Veckotur i Stockholms skärgård – söderut

stockholm070714-22_22.jpg

Stockholms norra skärgård 070714-22 Resan söderut blev som väntat betydligt trögare, åtminstone de första milen..
Inne bland öarna utanför Arholma kunde man nästan låta sig luras att det hade mojnat lite men när jag rundade Idö var det tillbaks till verkligheten igen. Särskilt hoppet över till Räfsnäs var rätt kämpigt med rak motvind och vågor från två håll.
Efter en kort glasspaus fortsatte jag söderut längs kusten och i höjd med Skärhamn fick jag kontakt med andra gruppen – de låg på Stora Fällen precis på andra sidan Furusundleden!

stockholm070714-22_23.jpg
Furusundsleden Marö

stockholm070714-22_24.jpg
Vindskyddat läger Stora Fällen

Det blåste fortfarande rätt kraftigt under kvällen men lägerplatsen låg väl skyddad inne bland buskarna. Även om vi låg precis utanför farleden så var vi ganska ensamma – förutom finlandsfärjorna då, som paraderade förbi med jämna mellanrum..
Sena sjövädret lovade ingen direkt förbättring utan fortsatt sydväst 12 uppmot kuling 16, inget avtagande.

stockholm070714-22_25.jpg
Mötande trafik

Torsdagsmorgonen började i samma tema, moln och blåst. Men ganska snart började det spricka upp och även vinden verkade mojna – och helt plötsligt pratade SMHI om fint väder inför helgen till och med!
Vi paddlade söderut förbi Gräskö och Bullerskär ner mot Norröra, där Saltkråkan tydligen skulle ligga. En fiskare i hamnen upplyste oss om att så nog var fallet – och det gick inte att missa, bara att följa turistströmmen..

stockholm070714-22_26.jpg
Farbror Melkers snickarverkstad

stockholm070714-22_27.jpg
Söderöra

En promenad runt ön över till andra sidan med kaffe och glass, lunch i hamnen och sen vidare till Söderöra för ytterligare proviantering..

stockholm070714-22_28.jpg
Inget regn..

Därefter följde en ganska lång transportsträcka nerför Blidös ostsida innan vi kom ner mot öarna utanför Själbottna. Tunga moln låg hela tiden ovanför men vi klarade oss från regn..
Precis när vi hade rundat Blidös sydspets hittade vi en liten ö strax öster om Alskär, stor tältplats inne bland tallarna och jättefina badklippor – både med kvälls och morgonsol!
Massor med bad, god rökt sik från Söderöra till middag och en fantastisk solnedgång!

stockholm070714-22_29.jpg
Kvällsbadklippan

stockholm070714-22_30.jpg
Rökt sik
Stor bild

stockholm070714-22_31.jpg
Spökskepp

stockholm070714-22_32.jpg
Utanför Tistronskäret

Marja hade försökt få kontakt med några bekanta och på morgonen kom vi på att de ju låg på Lilla Askholmen, 1 km sydost! På vägen dit såg vi den andra gruppen igen, som vanligt på en lång linje mitt ute på fjärden..
Vidare söderut.. Förbi Västra Askören, mellan Bergskär och Västerskäret och lunch på en av Långviksörarna. Det hängde några tunga moln övanför men precis som dan innan klarade vi oss och det klarnade ju längre dagen led. Sjöbris från nordost som omväxling..

stockholm070714-22_33.jpg
Snackspaus
Stor bild

Fortsatt snirklande – Fåröjorna, Lill & Storskäret, Tistronkobbarna, Storö och in till Långvik på norra Möja. Mer handelsbodsbesök och vidare över stora leden till Lökaö. Fika innanför Lill-Tistronskäret och sen leta tältplats i det sk Möjareservatet – massor med fina öar och nästan obebyggt.
Efter några försök hittade vi en fin klippa som alla kunde godkänna mellan Flatskär och Askkobbarna.

stockholm070714-22_34.jpg
Natt

stockholm070714-22_35.jpg
Packa kajaker
Stor bild

På lördagsmorgonen vaknade vi till gassande sol från en molnfri himmel och helt vindstilla. Lång morgonfika innan vi i sakta mak började paddla hemmåt igen.. Hela Möjaskärgården är ett fantastiskt vackert område och vi tog god tid på oss – Hopskär, Flatskär, in i de smala sunden mellan Inre och Yttre Sillö, Storö och Ramsmoraön. I Käringsholmssundet såg det ut som stopp men en kille lovade att det nog skulle gå att ta sig igenom vassen på ostsidan om ön.

stockholm070714-22_36.jpg
Kjell och Susanna
Stor bild

stockholm070714-22_37.jpg
Käringholmssundet

stockholm070714-22_38.jpg
Julia

Lunch innanför Granholmen och sen hopp över till Södermöja och Södra Stavsudda, där en ensam glasskylt ute på bryggan skvallrade om möjligheten till ny rast..
Fortsatt västerut med sjöbrisen i ryggen och solen i ansiktet. Via Björkholm, Bugö, veckans sista bad & fikapaus på Hallonskär, ovanför Gällnö och tillbaks till Stora Sandön. Strax innan vi kom fram var det tack o hej till Leif och Marja som skulle vidare till Finland tidigt söndag morgon.
Sista dagen är alltid lite melankolisk, man svetsas ihop under en veckas paddling tillsammans – nu fick vi i alla fall ännu en jättefin kväll innan återfärden till Malmö.

stockholm070714-22_39.jpg
Glasspaus Södra Stavsudda
Stor bild

stockholm070714-22_40.jpg
Rödkobb

stockholm070714-22_41.jpg
Sista kvällen..
Stor bild

Söndagen började som vanligt med bad & fika innan vi paddlade över till Norråva för att packa bilarna. Sjörapporten varnade för rejält oväder på väg in från söder och i höjd med Ljungby körde vi in i regnet..

En jättefin vecka till ända, och som vanligt går tiden alldeles för fort.. Lite blåsigt två dagar, några stänk då och då, annars kanonväder. Fästingar på en av öarna, inga huggormar (eller kryssuttrar som det heter på svensktyska..), mycket mygg vid vindstilla, relativt enkelt att hitta tältplatser och förvånandsvärt lite folk för att vara mitt i semestern. Och stort.. – mycket större än jag kommer ihåg från det jag var liten.. Drygt 20 mils paddling med massor av fika och bad.
Det lär garanterat bli fler gånger i framtiden!!

Stort tack till Carin & Lars för all hjälp med iläggning & parkering och andra råd & tips! Stöd gärna Skärgårdsstiftelsens arbete också..

Här skriver Björn om den något blötare turen på västkusten..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *