Bohuslän – Marstrand till Koster

bohuslan140711-20_01

Bohuslän 140711-20 Inför årets veckotur gick snacket på klubben mest om Östersjön, alltså Stockholm eller Åland. Jättefina områden att paddla i och ungefär lika lång körsträcka upp. Åland kräver möjligtvis något mer planering med färjebiljetter mm. Tillslut blev det bestämt Stockholm, fast med något decimerad grupp än vanligt. Några hade inte tid medan andra hellre ville till västkusten i stället. Paddlar också gärna där och beslöt att hänga på. Men med baktanken att kanske göra det till en lite längre tur, typ hela Bohuslän.
Har tidigare paddlat en del både i norra och södra delen, men inte i mitten runt Smögen och Sotenäset, och aldrig allt i ett svep. På kartan är det egentligen inte så jättelångt, knappt 13 mil från Marstrand till Norska gränsen. I verkligheten kan man dock som bekant snurra till det rätt mycket mer. Sagt o gjort..

bohuslan140711-20_02
KMS Nordön
stor bild

Eftersom det inte är så långt upp till Marstrand, där jag tänkte starta, stack jag från Malmö redan fredag eftermiddag. Dessutom var den preliminära väderprognosen bra under hela lördagen men med stor risk för ett riktigt skyfall under söndagen. Och då vore det skönt att ha hunnit en bit på väg. Paddla i regn är inget större bekymmer, att starta en hel veckotur så känns däremot lite segt.
Fast nu satt ju SMHI:s förutsägningar som vanligt inte riktigt mitt i pricken. Även om de var betydligt träffsäkrare än både norska YR och danska DMI den här gången.

bohuslan140711-20_03
Äntligen på väg
stor bild

bohuslan140711-20_04
Instön fredag kväll
stor bild

Värmen hade lugnat sig något på fredagskvällen när jag parkerade nere i båthamnen på Nordön. Hela vägen upp hade termometern legat strax under 30-strecket men nu var det riktigt behagligt i luften. Närheten till vattnet gjorde väl också sitt. Snabb urpackning och ner med grejerna i kajaken. Det mesta sitter i ryggmärgen och det är bara några extra liter vatten och aningens mer mat som ska trixas in under däck.
Jag paddlade ut precis samtidigt som solen sjönk ner bakom Tjörn. När jag var här strax innan midsommar hittade jag en toppfin liten tältplats på nordsidan av Instön. Den är ganska minimal och rymmer max ett par tält, men det gör antagligen att den inte är så populär. Helt tomt således, bara en tre fyra båtar på svaj ut mot fjorden. Upp med tältet, några mackor och sen dags att sova. Skönt att vara på väg..

bohuslan140711-20_05
Ut mot havet
stor bild

Vaknade redan strax innan sex av att solen lyste rätt in i viken. Morgonvädret lovade fortsatt fint med bara svaga vindar, ost-nordost 2-7 m/s. Lugn frukost och packning, i kajaken redan kvart i åtta. Min väldigt lösa plan var att ta mig upp till Koster hyggligt raskt, för att sen kunna ta det lite slappare där och på vägen ner igen. Och eftersom det var både varmt och svag frånlandsvind, gällde det att lägga sig i ytterfilen. Ute till havs svalkar det ju lite mer..

bohuslan140711-20_06
Sandholmen, kaffepaus

bohuslan140711-20_07
Måseskär
stor bild

Så över Marstrandsfjorden, ut runt Åstol, Tjörnekalv, Klädesholmarna, Hjärterö och in för första fikan på Sandholmen strax innan Skärhamn. Ganska ensamt ute på vattnet ännu. Vidare förbi Krossefjorden, Kalvsundshuvud och några svängar genom Altarholmen, innan hoppet över Kråke fjord och lunch på Slubberholmen. Nu hade folk börjat vakna till liv och det låg en hel del båtar både i viken mitt emot och vid själva stranden. Från Slubban och Söskär raka spåret ut till Käringön. Mellan Fågelskär och Vedholmen upp till Vallerö sund. Första sälen utanför Tornö.

bohuslan140711-20_08
Vallerö sund, mer fika
stor bild

Här var det också ganska trångt, båtar i alla vikar och klipporna fulla med solbadare. Hittade till slut en egen plätt att dra upp kajaken på och passade på o slappa lite i solen. Det hade gått hyggligt raskt hittills och jag var väl uppe i dryga 4 mil redan. Kändes bra i kroppen, möjligtvis lite stel i nacke o axlar. En tunn molnfront började långsamt bygga upp söderifrån.

