Slädö

slado140308-09_01
Blekinge Listerby 140308-09 Även om det som nu varit den mildaste vintern på länge blir det inte mycket paddling så här års. Visserligen några rundor runt kanalen här i Malmö då o då, men ingen skärgård o tält sen i höstas. Det är rätt ok med en paus ibland. Dels finns det ju annan träning att fylla fritiden med och dels så hinner man bli lite sugen igen. Man behöver liksom något att se fram emot ibland. Fast när jag nu lyckades få ledigt på lördagen kändes det synd att inte utnyttja det fina vädret, dags o köra igång igen..
Aningens ofokuserad irrade jag runt i lägenheten halva förmiddagen och kom inte iväg förrän efter lunch, framme i Kuggeboda runt treblecket. Ingen direkt trängsel nere vid stranden, bara ett par med sitt barn som satt o fikade.

slado140308-09_02
Ut på vattnet

slado140308-09_03
Lågvatten

Det gick förhållandevis snabbt att packa kajaken, det mesta satt kvar i ryggmärgen och inte så mycket grejer den här gången. Skönt o komma ut på vattnet igen. Sydvästlig vind, några tunna moln ut över havet och lite gammal dyning som rullade in i gatten.
Siktade direkt på Ljungskär för ett kort sent lunchstopp. Jag hade inte käkat något sen i morse och behövde några mackor i magen. Lågt vatten gav mycket sten i viken. Några svanar men inga gäss här ute ännu.

slado140308-09_04
Stångskär
stor bild

slado140308-09_05
Arpökalven

Det är ju inte ljust så många timmar ännu och solen började redan sjunka i väster. Vidare österut utanför Arpö bort till Kalven. Det finns en fin liten tältplats här, med schyst horisontutsikt. Lite knepigt att gå iland, hala stenar och vågor som rullade rätt in. Funkade ok nu men skulle kanske bli jobbigt i morgon, vinden skulle ju öka under natten.
Kollade även Arpö mittemot. Här är det lättare att komma upp och man kan hitta skydd in bland träden. Arpö är även en trevlig promenadö med mycket att kolla på. Tyvärr ser man bron bortom Hästholmsfjärden just härifrån. Oftast hörs inte trafiken men billyktorna syns bra i mörkret. En annan gång..

slado140308-09_06
Arpö
stor bild

slado140308-09_07
Svängsundet
stor bild

Vidare norrut, runt Arpö och in i Svängsundet. Nu började det bli läge att hitta nånstans att slå läger för kvällen. Vi har tältat på Slädö förut och här på södra sidan finns flera fina platser. Det fick bli samma som senast, hyggligt skydd, med mjukt gräs och utsikt mot Ljungskär. Lika lågt vatten här inne, konstigt nog, men eftersom det är sandstrand kan man lätt dra kajaken hela vägen upp på gräset. Ur med grejerna, upp med tältet och byta kläder. Hoppade badet den här gången..
Passade på att ta en kort promenad ner till sydspetsen innan det blev för mörkt. De har rensat rätt rejält här sen sist och ön börjar nästan se ut som ett kalhygge på vissa ställen. Lättpromenerat men jag saknar nog den gamla vildvuxna skogen. Men det blir förhoppningsvis bättre när de städat upp lite.
För att dryga ut ballerinadieten något provade jag en ny påsmat från Blå band som var helt ok. Annars kan det vara svårt att hitta hyggligt torrfoder utan allt för mycket djurdelar i. Fantastiskt månsken och ökande vind under natten.

slado140308-09_08
Läger Slädö
stor bild

slado140308-09_09
Ljungskär
stor bild

slado140308-09_10
Lördag kväll
stor bild

Sov gott under natten, 10 timmar är nog precis min ranson tror jag. Uppe o kikade strax innan sju men det var rätt disigt o kallt. Fick bli lite snooze i sovsäcken o samtidigt slölyssna på P1.
Solen kikade igenom molnen då o då och tillslut pallrade jag mig upp för frukost. Kallt i vinden så jag tog en extra öpromenad i raskt tempo innan packningen.

slado140308-09_11
Söndag morgon

slado140308-09_12
Dis och vind
stor bild

slado140308-09_13
Fågelmöte
stor bild

Jag rundade sydspetsen och gled in i Djupasund mellan Torkö o Slädö. Först medvind o sen helt stilla bakom Vagnö. Runt Eneholmen och Västerholmen såg jag en hel del gäss, dock verkar de inte ha börjat häcka ännu utan rörde sig i större grupper. Även några fler svanar, synd att de är så lättskrämda när man kommer på vattnet.
In genom Svängsundet igen och bort till nordostspetsen på Arpö, mittemot där jag lämnade i morse. Här finns en jättefin plätt som hade varit helt perfekt för några tält, om det inte varit förbjudet just precis här. Ända stället i hela området..
Lunch i solen och sen paddling tillbaks mot Kuggeboda igen. Sköna vågor ute på fjärden.

slado140308-09_14
Fika Arpö

slado140308-09_15
Hem igen
stor bild

slado140308-09_16
Kuggeboda
stor bild

Även om det inte blev en så lång sväng var det fint att komma ut igen, senast var ju i oktober förra året. Både sol o vind, mestadels plusgrader tror jag, en del fåglar men inge mygg.
Det här får man väl nästan göra om..

Paddlat 7+12 km.

/ Ulf

3 kommentarer till “Slädö

  1. eriksjos

    Ser finfint ut! Gött att du kommit ut på tur igen, vi har saknat dina bilder och berättelser 🙂 Kan väl försöka sammanstråla på nån örackare framöver?!

  2. Ulf Post author

    Jo det var verkligen på tiden, hade nästan glömt hur man gjorde.. Men nu när man vet att allt fortfarande funkar får det gärna bli mer, o absolut sammanträffa på ö eller vatten.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *