Vallerö

vallero140613-15_43

Tjörn och Orust 140613-15 Hade först inte funderat på att sticka ut så här precis innan midsommarhelgen. Var visserligen ledig från jobbet men det var rätt mycket saker att komma ikapp med hemma. Fast när jag såg att vädret troligtvis skulle bli betydligt kallare längre fram i veckan, kändes det synd att inte utnyttja tillfället. Sol och värme kommer ju inte alltid på beställning och inomhuspyssel funkar bättre vid tråkväder. Så först tvättstuga, handla grejer och packning, därefter bilen norrut sent fredag eftermiddag.
Då solen inte går ner förrän strax efter tio nu precis innan sommarsolståndet, hade jag ändå hygglig tid på mig. Planen var att hinna upp förbi Göteborg och ut på Nordön, för att kunna sjösätta och hinna paddla ut till någon närliggande ö. Det går också att tälta inne vid själva båthamnen, men det är mer av en nödlösning om man kommer riktigt sent.

vallero140613-15_02
Fredag kväll

Varmt i luften men himlen täcktes nästan helt av ett kompakt molntäcke när jag kom fram. Solen kikade precis fram under kanten och jag räknade med att det skulle vara mörkt rätt snart. Snabb packning och sen iväg.
Eftersom jag inte känner till några bra tältplatser förrän uppåt Hjärterö och Skärhamn, beslöt jag att vänta med Marstrandsfjorden till morgondagen. Kollade Porsholmen och några klippor på norra Instön, innan jag hittade en någorlunda plan plats. Inte helt läad för den nordostliga vinden men helt ok för den här gången. Samtidigt som solen gick ner steg fullmånen bakom berget. Några mackor och sen bums ner i sovsäcken.

vallero140613-15_03
Nordön

vallero140613-15_04
Instön
stor bild

vallero140613-15_05
Säker kajakparkering

Vaknade ganska tidigt strax efter sex av att vinden rev i tältduken och fick spänna upp linorna. Trodde först det skulle blåsa mindre idag men nu hade SMHI skrivit upp prognosen något, 7-12 m/s nordostlig, vridande mot väst. Lugnare i början och ökande senare under eftermiddagen.
Jaja, eftersom jag redan var uppe kändes det lika bra att packa ihop och komma iväg. Frukost i lä i en skreva och sen ner med allt i kajaken. I vattnet redan klockan åtta..

vallero140613-15_06
Backebådan
stor bild

vallero140613-15_07
Åstol
stor bild

Fortsatte en bit utefter Instön och hittade en riktigt fin vik bara några hundra meter längre bort. Synd att jag missade den i mörkret igår, men bra att veta till nästa gång..
Ut på Marstrandsfjorden med kort krabb sjö in från sidan. Hakefjorden är ju ganska lång och kan bygga upp en del vågor, men Älgön, Dyrön o de andra stora höga öarna skyddar bra. Kurs mot fyren Backebådan och sen ut till Åstol. En kort sväng in i hamnen, fortfarande lugnt så här tidigt på lördagsmorgonen. Vidare norrut förbi utsidan av Tjörnekalv. Nu låg jag fint i lä och det började bli riktigt sommarvarmt igen. Mötte en fiskare som var ute med båten, o längst fram stod en trut och spanade. Det gällde att vara först när det vankades käk..

vallero140613-15_08
Tjörne kalv

vallero140613-15_09
Koll på käket

vallero140613-15_10
Klädesholmen
stor bild

Upp mot Klädesholmen, in under bron och ut ur hamnen på andra sidan. Över Bäckeröfjorden och genom sundet vid Flatholmen. De små fiskelägena ligger på rad här och det är riktigt mysigt att paddla förbi. Nu började folk vakna till liv och jag mötte även fler båtar ute på vattnet.

vallero140613-15_11
Lite husfix..
stor bild

vallero140613-15_12
Fler trutar

vallero140613-15_13
Flatholmen
stor bild

vallero140613-15_14
Hjärterö
stor bild

Framme vid Hjärterö var det dags för en paus, jag hade varit på väg i två timmar och en kopp kaffe skulle sitta fint. Tältplatsen är lite anonym men det är fint att klättra upp på toppen här, och man har en fantastisk utsikt över alla öarna runt omkring. Fast nu lockade en kort tupplur i solen mer.
Vinden hade fortfarande inte ökat nämnvärt och det var bara vid de större överfarterna som den märktes över huvud taget. Mest in från sidan och bara som motvind i de långa smala sunden.