bohuslan140711-20_09
Klippor
stor bild

bohuslan140711-20_10
Härmanö huvud
stor bild

bohuslan140711-20_11
Södra Usholmen, paus igen var det ja
stor bild

Fortsatt norrut utefter utsidan av Härmanö, genom Gräsholmarna, Vasholmarna och Gåsöarkipelagen. Mer båtar överallt, både på insidan och vid klipporna ut mot havet. Finväder och lördagskväll i mitten av juli. Klipporna här är mjukt rundade och de lyste rosa i eftermiddagssolen. Extra fikapaus på en ensam klippsnutt för att kolla läget och börja fundera på kvällen. Ville gärna en bit till förbi Lysekil och Kornöarna var förstavalet.

bohuslan140711-20_12
Gäven Fl(3)WRG 9s 8M
stor bild

bohuslan140711-20_13
Stora Kornö
stor bild

bohuslan140711-20_14
Lindholmen lördag kväll
stor bild

Nu började molnen täcka himlen och vinden hade också ökat något. SMHI gick ut med risk för regn under natten och åter mer vind. Men ännu var det behagligt i luften och jag fortsatte förbi Jämningarna, runt Kornöarna och in till Bläckhall. Tyvärr kunde man höra musiken redan ute på vattnet, lördagskväll var det ja.. Fortsatte vidare upp till Lindholmen i stället. Här låg det bara några få båtar i viken, annars lugn o ro. Gott om plats på land också. Upp med tältet och ett snabbt dopp samtidigt som solen gick ner. En lång dag med dryga 6 mil. Men skön paddling och massor med fina stopp på vägen. Sov gott.

bohuslan140711-20_15
Malmö fjord söndag morgon, högerregeln gäller inte just här..

Det kom en del stänk under natten och var fortfarande gråmulet på morgonen. Vinden hade mycket riktigt ökat, 6-11 m/s, och vridit upp något mot nord. Risk för mer regn under dagen. Hm, inte lika rolig prognos som gårdagen. Jaja, lika bra att komma iväg. Paddlade västerut vid nio-blecket, sikte mot Smögen. En del sjö nerifrån Brofjorden innan jag passerade Malmöns sydspets. Förbi Svartskär, genom Långö tångar och sen in i hamnen i Smögen. Inte så mycket folk som befarat, söndag och sämre väder gör tydligen sitt. Genom Smöghålet och första stoppet på utsidan av Sandön.

bohuslan140711-20_16
Smögen

bohuslan140711-20_17
Smöghålet

bohuslan140711-20_18
Sandön, hörde jag fika..?

bohuslan140711-20_19
Sote bonde, motvind
stor bild

Ville helst undvika kanalen och satsade på utsidan av Sotenäset i stället. Inga direkta vågor men en grym motvind som svepte ner utefter kusten, seeg paddling. Det är verkligen kargt här ute och som nu riktigt ödsligt och nästan helt folktomt. Stor kontrast till gårdagen.
Smet innanför Krubbeskäret uppe vid Öberg tånge och möttes av kraftig sjö rakt in i sidan. Halvhöga vågor och rejält krabbigt när det studsade mot land. Vinden hade tydligen ökat ordentligt och prognosen låg nu upp mot 10-14 m/s.
Kämpade vidare förbi Grötöarna och ner till Söö för en välbehövlig fikapaus. Precis när jag bytt kläder och plockat upp kaffet kom regnet. Kändes inte rättvist.. På med de blöta grejerna, proppa munnen full med smågodis och så ner i kajaken igen..

bohuslan140711-20_20
Utanför Bovallstrand, fortfarande motvind, ibland sidvind
stor bild

bohuslan140711-20_21
Dannemark söndag kväll

Som tur var kom det inte så mycket och efter bara ett kort tag slutade det strila helt. Stannade vid Flatholmen och prövade att plocka fram termosen igen. Molnen låg fortfarande tunga fast nu kunde man ana ljusa fläckar som rusade förbi då och då.
Vinden höll dock i sig ordentligt.. Det var rätt slitigt att traggla sig fram ö för ö och jag började fundera på tidigt kvällsläger. Förbi Valön och in vid Dannemark. Här är vanligtvis tokfullt under fina dagar, nu låg bara några få båtar på svaj, och det var helt tomt inne vid stränderna.
Så här fick det bli. Fastän klockan bara precis passerat sex kändes det rätt. Hade hunnit knappt hälften av gårdagens distans men det hade varit betydligt segare paddling. Upp med tältet o alla grejer, bad och snabbtvätt, samtidigt som regnet passade på att återvända igen. Tidig kväll. Mer regn denna natt.

bohuslan140711-20_22
Finbesök måndag morgon

bohuslan140711-20_23
Skosnöret
stor bild

Måndagsmorgonen började också mulet men nästan ingen vind och det var det betydligt ljusare mellan varven. Prognosen lovade också mindre vind nu 5-10, avtagande och växlande framåt kvällen. Tog det lugnt, torkade kläderna, hälsade på fåren och hann med en promenad över ön, innan jag packade ihop allt. Iväg strax efter nio.

bohuslan140711-20_24
Jacobsö sund, lagom vind
stor bild

Hade kontakt med Heidi, Dagmar, Viktoria och Elin som var längre upp längs kusten, och vi bestämde att försöka mötas till kvällen. I det här vädret låg det mesta inom räckhåll nu och Koster var inga problem.
Först upp genom sundet mellan Stora o Lilla Hamburgö, sen ut i Fjällbackaskärgården. Förbi Store Svartskär, Djupryggen, Bogen, Kyrkogårdsön, Norra Dyngön, Tveklyftan och upp till Stora Måkholmen. Betydligt mindre folk så här under förmiddagen även om vädret var jättefint. Skönt att slippa motvinden från gårdagen och lite sol är ju inte heller helt fel..

bohuslan140711-20_25
Kyrkogårdsön
stor bild

bohuslan140711-20_26
Tveklyftan
stor bild

bohuslan140711-20_27
Stora Måkholmen, jepp, kaffe igen
stor bild

bohuslan140711-20_28
Väcker och Ulsholms kalv
stor bild

Norrut utanför Pinnö och sikte direkt på Väcker. Här ute sken solen från klarblå himmel men in över land låg tunga moln. Snabbfika på Långeskär, där jag fick kontakt med de andra igen. Det blev Koster, inte säkert var ännu bara.
Fortsatte utanför Kalvön, förbi Ålekråkan och Väcker, innan hoppet över Kosterfjorden. Fortfarande loj vind, från väster nu, och gammal meterdyning in från havet. Sikte på södra Ramsö och kort pit-stop vid den lilla viken på västsidan. Burholmen var tydligen det som gällde för natten. Så vidare västerut, genom Tjälleskären och runt sälskyddet. Det låg hela tiden riktigt mörka moln bakom ryggen, och ett tag trodde jag nästan de skulle börja regna. Men som tur var verkade de stanna där och kvällen blev helfin.

bohuslan140711-20_29
Svangen Fl WRG 3s 16M

bohuslan140711-20_30
Kosterfjorden
stor bild

bohuslan140711-20_31
Ramsö sydspets
stor bild

bohuslan140711-20_32
Ramsö västsida, här kan man också fika
stor bild

bohuslan140711-20_33
Burholmen
stor bild

Förutom tjejerna var det helt tomt i viken på Burholmen. Visserligen är det lite för grunt för de flesta båtar just här men att vara nästan ensamma på ön kändes verkligen lyxigt. Och med toppenväder och mjuka gräsmattor som extrabonus..
Så upp med kajaken, snabb genomgång av vad som hänt sedan sist, schasa runt fåren, resa tältet, bad och till sist matdags. Här var det nya regler som gällde, färska råvaror och kollektiv matlagning. Inte helt dumt som omväxling till min Ballerina o påsmatsdiet. Efter mat o disk var det dags för promenaden över till andra sidan. Ut mot stora havet för att kolla solnedgång, lyssna på sena sjövädret och i Viktorias fall, extra tångbad. Kanonfin kväll..

bohuslan140711-20_34
Lokalbefolkningen hälsar på de nyanlända

bohuslan140711-20_35
Middag
stor bild

bohuslan140711-20_36
Måndag kväll
stor bild

bohuslan140711-20_37
Viktoria simmar
stor bild

Det tog bara tre dagar upp. Först en lång men skön etapp, sen en dryg och seg motvindssträcka, och till sist en riktig findag igen. Hade först ingen egentlig aning om hur det skulle gå och kännas i kroppen, men just nu var det mer än ok. Är väl inte helt otränad och hade antagligen inte behövt ta ut mig helt o hållet. Det hjälper ju troligtvis att man tar rast o fika på ordentligt allvar också, o inte slarvar sig igenom pauserna..
Dags för mer vila och semester innan resan ner..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

4 kommentarer till “Bohuslän – Marstrand till Koster

  1. Ulf Post author

    Jo det har väl slunkit ner ett o annat Ballerinakex.. Fast nu under sommaren är det ju egentligen, som alla naturligtvis redan vet, Singoalla som gäller. Särskilt viktigt i rådande värmebölja.
    Förutom att produkterna faktiskt sägs innehålla någon slags näring så kommer de ju i en mängd käcka färger, vilket kan liva upp den tristaste fikapaus. Hållbarheten är dessutom god med en halveringstid runt C 14 ungefär..
    / Ulf

  2. Ulf Post author

    Misstänker att de går under samma kategori som Pågens små kanelgifflar i påse. De tillför förhoppningsvis mer energi än vad som går åt att bära med, öppna förpackningen och tugga i sig. Men det är nog på håret..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *