Bohuslän – Koster till Havstenssund

bohuslan140711-20_40

Bohuslän 140711-20 Det kom några skurar och blåste upp betydligt mer under natten. Fastän vi låg hyggligt skyddade fladdrade det en del i tältduken nu på morgonen. Tidiga sjövädret sa 6-11 m/s v-sv, ökande under dagen och risk för skurar. Det var mestadels molnigt men solen tittade fortfarande fram då och då mellan varven. Vinden var det dock redan hyggligt tryck i. Det hade varit typiskt varannandagsväder hela början av turen och nu var det alltså dags igen för den lite sämre varianten. Ungefär samma som i söndags men med ny vindriktning alltså.
Vi hade inga direkta planer och vinden begränsade möjligheterna rätt mycket. Lugn frukost medan vi diskuterade igenom alternativen. Eftersom att korsa Kosterfjorden som det var nu nog skulle bli mer än pyssligt, beslöt vi att stanna kvar runt Sydkoster. Dagmar behövde dock vara tillbaka på fastlandet under onsdagen, så gärna tälta nånstans så nära fjorden som möjligt. Ramsökalven eller Stora Brattskär lät rimligt. Båda borde kunna erbjuda någorlunda lä, trodde vi..

bohuslan140711-20_41
Lugnt innanför Burholmen
stor bild

bohuslan140711-20_42
Något busigare sen
stor bild

Ett besök på Ursholmen fick bli första stoppet. Viktoria var nyfiken på om Uttern i det lilla museet uppe vid fyrarna var kvar, och det lät ju som något man inte borde behöva sväva i ovisshet om. Där finns också ett lägligt utedass som brukar locka skärgårdscampare som oss.
Även om det blåser på rätt ordentligt som idag, går det nästan alltid att smyga sig fram mellan öarna ända ner till fyrön. Vinden sveper över de låga skären men de stoppar upp de värsta vågorna. Det gäller egentligen mest att se upp för alla sälskyddsområden. Sen i efterhand såg jag att det var sista dagen på skyddet..

bohuslan140711-20_75
Heidi
stor bild

bohuslan140711-20_43
Lite dragigt var det nog ja..
stor bild

Först österut, för att kunna utnyttja lä bakom Måkholmsskären och Galteryggen, sen rakt söderut mot Inre Ursholmens ostspets. Efter sista sälskyddet kan man sikta västerut och slinka in i hamnen. En del dyning och stökig sjö men inga större problem den här gången. Det låg en hel del båtar här och jag tror de höjde en aningens på ögonbrynen när vi dök upp..
Lättade kunde vi konstatera att uttern var kvar. Även faciliterna lockade fram en viss lättnad misstänker jag. Det var rätt dragigt på toppen men utsikten är mäktig. Möjligtvis att man börjar funderar lite på hur vi egentligen lyckades ta oss hit. Hursom, kort paus i lä (dock inge fika, hårda regler i den här gruppen..) innan vi paddlade vidare.

bohuslan140711-20_44
..o en del sjö..
stor bild

bohuslan140711-20_45
Mer lä i hamnen

Ramsökalven är fin fast ganska trång och rätt mörk senare på eftermiddagen. Visserligen kanonö för långa promenader (bergsbestigningar) men det kändes inte helt aktuellt just nu. Stora Brattskär fick det bli.
Samma väg tillbaka fast höger efter Härsholmen, ner till Lille Bror och in bland Tjälleskären. Här kunde man nästan tro att det mojnat aningens, något man blev varse om inte alls var fallet efter Gråa Holmarna. Sista biten upp till Stora Brattskär hade vi bra tryck i medsjön och jag såg sen att sjövädret hade uppgraderat till 7-12 m/s nu.

bohuslan140711-20_46
Tjälleskär

bohuslan140711-20_47
Stora Brattskär efter regnet
stor bild

bohuslan140711-20_48
Eller Kosterhavet som alla öarna verkar heta här..
stor bild

Helt tomt på Stora Brattskär och vi fick snabbt upp tälten. Precis när vi var klara och skulle belöna oss med en fika kom regnet. Det blev en eftermiddagslur i stället..
Efterhand slutade dock strilandet och solen tittade fram igen, det såg plötsligt ut att bli en riktigt fin kväll. Vinden svepte mer än väntat mellan de höga klipporna, men en tarp fixade hyggligt lä. Bad & tvätt, fram med öl & snacks och därefter direkt vidare till matlagningen. Betydligt mer fokus på riktig mat i den här gruppen, typ nästan ingen påse i sikte alls.
Lite senare på kvällen gick vi som vanligt upp på klipporna för att kolla solnedgången. Fortfarande fullständigt myggfritt på toppen men fantastisk utsikt.

