Bohuslän – Havstenssund till Marstrand

bohuslan140711-20_80

Bohuslän 140711-20 Vinden mojnade under natten och på fredagsmorgonen var det nästan helt lugnt när jag kikade ut ur tältet, strax innan sex-vädret. Jo mycket riktigt, 4-8 m/s väst sydväst, avtagande och mot kvällen växlande. Och som grädde på moset, bara tunna lätta moln in över land och helt klart härute. Perfekt väder att korsa Tjurpannan och kanske även en sväng ut till Väderöarna också. Ska man nu paddla Bohuslän så ingår väl det med, och jag hade ju tre hela dagar att fylla ut innan planerad målgång i Marstrand söndag eftermiddag..
Frukost i lugn o ro innan jag började packa kajaken. Det var redan rätt varmt i luften så det fick bli ett dopp innan sjösättningen. Iväg före nio. När man paddlar själv så här är det ingen som muttrar om att man börjar skramla med köksgrejerna innan kl sju och då blir det lättare att komma iväg snabbt, utan att stressa. Dessutom är det ju nästan straffbart att sova bort sådana här morgnar..

bohuslan140711-20_81
Fredag morgon Långeskär
stor bild

bohuslan140711-20_82
Lugnt ut mot Pannan
stor bild

Först en sväng söderut till Ulsholmen för att kolla faciliteterna, de fungerade perfekt. Och jo, det var betydligt mer folk o fler båtar i viken här.
Ibland kan det ligga kvar rätt kraftiga vågor utanför Tjurpannan, särskilt om det har blåst i flera dagar i sträck. Men nu var det ingen fara, knappt någon vindsjö och betydligt lugnare dyning än väntat. Planerade att gå utomskärs hela vägen och siktade direkt på Väcker, vidare utanför Gåsöarna och Pinnö, till första stoppet på Stora Måkholmen. Här var fortfarande tomt när jag drog upp kajaken, men de första båtarna rullade in precis lagom till kaffet. En sista koll på vädret. Nej ingen sjöbris, ändrad vindriktning eller annat trams. Det fick bli en runda ut till Väderöarna också.

bohuslan140711-20_83
Väcker, andra hållet
stor bild

bohuslan140711-20_84
Olika båtar och tidsepoker
stor bild

bohuslan140711-20_86
Mot Väderöarna
stor bild

Efter att ha korsat farleden vid Djupskär satte jag kurs mot Slängerumpan och Skottarna. Mindre sjö nu, däremot en kraftig nordlig ström ute på Väderöfjorden. Det tog en stund innan jag la märke till den och det blev nog en ganska vid båge ner till Storön. In i den lilla viken precis före hamnen och lunch i solen. Mycket folk ute och det var lång kö till fiket o glasskiosken. Fick klara mig utan den här gången. En sväng upp på berget och lotsutkiken hanns i a f med innan jag pallrade mig iväg igen. Det hade varit kul att sova över nere på Hamnerö eller Väderöbod, men eftersom att resten av området är säl o fågelskyddat fram till den 15:e augusti kändes det inte riktigt som det var läge nu.
Siktade ner mot Vedholmen, med ordentligt förbehåll för strömmen..

bohuslan140711-20_87
Fin fikavik
stor bild

bohuslan140711-20_88
Lite mer folk än i våras..
stor bild

bohuslan140711-20_89
Ängeln, Rossholmen och Stora Håskär
stor bild

bohuslan140711-20_90
Magnus, Malin, Joar och Idun på Vedholmen

Fin paddling tillbaks med en svag bris och loja vågor snett in från sidan. Kanske inte riktigt som medvind men skönt som omväxling. Iland på Vedholmen för en extra paus. Planen för kvällen var nånstans innan Hamburgsund, och då var det inte så långt kvar sen. Ibland får man justera lite så paddling och fika går jämt upp s a s.
Mycket folk även här, fikaplats finns det ju dock alltid. Just som jag låg där o slumrade i solen hörde jag en bekant röst – det var Magnus med familj som var ute på kanot & tältsemester. Han hade sett en Johanssonkajak på stranden och misstänkte helt korrekt att det skulle finnas en Johansson någonstans i närområdet. De stod och bevakade den lilla gräsplätten för att kunna slå upp sitt ganska stora tält..

bohuslan140711-20_91
Innanför Långholmen, Hamburgö
stor bild

bohuslan140711-20_92
Stora Flatskär
stor bild

Efter en kort pratstund paddlade jag vidare söderut, först mot Sotens Svartskär och sen in bakom Långholmen utanför Hamburgö. Lugnt i sundet men en del studsande sjö när jag rundade Kiddön och ner mot Hornö. Tänkte kolla Flatskär där det tydligen ska finnas en hygglig tältplats. Fullt med båtar överallt i det smala sundet mellan Flatöarna, kanske inte riktigt min påse liksom. Men sen när jag gick iland och promenerade runt Stora Flatskär hittade jag en jättefin gräsplätt gömd uppe på en äng. Ingen ful eldstad, bara mjukt gräs och massor med blommor. Dessutom ganska långt från de andra och med öppen vy åt alla håll. Paddlade runt kajaken och gick iland i den södra viken. Nu kändes det plötsligt som man var alldeles ensam. Helt perfekt. Mat o bad som vanligt, sen kolla solnedgång över Väderöarna.

bohuslan140711-20_93
Fredag kväll
stor bild

bohuslan140711-20_94
Lördag morgon
stor bild

Vaknade tidigt, solen är en bra väckarklocka. Fortsatt toppväder utlovat, växlande 1-6 m/s och sol. Några moln inåt land men de var redan på väg bort. Ännu en lugn start på dagen, båtfolket verkade ta sovmorgon och jag såg bara några hundpromenerare innan jag stack precis innan nio.
Nästan helt bleke och jag satte kurs rakt söderut mot Grötöarna. Visserligen hade jag ju gått utanför Sotenäset på vägen upp också men att ligga o harva kanal nu var inte aktuellt. Runt Öberg tånge och ner utefter kusten. Det låg en del båtar längre ut i farleden, fast här inne närmare land var det tomt. Efter en dryg mil, precis efter att ha passerat Sote huvud, blev det dags för första rasten. Låg bra till i schemat och det kändes dumt att inte passa på o gå iland här nu. Kan nog vara mer än stökigt med andra vindar..

bohuslan140711-20_96
Blått
stor bild

bohuslan140711-20_97
Krubbeskär utanför Öberg tånge
stor bild

bohuslan140711-20_98
Första fika efter Sote huvud
stor bild

bohuslan140711-20_99
Hållö Fl W 12s 21 M
stor bild

Fortsatte förbi Tryggö och Sandön in mot Smögen. När jag närmade mig växte det fram ett rejält motorbåtsmuller i bakgrunden, tydligen tävlingar på gång. Jepp, Smögen Offshore Race, med massor av klasser och olika banor. Fullt med folk och båtar, överallt på vattnet och vid klipporna. Förutom de tävlande alltså.. Man fick hålla koll på funktionärsbåtarna med de blåa flaggorna för att kunna smita över. Misstänker att de ansåg mig mer än lovligt korkad som paddlade här, men de visade inte med en min vad det tyckte och var väldigt artiga o hjälpsamma..
Runt utsidan på Hållö och in i en smal vik innanför Hamnskär för lunch o öpromenad. Har aldrig varit här förut och det var kul att springa runt o kolla läget. Tydligen grymt populärt, det var väldigt mycket folk. Överallt..

bohuslan140711-20_100
Fyröfika
stor bild

bohuslan140711-20_101
Hur var det med högerregeln nu..
stor bild

bohuslan140711-20_102
Hjälpsamma funktionärer
stor bild

Efter att ha korsat banan en sista gång fortsatte jag söderut tvärs över Malmö fjord. Siktade norr om inseglingsfyrarna till Brofjorden och in mellan Tån och Brandskär. Här var också riktigt fint och man borde kunna hitta någon hygglig tältplätt. Efter säsongen, just nu var det precis som alla tidigare ställen, trångt..
Runt Borgmästaren, förbi Berghylteskär och Jämningarna, innan kurs rakt söderut mot Gåsöarkipelagen. Mer folk och fler båtar, men en ledig klippa på Dammholmen för en extra rast. Tänkte hinna ner till Gullholmen och en glass innan stängningsdags, och man ville ju inte verka ivrig o vara för tidig..

bohuslan140711-20_103
Brandskärs flak Oc(2)WRG 8s 15M och Dynabrott Oc WRG 8s 15M
stor bild

bohuslan140711-20_104
Andra skepp
stor bild

bohuslan140711-20_105
Något senare eftermiddagsfika på Dammholmen
stor bild

bohuslan140711-20_106
Gott om båtar Vasholmarna
stor bild

Vidare ner mot Vasholmarna, återigen massor med båtar överallt. Lördagskväll i juli månad och början på ett rejält högtryck är tydligen det som gäller för båtfolk. Förbi Gräsholmarna och in till Gullholmen. Här brukar vi oftast lägga till vid en strand strax söder om samhället, inne i kanalen finns inga riktigt bra ställen, kajer och bryggor överallt. Men nu var det bråttom och jag hittade tillslut en plats under en brygga, med stege upp. Såg säkert aningens märkligt ut men jag hann fram i tid.
Nu visade det sig att de inte stängde förrän kl sju, så det blev en extra glass efter kaffe o våffla. Jätteskönt att sitta på bryggan och mata pjoddarna efter en lång tid ute på sjön. Lite melankoliskt samtidigt, när man visste att det bara var en dag kvar..

bohuslan140711-20_107
Gott om båtar Gullholmen
stor bild

bohuslan140711-20_108
Något senare, köpefika med våfflor..

bohuslan140711-20_109
..o glass med rån såklart

Fortsatt söderut längs insidan av Härmanö. Det ligger några hus nära stranden här och man kunde på flera ställen se när de pysslade och dukade upp i trädgårdarna för kvällsmaten.
Misstänkte att det skulle vara helt fullt vid Vallerö också, men kanske på den lilla pluttön mittemot stranden..? Nope, upptaget där också. Ut runt sundet och fortsatt ner längs Tornö och Vedholmen. Fantastiskt att kvällspaddla i sånt här väder, ljuset är mjukare och temperaturen behagligare. Åven vid Fågelskär låg det båtar och kajaker, fast runt hörnet, i den södra viken var det ledigt. Inte så konstigt kanske, en pytteliten strand och några hjälpligt plana klippor, utan mycket skydd för varken vind eller sjö. Det behövdes ju lyckligtvis inte nu och jag hoppade iland..

bohuslan140711-20_110
Ut mot Vallerö
stor bild

bohuslan140711-20_111
Fågelskär lördag kväll
stor bild

Bäst jag höll på o mecka upp tältet kom det en kille över berget och undrade om jag ville ha lite käk..? Det var ett gäng från BBKs som var ute på tur. Trevlig med lite sällskap och att ventilera allehanda kajakrelaterade områden. Vilket verkar vara rätt mycket när man har suttit o snackat en stund.
Ganska knölig klippa men jag sov ok ändå. En lång dag i kajaken brukar kurera de flesta sömnproblemen..

bohuslan140711-20_112
Käringön
stor bild

bohuslan140711-20_113
Måseskär och trut söndag morgon
stor bild

bohuslan140711-20_114
Ut mot Käringöfjorden
stor bild

Återigen en tidig morgon. Fortsatt finväder utlovat, 4-7 m/s, fast nu ostlig. Jaja, det skulle väl inte vara någon större skillnad, trodde jag..
Efter att ha packat ihop och kommit iväg, söderut runt Käringön, möttes jag av nästan rak motvind. Inte mycket i början men ökande efterhand. På slutet, innan Koppholmen utanför Sälsön, gick det gäss på vattnet. Och sista biten ner till Mollösund, som ändå är ganska skyddad för frånlandsvind, var riktigt dryg. Fastän jag inte var uppe i en mil ännu förtjänade jag klart en glass. Sagt o gjort, in på Glasscaféet för lite tröst o snicksnack med de lokala pjoddarna.

bohuslan140711-20_115
Mollösund, mer glass..
stor bild

bohuslan140711-20_116
..o alla ska med..

bohuslan140711-20_117
Räbbehuvud Fl(2)W 6s 6M
stor bild

När jag sen fortsatte söderut över Kråke fjord hade det mojnat något igen. Siktade på Skaboholmen och Räbben för lunchen. Det var visserligen i kortaste laget men jag hade glömt att gå på toaletten förra stoppet. Och ska man ändå iland kan man ju lika bra stoppa något ätbart i andra änden också..
Några båtar längre ner vid stranden gjorde att jag tog upp på en egen klippa precis innan. Ibland glömmer man hur enkelt det är att hoppa iland bara man hittar den minsta sten att kliva på. O man slipper trixa med ankare och tampar hit o dit..

bohuslan140711-20_118
Räbben, redan fika igen..?
stor bild

bohuslan140711-20_119
Lilla Syster
stor bild

Fortsatt runt Härön och ner till Långholmen. En del korsande farleder här och man får hålla lite koll. Vidare utanför Hjärterö, genom Flatholmen och Klädesholmarna till sista stoppet i Kalvesund vid Rönnäng. Brukar stanna här, det finns några lägliga stränder precis i sundet på Tjörnekalvssidan. Ofta en hel del trafik men farten är begränsad och svallet är inga problem. Skönt att kunna sitta i skuggan och fundera igenom veckan lite. När man väl kommer fram sen är det ju nästan alltid fullt upp med att lasta grejer o komma iväg.
Det låg på en del ostlig vind mellan varven och jag undrade lite hur Marstrandsfjorden skulle bli, där kan svepa rätt bra uppifrån Hakefjorden.

bohuslan140711-20_120
Frifararen vid Klädesholmarna

bohuslan140711-20_121
Tömma termos i Kalvesund
stor bild

bohuslan140711-20_122
Åstol
stor bild

Men det var ingen större fara. Här ute på öppet vatten verkade det snarare blåsa mindre och det var mer båtsvall än vindvågor. Många farleder hit och dit och mycket trafik åt alla håll. Inte helt enkelt att komma över nu, högsäsong och söndag kväll. Och även om man försöker hoppa över på de smalaste ställena är det många som går utanför lederna, det är ju rejält djupt nästan överallt.
Lyckades i alla fall ta mig ner mot Instön utan några större incidenter och paddlade långsamt in i båthamnen på Nordön. Även om man egentligen nog gärna vill komma hem och duscha av sig allt saltet, är det aldrig utan ett visst vemod. Särskilt efter en sådan här kanonvecka med massor med paddling och fina upplevelser..

bohuslan140711-20_123
Backebådan Fl WRG 3s 7M
stor bild

Det blev en dryg veckotur med nio dagars paddling. Har ju som sagt varit på ganska många ställen i Bohuslän förut, men aldrig runt Smögen och aldrig kört hela sträckan i ett svep. Gånger två på raken dessutom. Tvivlade väl egentligen inte på om jag skulle klara det, milen i kajaken funkar oftast. Däremot kan man ju ha otur med vädret och behöva vänta ut Tjurpannan eller Väderöarna t ex. Men allt satt perfekt. Visserligen en del vind, fast den kom vid rätt tillfälle (dock inte alltid i rätt riktning..) och inte mer än att jag kunde behärska det. Fick med Koster, Väderöarna, Sotenäset och till o med en snutt i Norge. Hoppade sista biten till Katten längst in i Säcken och missade Pater Noster, det får bli en annan gång.
Kul att få paddla lite rejäla etapper och samtidigt få en helhet av hela Bohuslän i kroppen. Roligt också att träffa tjejerna uppe vid Koster, och avbrottet från påsdieten satt fint som lite belöning när man kom fram..

Paddlat en del var det ja: 3+62+35+46+10+39+33+41+56+38 km, ungefär 36,3 mil totalt. Inga megadistanser utan gott om tid att paddla runt, kika på öar o fika sig fram. Som sig bör alltså..

Karta över hela turen..

/ Ulf

4 kommentarer till “Bohuslän – Havstenssund till Marstrand

 1. jim s

  Så fint, som vanligt. Det är en fröjd att läsa dina berättelser.
  Vi gjorde i stort samma tripp i år fast i vår 24 fots Späckhuggare.
  Med tanke på den rådande normala båtstorleken känns en späckhuggare som bäddbar tvåmanskajak i jämförelse – utom när vi seglar, då är vi mer potenta!
  En fantastisk sommar!
  Även om de finns i flera färger – det måste finnas annat kosttillskott (eller basmat?) än Singoalla?
  Jim

 2. Ulf Post author

  Ja sommaren var ovanligt fin i Bohuslän i år. Kan ibland sakna Stockholms skärgård men det är inte så ofta nuförtiden. Bohuslän är inte lika stort fast ändå mer av allt; större vågor, saltare vatten och brutalare klippor. Det är tragiskt nog även mer liv i havet, Östersjön är i betydligt sämre skick under ytan.

  Har också funderat i tankegångarna på en liten segelbåt. Nackdelen är mest att då måste jag bo närmare en skärgård, samt att än så länge behöver jag paddlingens energiåtgång. Hade antingen fått skaffa hamsterhjul hemma, alternativt knapra betablockerare på heltid. Fördelen är ju dock uppenbar, man kan fika oftare..

  Äter som tur var rätt hyggligt till vardags och kan därför slarva mer på semestrarna. Men det ska villigt erkännas att just matlagning och ätande inte står högst upp på min lista över roliga sysselsättningar. Ibland när en del restauranggäster (i mitt tycke..) är för överambitiösa i sitt förhållningssätt till föda, kan de behöva påminnas om att det som går in, om ca 12 timmar kommer ut. I något annan form och färg, och blir kanske föda/energi åt andra djur eller organismer. Något man naturligtvis aldrig säger högt..

  / Ulf

 3. eriksjos

  Ja, fy för att bo närmare skärgård 😉 Finfina bilder och kul att följa som vanligt.
  Och go, oängslig, matinställning är ju alltid extra plus 🙂

 4. Ulf Post author

  Tror att det är lite så med det mesta; det man jobbar med, hur intressant det än är, vill man inte fylla fritiden med också. Så ofta när vi är ute o paddlar och nån vill många klämma in ett restaurangbesök, knaprar jag hellre kex.
  Känner igen samma tema med teckna o måla som jag gjorde mycket mer förr. När man går från hobby till yrke, och kan leva på det, försvinner leken. Man ser mer till lönsamma resultat och att bevaka sin position/status, än att ha kul. Vilket kan vara helt ok, dock inte lika roligt som sagt..
  Fast bo närmare skärgården borde man kunna stå ut med..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *