Veckotur i Bohuslän – Koster

bohuslan130713-18_32

Norra Bohuslän 130713-18 Efter att de senaste åren paddlat i både Stockholm och Ålands skärgårdar tyckte de flesta i klubben att det var dags för Bohuslän igen. Frågan var nog mest om vi skulle hålla till runt Orust & Tjörn eller Fjällbacka o Koster. Det blev norra delen med sjösättning vid Edsviks camping, strax söder om Tjurpannan. Vi var hela 26 stycken den här gången och delade upp oss i ett par, tre olika grupper, precis som vanligt. Jag var själv mest sugen på att paddla ensam ett tag och beslöt därför att börja med några dagars solopaddling. Men med möjlighet att haka på några av de andra senare under veckan. Och eftersom det går betydligt snabbare att packa bara en kajak så paddlade jag iväg först, strax efter fyra..
Det hade varit en varm sommar hittills och de såg bra ut framöver också. Möjligtvis kunde vinden ställa till det runt Tjurpannan och Kosterfjorden. Solen sken hela resan upp men nu började det dyka upp lite moln, och det låg ett dis ut över horisonten. Men vinden var ok, bara mellan 5-9 m/s sydvästlig.

bohuslan130713-18_02
Packning Edsvik

bohuslan130713-18_03
Ulsholmskalven
stor bild

Först västerut ut ur viken och sen upp runt Tjurpannan. Helt lugnt i början men sen nästan meterdyning på öppet vatten. Mindre vind än väntat och halvkvavt i luften. Jag satsade på Långeskär för en första paus. Det hade inte blivit så mycket mat under dagen i bilen upp, och jag behövde några ostmackor i magen nu.
Första dagen är alltid rätt pysslig med uppstigning tidigt, bilkörning och sen proppa kajaken full med alla grejer. Skönt att äntligen vara ute på vattnet..

bohuslan130713-18_04
Första stopp Långeskär

bohuslan130713-18_29
Fiskenät utanför Svangen
stor bild

bohuslan130713-18_05
Mot Koster
stor bild

Fortsatte norrut utanför Kalvön och upp runt Svangen. Härifrån siktade jag på södra spetsen av Ramsö för att sen glida upp längs Ramsökalven. Fin paddling över i dyningen och framme halv åtta. Inte mycket båtar ute för att vara mitt i juli och tomt på den lilla gräsplätten. Dock såg man att gräset var ganska platt så någon hade tältat här dagarna innan.
När jag fått upp grejerna, tagit ett snabbt dopp och fått i mig mer mat började det klarna upp igen. Tog en snabb promenad ner mot sydspetsen innan det blev dags att krypa ner i sovsäcken.

bohuslan130713-18_30
Ramsökalven

bohuslan130713-18_06
Lördag kväll

bohuslan130713-18_07
Söndag morgon
stor bild

Vaknade tidigt som vanligt. Även om berget skuggar en del så blir det snabbt varmt i tältet. Nu lovade sjövädret plötsligt nordvästlig vind, bara 6-11 i början, ökande 12 till kuling 17 under natten. Först i de västra farvatten men sen antagligen hos oss också. Nåja, jag skulle nog hinna paddla runt i koster en stund för att sen ta mig tillbaka till fastlandet framåt eftermiddagen.
Först frukost, sen syslöjd på kapellet. Mitt gamla Orust Kajak-kapell är fortfarande det tätaste jag hittat men börjar nu kräva rätt flitig omvårdnad. Hann med en liten bergsklättring upp på nordtoppen också. Utsikt över hela södra Koster. Inga smultron den här gången (antagligen för varmt o torrt..) men rätt gott om hallon.

bohuslan130713-18_08
Hallon

bohuslan130713-18_09
Lugnt runt sydspetsen

bohuslan130713-18_10
Fyrar på Ursholmen

bohuslan130713-18_11
Hin håles harvedrag

Strax efter lunch lyckades jag pallra mig ner i kajaken igen. Söderut runt Ramsökalvens sydspets, förbi sälskyddet och så västerut mot Ursholmen. Jag hade legat i lä på Kalven men här ut blev det plötsligt en del motvind. På Ursholmen brukar det alltid ligga gott om båtar men nu var det helt öde här också. Började nästan misstänka att jag kanske hade missat nån klass 2-varning som alla andra sökt skydd för..
Runt utedasset vimlade det av små fjärilar i stället, dock inga krusbär i sikte.. Promenad upp till toppen, fika och slappa i solen tillbaka vid kajaken.

bohuslan130713-18_12
Fyrvaktarbostäder

bohuslan130713-18_13
Krusbärsmätare

bohuslan130713-18_14
Kort paus på liten strand, Burholmen
stor bild

Norrut mot Burholmen. Nu när jag kom in i lä igen vart det på tok för varmt o jag var tvungen att ta av lite kläder. Hittade världens minsta strand precis vi inloppet till stora viken på ostsidan. Vi har legat längre in några gånger förut och det är en rätt ok tältplats. Lite opersonlig och svårbadad dock, det är extremt långgrunt. Men här låg en jättefin gräsplätt dold innanför klipporna med superbad bakom knuten. Inte stor plats men betydligt trevligare. Får bli nästa gång..
Vidare runt Arholmen och sen österut igen via Lödderskären och Stora Tjälleskär. Fortfarande väldigt få båtar, bara några enstaka kajaker.

bohuslan130713-18_31
Lådderskären

bohuslan130713-18_16
Kosterfjorden
stor bild

Jag följde sen Syd-Kosters insida upp mot Sneholmen innan hoppet över till Styrsö. Som väntat inga höga vågor men rätt stökigt ändå. Dyning både norr och söder ifrån, vindsjö i ryggen och till sist en del båtvågor på toppen.
Ballerinapaus precis när jag kommit över och sen fortsatt norrut. Runt udden på Norra Öddö, hopp över till Södra Långön och upp i sundet mellan Syd-Hällsö och Norra Långön. Färdigpaddlat strax efter sex.

bohuslan130713-18_17
Framme Nord Hälsö
stor bild

bohuslan130713-18_18
Söndag kväll
stor bild

Nord-Hällsö är en av de allra finaste öarna i norra Bohuslän och det är sällan man får vara ensam här. Nu låg det också en segelbåt vid klipporna invid den östra stranden. Nåja, den västra är inte så dum den heller, lite tidigare solnedgång bara. Men sen när jag snackade med dem visade det sig att de bara var ute under dagen och höll precis på att packa ihop för att segla tillbaks till Strömstad. Ensam igen, mitt under industrisemestern..
Upp med tältet, bad och sen klättring upp till fyren. Fantastisk utsikt men ingen solnedgång, mera moln var på väg in. Under natten ökade mycket riktigt vinden och jag hörde vågorna slå in på stranden. Kajaken låg dock på behörigt avstånd den här gången..

bohuslan130713-18_19
Red sky at morning, sailor take warning..
stor bild

bohuslan130713-18_20
Måndag morgon

bohuslan130713-18_21
Sydväst 12 – kuling 17 m/s

Tidiga sjövädret hade mildrat prognosen en aning till sydväst 11 till kuling 16 men det var ändå ganska dragigt. Den norra viken ligger visserligen bra skyddat för sydliga vindar men öns läge gör det samtidigt lite svårt att komma vidare. Hade egentligen tänkt paddla vidare in i Norge och borde kanske ha korsat över redan under gårdagen. Nu var inte riktigt rätt tidpunkt..
Fick bli alternativ träning, bergsklättring i stället. En rejäl sväng runt nord västar delen av ön innan lunch och slappa i solen igen. Hårt liv.

bohuslan130713-18_22
Vågor i viken
stor bild

bohuslan130713-18_23
Dags att paddla söderut
stor bild

Framåt eftermiddagen lyckades jag tillslut ta mig samman och komma i kajaken igen. Dyningen hade nu lugnat sig något men man fick tajma ihoppet om man inte ville ha sittbrunnen full..
Söderut genom Långörännan med fikastopp i sista viken innan Strömstadsinfarten. Också fin lägerplats med eldstad o allt. Nära till civilisationen men fin utsikt på utsidan.

bohuslan130713-18_24
Paus Syd-Långö

Vidare söderut för att leta fler tältplatser. De andra låg inblåsta på Stora Brattskär tvärs över Kosterrännan och jag tänkte försöka sammanträffa under morgondagen. Först hoppade jag iland på Ellingholmen precis vid Styrsös västspets. Svår landstigning, hyggligt plant på toppen och schyst vy horisonten runt. Inge lä dock, fick bli en annan gång. Småholmarna har vi legat förut på men här låg det två båtar i viken. På sydspetsen var det rätt ok men näe, inte nu. Söderut runt Yttre burholmen och upp på Lökholmen. Sådär.. Knaggligt och för dåligt lä. Norra spetsen på Långholmen? Nu började det närma sig. Trist landstigning men fina klippor. Och från toppen såg man en fin strand utefter insidan. Nu var klockan över åtta så det var på tiden..

bohuslan130713-18_25
Halsörholmen

bohuslan130713-18_26
Långholmen
stor bild

På Saltö och Lindholmen finns en hel del bebyggelse men den syns som tur var inte härifrån. Drog upp kajaken på sandstranden och hittade en fin gräsplätt precis under informationstavlan för Kosters naturreservat. Hyggligt lä bakom låga buskar och utsikten mot havet på västsidan. Det finns ett annat ställe närmare sydspetsen också, men där ser man flera hus mittemot..
Bad, mat och övandring som vanligt. De första kvällarna hade varit molniga men nu blev det solnedgången över havet. Dessutom med måne över Koster..

bohuslan130713-18_27
Måne över Koster
stor bild

bohuslan130713-18_28
Måndag kväll
stor bild

Fin början på veckoturen, inte en droppe regn och hyggliga vindar. Visst hade det varit kul att paddla en sväng i Norge också men de fick bli nästa resa. De andra grupperna tänkte vända söderut mot Fjällbacka och ville jag inte paddla själv hela veckan var det nog läge att följa efter..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

En kommentar till “Veckotur i Bohuslän – Koster

  1. Pingback: Veckotur i Bohuslän – Koster : näthittat » Kanotnytt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *