Orust

orust131011-13_01

Orust Bohuslän 131011-13 Klubbens sena hösttur brukar vi hålla öppen in i det sista, vädret kan ju ställa till det ganska mycket så här års. Oftast blir det Blekinge eller västkust, lite beroende på vindriktning, behag & behov. Veckan innan hade vi härlig brittsommarvärme nere i Malmö, tyvärr såg helgen något blötare ut. Blekinge verkade också kunna få en släng busväder. Västkusten lockade däremot med sol fredag till söndag och svaga östliga vindar. Lätt val alltså..
Liksom förra året var det bara tre som inte tyckte tältsäsongen var över, och även nu kunde vi sticka redan fredag efter lunch. Henke, Jenny och jag hade inte bestämt riktigt var vi skulle paddla dock, utan tog med alla kartor och sjökort för säkerhets skull. Henke o jag hade ju paddlat vid Havstenssund förra höstturen och veckoturat runt Koster o Fjällbacka i somras. Jenny hade o andra sidan inte paddlat alls men både seglat och bott här. Det fick bli ungefär i mitten, någonstans runt Orust.

orust131011-13_02
Edshultshall fredag kväll

Eftersom vi inte skulle hinna upp innan det blev mörkt gällde det att välja en iläggsplats med tältmöjligheter i närheten. Jag visste att det nog skulle gå att sjösätta vid Edshultshall och då ligger Bråtö knappa en kilometer strax söderut. Problemet var bara att hitta sista etappen fram till själva vattnet. Vi snurrade runt några varv på mycket trånga gator innan vi såg en ramp där vi kunde komma i. Snabb avlastning och packning innan vi paddlade iväg runt åttablecket. Nästan ingen vind och en fin måne som lyste upp på vägen ut.
Framme vid Bråtö var det inte heller helt enkelt sista biten. Det var ett tag sen jag var här senast och jag kom inte ihåg exakt var vi brukar gå iland. Långgrunt och lerigt nu vid lågvatten men mjuk och fin gräsmatta att slå upp tälten på. Lite mat innan läggdags. Svag mareld invid stranden..

orust131011-13_03
Bråtö lördag morgon
stor bild

orust131011-13_04
Edshultshall
stor bild

Jag vaknade jättetidigt redan vid halv sju. Det var fortfarande mörkt, men efter att ha legat och dragit mig en stund klädde jag på mig för en liten promenad. Ville hinna se soluppgången och misstänkte att det krävde bergsklättring. Missbedömde dock tiden en aningens för det skulle dröja till kvart i åtta innan den dök upp över horisonten. Jaja, en rejäl sväng runt ön blev det..

orust131011-13_05
Kråksundsgap och Käringön
stor bild

orust131011-13_06
Kolerakyrkogård

Nere vid tälten började jag skramla med köket och satte på kaffevattnet. Men det dröjde nästan till nio innan de andra fattade vinken och kröp ut ur tälten.
Frukost i solen och sen en till bergsbestigning upp på toppen. Bråtö är ganska hög och man har fin utsikt här, ända ner till Marstrand i söder och förbi Härmanö i norr. Efteråt fixade vi lite linor till Jennys nya tält innan det slutligen blev dags att packa ihop. Mjukstart, i kajakerna runt tolv..

orust131011-13_07
Dags att paddla

orust131011-13_08
Genväg
stor bild

Vi beslöt att börja med en kort paddling ut till Käringön. Dels började det ju redan bli dags för lunch, dels kunde vi passa på o kontrollera deras faciliteter.
Sjövädret hade lovat 5-9 m/s östlig och vi fick precis lagom vind snett i ryggen. Gott om hummerfiskare ute i det fina vädret, annars förhållandevis tomt i hamnen på Käringön. Vi trodde det skulle vara ganska ensamt även på land så här års men både affären och en del småbutiker var fortfarande öppna. Dessutom hade turbåten släppt av ett gäng turister.
Finlunch i lä bakom en sjöbod innan Jenny lotsade oss runt på en lång promenad över ön till andra sidan.

orust131011-13_09
Kajakparkering Käringön
stor bild

orust131011-13_10
Lunch i solen

orust131011-13_11
Väldigt lågt äppelträd
stor bild

orust131011-13_13
Rött

Helt plötsligt var klockan redan tre och vi fick börja fundera på var vi skulle spendera kvällen. Första alternativet var att ta en sväng ut till Måseskär och kolla fyren, och sen satsa på Vallerö som tältö. Men det tyckte alla var i kortaste laget. Vädret var ju kanon och då vore det skönt att kunna paddla en längre sträcka. Så det fick bli norrut med sikte på Vasholmarna i stället. Med svag ostlig vind skulle vi ju kunna gå på utsidan av Härmanö hela vägen upp.

orust131011-13_14
Vallerö
stor bild

orust131011-13_15
Härmanö huvud
stor bild

Så vi paddlade iväg med kurs norrut. Vi kollade först om det gick att smita genom i den smala passagen mellan Tornö och Vallerö, men det var tvärstopp. Så vi följde Vallerös ostsida, förbi tältplatsen och ut i sundet. Helt lugnt på havet gjorde att vi kunde stryka tätt förbi Härmanö huvud och sen vidare ut och in mellan stenarna. Ibland något på stenarna..
Det finns nästan ingenstans man kan hoppa iland här, även när det är som nu, utan man får köra hela sträckan i ett svep. Efter Hättan går det visserligen in en smal skyddad vik men då är det ju bara en liten bit kvar. Och vi ville fram innan solen försvann..

orust131011-13_16
Hättan

orust131011-13_17
Specialmärken, gula

orust131011-13_18
Måne över Klåvholmen
stor bild

Fantastisk paddling hela eftermiddagen, klarblå himmel och bara en lätt ostlig bris. Sista hoppet förbi Gräsholmarna började solen närma sig horisonten och Vasholmarna lyste rött i det varma skenet.
Alla öarna här ifrån och norrut består av jämn o fin rosa granit till skillnad från den gråa, lite stökigare, söderut. Hela ögruppen är dessutom hänsynsområde. Inte mycket lä men massor av släta hällar för klipptältning. Problemet är mest att det inte finns så många stränder att gå iland på, det kan bli en del pyssel att få upp kajakerna.

orust131011-13_19
Vasholmarna
stor bild

orust131011-13_20
Solnedgång över Bonden
stor bild

Vid nordöstra spetsen går det dock hyggligt att landstiga och efter att ha tömt kajakerna kunde vi släpa upp dem en bit i skydd. Vi enades om en fin plätt med bra utsikt åt alla håll och sen blev det snabbt stensamling. Det blåste inte så jättemycket men vi ville inte ha för prassligt under natten. Nu hade solen gått ner så vi fick skynda oss på att få upp tälten innan det blev helt mörkt. Ett mikrodopp i månskenet för att känna sig något fräschare efter timmarna i kajaken, sen direkt till matlagningen. Efteråt började vi direkt snegla på sovsäckarna. Det hade varit en lång dag och vi var alla rätt trötta. Fast eftersom vi gick o la oss före nio kunde vi se fram mot minst tio timmars sömn innan det skulle bli ljust igen. Samma måne som igår men ingen mareld.

orust131011-13_21
Söndag morgon

orust131011-13_22
Morgonpromenad
stor bild

Vaknade jättetidigt nu igen. Hm, måste ha sommartiden kvar i kroppen. Ingen av de andra gav dock några livstecken ifrån sig, så det fick bli ännu en öpromenad själv.
Det var helt klar himmel men med en låg kompakt molnfront längst nere i söder. Jag klättrade runt en stund och nådde upp på toppen samtidigt som solen steg över Skaftölandet. Fantastisk utsikt här uppe och alla öarna runt omkring såg ut att brinna i det varma solljuset. Ner o sätta på kaffet och väcka de andra. Det fick bli ett varv till upp på toppen innan frukost..

orust131011-13_23
Röd granit
stor bild

orust131011-13_24
Jenny & Henke
stor bild

orust131011-13_25
Frukost i lä

orust131011-13_26
Moln på väg in
stor bild

Nu började molnen närma sig och vid en koll på telefonvädret kunde vi konstatera att det troligtvis skulle bli lite molnigt under förmiddagen. Jaja, vi skulle antagligen slippa regn och det var bara paddling hem på agendan. Jenny behövde komma hem i hygglig tid så vi siktade på tillbaka i Edshultshall runt två.
Men en liten sightseeingtur kunde vi nog hinna med i alla fall. Strax efter tio paddlade vi sålunda österut, mellan Körholmen och Grötö, in mot Grundsund.

orust131011-13_27
Dags att paddla hem

orust131011-13_28
Grundsund

orust131011-13_29
Fiskebåt

orust131011-13_30
Strandtomter

Efter att ha passerat Grundsund fortsatte vi söderut utanför Islandsberg. Lite konstig känsla att kunna paddla utsidan av Härmanö och passera två ganska ökända passager som Kråksundsgap och Islandsberg, i mitten av oktober, i solsken och smult vatten.
In mot Gullholmen och sen ett kort lunchstopp vid stranden precis söder om. Fast i stället för att gå iland vid sanden smet vi upp längst in i viken. Topp att sitta på en träbrygga o dingla med benen samtidigt som man äter kaffe & ostmackor..

orust131011-13_31
Gullholmen

orust131011-13_32
Lunch

orust131011-13_33
Söderut utefter Krokön
stor bild

orust131011-13_34
Sista stopp Tofta
stor bild

Vidare innanför Råön och runt Stocken. Snabbt stopp vid campingens badplats för kisspaus innan vi fortsatte ner söderut. Runt Porsnäsudde, förbi Hälleviksstrand och sen framme vid Edshultshall igen. Nu hade vinden mojnat och molnen försvunnit nästan helt. Jätteskön paddling sista biten hem.
Upp med kajakerna och in med allt i bilen. Som avslutning ett dopp i hamnen, innan bilresan tillbaks. I Göteborg kom molnen åter och strax innan Hallandsåsen började regnet. Men då gjorde det inget, och det höll upp när vi lastade av prylarna på klubben..

orust131011-13_35
Edshultshall
stor bild

orust131011-13_36
Dags för bad

Det blev lika fint som vi hoppats på. Lite moln under söndag förmiddag men annars strålande sol hela dagarna och månsken om nätterna. Varmt i luften, säkert 12-14° grader, och bara svaga ostliga vindar. Skön paddling, vacker skärgård och trevligt sällskap. Alltså precis som en hösttur ska vara..

Paddlat 1+20+17 km. Klättrat Bråtö och Vasholmarna, övandrat Käringön.

/ Ulf

3 kommentarer till “Orust

 1. jim S

  Fin tur!
  Vasholmarna är fina och vackra särskilt den yttre, södra ön med sin fina lagun. Kanske lite lurig att tälta på dock. De gula bojarna du såg i krokarna där är det där vågkraftsexperimentet man plockat med några år.
  Vad är väl en fredagkväll i Edshultshall mot en tisdagskväll i Vedbaek?
  Jim

 2. Ulf Post author

  Hej Jim! Jo det såg bra ut vid lagunen också, lite mer skyddat och fin sandbotten som lyste ljusgrönt. Tror man kan tälta nästan överallt här om man har små självstagande tält o inte lider av ett extremt prinssesan-på-ärten syndrom. Klipporna är runda men aningens skrovliga..
  Vi undrade just vad bojarna var till för men jag gissade mer på något slags fundament. Det satt 4 bultfästen på toppen, som om man skulle fästa något ovanpå. En med platt o en med rundad topp..
  Vabæck känner jag inte till, även om det ligger nästgårds. Edshultshall var dock mysigt o det låg en fin tremastad skonare i hamnen..!

  Erik; Paddelsuget var större i går här, just nu regnar det i Malmö. Men onsdag-torsdag ser ut att kunna bli både solig o varm igen.. 🙂

  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.