vallero140613-15_15
Faciliteterna
stor bild

vallero140613-15_16
Kyrkesund
stor bild

vallero140613-15_17
Ko och gäss på Mollön
stor bild

Utanför Skärhamn finns det en hel del öar med smala sund som man kan tråckla sig igenom. Mäktiga klippor och några fina tältplatser inklämda. Efter passagen mellan Långholmen och Toftö, över Krossefjorden, kom vinden fram igen. Men sen blev det lugn resa hela Kyrkesund upp. Trodde även Kråkefjorden skulle bli aningens stökig men nu hade det konstigt nog lagt sig lite. Siktade på sundet mellan Sörön och Björken för att slippa ligga i farleden upp. In till Mollösund för kaffe o glass..

vallero140613-15_18
Mollösund
stor bild

vallero140613-15_19
Gott om pjoddar
stor bild

Det kan vara svårt att komma iland i Mollösund. Badstranden på norrsidan är ok men är man bara några stycken finns det bättre, en undanskymd gammal båtramp precis söder om hamnen. Perfekt placerad mellan de två viktigaste ställena; Glasscaféet för snabb energi och Larssons fisk för mer långsiktig planering. Det fick bli Jordubb/smultron, passionsfruktssorbet och ploppglass först, många pjoddar som var hungriga o ville smaka på struten. Sen inlagd stekt strömming till kvällen.

vallero140613-15_20
Larssons fisk

vallero140613-15_21
Mer vind
stor bild

När jag satt i lä i solen nere vid hamnen märktes det inte att vinden hade börjat öka igen. Men när jag sen lämnade Mollösund och satte kurs mot Bråtö var det rejält dragigt. Den hade dessutom vridit upp mot nordväst så det blev till att ligga och stampa i motvind ett tag. Det rullade in större vågor från Käringöfjorden framme vid Kråkesundsgap men sen kom jag in i lä igen. Kort stopp i viken på Danholmen för att kolla in läget. Har bara paddlat förbi här förut men både Danholmen och Saltö borde vara hyggliga att tälta på, nära fastlandet men med fin utsikt på utsidan.

vallero140613-15_22
Kråksundsgap södra

vallero140613-15_23
Danholmen, utsikt mot Käringön
stor bild

Jag beslöt att runda Saltö också innan hoppet över fjorden. Kanske inte så mycket för vågorna men det kändes inte helt nödvändigt att korsa mitt ute på vattnet nu när det dessutom var betydligt flera båtar ute. En snabb sväng förbi Käringön också, en glass till går ju alltid att klämma ner..

vallero140613-15_24
Käringön
stor bild

vallero140613-15_25
Vallerö
stor bild

Upp mot Vallerö hade det åter börjat mojna igen och framme vid sandstranden på nordostspetsen såg det helt ok ut. Var lite rädd att det skulle bli för blåsigt men berget tog det mesta. Det låg några andra kajaker vid stora stranden så jag tog den lilla plätten bakom. Upp med tältet, ett ordentligt bad och tvätt för att få bort allt saltstänket och därefter en kort promenad runt nordspetsen.
Sen innan maten tog jag en liten tupplur. Fyra mils paddling i strålande sol och tidvis seg motvind hade tagit en del på krafterna, och man behöver tydligen mer energi än bara kaffe o glass. Konstigt. Hoppade över påsmaten och klämde ett antal rågbröd med stekt inlagd sill i stället. De satt kanon och kändes mer rätt just nu.
En längre vandring runt utsidan och toppen av berget vid solnedgången, innan det var dags för sovsäcken. Orkade inte vänta upp månen den här gången..

vallero140613-15_26
Härmanö huvud
stor bild

vallero140613-15_27
Lördag kväll
stor bild

vallero140613-15_28
Söndag morgon
stor bild

Man sover gott ute i tält, särskilt efter en hård dags paddling och med brytande vågor mot klippor som bakgrundsljud. Vaknade dock runt sju av att solen gassade, vilket gjorde det omöjligt att ligga kvar i tältet. Det var helt lugnt fast man hörde vågornas brus på utsidan. Någonstans hade det tydligen blåst en del under natten..
Aningens mer moln än gårdagen men mindre vind förutspått, 2-7 m/s, tidvis upp mot 10, västlig. Lika bra att komma iväg på en gång, sträckan tillbaka lär ju knappast bli kortare. Klockan nio satt jag i kajaken igen och styrde norrut.

vallero140613-15_29
Dyning
stor bild

vallero140613-15_30
Korsholmen
stor bild

Även om jag ju egentligen skulle åt andra hållet så kändes det dumt att inte missa en sväng ut genom Vallerösundet. Det var riktigt bra ”Stockenträffenväder” – vinden hade lagt sig men vågorna låg kvar och rullade mjukt o fint in mot land. Våghöjd strax över metern med vissa toppar över en o en halv gissar jag. Kan vara svårt att avgöra ibland. Försvinner horisonten är det runt 80-90 cm, försvinner himlen är det riktigt höga vågor. Där i mellan är det knepigare. Hursom, massor med pampiga brott överallt gjorde att det upplevdes mer spännande än det antagligen var.
Svåraste biten kan ofta vara att hitta någonstans att komma in igen, här utanför ligger det ju grynnor överallt. Men Bakom Korsholmen, mellan Tornö och Vedholmen, går det nästan alltid att klämma sig in någorlunda hekskinnat.

vallero140613-15_31
Käringöfjorden, inga vågor
stor bild

vallero140613-15_32
Danholmen, dyning
stor bild

Förbi en nyvaknad Käringö och ut på fjorden, soldis och svag vind i ryggen gav en fin paddling över. När jag närmade mig Danholmen och Kråkesundsgap hittade dyningen in igen och jag fick bra skjuts sista biten. Ner mot Mollösund var det sen helt stilla, inte alls som gårdagens kämpande i motvind. Lite kontraster i hamnen, både kustbevakningens KBV 316 och M/S Atene låg vid kaj.
Funderade först på att skippa glasscaféet den här gången men tyckte synd om pjoddarna som antagligen satt o väntade. Ibland får man offra sig o ställa upp för de små djuren. Glass o kaffe verkar ju dessutom vara en utomordentlig kajakdiet..

vallero140613-15_33
Skeppholmen, inga vågor
stor bild

vallero140613-15_34
M/S Atene

vallero140613-15_35
Räbbehuvud, dyning
stor bild

Fortsatte sen rakt söderut över Kråke fjord och rundade Skaboholmen på utsidan. Även här letade sig dyningen in bland öarna, men det var också sista gången. Ner genom Kyrkesund och ut på Krossefjorden. Betydligt fler båtar ute idag, dessutom många som seglade. Ibland undrar man om inte en del båtägare är lite väl väderkänsliga. Eller är det vi kanotister som är ute i helt fel väder..

vallero140613-15_36
Gåsskär och Norra Kyrkesund nedre, väldigt lite vågor
stor bild

vallero140613-15_37
Krossefjorden
stor bild

vallero140613-15_38
Toftö
stor bild

In mellan Långholmen och Toftö igen. Här är det rätt rörigt och som tur var så är det utmärkt med ett kummel var man kan komma igenom. När man sitter så lågt som vi gör är det svårt att få överblick och det händer mer än en gång att man paddlar in i blindvikar. Dock behöver vi ju inte oroa oss lika mycket för grundstötningarna..
Nu började det kurra i magen igen och jag svängde in till badstranden vid akvarellmuseet i Skärhamn. Jag har alldeles bestämt för mig att det låg en glasskiosk här förut men den lyste verkligen med sin frånvaro nu. Grym kulturskymning. Fick till nöds klämma i mig några ägg o ostmackor.

vallero140613-15_39
Skärhamn

vallero140613-15_40
Rönnäng
stor bild

Vidare söderut, via Hjärterö, utsidan av Klädesholmen och ner till Rönnäng. Här stannade jag för en extrapaus och klämde lite smågodis innan hoppet över Marstrandsfjorden.
Siktade först på Norra Åstol, förbi Södra och sen mot Nordholmarna. Det var riktigt mycket båtar ute nu och jag ville korsa farlederna så enkelt som möjligt. Kanonskön paddling över. Varmt, svag vind i ryggen, nästan inga moln på himlen och behagligt trött i hela kroppen. Som alltid lite melankoliskt sista biten. Man vill inte riktigt tillbaks, samtidigt som det ska bli skönt att få komma hem igen. Efter lastningen av kajaken lyckades jag tigga till mig lån av en dusch i klubbhuset i hamnen. Stort tack till KMS Nordön!

vallero140613-15_41
Marstrands fästning och Åstol
stor bild

vallero140613-15_42
Tillbaks igen..

Skönt att vara tillbaka på västkusten igen! Bra väder och perfekt paddling, det var ett tag sen sist kändes det i musklerna. Trodde nog det skulle vara mer folk ute men det var helt ok. Ingen trängsel varken i vattnet eller på land.

En del paddlat den här gången 2+38+40 km.

Karta över hela turen..

/ Ulf

3 kommentarer till “Vallerö

 1. jim s

  Fin tripp,
  Du har så fina bilder, alla motiv är så renodlade och välkomponerande, Inte illa med tanke på att du sitter i kajaken o får kossorna att stå rätt i bilden.
  Trevlig sommar, syns kanske på sjön.
  Jim

 2. Ulf Post author

  Korna brukar inte vara några problem, de rör sig i lagom tempo. Eller oftast inte alls. Lite värre med gässen o framförallt småpjoddarna, de är nästintill omöjliga att få att ställa upp på en schyst gruppbild..
  Jo vore kul att ses i sommar, kommer nog upp fler gånger..
  / Ulf

 3. Pingback: Bohuslän – Marstrand till Koster | Johanssonkajak.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.