NIL Instruktör Norråva

norrava130920-22_01

Värmdö Norråva 130920-22 I helgen var det instruktörsexamination ute vid Värmdö öster om Stockholm. Examinatorer och kandidater samlas redan på fredagseftermiddagen medan resten av deltagarna dyker upp på lördagsmorgonen. Rätt lång körning upp från Malmö och en del köer innan Essingeleden gjorde att klockan hann bli halv sex innan jag var framme.
Kaffe & rulltårta och lite snack på verandan till Horisontkajaks och Norråvas golfklubb, innan det blev dags att packa upp grejerna. Egentligen skulle Carin och jag köra examinationen tillsammans, men hon hade råkat dra på sig ett trist ryggskott så Stefan tog över på lördagsmorgonen.
Vi tältade nere vid kajakerna för att vara på plats direkt och således få längre sovmorgon – uppstigning kl sju och första samlingen åtta, andra nio.. Några skällande rådjur och passerande finlandsfärjor, annars lugn natt. Skönt att få sova i tält igen..

norrava130920-22_02
Fredag kväll

Norrläget och de höga träden ger skuggläge så här års och det var lite fuktigt i gräset när vi vaknade. Det låg även en tunn dimma ut över vattnet. Men uppe vid golfbanorna värmde solen snabbt och det såg ut o bli en riktigt fin dag. Först dök Carin upp igen och sen trillade resten av gruppdeltagarna in. Kort samling innan det var dags för paddling.

norrava130920-22_03
Samling på land lördag morgon

norrava130920-22_04
Samling på vattnet

Första hoppet rakt mot Stora Sandön, runt västsidan och sen över stora farleden. Förbi Rågholmen, Byttholmen och över nästa farled till Grinda. Rätt mycket båtar i det fina höstvädret, de flesta ska antagligen, precis som vi, ut under lördagen och hem igen på söndan.
Dags för lunch och vi gick iland i en vik på sydsidan. Sval västlig vind men uppe i gräset var det varmt o skönt i lä. Samtidigt passade vi på o ta den första gemensamma utvärderingen med Andreas & Mats.

norrava130920-22_05
Lunch Grinda

norrava130920-22_06
Överfart

Vidare österut innanför Hästholmen, via Östra Lövskär, Storösund och upp mot Gubbholmen. Paddling varvat med korta instruktioner. In mellan Högholmen och Karklö och sen rakt upp till Stora Hästnacken. Det finns en stor skyddad tältplats i den norra viken där Skärgårdsstiftelsen dessutom sponsrar med utedass. Mycket tacksamt när man är större grupper.
Snabbt lasta ur alla grejerna och upp med tälten, innan det var dags för lite räddningsövningar ute på vattnet. Det är ju inte ljust så länge på kvällarna längre så det gäller att vara effektiv o utnyttja timmarna väl.

norrava130920-22_08
Blöta övningar

norrava130920-22_07
Dags för mat

norrava130920-22_09
Lördag kväll

När vi först gick iland så såg vi spår av korna på gräsmattan (nej det har inte tränats till att använda dasset ännu..) men vi trodde nog de skulle hålla sig borta när vi var så många. Icke.. Lagom till kvällsmaten dök de upp första gången och sen återvände de med regelbundna rundor hela kvällen. Och ett par besök mitt i natten också. Men det var inte så värst aggressiva och vi lyckades schasa bort dem varje gång, dock under ljudliga protester..
Fin natt med en nästan full måne kikandes fram mellan molnen.

norrava130920-22_10
Öbor

norrava130920-22_11
Uppvärmning söndag morgon

Söndagen började mulet men det var ganska ljummet i luften, och ingen dagg den här gången. Medan vi morgonsamlade oss började korna åter närma sig. De kunde knappt vänta på att vi skulle ge oss av och de fick återta sin ö igen..
Först rundade vi öns östra sida för att sen paddla söderut ner till Gränsholmen. Träning på låga o höga stöd i viken under lätt duggregn. Vidare ut på Karklöfladen, mer instruktioner och sen dags för lunch efter Brännholmen.

norrava130920-22_12
Kokompisar

norrava130920-22_13
Några stänk

Det hade börjat rätt grått men nu höll det upp lagom till vi gick iland, och man kunde ana att solen skulle dyka fram igen. Det gör inte så mycket om det regnar när man paddlar, men när man fikar får det gärna hålla upp..
Efter rasten var det dags för sista etappen tillbaks till Norråva. Söderut runt Gyltholmen och ner till Näsudden. Här är en lite knepig överfart eftersom den är vältrafikerad och Gällnöporten skymmer sikten åt ena hållet. I lä av Västerholmen några till övningar på vattnet innan sista stora hoppet över mot Värmdö. En del vind mot Yxskär och sen tvärs över vid Suggan. Strålande sol rakt i ögonen sista biten – fin avslutning på en trevlig helg..

norrava130920-22_14
Sista rasten

norrava130920-22_15
Andreas & Mats

Efter att ha kommit i ordning med det mesta och fått på lite torra kläder och några koppar kaffe, tog Stefan och jag en snabb genomgång av helgen. Därefter en gemensam utvärdering, först tillsammans med gruppen och sen med kandidaterna.
Mycket snack blir det, men det är otroligt intressant och givande. Vill du lära dig mer om människor i allmänhet och paddling i synnerhet, bör du pröva på att instruera andra. Det känns som man utvecklas och lär sig minst lika mycket som de som ska examineras.
Ända nackdelen är väl egentligen att man ofta blir helt tömd inombords efter en så intensiv helg, och behöver några dagars återhämtning. Kan i o f s bara vara en släng av vanlig trötthet också – var inte hemma i Malmö förrän runt tre på morgonen..

Uppdatering 2020: NIL är inte längre verksamma men vill du vidareutveckla dig i havspaddling och turledning rekommenderar jag Paddelpasset, mer info på Kanotförbundets hemsida.

/ Ulf

6 kommentarer till “NIL Instruktör Norråva

 1. Ulf Post author

  Hej Jim, tack! Det har varit aningens skralt med skärgårdspaddlandet den här sommaren tyvärr. Men nu börjar det förhoppningsvis styra upp sig, var uppe och paddlade runt utanför Orust i helgen. Mycket sol o inge mygg. Bilder kommer..
  / Ulf

 2. jim s

  Skralt är det här också. Mycket annat.
  Orustturen måste varit fin. Själv lagade jag fönster på SS Frams rotunda på Björkö i helgen. Jag har en träbåt, en K6a, där så man bör göra rätt för sig i klubben. Men visst lockade det vackra vädret och ljumma vattnet.
  Sätter mig att vänta på din bilder….
  Jim

 3. Ulf Post author

  Ja det är viktigt att ställa upp när klubben kallar..! Vädret var verkligen kanon – lite moln på söndagsförmiddagen annars bara sol hela tiden. Nja, kanske något mer måne på natten.. O vattnet var inte helt ljummet iheller.. 🙂
  / Ulf

 4. Ulf Post author

  Hm, jo, näe, det blev nog inget i år iheller.. Jag brukar visserligen inte vara svårbedd på en fika men den här gången var det rätt fullt schema hela helgen. Satsar stenhårt inför nästa år dock, I´ll keep in touch..
  Hälsa alla Bärjabor / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *