Brorsö

brorso070709-10_01.jpg

Blekinge Matvik 070709-10 Eftersom jag började bli klar med det mesta av mina jobb passade jag på att klämma in en extra uppvärmning innan klubbens veckotur till helgen..

Efter möte på måndagskvällen tog jag Hans lilla pickis med kajaken på flaket upp till Nytäppet. Det är ju bara 17 mil så jag var framme runt 22 och i kajaken en halvtimma senare. Fortfarande hyggligt ljust när jag slog upp tältet längst ut på den nordöstra udden på Brorsö. Kala klippor, fri horisont och tio meter till vattnet!
På tisdagsmorgonen var det bad & frukost i lugn o ro innan paddling söderut i måttlig sjögång runt Tärnö. Glasspaus i hamnen och sen samma väg tillbaka men nu med plattpaddel..
Mer sol och bad, runt de flesta av öarna och tillbaka i Malmö på kvällen. 3+22 km.

Jag har kört rätt mycket med vingen sen i våras och tycker att det mesta funkar ok, framför allt bättre fart med mindre ansträngning. Det enda som fortfarande känns lite pyssligt är paddling i vågor – utan roder går det mycket kraft att hålla kurs och det sliter på armbågar och axlar, särskilt med fullastad kajak. När jag bytte tillbaka till plattisen gick det betydligt bättre fastän sjögången hade ökat.

brorso070709-10_02.jpg

Så antingen montera roder på min nuvarande kajak – tidsåtgång kanske 10-20 timmar. Eller så bygga en helt ny – brukar ligga på +500 timmar. Inget svårt val direkt – hittar jag en någorlunda vettig verkstad nån gång under hösten kommer jag antagligen försöka smyga igång ett nytt bygge..

Har redan börjat skissa så smått under försommaren men inte spikat måtten ännu. Just nu lutar det åt en rodervariant av den jag har nu, alltså ungefär 565 x 50 och med möjlighet till campingpackning. Visserligen hade det varit kul med en renodlad havsracer men jag tvekar lite där – vet inte om jag riktigt har kompetensen varken att rita eller paddla en sådan..

Men vi får se. Först är det veckotur med MKK uppe i Stockholms skärgård och sen börjar det dra ihop sig till Dalslands kanotmaraton+. Tiden på två varv i kanalen ligger just nu på 50.00 vilket ger 11.2 km/t på milen. Borde kunna knäcka 6 timmar den här gången – även med skädda..

/ Ulf

2 kommentarer till “Brorsö

 1. Peter S

  Hallå Ulf!

  Jag hade helt klart satsat på det snabba alternativet. Montera på ett roder! Det är bättre att lägga de 12 arbetsveckorna som du sparar på havet istället. Snygg bild! Lycka till på Maran!

 2. Ulf

  Fast även om jag lägger 12 veckor på att bygga en ny kajak så kommer de timmarna nog inte tas från paddling och annat nöje – försöker i första hand minska ner på jobb, städning och andra tråkiga saker!
  Vilket i o f s medför vissa andra konsekvenser som vi kanske inte ska gå in på här..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.