bohuslan140711-20_49
Matlagning..
stor bild

bohuslan140711-20_50
..o disk
stor bild

bohuslan140711-20_51
Jo det blåste tydligen fortfarande..
stor bild

bohuslan140711-20_52
Morgonfårpromenad
stor bild

Vaknade till en jättefin morgon. SMHI lovade fortfarande samma vindstyrkor, men nu avtagande i stället. Fast tittade man ut i verkligheten såg man att det var betydligt lugnare än under gårdagen.
Dagmar skulle ju ner till Havstenssund och jag följde med henne en bit över fjorden. Min tanke var en sväng i Norge för sen kolla upp Nord Hälsö eller Tjurholmen till kvällen. Det var ju redan onsdag och alltså halvtid, under morgondagen skulle även jag söderut. De andra visste inte riktigt vad de ville göra så vi beslöt att höras lite senare.

bohuslan140711-20_53
Dags att paddla igen

bohuslan140711-20_54
Dagmar på Kosterfjorden
stor bild

bohuslan140711-20_55
Länge sen det var fika va..? Styrsö
stor bild

Kosterfjorden var lugn o behaglig idag. Nästan meterdyning utanför Saltö men i stort sett ingen vindsjö. Efter att ha lämnat Dagmar strax innan Klövskär vände jag norrut igen. Förbi Långholmen, innanför Småholmarna och fikapaus på Styrsös norrsida. Fin vik men man fick tajma landstigningen med båtvågorna från farleden utanför. Skön paus med talldoft från den varma skogen.
Vidare norrut via Ravlet och sen ett hopp direkt över till Flatskär och Holmen Grå. En del trafik in och ut från Strömstad. Runt Syd Hälsö och upp till Nord Hälsö. Här var det mycket folk, på vattnet, på stranden och t o m ett riktigt rejält husvagnstält. Såg dock inte själva husvagnen. Kanske skulle en del åka hem framåt kvällen men det såg trångt ut. En tur i Norge först..

bohuslan140711-20_56
Infarten Strömstad

bohuslan140711-20_57
Vågor utanför Herføl
stor bild

Paddlade nordväst över inloppet till Säcken. I början mest lugn dyning runt metern men sen utanför södra Herføl stökade det till sig betydligt mer. Tittar man på sjökortet så är det egentligen inte så konstigt. Just här grundar det upp från nästan 250 meter till noll, på ungefär samma distans. Dessutom med några grynnor strategiskt placerade utanför Svanetangen. Jaja, jag lyckade hålla mig kvar i kajaken och kunde tillslut glida in bakom Store Angret, för att försöka få ner hjärtat på rätt plats igen. Kanske inte det bästa vägvalet den här gången..
Runt Fløyholmen och in bakom Ekeholmen, för en extra låång fika paus i solen.

bohuslan140711-20_58
Säl, nånstans ska den vara, vid Store Angret
stor bild

bohuslan140711-20_59
Lugnare o grundare vatten

bohuslan140711-20_60
Norge var det ja..

De hade sagt avtagande i morse på vädret, men nu plötsligt ändrat sig till ökande. Kanske därför det blåste som det gjorde..
Fortsatte runt Herføl och sen över till Sverige igen. Gick längre norrut nu och siktade på Tjurholmen den här gången. Så här långt in var sjön inga problem. Om möjligt ännu fler båtar i den här viken. Söderut förbi Tjurholmsknappen för att kolla Nord Hälsö igen. Marginell skillnad, färre båtar men fler tält nu. Sms:ade de andra och de hade fastnat på Koster, så jag fortsatte söderut. Visserligen hade det nog gått att klämma in ett till tält här också, kändes dock inte som det nödvändigtvis behövde vara mitt..

bohuslan140711-20_61
Skvalpigt vid Tjurholmen
stor bild

bohuslan140711-20_62
Nord Hälsö och Tjurholmsknappen Fl(2)WRG 6s 7M
stor bild

bohuslan140711-20_63
Syd Långö
stor bild

Ner i rännan mellan Långöarna och fastlandet. Har fikat en bit ner på Södra Långön förut och jag tänkte kolla där nu. Vet att det inte är populärt att campa på ön längre upp men just här verkar det faktiskt var tillåtet, och det finns t o m en liten eldstad. I viken efter låg några dagbåtar fast här var det helt tomt. Skönt, klockan var redan över åtta och det är inte kul att desperat behöva paddla runt o leta tältplatser senare på kvällen.
Bad, mat och övandring. Trevlig ö, en del trafik i farlederna runtomkring, men ganska ostört ändå och jättefin utsikt utmot havet.

bohuslan140711-20_64
Kosterfjorden onsdag kväll
stor bild

bohuslan140711-20_65
Motvind torsdag morgon

Torsdagsmorgonen var det så dags för sista varannandags-dåligtväderdagen. De sa fortfarande 6-11 m/s sv på morgonvädret, men såklart var det mer idag eftersom det var motvind. Snabb packning och i kajaken runt nio. Det går att smyga fram i hyggligt lä på de flesta ställena här uppe och det var mest vid överfarterna och runt uddarna på Norra Uddö som jag behövdes ta i lite mer. Inget regn men ganska tunga ”vänta bara tills fikan-moln”.
Efter Styrsö och Småholmarna märkte jag att ganska kraftig dyning letade sig in från fjorden. Det måste ha blåst en del hela natten. Snabbt stopp vid Yttre Tennskär utanför Lindholmen, innan jag smög bakom Saltö. Det går precis att ta sig igenom kanlen med kajak och det spar alltid några meter motvind.

bohuslan140711-20_66
Yttre Tenskär, dags o plocka fram termosen igen..

bohuslan140711-20_67
Strandkråkor innanför Saltö

bohuslan140711-20_68
Utsikt från Stora Arsklåvet, efter fikan..
stor bild

Ute vid Råssö och Klövskär var det återigen både vind och rejäl sjö. En bra bit över metern som sen trycks ihop mellan öarna. Stampigt o segt att jobba sig fram. In bakom Stora Arsklåvet och ny rast vid sydspetsen. Det såg ut att kunna hålla upp lite nu o då är det ju dumt att inte ta chansen.
Nu var prognosen uppe i 7-12 igen. Jo tack, vi har märkt det..

bohuslan140711-20_69
Finmöte i vågorna
stor bild

Det södra hålet vid Stora Arsklåvet är uppgrundat men det västra funkar alltid. Ut i sjön igen, fast något lugnare nu utan klippor precis i ryggen. Ner förbi Bissen till Resö för lite proviantering. Vatten i hamnen, mat i affären och glass vid minigolfbanan. En av de bättre affärerna här med bra läge och nära vattnet. Rekommenderas.
Klockan var inte så mycket ännu och även om jag skulle kunna ta mig ner till Tjurpannan rätt snabbt, var det troligtvis inte riktigt läge att passera idag. Bättre att vänta ut morgondagen på Ulsholmen eller Långeskär, och ta en extra sväng i naturreservatet runt Kalvön nu.

bohuslan140711-20_70
Kalvön
stor bild

bohuslan140711-20_71
Väg 1188

Sagt o gjort, in bakom Lindön och sen upp i alla vikar. Det är jättevackert här men man missar det oftast och paddlar bara rakt förbi, antingen på utsidan eller vid behov, mer skyddat innanför. Riktigt grönt och lummigt på insidan och kargt och ödsligt ut mot havet. På norra Lindön ligger en liten fiskeby medan mitt på Kalvön ett gammalt jordbrukssamhälle. Dessutom går det något som liknar en smal väg eller stig mellan alla tre öarna. Väg 1188 byggdes som nödarbete innan kriget men det blev aldrig riktigt något av det. Ingen bro eller färja gjorde att den nästan håller på att växa igen. Väl värt ett besök, även under fina dagar..

bohuslan140711-20_72
Havstenssund, fika runt hörnet..

Så vidare söderut. Nu såg det nästan ut som molnen skull ge med sig, kanske en fin kväll igen.. Genom Havstenssund och upp på den södra badplatsen för en sista kopp kaffe innan slutbiten. Här är det ju lätt att gå iland och det står några passande fikabord strategiskt utplacerade. Har man mycket spring i benen är dessutom utsikten från toppen väl värd besväret.
Jag beslöt att kolla Långeskär först. Även om det brukar vara en del dagbåtar vid sandstranden och gräsplätten borde nog vinden ha rensat rätt bra där nu. De större båtarna ligger oftast längre norrut vid klipporna och stör sällan. Ulsholmen är också fin men den djupa och skyddade viken lockar betydligt fler. Och jo, det var helt tomt. Upp med grejerna, bad, mat och sen en lång promenad. Långeskär gör skäl för namnet och man kan gå en rejäl sväng. Sov gott.

bohuslan140711-20_73
Gott om plats på Långeskär
stor bild

bohuslan140711-20_74
Torsdag kväll
stor bild

Redan torsdag och alltså på väg söderut igen. Det hade varit skönt att ta det lite lugnt ett tag och kul att träffa de andra. Men tillslut börjar det ändå krypa i kroppen, man vill vidare. Nu var det dessutom slut på varannandagsvädret och bara finväder stod på prognosen resten av turen. Och det lyckade de pricka helt rätt med..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *