Veckotur i Bohuslän – Fjällbacka

bohuslan130713-18_34
Norra Bohuslän 130713-18 Vaknade tidigt på tisdagen av att solen stekte på tältet, den i o för sig väldigt informativa Kosterskylten fixade inte mycket skugga tyvärr. Sjövädret förutspådde sydvästliga vindar mellan 10 till 13 m/s men det var betydligt lugnare nu på morgonen. Det skulle inte bli några större problem för de andra att korsa fjorden. När jag spanade ut mot Koster kunde jag faktiskt se dem i kikaren, där de avtecknande sig som siluetter uppe på toppen av Brattskär. Långsam frukost, en kort vandring runt södra delen av ön, o sen dags att börja packa grejerna. Var klar redan innan nio men då jag misstänkte att de andra inte skulle vara riktigt lika bra på det, beslöt jag att paddla ner mot Resö och vänta in dem där i stället.

bohuslan130713-18_35
Långeskär tisdag morgon
stor bild

bohuslan130713-18_67
Fika Klövskär

Först rakt söderut, innanför Inre Vattenhomen och sen ut på öppet vatten. Det låg kvar dyning runt metern sen gårdagen men inga direkta vindvågor. Lite stökigt när de studsade mot de branta klipporna på Saltös västsida, därefter mest lugn berg o dalbana.
Kort stopp på Klövskär för att kolla sms:en och se var de andra hade för planer. Tydligen skulle halva gruppen upp mot Nord-Hällsö medan resten ville söderut, fast först via Naturum på Koster. Jaja, det skulle väl gå att sammanträffa senare nånstans innan kvällen..

bohuslan130713-18_37
Mink på Bissen

bohuslan130713-18_38
Karl-Johan på Resö

Vidare ner mot Gafferholmarna, mellan Yttre o Inre Arsklåvet och förbi skarvarna på Ormskären. Nere vid Bissens nordostspets tittade en nyfiken mink upp mellan några stenar. Den följde sen efter mig nästan hundra meter när jag paddlade utefter klippkanten. Troligtvis mer nyfiken än sällskapssjuk..
Brukar passa på att stanna till vid Resö när jag passerar här. Det ligger lägligt nära farleden och det är lätt att kliva iland strax nedanför affären. Glasskiosken är det första man springer på medan vatten och toaletter finns nere vid hamnen några hundra meter bort. Att paddla in till Grebbestad eller Fjällbacka är mycket pyssligare och kan lätt dra iväg några extra timmar.
Just som jag skulle fortsätta kom Karl-Johan förbi. Hans lilla grupp lunchade på Bissen och de skulle också vidare söderut sedan.

bohuslan130713-18_39
Havstenssund

bohuslan130713-18_40
Fika Vassholmen vid Hälsö

Ner genom Havstenssund och in vid Vassholmen. Här finns en fin liten strand precis innan eller efter man ska passera Tjurpannan. Man missar den lätt för den ligger längst in i viken och några öar skymmer från farleden. Det är dock så grunt att man i stort sett alltid är ensam. Klättrar man dessutom upp på toppen av berget på Hällsö får man en fin vy. Det är inte lika högt som själva Havsten men läget är bättre och utsikten är mäktigare.
Då jag fick höra av Heidi att de andra inte kommit längre än Svangen och troligtvis inte skulle nå fram till Ulsholmen förrän senare, kunde jag slappa ett tag i solen efter lunchen.

bohuslan130713-18_41
Utsikt söderut mot Tjurpannan..
stor bild

bohuslan130713-18_42
..och mot Ulsholmen
stor bild

Eftersom det varit sol o fint väder hela dagen misstänkte jag att det kunde vara en hel del båtar i stora viken på Ulsholmen. Kanske läge att paddla i förväg och kolla den södra tältplatsen först.
Vi har tältat här förut och blåser det inte för mycket är det rätt trevligt. Man får oftast vara för sig själv och det känns mycket närmare havet än den stora ängen. Men nu var det ganska dragigt..
Det finns ännu en vik på ostsidan men den är jättegrund och bara några klipptältplatser längst in. Paddlade vidare upp till stora viken och där låg mycket riktigt en massa båtar. Plus partytält och vindsurfare.. Hm, kändes inte riktigt som vår påse.. Bättre att glida norrut o kolla Långeskär igen.

bohuslan130713-18_43
Ulsholms Kalv
stor bild

bohuslan130713-18_44
Långeskär
stor bild

Långeskär brukar också dra till sig en del båtar men de ligger oftast vid klipporna strax norr om sandstranden, och stör inte så mycket. Nu var här nästan helt tomt, bara Karl-Johan, Mikkel, Henke o Janina som också just landat.
Efter ett tag dök de andra upp också och halva ängen fylldes av tält. Bad och sen mat på klipporna. Hela tiden övervakade av två stora trutar på berget bredvid. De visste nog exakt hur det fungerade och fick mycket riktigt vara med på kalaset..

bohuslan130713-18_45
Övervakare
stor bild

bohuslan130713-18_46
Tisdag kväll
stor bild

bohuslan130713-18_47
Onsdag morgon
stor bild

Det var lugnt under natten och helt bleke när jag vaknade på onsdagsmorgonen. Visste det antagligen skulle ta en bra stund innan de andra började röra på sig så jag passade på o ta en lång promenad bort till Långeskärs västspets. Den är inte så hög men det är fantastiska flacka klippor ned mot havet. Nästan ingen vind, bara en långsam dyning som rullade in 20-30 meter upp på land. Stora kontraster här – helt kalt längst ut o bara strax bakom krönet, fullt med blommor o surrande bin.

bohuslan130713-18_48
Dyning på utsidan
stor bild

bohuslan130713-18_49
Blomsteräng strax innanför

bohuslan130713-18_50
Kartläsning

bohuslan130713-18_51
Brandmand

Alla ville vidare söderut och efter att ha fått ner allt kajakerna siktade vi ut mot Väcker. Även om det inte var någon vind att tala om ännu visste vi att det skulle bli rätt rejäl dyning runt Pannan. Man bör inte gå för tätt på berget här. Närheten till land och korsande farleder brukar nästan alltid ge lite stökig spegelsjö. Bättre att ta den yttre vägen runt fyren och vika av efter Långebåden i stället.
Dyningen låg väl strax över metern men var lugn och fin i dag också. Efter att ha passerat Väcker vek vi in vid Fiskholmen och korsade farleden här. En hel del båtar men de flesta verkade faktiskt ta den inre rutten.
De andra hade hoppat Resö under gårdagen och behövde fylla på vatten, vi chansade på Munksund. Det fanns tyvärr ingen glasskiosk så det blev ett ovanligt snabbt stopp..

bohuslan130713-18_52
Små vågor innanför Långeskär

bohuslan130713-18_53
Större vågor utanför Väcker
stor bild

bohuslan130713-18_54
Klipplunch Stora Kännskär
stor bild

Västerut mot havet igen, förbi Käften och mellan Gåsöarna. Nu var det hög tid för lunch och alla spanade efter lämpliga klippor. Det låg rätt många dagbåtar härute, o alldeles särskilt på de fina klipporna verkade det som. Tillslut kom vi fram till Stora Kännskär där det visserligen också var ockuperat, men nu var vi desperata. Längst ut på sydspetsen var det extra knepigt att gå iland och således ledigt.
Mat och sen champagnebad och supersolklippor på utsidan.

bohuslan130713-18_55
Västerut efter Djupskär
stor bild

bohuslan130713-18_56
Innanför Slängerumpan
stor bild

Vi diskuterade lite var vi skulle övernatta och kom fram till att Långeskär utanför Norra Dyngön var bästa alternativet. Stora Måkholmen är fin fast nästan alltid full av folk och dessutom väl nära den här gången. Långeskär kan också vara trång men oftast är det plats på nån av ängarna, och skulle vädret tillåta ligger Väderöarna bakom knuten..
Så vi fortsatte söderut, mellan Koggarna och utanför Pinnö. Efter att ha passerat Stora Måkholmen och Djupskär vek vi så snett västerut med Södra Syster som riktmärke. Nu hade det börjat blåsa upp en del och efter att ha stampat i motsjön ett tag smög vi in bakom Slängerumpan i stället.
Det låg en del båtar vid Långeskär och på ena ängen stod tre tält. Efter att ha kollat läget lite beslöt vi att stanna kvar ändå. Det var gott om plats på stora ängen och vi träffade tre cockerpoodlevalpar som behövde klappas..

bohuslan130713-18_57
Först bad..
stor bild

bohuslan130713-18_58
..sen öl..

bohuslan130713-18_59
Läger Långeskär
stor bild

Efter att ha fått upp tälten var det obligatoriskt bad innan maten. Viken på insidan är lite sunkig men tvärs över ön, invid häxgrytorna är det mycket bra. Istidsvattenfallet har dessutom svarvat fram några helt perfekta solstolar i graniten. Tvagning och sen snacks & öl. Så man orkar pallra sig tillbaks till lägret för kvällens matlagning..
Något senare dök även Karl-Johan o Mikkels grupp upp och tillslut ännu ett par tältare. De bästa platserna var visserligen redan upptagna men det var inga problem att få plats.
Efter maten blev det kolla solnedgång och lyssna in sena sjövädret. De lovade fortfarande sydväst 10 till 13 m/s men hittills hade det alltid legat i underkant. Bara att vänta o se helt enkelt.
Kjell o jag skulle tyvärr hem redan under morgondagen så för oss var det sista kvällen med gänget..

bohuslan130713-18_60
Diska

bohuslan130713-18_61
Lyssna på sjörapporten
stor bild

bohuslan130713-18_62
Onsdag kväll
stor bild

bohuslan130713-18_63
Torsdag morgon

Torsdagsmorgonen började också med svag vind, en del tunna moln och sol. Inte helt fel semesterväder, det är lätt att vänja sig vid sådant..
När vi var klara o tagit farväl paddlade så Kjell o jag in mot fastlandet igen, medan de andra fortsatte söderut. Mellan Slängerumpan o Norra Dyngön, förbi Dannholmen, runt Lönnholmen och upp till Stora Måkholmen. Vi hade ingen jättebrådska hem och ville avsluta med en fin lunchö.
Konstigt nog helt tomt när vi gick iland på den fina sandstranden. Vi satt en lång stund i solen, öpromenad, dopp och sen dags att paddla sista biten hem.

bohuslan130713-18_64
Dags att paddla vidare

bohuslan130713-18_65
Öpromenad Stora Måkholmen

In runt Otterön och sen följde vi Pinnös insida. Här var det helt lugnt och det var först efter att passerat Gåsöarna som vi kände dyningen igen. Vi trodde inte det skulle vara några större problem så här långt in men ute på Altarefjorden rullade rejäla vågor in från havet. Uppåt två meter i höjd och som dessutom bröt över grynnorna och studsade mot öarna innanför. Vi ville inte ha det i ryggen så vi fortsatte rakt fram mot Saltvik och vände sen tillbaka till Edsvik igen. Sista halvtimman blev faktiskt den svåraste passagen på hela veckan..
Framme pustade vi ut en stund på gräsmattan innan vi började packa bilarna. Snabbdopp och sen trevlig resa tillbaka till Malmö..

bohuslan130713-18_66
Sista horisonten..

Skönt att äntligen komma ut o paddla i skärgården igen. Det har varit lite för mycket jobb o annat pyssel den här sommaren och jag ligger långt efter i tältnätter. Senast klubben veckoturade här hade vi mer blandat väder men den här gången var det bättre uppstyrt. Varmt, mest sol, hyggliga vindar och inte en droppe regn under hela resan. Skönt att paddla själv några dagar och kul att träffa de andra sen.
Nu vart jag tyvärr tvungen att hoppa de sista dagarna men det får väl paddlas ikapp nästa gång..

Tidvis en del paddlat: 20+29+12+24+20+18 = 113km. Ramsökalven, Nord-Hällsö, Långholmen, Vassholmen och Långeskär ordentligt övandrade.

Karta över hela turen..

/ Ulf

4 kommentarer till “Veckotur i Bohuslän – Fjällbacka

 1. jim s

  Verkar ha varit en fin tur!
  Vi var också runt i kosterkrokarna samma tid. Hade varit roligt att stöta ihop.
  Fin berättelse och fina bilder.
  Hälsn Jim

 2. Ulf Post author

  Jo det var en kalastur, vi har ju haft fantastiskt väder i sommar! Synd att jag inte visste ni var uppe, hade lite tid över o det hade varit kul att träffas. Seglade ni med K6:an? Skulle gärna se den också.. 🙂
  / Ulf

 3. Håkan

  BOR PÅ HÄLLSÖ UTANFÖR HAVSTENSSUND. SITTER OCH GOOGLAR PÅ HÄLLSÖ OCH FÅR VARA MED OM ERAN FINA RESESKILDRING OCH FINA PROFFSIGA TAGNA BILDER.
  jAG SER OFTA KAJAKER PASSERA UTANFÖR OCH NU FÅR JAG SE HUR NI HAR DET NÄR NI GÅR ILAND
  OCH SLÅR UPP ERA TÄLT OCH NJUTER.
  UTE PÅ LÅNGESKÄR NJUTER JAG VID ALLA ÅRSTIDER LIKSOM PÅ HÄLLSÖ.
  SITTER OFTA UPPE VID LOTSUTKIKEN PÅ HÄLLSÖ OCH BLICKEN SVEPER FRÅN KOSTER TILL VÄDERÖARNA OTROLIGT VACKERT ALLA ÅRSTIDER
  ANTAR NI ÅTERVÄNDER TILL NORRA BOHUSLÄN 20014
  Mvh Håkan

 4. Ulf Post author

  Hej Håkan!
  Det är ju en bit att köra upp från Malmö men vi brukar försöka paddla åtminstone några gånger i Bohuslän per år. O då helst runt Havstenssund faktiskt. Där har man både Fjällbacka och Koster inom räckhåll, och det är jättefint runt Ulsholmen, Långeskär och öarna uppåt. Insidan av Kalvön är ju också vacker men där är det svårare för oss att tälta i o m naturreservatet.
  Jag klättrade upp på södra berget på Hällsö i somras men har aldrig varit uppe vid lotsutkiken ännu, det får bli nästa år!
  Gratulerar till att bo på en fin ö i en vacker skärgård!

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *