Väderöarna

vader140329-31_01

Fjällbacka Bohuslän 140329-31 Efter några veckors halvtråkiga normaltemperaturer såg det äntligen ut att skärpa till sig igen. Ett stabilt högtryck lovade riktigt kanonväder hela helgen, både sol och loja vindar. Var sugen på norra Bohuslän och långt ut i skärgården, typ Koster eller Fjällbacka. Båda bjuder på fin paddling och är extra trevliga så här off säsong, när det är lite glesare bland båtarna. Tog med alla kartorna för att sen kolla senaste prognosen i bilen på vägen upp.
Jobbade halvsent på fredagen och kom inte iväg förrän elva på lördagsförmiddagen. Knappa fem timmar upp gjorde att jag kunde räkna med att vara i kajaken strax efter fyra som tidigast. Det innebär att man har en aktionsradie på ca 1-1,5 mil om man dessutom ska hinna se solnedgången. Vilket man ju gärna vill.

vader140329-31_02
Fjällbacka

Efter Göteborg kom jag fram till, att om jag sjösatte i Fjällbacka o la på några kol i paddlingen, antagligen skulle hinna hela vägen ut till Väderöarna. Det lät ju rätt lockande, särskilt som det var sista dagarna man kunde röra sig någorlunda fritt därute – på tisdagen började fågel & sälskyddet..

vader140329-31_03
Hamnholmen
stor bild

Under lågsäsong kan man sjösätta mitt i byn och även parkera precis bredvid, utan att förhoppningsvis störa allt för mycket. Snabbt i med grejerna i kajaken och sen kurs rakt sydväst mot havet. I vanliga fall kan det vara kul att gå norr om Valö och genom Gluppö men nu gällde det att lägga distans. Mellan Fotsillarna, norr om Gåsön och sen sikta på Hamnholmen.
Tänkte dubbelkolla läget lite när jag kom ut på öppet vatten och hade Vedholmen som alternativ. Men det var nästan helt lugnt, bara en svag nordlig dyning på nån decimeter. Fantastisk paddling över fjorden! Solen började närma sig horisonten och stod precis ovanför södra Väderöarna. När jag kom in bland öarna vaknade alla fåglarna till liv och det blev en del protester. Det känns alltid trist att störa men de brukar lugna ner sig ganska fort som tur var.

vader140329-31_04
Vedholmen

vader140329-31_05
Mot Väderöarna
stor bild

vader140329-31_06
Framme Hamnerö
stor bild

Framme vid Hamnerö drog jag upp kajaken i den smala viken o lastade in grejerna i en av stugorna. Tände några värmeljus för o mysa till det o sen snabb vaskning innan torra kläder. Vad än vissa påstår är det inte direkt jättevarmt i vattnet ännu..
Dags för en snabb övandring, för att få upp temperaturen och spana av solnedgången.

vader140329-31_07
Tända upp i stugan

vader140329-31_08
Mycket fågel
stor bild

Hela Hamnerö, öarna strax söder om och halva Väderöbod, är öppna året om, resten skyddat mellan första april o 15:e augusti. Dock verkade alla fåglarna inte riktigt samtycka.. Mås o trutar är väl ok, de bara cirkulerar runt uppe i luften och väsnas, så länge man inte kommer allt för nära deras reden. Kanadagässen däremot.. De ligger ju och trycker tills man nästan sätter foten på dem. Då brakar det bara till och de lyfter, mitt i synen på en. Och upprört trumpetande en lång stund efteråt. Hur mycket man än går o småvisslar och verkligen spanar efter dem, syns de inte. Ejdern verkade dock inte ha kört igång ännu utan simmade mest runt och oohade.
Nu hade vinden mojnat nästan helt och vattnet låg bleke mellan öarna. Promenad ner till stugan och fram med spritköket. Hade inte ätit sen i morse så påsmaten satt som en toppaluva. Stjärnklart men ingen mareld. Det hade varit minusgrader inåt landet fast här ute höll det sig nog över nollan.

vader140329-31_09
Väderöbod
stor bild

vader140329-31_10
Lördag kväll

vader140329-31_11
Söndag morgon
stor bild

Omställningen till sommartid gjorde att man kunde sova en timma extra på morgonen. Eller inte egentligen.. Hursom, det kändes inte lika tungt att gå upp halv sju som det skulle gjort om klockan visat halv sex..
Några tunna molnslöjor men fortfarande lugnt på havet. En snabb kopp kaffe och sedan ny öpromenad, lika populärt hos fåglarna nu med. Jaja, de ska väl upp nån gång de också..
Tillbaks ner i sovsäcken o ratta in P1 en stund, man vill ju inte missa något viktigt från vetenskapsradions veckomagasin t ex. Har hört att man lär sig bra om man lyssnar samtidigt som man sover..

vader140329-31_12
Storö
stor bild

vader140329-31_13
Torka kläder

Stugorna ligger ju inklämda mellan bergen så det är ganska mörkt på morgonen så här års. Lite rått o fuktigt i början men riktigt gott efter en stund, när solen klättrat upp en bit. La ut alla grejerna på klipporna för att torka och tog några koppar kaffe medan jag väntade. Betydligt trevligare än tvättstugan hemma..
Framemot elva lyckades jag i alla fall slita mig loss och komma ner i kajaken igen.

vader140329-31_14
Lugnt vatten
stor bild

vader140329-31_16
Genom Skitrarna

vader140329-31_17
Västra hamnen

Tänkte utnyttja tillfället o ta en sväng runt de områden som annars är stängda. Först söderut runt fyren på Skålholmen, förbi Stora Klåvskär o sen västerut mot Skitrarna. Mycket fågel och några sälar som låg o solade i de trånga sunden. Utanför Trolleskären kändes det verkligen att man var långt ut. Bara öppen horisont och fastlandet knappt skönjbart i öster.
Landstigning i den yttre hamnen på Väderöbod. Inte helt enkelt fastän det var kav lugnt, när det friskar i vill man nog inte ens tänka tanken..

vader140329-31_18
Östra hamnen

Har kikat på stugorna förut och beslöt att gå en längre sväng runt ön nu. Det finns en till hamn på östsidan men den inte helt plättlätt den heller. Har för mig att de hade kranar som de kunde lyfta upp båtarna när det stormade.
Uppe på berget har man en fantastisk utsikt över hela arkipelagen. I det här ljuset ser man också tydligt skillnaden mellan Väderöarnas grå gnejs och den rosa graniten in mot Fjällbacka. Mycket fågel här med och till o med några kanadagäss som häckade längst upp på toppen. Aningens dragigt kan man tycka. Ett gäng sälar låg o slappade nere vid vattnet och kikade lite lojt upp.
Fyrplatsen o alla stugorna sköts av en förening och de gör ett jättejobb att hålla allt i toppskick. Kolla in deras hemsida, massor av kul läsning! Lunchpaus på den lilla gräsmattan vid hamnen. Sjövädret lovade fortsatt växlande 1-5 m/s så det var ingen brådska hem.

vader140329-31_19
Slut på Sverige
stor bild

vader140329-31_20
Väderöbod
stor bild

vader140329-31_21
Valeskären
stor bild

Dags o paddla igen. Utefter norrsidan, mot Stora Spruttan o Mittskär (fina namn på öarna), sen vidare upp till Valeskären. Massor med fågel överallt och ännu mer sälar, solandes på klipporna. Verkligen kargt här ute. Förutom lava, mossa och lite grönt djupt inne i sprickorna är det inte mycket växtlighet. Ovan vattenytan i alla fall..
Mot Storön och en sväng in i hamnen. Kan nog guppa en del här vid västliga vindar. Innanför Hejen ligger Strömsund, också en fin naturhamn med gamla anor. Sandbotten lyste turkos i solen. Ska finnas massor av gamla ristningar i klipporna runtomkring.

vader140329-31_22
Rockan
stor bild

vader140329-31_23
Strömsund
stor bild

vader140329-31_24
Värdshuset

Runt nordspetsen på Storön och sen in i stora hamnen. Promenad upp till värdshuset för en kopp varm choklad och några finska pinnar. Det var så skönt o sitta i solen, helt stilla o bara svagt fågelkvitter i bakgrunden. Ibland kunde man ana personalen som stökade runt inför kvällen och några gäster som badade bastu & badtunna. Det fick bli en öl också..
En kort bergsbestigning upp till lotsutkiken innan det var dags att paddla in mot fastlandet igen. Klockan var redan halv fem, men nu hade man ju en timma till på sig..

vader140329-31_25
Väderö fjord
stor bild

vader140329-31_26
Vedholmen
stor bild

Lika fin paddling tillbaks över fjorden. Ingen vind den här gången heller, bara några passerande molnbankar som gav ett dramatiskt eftermiddagsljus i ryggen.
Tänkte satsa på Vedholmen som tältö. Det är en jättefin ö men tyvärr omåttligt populär hos båtfolket och med mycket begränsad tältplats. Max två små tält på gräset. Så här års tomt som förväntat. Fast just som jag bar upp grejerna kom det en annan kajak i full karriär över fjärden! Det var Karl-Johan från Hamburgsund som tog sig en snabb kvällstur. Tror båda var lika förvånade av att träffa någon annan här ute nu..
Snackspaus o trevlig pratstund innan han paddlade tillbaka och jag började med mitt tältpyssel.

vader140329-31_27
Framme
stor bild

vader140329-31_28
Karl-Johan paddlar hem

vader140329-31_29
Virholmen
stor bild

Låg ju bra till i schemat den här gången och kunde ta ett något längre sanitetsdopp innan jag började med käket i lugn o ro. Det var fortfarande inte störande varmt i vattnet.
Dags för öpromenerande igen. Först en sväng runt norra delen, förbi den gamla kyrkogården och ner till vattnet i viken på motsatta sidan. Därefter upp på högplatån på toppen, för att kolla solnedgången. Det finns ju en smidig snabbväg upp för berget precis bakom tältplatsen, vilket gör att man är uppe på bara nån minut.

vader140329-31_30
Lugnt i viken
stor bild

vader140329-31_31
Lugnt på havet
stor bild

Det blev en nästan ännu vackrare solnedgång än föregående kväll! Nu låg havet spegelblankt och flöt ihop med himlen längs med horisonten. De rosa klipporna liksom brann i den röda solen. Här var heller inte så mycket fågel o man slapp känna sig lika dum när man klampade runt.
Det hade varit en lång dag o det fick bli en tidig kväll. Somnade nog samtidigt som dragkedjan drogs upp..

vader140329-31_32
Solen går ner bakom Storön
stor bild

vader140329-31_33
Måndag morgon
stor bild

Berget intill är ganska högt och ger bra skydd mot tidig morgonsol. När jag kikade ut lite snabbt för o kolla vädret låg det dessutom en molnbank över land. Det var bara att somna om igen. Efter några timmar började det dock kurra i magen och solen närmade sig sakta tältet. Skuggan gör ju tyvärr tältet rätt fuktigt, så det var bara att släpa ut alla grejerna igen. Den här gången fikade jag mig dock inte igenom hela torkprogrammet utan tog en längre promenad runt södra delen av ön.
Dock sedvanlig kaffe o kaka innan packning och paddling.

vader140329-31_34
Mot Lyngö
stor bild

vader140329-31_35
Lunch Kyrkogårdsön
stor bild

Ville ta en sista sväng ut på havet o paddlade rakt norrut mot Lyngö. Nordostlig bris men lite mer dyning än i går, det hade nog blåst en del under natten. Lågvattnet gjorde att man inte kom igenom de smala sunden på Lyngös västsida utan jag fick gå ut en bit. In till Kyrkogårdsön, dags för lunch. Hittade en skön plats i lä med solen i ansiktet.
Efteråt sprang jag runt en sväng på ön, läste tavla o inspekterade kyrkogården, och till sist upp på toppen av berget. För att kika på utsikten en sista gång. Det ligger en jättehäftig vik på västsidan med nästan lodrätta klippor runt om och med grönskimrande botten. Svagt soldis och inte riktigt lika varmt som dagarna innan.

vader140329-31_36
Djupt vatten
stor bild

vader140329-31_37
Runt Valö

Så var det bara paddlingen hem kvar tyvärr. Men det gjorde inte så mycket, jag hade fått min dos av sol och skärgård, och marsvinden började bita lite i skinnet. Raka spåret, förbi Trybergsholmen, Hjärterö o Valö. Passade på o kolla av de södra tältplatserna på Porsholmen på vägen. Lite nära civilisationen men hade nog funkat ok om man kommer upp mitt i natten och ändå vill paddla ut.
Tillbaks i Fjällbaka packade jag bilen och tog en kaffe o några ostmackor i solen, innan resan ner till Malmö igen.

vader140329-31_38
Tillbaks igen

Fantastisk helg! Perfekt vårväder gjorde att jag kunde paddla ut till Väderöarna redan på lördagskvällen o sen pajsa runt i lugn o ro hela söndagen. Förr i tiden var nästan allt stängt här ute men i o m de nya reglerna som infördes i samband med bildandet av det marina naturreservatet kring Koster och Hvaler, har det faktiskt blivit mer tillgängligt för oss. Bara vädergudarna står oss bi.
Och sen en natt på Vedholmen som grädde på moset, där var ju också ganska trivsamt. När jag stannde på macken på väg hem såg jag dessutom att jag var rekorderligt röd i plytet..

Tyvärr ligger hemsidan för bodarna på Hamnerö nere men jag ska försöka luska ut hur man kan fortsätta stödja stugorna..

En del paddlat 14+23+10 km.

Karta över turen.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

5 kommentarer till “Väderöarna

 1. eriksjos

  Goa bilder från fina ställen! men du får nog slå en extra kik på datumen i första raden. Såå snabbt går väl tiden inte ens i malmö 😉

 2. Ulf Post author

  Tror jag missade o blandade ihop eftersom WP lägger grejerna i 04 mappen, för jag är ganska säker på att jag paddlade 03. Eller som dom säger: ”En dålig ursäkt är också en ursäkt. Fast bara något sämre..” 🙂

 3. Gunnar G

  P1 vetenskapsradion forum/veckomagasin. Fantastiska program att somna (om) till. Jag tycker också också vattnet är svalt än så länge..

 4. Ulf Post author

  Via ganska omfattande studier har jag kommit fram till att oroväckande många program på P1 går bra att sova till. Även andra radiokanaler, olika ljudeffekter i bilar o tåg, tråkiga konversationer, biofilmer mm funkar. Däremot är jag inte helt hundra på hur inlärningseffekten visar sig, varken jag eller omgivningen har sett några direkta spår. Det kanske sker med viss fördröjning..? Dumt att chansa hursom..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *