-23_01

S:t Anna Tyrislöt 130620-23 Efter de senaste årens midsommarfirande i Misterhult beslöt klubben att dra längre norrut till S:t Anna. Det är visserligen ytterligare tio mils körning men vi har inte varit där sen 2004 så vi tyckte det var hög tid nu. Vi lämnade Malmö redan på torsdagsmorgonen och runt fyrasnåret började alla samlas nere vid hamnen i Tyrislöt. Sedvanligt pyssel med parkering av bilar och packning av kajaker, innan vi kunde sjösätta och paddla ut.
Det hade varit riktigt varmt dagarna innan och på vägen upp låg temperaturen och snuddade 28°. Ett lågtryck var dock på väg in från sydväst under fredagen och prognosen för resten av helgen var mer osäker. Förhoppningsvis skulle det mesta regnet falla innan det kom upp till oss men en del vind kunde vi nog räkna hem.

stanna130620-23_02
Packning Tyrislöt

stanna130620-23_03
Molnen lättar

Mikkel, Karl-Johan, Kerstin o Kasper var redan ute men vi visste inte riktigt var de höll hus. Så vår plan blev att först paddla rakt österut för att kika på den ön vi tältade på förra gången. Runt Norreudden på Missjö och sen vidare till Östra Örholmen. Våra krav har tydligen höjts en hel del genom åren för det gamla stället såg rätt tråkigt ut nu. Förutom att det var trångt och skuggigt. Jag klev iland vid sydspetsen på Birkskär i stället för att kolla runt, medan de andra paddlade vidare mot Äspskär. Där såg det först ut som det redan var upptaget, med ett tält mitt på toppen. Men som sen vid närmare betraktelse visade sig vara Mikkels!
Äspskär är en fin ö som rymmer många tält med både utsikt och skydd i de flesta riktningar, och med ett rekorderligt utedass gömt inne i viken. Helt perfekt om man är en lite större grupp.

stanna130620-23_04
Äspeskär
stor bild

stanna130620-23_05
Middag torsdag kväll
stor bild

Upp med tälten och sedan ett snabbt dopp innan maten. Eftermiddagen var lite molnig men det hade klarnat upp efter hand och vinden mojnade dessutom helt. De flesta satt på klipporna vid sydsidan medan vi höll oss kvar kring tälten. En helt plan häll med utsikt åt båda hållen, ena sidan sol o andra med måne.
God mat och sen en promenad bort längs den norra udden för att se på solnedgången. Fantastisk kväll!

stanna130620-23_06
Diska
stor bild

stanna130620-23_07
Solnedgångspromenad
stor bild

stanna130620-23_35
Måne över Äspskär

stanna130620-23_08
Midsommaraftons morgon
stor bild

Jag sover oftast lätt första natten i tält och vakande nu redan vid soluppgången. En molnbank på väg in från söder och vinden hade ökat. Lätt att somna om..
Tidiga sjövädret lovade nordostlig 6-11 m/s, vridande ner mot syd och något avtagande till kvällen. Risk för regnskurar. Det flesta ville ner till Harstena för att inventera lite i bageriet där. Jesper, Challan, Heidi och jag tyckte dock det lät bekvämare att ta det jobbiga först och spara medvinden till hemresan, och beslöt därför att paddla norrut i stället. Målet var Aspöja men vi ville känna av förhållandena lite mer först..

stanna130620-23_09
Norrut över Hafjärden
stor bild

stanna130620-23_10
Klippfika

Första biten i lä var det rätt lugnt men efter Råbramskär rullade det in lite sjö utifrån. Hafjärden var ännu mer öppen men sen kom vi in i lä igen. Inget större problem, mer vind än vågor så här långt in i skärgården.
Runt fågelskyddet vid Häradsskär och sen ett snabbt fikastopp på Sötmaren. Vidare norrut förbi Norra Tjärholmen innan vi hoppade över farleden i höjd med fyren på Horvelsö. Rak motvind upp mot Ekholm, lugnare innanför Birkö. Vi hittade ingen riktig hamn men längst in i norra viken på Aspöja låg en brygga som vi kunde dra upp kajakerna bredvid. Skön lunch i lä på bryggan.

stanna130620-23_11
Brygglunch

stanna130620-23_12
Söderut igen
stor bild

Fortfarande grått på himlen och precis när vi lämnade Aspöja för att paddla hemåt igen, kom några stänk. Dock inte mer än att det slutade ungefär samtidigt som Challan fått på sig mössan..
Rakt söderut den här gången, för att kunna utnyttja vinden i ryggen. Mellan Lammskär och Kalvskär och sen ut på Hafjärden igen. Första biten med vågorna in snett från sidan men efter att ha rundat Måsklabben, rakt bakifrån. Snabb surf förbi Toffelskär innan vi vek av mot Stora Dänningskär. Molntäcket hade börjat spricka upp nu och sista biten ner till Äspskär sken solen igen.

stanna130620-23_13
Tillbaks på Äspskär
stor bild

stanna130620-23_14
Midsommaraftons kväll
stor bild

Vi var tillbaka vid halv fem och en halvtimma senare dök även den andra gruppen upp. De hade haft lite mer pyssel, både öppnare passager och fler ovana i gruppen.
Nybadade och med torra kläder började folk samlas för midsommarkvällsfirandet med massor av mat o dryck uppe på berget. Hur mycket sill, gräddfil, gräslök, potatis o jordgubbar som helst. Vinden hade mojnat nu och det blev ännu en kanonkväll. Dock verkade alla vara lite tröttare den här gången efter dagens paddling..

stanna130620-23_15
Maräng & jordgubbstårta

stanna130620-23_16
Söderut

Långsammare start på lördagsmorgonen. Dagens prognos var samma 6-11 m/s, från sydväst nu, men fortsatt risk för skurar. De flesta ville ta det lugnt och stanna kvar på ön en natt till, medan några av oss var sugna på att paddla vidare. Det var länge sen vi var här och då vill man ju passa på o se sig runt lite. Så Jenny, Dagmar, Heidi o jag beslöt att hitta en ny tältö längre söderut. Challan o Jesper hängde på en bit..

stanna130620-23_17
Fika Kupa klint
stor bild

stanna130620-23_18
Utsikt Kupa klint

Planen var söderut till bageriet på Harstena med ett första stopp Kupa klint och kolla kumlet. Vi hade kommit iväg lite sent så det fick bli en snabb fika här också, innan bergsklättringen. Jättefin utsikt från toppen!
Innan vi skulle paddla vidare fick vi plötsligt en snabb lektion i danska av Heidi: Slang = orm, orm = mask och regnorm = daggmask. Jätteslang är alltså en enorm orm..

stanna130620-23_19
Mellan Lilla Svensö och Skogsbirkskär

stanna130620-23_20
Bageriparkering

Vidare rakt söderut via Stora Svensö och sen mellan Skogsbirkskär och Lilla Svensö. Ute på fjärden hade vi först en del motvind men det var betydligt lugnare än förväntat. Ner mot Harstena och in i den lilla viken som leder fram till bageriet. Landstigningen är väl inte helt optimal men närheten till bullarna uppväger.. Tyvärr har de ingen servering här så vi fick gå vidare upp till fiket för att få kaffe till. På vägen tillbaka checkade vi även av de röda näckrosorna i dammen.
Challan o Jesper skulle tillbaks norrut igen men vi beslöt att paddla österut längs Harstenas nordsida, för att se om vi kunde hitta någon trevlig ö. Jag hade träffat några paddlare från trakten i hamnen, och fått några bra tips en bit längre söderut. Tyvärr låg de aningens utanför vår räckvidd den här gången. Vi skulle samlas i Tyrislöt kl tolv på söndagen och ville hålla oss inom dryga milen..

stanna130620-23_21
Fika Harstena

stanna130620-23_22
Kolla röda näckrosor

stanna130620-23_23
Österut

Det låg en del fina klippor utefter vägen fast eftersom det rullade in lite dyning kunde landstigningen bli svår. Södra Stångskär såg ok och här var det lugnt i sundet. Det var fortfarande mulet på himlen men i o m att solen verkade vara på väg, beslöt vi att paddla vidare o runda Birkskär också. Nere vid Eneskär hoppade jag iland för att kolla närmare. Nja, sådär, knöligt och för mörkt. Så, precis när vi var på väg tillbaka till Stångskär, såg vi viken på Birkskärs sydvästspets..
Det låg en ensam segelbåt i den sydöstra viken bredvid, men på den här sidan var vi helt själva. Fina klippor, utsikt och lätt landstigning!

stanna130620-23_24
Bad Birkskär
stor bild

stanna130620-23_25
Snacks med ost, kex & rucola
stor bild

Så den gamla vanliga rutinen, upp med tälten, snabbt bad och ombyte innan käket. Vi kom på att alla hade alldeles för mycket mat kvar med sig, och för att samköra på bästa sätt beslöt vi att förenkla det hela lite. Jenny tog hand om förrätten med ost, kex, salami och rucolasallad medan jag satsade allt på pannkakor med sylt o grädde till efterrätt. Så genom att ta till generösa portioner slapp vi böket med själva huvudrätten.
Vi fick dock lägga in en kort öpromenad i halvtid, för att orka få ner allt..

stanna130620-23_26
Öpromenad
stor bild

stanna130620-23_27
Tältlägret
stor bild

Jättefin kväll, några snabba moln men mest sol, och alldeles stilla inne i viken. Efter maten låg vi kvar och snackade på klipporna tills solen gick ner. Det är kul att träffas alla tillsammans under midsommarafton, men rätt skönt när man inte är så många också..
Mycket mygg när det mörknade gjorde att vi flyttade ut på udden. Den svaga brisen höll dem lite i stången..

stanna130620-23_28
Sista solen
stor bild

stanna130620-23_29
Lördag kväll

stanna130620-23_30
Söndag morgon
stor bild

Jag vakande redan klockan sex på söndagsmorgonen. Skogen skymde solen först men så fort den steg upp över trädtopparna blev det varmt i tältet. SMHI lovade 4-8 sydlig med risk för skurar, fast ännu var det helt klarblått på himlen.
Efter en kort promenad och några koppar kaffe vaknade Dagmar och tillslut även Jenny och Heidi. En lugn frukost innan vi började packa ihop grejerna. Lagom till vi satt i kajakerna hade molnen återvänt.
Vi ville komma iväg i tid så det kanske skulle hinnas med en extra fika på vägen..

stanna130620-23_31
Norrut över Kullskärsdjupet
stor bild

stanna130620-23_32
Fika Sporrholmen

Det var lite sidsjö över mot Harstena men sen låg vi mest i lä. Vi följde kanten ner mot Stora o Lilla Gråskär innan vi vek av norrut mot Stora Tallskär. Här tråcklade vi oss igenom mellan Torrön och Lammskär, förbi Gubben och upp mot Sporrholmen. Några stänk på vägen men mojnande vind.
Västra delen av Sporrholmen såg svår ut att landstiga på, dessutom låg en båt vid bryggan. Men precis runt spetsen på ostsidan hittade vi en pytteliten hamn som passade perfekt för oss. Solen passade också på att kika fram igen lagom till fikat. Sista surf in mot Tyrislöt o packa bilarna. På vägen ner till Malmö körde vi igenom några riktigt rejäla skurar..

stanna130620-23_33
Surf hemåt
stor bild

stanna130620-23_34
Tyrislöt

Jätteskön helg med mycket mat o trevligt sällskap. En del vind, några stänk och en hel del sol också! Kul att komma upp till S:t Anna igen efter så många år. Vacker skärgård med massor av fina öar, en del med huggormar, en del utan.
Det är en bit att åka men helt klart värt besväret!

Paddlat 6+22+16+13 km.

/ Ulf

12 kommentarer till “S:t Anna

 1. Gunnar G

  Trevlig läsning och inspiration. Får pricka in de bra platserna som potentiella för turen där.
  Till helgen blir det friluftsfrämjandet och Åsnen/Växjö.
  /Gunnar

 2. Ulf Post author

  Det verkade finnas hur många trevliga tältöar som helst runt S:t Anna och Gryt. Tyvärr hann vi inte ner till Häradskär, där ska vara riktigt fint också.
  Men man får hålla lite koll, det är mycket fågelskydd överallt. Mikkel visade på några ställen där de släppt en aningen, ändringar som inte hunnit komma ut på kartor ännu. Min Utekarta från 2011 stämde t ex inte riktigt, men Eniros sjökort på nätet ser ut att vara uppdaterade..
  / Ulf

 3. Henrik

  Fantastiska bilder. Kul att se, man blir klart inspirerad. Vore jättekul om ni ville rapportera några tips på platser till kajakplatser.se.
  Mvh
  Henrik

 4. Ulf Post author

  Hej Henrik, tack! Jag har varit inne o kikat på kajakplatser.se och funderat på att lägga in några platser men har aldrig kommit ända fram tyvärr. Misstänker att jag har för lite intresse i gps:er, appar, smarta telefoner och sånt.. Och man har knappt tid att uppdatera sin egen hemsida.. Ska försöka bättra mig..
  / Ulf

 5. jim s

  Årets bästa bilder hittills! Ni verkar ha prickat en riktig gourmépaddling av menyerna att döma. Vad gjorde vi innan kolhydraterna fanns?
  Jim

 6. Ulf Post author

  Hej Jim! I våras var det mest uppladdningspaddling i kanalen inför 24-timmars men nu får det gärna bli lite mer tält o skärgård tack. Jo kolhydrater kommer i många goda o hälsosamma varianter, både flytande o fasta. O man kan spä ut det med lite fett också, för att få mer energi.. 🙂
  / Ulf

 7. Henrik

  Hej igen Ulf. Jag har tagit mig friheten att lägga upp en del av de platser som du skrivit om och verkar besöksvärda på kajakplatser.se. Jag försöker att länka tillbaka till respektive inlägg på din blogg från dessa lokaler.

  mvh
  Henrik

 8. Peter Wallerman

  Hej!
  Jag satt och tittade på dina fina bilder från Äspskär,år 2013,och det verkar vara en väldigt vacker och bra plats att övernatta på.Skulle du kunna säga exakt var på Äspskär ni låg,med den flata klipphällen perfekt för tält?
  Mvh Peter

 9. Ulf Post author

  Hej Peter! Om du går in i den lilla sydvästra viken, mittemot Birkskär, så hittar du massor av flata hällar precis ovanför ut på den vänsta udden. Här för mig att det låg ett utedass inklämt längst in också. Fin ö, rekommenderas.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.