Vallerö

vallero140827-29_42

Orust 140827-29 De senaste åren har Stockenträffen hamnat lite i skymundan av Tjäröfestivalen, som ofta har legat på samma helg i slutet av augusti. Men nu verkar tidningen Outside ha pausat sitt festivalengagemang ett tag framöver och då kanske det blir mer fart på västkusten igen. Blekinge är fint och vackert, och funkar bra som plats för kajakträffar, men Bohuslän har ju betydligt roligare paddelvatten.
MKK stod som värd för maraton-SM i år och jag var engagerad i en del pyssel med hemsidor, trycksaker mm innan. Nu var det mesta klart och det enda som egentligen återstod var att uppdatera resultaten under helgen. Tänkte därför försöka smita upp till Stocken nån dag tidigare för att sen sticka ner till Malmö lördag morgon igen.

vallero140827-29_02
Framme Stocken
stor bild

Jobbade lunch på onsdagen och kom iväg strax efter tre på eftermiddagen. En del vägarbeten ute på Orust gjorde att jag var framme på Stocken först efter åtta. Ville helst inte parkera på campingen för det är rätt bökigt att komma till där. Kollade med Mats om jag inte kunde låna hans parkering nere i hamnen i stället. Inga problem, han dök ner för en kort pratstund också. Eller kort o kort, solen hann dyka ner bakom Härmanö innan jag kom i vattnet.
Skön paddling ut, svag västlig vind och ganska varmt i luften. Det var nästan helt mörkt när jag kom fram till Vallerö, men jag har ju varit här förut och hittar sista biten utan alltför många grundstötningar. Hörde ett annat gäng borta vid stora stranden o misstänkte att det var Benjamin från NIL-Finland som brukar vara här ibland. Upp med grejerna, bad och några mackor innan läggdags. Mycket lite mareld till tandborstningen.

vallero140827-29_03
Härmanö huvud
stor bild

vallero140827-29_04
Vallerö torsdag morgon
stor bild

Vaknade tidigt av att solen gassade på tältet. Prognosen var svag västlig vind, vridande mot syd och sol. Regn på väg men det skulle troligtvis inte komma fram förrän till helgen.
Efter frukosten gick jag bort till de andra och det var mycket riktigt Benjamin o hans gäng. De var på väg att ge sig ut för att leka i vågorna. Själv beslöt jag att ta de lite lugnt nu på förmiddagen o sen kanske paddla norrut för att kolla Vasholmarna och öarna utanför Gåsö. Det verkade riktigt fint när jag passerade här i somras. En sväng upp på berget och runt nordspetsen. Såg inga kor fast jag höll på att trampa i spåren flera gånger. Däremot en nyfiken mink som irrade runt bland stenarna nere vid stranden.

vallero140827-29_06
Benjamin & co snackar ihop sig

vallero140827-29_05
Morgonpromenad
stor bild

vallero140827-29_07
Trutar Vallerösund
stor bild

Precis innan tolv lyckades jag tillslut ta mig samman o komma iväg. Planen var som sagt norrut och det fick bli utsidan av Härmanö på vägen upp. En del dyning närmare metern ute i sundet, men om man bara höll sig undan från de värsta brotten var det inga problem.

vallero140827-29_08
Dyning Vallerösund
stor bild

vallero140827-29_09
Dyning utanför Härmanö
stor bild

vallero140827-29_10
Hättan Fl(2)WRG 6s 8M
stor bild

Mycket fågel och en ensam säl, nästan inga båtar. Förbi Hättan och mot Gräsholmarna. Hade läst om när Christian var där i våras och ville kolla läget lite närmare. Jodå, rätt trevlig ö med bra läge precis utanför Islandsberg. Hyggliga tältplatser och fin utsikt. Kanske aningens dåligt lä men det är ju inte alltid det behövs.
En kopp kaffe hanns med också.

vallero140827-29_11
Kort fika Gräsholmarna
stor bild

vallero140827-29_12
Söder Vasholmarna
stor bild

Vidare norrut mot Vasholmarna. Här var det helt tokfullt med båtar i somras, vilket är lätt att förstå – jättefina mjukt rundade klippor med smala skyddade sund i mellan, längst ut mot havet. Tyvärr ganska brant runtom o hittade ingen riktig bra landningsplats. Tillslut kunde jag hoppa iland i en vik på Stenskär och sprang runt på ön. Gott om flata hällar, men halvdåligt vindlä. Och ont om tältstenar.
Något längre paus med äggmackor.

vallero140827-29_13
Något längre fika Stenskär
stor bild

vallero140827-29_14
Kolla tältmöjligheter Kockholmarna
stor bild

Strax västerut ligger Kockholmarna. Om möjligt ännu finare men med mindre skydd. Gick först iland på den norra. Nja, sådär. Fungerande platser fast svårt att få upp grejerna.
Den mellersta ön däremot var kanon. Helt flack och hur mycket plana hällar som helst. Fantastisk utsikt mot horisonten och fastlandet långt bakom ryggen. Total avsaknad av vindlä dock, så det kräver bra väder..
Inge fika den här gången.

vallero140827-29_15
Trutar runt Dammholmen
stor bild

vallero140827-29_16
Halvlång fika Dammholmen
stor bild

Fortsatt rakt norrut förbi Kisteskär och runt Dammholmen. Jättemycket fågel. På insidan av Dammholmen ligger en skyddad vik som jag tror båtarna har svårt att komma in i. Upp iland igen. Ön är lite högre och ger rimligt skydd på insidan. Trevligt läge med fina öar runtomkring också. Tänkbar tältkandidat.
Jovars, en snabb kopp hans med.

vallero140827-29_17
Utanför Islandsberg

Nu hade klockan redan passerat fyra och jag beslöt vända söderut igen. Nackdelen med långsamma starter på morgnarna är tydligen att det blir eftermiddag mycket tidigare.
Först österut in i Vrakeviken för att se efter här också. Hittade ingen bra plats på nordsidan men längst in, på ostsidan låg en grön plätt som såg möjlig ut. Hörde sen med Benjamin att det stämde bra, de hade legat där förut.
Åter till Vasholmarna och sen direkt mot Härmanös nordspets. Fina sidovågor när jag kom ut på öppet vatten igen. Misstänker att det kunde vara stökigt närmare Islandsberg men här var de helt perfekta för snabb paddling. De kom i precis rätt takt för att alltid möta vågen med paddeln i vattnet och kunna hålla lagom raskt tempo.

vallero140827-29_18
Gullholmen
stor bild

Såg att jag antagligen skulle hinna fram till affären på Gullholmen innan sex, chans till extra glasspaus alltså. Tråcklade mig in i hamnen och hittade en ponton som jag kunde lägga till vid och klättra upp på. Möttes av en hel hop småpjoddar som satt o väntade på bryggan. Ryktet hade tydligen gått sen förra gången jag var här. Fort in i butiken, glass till mig och sen plockade jag fram lunchbrödet igen. Glassrån är väl ok ibland men här insåg jag att det krävdes betydligt tyngre grejer.
En kort pratstund med en äldre man, två glassar, en kopp kaffe och ett antal fullkornsbrödskivor senare var alla nöjda.

vallero140827-29_19
Alla ska med..
stor bild

vallero140827-29_20
Dags att säga hej då..
stor bild

vallero140827-29_21
Trutar vid Arholmen
stor bild

Så var det bara hoppet ner till Vallerö kvar. Det hade mojnat betydligt nu och sista biten ut mot havet var riktigt skön paddling. Tog ett extra varv runt Arholmen, nästan ingen dyning kvar. Bad och mat innan en sväng upp på berget o kolla solnedgången. Uppifrån toppen såg jag också var korna höll hus. Förbi och hälsa på, några ord med Benjamin och sen dags för sovsäcken. Man kan ju tycka att allt fikande snarare borde ha gjort en piggare..

vallero140827-29_22
Vallerö torsdag kväll
stor bild

vallero140827-29_23
Sista solen
stor bild

vallero140827-29_24
Kvällskor
stor bild

vallero140827-29_25
Morgonko
stor bild

Solsken på fredagsmorgonen igen, fast nu lovades moln senare under dagen. Man kunde se en front som byggdes upp ut mot havet och regnet skulle antagligen komma redan till natten. Hm, kanske läge o sticka tillbaka i kväll i stället. Och slippa packa blöta grejer i morgon bitti. Beslöt att fundera på saken..
Annars samma rutin som gårdagen. Jag lallade runt på ön ett tag medan Benjamin & co paddlade ut och tränade manövrering. Vet inte om jag var ovanligt långsam den här gången eller om de hade glömt ställa om klockorna och låg kvar i finsk tid kanske. Jaja, lite paddling fick det väl bli i alla fall. Rafsa ihop prylarna och ner i kajaken. I god tid innan tolv..

vallero140827-29_26
Benjamin & co
stor bild

vallero140827-29_27
Mer moln utanför Vallerö
stor bild

Funderade på en sväng ner till Måseskär för o se om fyren var öppen fortfarande. Ut runt Vallerö, Tornö och Vedholmen. Nu var det lugnt på vattnet så man kunde följa strandlinjen, in och ut bland alla stenarna. Ingen säl men en ensam mink som simmade mellan öarna, långt ut från land.
Från fågelskär direkt till Måseskär.

vallero140827-29_28
Måseskär by
stor bild

Drog upp kajaken och promenerade upp till fyren. Det var tydligen låst nuförtiden men som tur var så träffade jag en tillsyningsman på plats. Även en tekniker var där och meckade med väderstationen. Rena rusningen..
Upp i fyren, ut till huset på spetsen, kolla kanonen, skrämma upp en massa trutar och sen tillbaks till kajaken igen. Det tog på krafterna så några snabba mackor krävdes.

vallero140827-29_29
Fyrmekanism

vallero140827-29_30
Sjöutsikt
stor bild

vallero140827-29_31
Måseskär Fl(3)WRG 30s 16M och 6-pundig Aschling, mer info på Kajs hemsida
stor bild

vallero140827-29_32
Trutar vid Kråkan
stor bild

Mötte de första träffdeltagarna på väg ut. Lirkade mig igenom hålet till Håkansskär och paddlade varvet runt ön sen. Jättemycket fågel överallt, på Kråkan, Måseskär och Hinneskär. Även på Pickarna var det fullt. Här låg också alla sälarna tydligen. Känns lite dumt när man skrämmer djuren såhär men det kan vara svårt att undvika ibland. Fastän man paddlar ganska långt ifrån tycker de det är för nära..
In till Käringön för glasspaus. Man måste ju göra sitt till för att stödja den lokala näringen. Kort promenad och sen ett längre samtal med mannen i kiosken. Vi gick igenom lite om Vallerö, andra öar, bofasta på öarna, väder, att spå väder, katter, minkar, fåglar och annat viktigt. Nu så här under lågsäsong är det ju mer tid för möten. Trevligt.

vallero140827-29_33
Något färre trutar
stor bild

vallero140827-29_34
Fler trutar vid Pickarna
stor bild

vallero140827-29_35
En sista öpromenad Vallerö, mer moln på gång
stor bild

Tillbaks till Vallerö för att riva tältet och packa ihop grejerna. Jo regnet skulle dyka upp under morgonkvisten så jag beslöt att dra mig ner till Malmö redan i kväll. Lite trist att åka hem nu när alla var på väg ut.
Det kändes i luften att väderomslaget var på gång. Fortfarande ljummet i luften och helt stilla ute på havet, medan molnen tätnade alltmer. In i viken vid Härmanö huvud och genom den smala kanalen. Sen var det tyvärr för grunt att paddla vidare. Hellre än att gå och leda kajaken paddlade jag ner till Arholmen igen innan jag vände österut. Kom ikapp ett gäng från Mest Ute i Eskilstuna på vägen tillbaka.

vallero140827-29_36
Sista horisonten, några trutar här med
stor bild

vallero140827-29_37
Stocken
stor bild

Tillbaks på Stocken packade jag ur grejerna, lastade upp kajaken på bilen och sen ett snabbt bad. Det ligger ett jättefint ställe med bryggor och strand precis innan hamnen. Antagligen trångt under säsong men nu bara några bofasta. Lite kajaksnack samtidigt som solen tittade fram en sista gång. Regn på vägen hem. Översvämning i hela Malmö på söndagen..

vallero140827-29_38
Ett snabbt bad innan nerresan
stor bild

Det blev inte mycket till Stockenträff tillslut tyvärr. Fast Valleröträffen var helt ok den med. Är inte så förtjust i att bo på själva campingen men att träffa andra paddlare är ju alltid roligt. Kanske nästa år.. Hursom, kul att komma upp igen. Fin torsdag och något mer melankolisk fredag.

Andra som var där har skrivit mer om själva Stockenträffen, t ex Erik o Pia , Anne-Grethe från KFÖ och på Karlas blogg.

Paddlat 5+30+18 km.

Några pjoddar på flickr.

/ Ulf

4 kommentarer till “Vallerö

 1. Ulf Post author

  Inte helt enkelt att precisera alltid, men en ungefärlig uppskattning, mellan tummen o annat valfritt finger..
  Om man utgår från absoluta lägstanivån, en liten kopp pulverkaffe o två ballerinakex (mindre än det är liksom inte lönt..), vilket kan ta en 7-8 minuter. Lägger man då till ett par mackor (med samma pålägg), ett äpple eller annan frukt, liten öpromenad, vika om sjökort, slå en sjua, mata några småpjoddar (typ max 6 st), ett snabbt dopp, påtår, kolla eventuella tältplatser o kanske en kort mikrosnooze i solen, hamnar man väl i runda slängar på en halvtimma, trekvart nånting. Men jag brukar ofta känna mig fram, beroende på dagsform, väder och t ex intressanta objekt i närheten (fyrar som ska klättras upp i, utsikter som ska beses o s v). Och våga improvisera – kommer det fler småfåglar kan man skjuta på promenaden och vill man ha fler olika pålägg kan kan man kanske spara på frukten till senare. Det viktiga är att inte stressa för mycket utan gå på magkänslan.
  Dock, är det en glasskiosk man måste fram till innan stängningsdags, då får man fuska o lägga på några kol..
  / Ulf

 2. jim s

  Tack, nu känns det lite lugnare.
  Läser man lite slarvigt vad du skriver kan man tror att du har ballerina som pålägg på de där första mackorna. (kanske att man då ska limma dem med nötkreme eller något annat med bra vegetarisk vidhäftning…)

 3. Ulf Post author

  Hmmm, det var till o med lite utanför min ganska livliga fantasi.. Tycker jag är rimligt fritänkankande o inte alltför låst i gamla konventioner eller prestiger när det gäller födointag, men måste nog erkänna att just den blandningen inte testats. Ännu. Borde om inte annat spara en del tid, ifall man ligger tajt på det..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *