Koster

koster140426-28_01

Havstenssund Bohuslän 140426-28 Vi brukar sticka ut o paddla under påsken, antingen Blekinge om den infaller tidigt på säsongen, eller Bohuslän om det har hunnit bli lite varmare i luft o vatten. Men i år var jag tyvärr fast på land hela veckan, fullt sysselsatt med snickeri & målarpyssel på min kompis restaurang. Och även om vi kunde sitta ute o fika i solen och mata de lokala ankorna mellan varven, var det väl inte riktigt samma känsla. Som tur var återkom finvädret helgen därpå, nu till o med ännu bättre. Efter förra turen till Väderöarna ville jag tillbaka till Bohuslän igen, gärna Koster om möjligt..
Som vanligt jobb sent på fredagen och packning inte fullt tidigt lördag morgon. Lämnade Malmö strax efter elva och kom upp till Havstenssund halv fem. Kollade runt i hamnen men hittade först inte vår vanliga sjösättningsplats, någon hade tydligen byggt en ny sjöbod där sen sist jag var här. Det var så snyggt gjort att den inte gick att särskilja från de gamla. Jaja, man kunde klämma sig ner till vattnet precis bredvid.

koster140426-28_02
Havstenssund lördag kväll

Hela resan upp hade temperaturen pendlat kring tjugo-strecket men här nära havet kändes det lite svalare som tur var. Eftersom jag skulle paddla ensam, förhoppningsvis med långa överfarter o det fortfarande var rätt kallt i vattnet, blev det till att plocka fram torrdräkten igen. Varmt precis när man klädde på sig men helt ok bara man kom ut en bit från land.

koster140426-28_03
Öppet hav
stor bild

Paddlade rakt västerut från Havstenssund för att komma ut på havet så fort som möjligt. Första sälen kikade nyfiket upp efter bara nån kilometer och så skulle det fortsätta hela resan. Antingen liggandes o sola på nån klippa eller ploppande upp precis framför kajaken. Har aldrig sett så många sälar här förut, förutom möjligtvis vid själva skyddsområdena.
Knappt förnimbar bris först men sen helt bleke när jag rundade Kalvön o vände norrut. Ett svagt dis gjorde att horisonten försvann och himlen smälte ihop med havet.

koster140426-28_04
Svangen
stor bild

koster140426-28_05
Kosterfjorden
stor bild

Gick utomskärs förbi Ålekråkan och tog sen sikte på Ramsö. Kosterfjorden låg nästan helt stilla och bara en svag dyning kunde kännas i botten. Några små fiskebåtar ute men annars helt tyst o stilla. Grym paddling över.
Tråcklade mig runt sydspetsen på Kalven precis innanför sälskyddsområdet. Här låg en ensam segelbåt och jag beslöt att hoppa i land o kolla läget. Det gick att hitta några hyggligt jämna klippor fast ingen sådan där riktig kalasplats. O en kväll som denna förtjänade nästan det..

koster140426-28_06
Ursholmen
stor bild

koster140426-28_07
Utsidan Burholmen
stor bild

Så vidare västerut. Först till Ursholmen för att komma runt sälskyddet, sen upp mot Burholmen. Har tältat längst inne i den stora viken på insidan flera gånger och det är en jättetrevlig ö. Mjuk gräsmatta, fina klippor, väldigt promenadvänlig och oftast massor med får. Men eftersom det skulle vara lugnt hela natten tänkte jag passa på o kolla utsidan. Var iland här för ett par år sen och vet att det finns några flata hällar gömda en bit upp på berget. Landstigningen är inte helt enkel, även vid lugnt väder, men utsikten väger upp en del..

koster140426-28_08
Havsutsikt
stor bild

koster140426-28_09
Ursholmen lördag natt..
stor bild

Lasta ur och sen släpa kajaken en bra bit in bland stenarna och binda fast den ordentligt. Ingen lust att få den sjösatt av något förbipasserade fartyg under natten. Vid ostlig vind kan man räkna med att hämta grejerna i södra Norge, alternativt England, annars..
Hittade tältplatsen o fick upp prylarna. Snabbt mikrodopp och sen matpyssel till solnedgången. Hade som vanligt fikat mig genom hela bilresan, paddlat i rask takt och var således rätt hungrig nu. En kvällspromenad upp på berget för att kolla att fyren på Ursholmen lyste ordentligt. Sov rätt gott den natten..

koster140426-28_10
..och söndag morgon
stor bild

koster140426-28_11
Lugnt i viken
stor bild

Solen gick upp precis mellan topparna o väckte mig tidigt på söndagsmorgonen. Helt stilla fortfarande och vattnet låg som en spegel. På med kaffevattnet och sen ut med alla grejerna på klipporna, för att torka upp lite. Efter frukosten tog jag en lång öpromenad, upp på topparna och ner till viken på andra sidan. Berget ligger som långa åsar med borteroderade diabasgångar i mellan, så det blir lika mycket upp o ner som fram o tillbaka. Inga får ute ännu men de kommer nog snart, gräsmattorna var gröna o styvmorsviolerna och triften blommade redan.
Tillslut fick jag ta mig i kragen och börja packa ihop, om det nu skulle bli någon mer paddling den här dagen..

koster140426-28_12
Styvmorsvioler

koster140426-28_13
Öpromenad
stor bild

koster140426-28_14
Dags o paddla vidare

Sjövädret lovade fortsatt svaga och växlande vindar, möjligtvis med sjöbris framåt eftermiddagen. Jag beslöt att paddla norrut på utsidan av Koster, för o se om man kunde komma ut till Stora Drammen.
Först upp till Måskär där jag trixade runt bland de smala sunden en stund. Ingen riktigt bra landstigningsplats här heller men är man inte överkänslig mot repor på kajaken brukar det lösa sig. Skulle nog funka som dagens kvällsö, om inget roligare dök upp.

koster140426-28_16
Stora Drammen
stor bild

koster140426-28_17
Äppelpaus
stor bild

Fortsatt förbi Jutholmen, innanför Klåvningen och sen vidare utefter Nord-Koster. Nu hade det börjat blåsa upp en aningens, ingen direkt sjö, bara lite behagligare lufttemperatur. Först ut till Små Drammarna, där jag mest såg fågel, vidare ut till Stora Drammen, Sveriges västligaste punkt. Här var sälarna. Först låg de som små korvar utspridda överallt men sen rullade de ner i vattnet, och kom fram för att kolla läget. Både skygga och nyfikna på en gång.
Jag drog upp kajaken precis vid det smala sundet och tog en promenad runt ön. Ganska fort gjort här ute kan man säga.. Det gick inte att hitta något vidare superlä så jag sköt på lunchen o klämde bara i mig ett äpple så länge. Tillbaks i kajaken o paddlade österut in mot Koster igen. Sälarna hängde på en lång stund..

koster140426-28_18
Öppen horisont
stor bild

koster140426-28_19
Fågelbajs
stor bild

koster140426-28_20
Mot Koster igen

Har oftast paddlat runt Syd-Koster förut och aldrig riktigt utforskat norra sidan, beslöt att nu var nog ett perfekt tillfälle. Efter att ha rundat Valnäs vek jag in i Norrvikarna – några av Västkustens absolut finaste sandstränder. Turkosblått vatten, mjuk o fin sand, insprängda klippor att ligga o sola på och gräsmattor för de som vill ha sånt. Helt skyddat utom från rakt nordliga vindar kanske. Klar femma på strandskalan.
Upp med kajaken, dopp och sen lunch i solen. Hittade bra lä o en mjuk liten gräsplätt, så det försvann nog helt oförklarligt nån timma där.. Kort pratstund med en förbipasserande norrman innan det var dags att paddla vidare.

koster140426-28_21
Dags för lunch
stor bild

koster140426-28_22
Klart vatten
stor bild

koster140426-28_23
Norrvikarna
stor bild

koster140426-28_24
Grunt vatten
stor bild

Vidare in i Hasslevikarna, också fint men lite grundare. På sjökortet såg det ut som man skulle kunna klämma sig genom mellan Korsholmen. Och det gick väl ungefär. Kajaken för sig och jag bredvid alltså..
Söderut och in i sundet mellan Nord och Syd-Koster. Här stod plötsligt en GB-gubbe o vinkade inbjudande, snabbt iland och checka butiken. Det visade sig att de hade ett betydligt bredare sortiment än så, en Grebbestadsmellis och kaffe o kaka som efterrätt i solen..

koster140426-28_26
Strandkanten

koster140426-28_27
Kostersundet
stor bild

Hög tid att hitta lämplig tältö igen. Hade Måskär som förstaplan men nu började jag fundera på lite alternativ. När jag låg o slumrade uppe vid Norrviken var det rätt mycket småfågel som höll låda i buskarna. Trut o Ejder är inte fel men sädesärlor o andra pjoddar i bakgrunden är ju inte så dumt det heller. Kanske man skulle byta klipptältningen mot mjukt gräs?
Och precis när jag passerat genom Kostersundet dök Lilla Tenholmen upp, med en fin strand och grön plätt. Gick iland och kollade läget, hyggligt men inte riktigt hundra. Däremot Stora Tenholmen mittemot såg perfekt ut! Hopp i kajaken, paddla 100 meter o iland igen. Här var verkligen bra – en pytteliten gräsmatta inklämd mellan buskar o låga träd och med ett högt klätterberg bakom. Eftersom det ligger så nära själva Koster är det säkert proppfullt på somrarna, idag var det precis lagom tomt.

koster140426-28_28
Stora Tenholmen
stor bild

koster140426-28_29
Utsikt söderut
stor bild

Upp med tältet och sedan bad. Själva sandstranden är grymt långrund men vid klipporna på nordvästspetsen djupnar det fort. Mat i sista solen och sen en lång övandring. Tenholmarna är mjuka o inbjudande på insidan men branta och karga på utsidan. De är rätt höga också så man har en fin utsikt runtom. Här gäller samma begränsningar vad gäller tältning som Burholmen och några andra öar, och det brukar ha får som håller vegetationen i schack.
Och jodå, det var gott om fågelkvitter halva natten, tillsammans med revirbråkande oohande ejdrar.. Sov gott nu med..

koster140426-28_30
Utsikt norrut
stor bild

koster140426-28_31
Söndag kväll
stor bild

koster140426-28_32
Soluppgång över Koster..
stor bild

Den här gången behövdes det verkligen ingen väckarklocka, solen fixade snabbt den detaljen. Tidiga vädret lovade fortsatt svaga växlande vindar, med risk för sjöbris under eftermiddagen. Ungefär som gårdagen alltså. Jag skulle vara tillbaks i Malmö till kvällen men vill hinna med mer paddling innan dess.
Ut med alla grejerna på tork och körde igång frukosten. Kortare öpromenad och lite mer strukturerad morgonrutin gjorde att jag satt i kajaken redan klockan nio, med kurs söderut.

koster140426-28_33
..måndag morgon
stor bild

koster140426-28_34
Öpromenad
stor bild

koster140426-28_35
Söderut
stor bild

Fortfarande bleke o vindstilla när jag smög mig fram mellan öarna. Jag har visserligen varit med om sånt här inomskärs i lä bakom större öar men att paddla över spegelblankt öppet vatten så här långt ut gav en nästan surrealistisk känsla. Genom några smala kanaler vid Jutholmen och ner förbi insidan av Burholmen. Mötte en ensam fiskebåt, annars mest några trutar som stod o spanade på skären. En säl låg o solade på ett undervattensskär och tittade bara lojt på när jag passerade. Inte ens den orkade hoppa i vattnet i det här vädret.

koster140426-28_36
Jutholmen
stor bild

koster140426-28_37
Säl
stor bild

koster140426-28_38
Ursholmen
stor bild

Kort stopp på Ursholmen och en snabb promenad upp till fyrarna. Även om jag vart här förr är det lika roligt varje gång. Att gå runt o kika in bland husen o försöka tänka sig hur det kunde vara förr. Kanske inte alltid lika lugnt som nu..
Ner i kajaken igen och passade på att ta en sväng ut runt utsidan. Man känner sig väldigt liten när man paddlar nedanför de mäktiga klipporna. Massor med säl och fågel på skären utanför.

koster140426-28_39
Fyrvaktarbostäder

koster140426-28_40
Två fyrar
stor bild

koster140426-28_41
Fågel
stor bild

Först kurs rakt österut för att sedan vika av upp mot Tjälleskären. Passerade runt Store Bror och funderade ett kort tag på att hoppa iland lite snabbt och kolla den lilla stranden. Vet jag har gjort det förut och då tyckte jag den var för stökig, men det kan ju ha ändrat sig.. Verkar ju annars vara ett trevligt alternativ om det är för trångt runt de mer populära öarna. In bland kanalerna vid Tjälleskären. Mycket grunt men lika lite folk..

koster140426-28_42
Store Bror
stor bild

koster140426-28_43
Moln över Tjälleskär

koster140426-28_44
Fiske
stor bild

Siktade söder om Ramsholmen och sen vidare mot Ramsös nordspets. Har fikat på västsidan men tänkte passa på o kolla av ostsidan den här gången. Det ligger flera fina små stränder inklämda mellan klipporna här, precis lagom innan skuttet över fjorden.
Stannade till i viken innan Getholmen för att sträcka på benen o vika om sjökortet, när det kom fram en man o började snacka lite. Det visade sig att han både paddlade själv och hade hus på ön. Lät som en trevlig kombination.. Hursom, han rekommenderade en annan strand precis söderom, undanskymd längst inne i en vik. Världens bästa påstod han.. Jag kontrade med Norrvikarna men beslöt ändå att inspektera läget. Och jovars, lagom liten, klippor bredvid, brant (man slipper springa en kvart innan det når till knäna), ganska grov sand som inte yr så mycket och kalasvy. Fyra plus, minst..

koster140426-28_45
Ramsö
stor bild

koster140426-28_46
Över fjorden igen
stor bild

Så var det bara hoppet över Kosterfjorden kvar. Nu hade det börjat fläkta en del men ingen större sjögång direkt. Kändes mest ovant att se något som nästan såg ut som vågor igen. Mötte flera större fartyg på väg över, en liten påminnelse om att det var dags för jobb i morgon..
Efter en dryg halvtimma svängde jag upp innanför Svangen. Knepig landstigning men fin utsikt, precis som vanligt. Lång lunch i solen innan det tillslut var dags för sista biten hem. Beslöt sikta inomskärs för att slippa paddla samma sträckor en gång till.

koster140426-28_47
Svangen
stor bild

koster140426-28_48
Brokilen

Rakt österut mot Resö, runt Lindön och in bakom Kalvön och Trossö. Det är en helt annan värld här inne, lummigt och grönskande, många sandstränder (mellan tre och fyra på skalan ungefär..), allt i skarp kontrast mot utsidans karga klippor. Dessutom med massor av vikar som man kan paddla ut och in i hur mycket som helst. Tyvärr jättemycket båtfolk under sommaren och naturreservat, så tältförbud nästan överallt.
Tillbaks till Havstenssund. Jag paddlade ner till den södra stranden och gick utefter spången o hämtade bilen. Bad, några ostmackor och en snabb sista klättring upp på berget innan resan ner. Man vill liksom inte riktigt hem igen..

koster140426-28_49
Havstenssund

koster140426-28_50
Vakupp och Väcker
stor bild

Väderöarna i slutet av mars var verkligen kanon och det här var nog nåt snäpp till.. Bästa tiden på året – ett rikt djurliv med mycket fågel o säl, all grönska håller precis på o slå ut, rimligt badbart vatten, ljust många timmar på dygnet och nästan inget folk. Dessutom otrolig tur med vädret. Kort sagt, helt fantastiskt.

Information om Koster.

Karta över hela turen.

Fler bilder på flickr.

Paddlat 17+19+28 km.

/ Ulf

8 kommentarer till “Koster

 1. Leguma

  Härligt att få se dina läckra bilder o få lite tips! Kartan över turen är mig till stor hjälp,
  östkustbo som jag är. Tackar! Ser fram emot att få ta del av fler blogguppdateringar från dina turer.

 2. Ulf Post author

  Tack, det är alltid kul om man kan inspirera andra! Brukar själv surfa runt o kolla tips när man ska ut i nya vatten..

 3. jim s

  ännu en serie fantastiska bilder. De verkar som om det alltid är spegelblankt vatten i Bohuslän.
  Jim

 4. Ulf Post author

  Hej Jim! Jo hade verkligen grym tur med vädret de här gångerna, kan inte minnas att jag varit med om något liknande. Det kan bli svårt o toppa – det känns nästan som man gjort årets bästa turerer, alla kategorier, redan i slutet av april.. Eller vädermässigt i alla fall.. 🙂
  / Ulf

 5. Ulf Post author

  Ja Koster är verkligen vackert, på många sätt. Och särskilt före och efter säsong – får försöka pallra mig upp igen snart..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *