Fjällbacka

fjallbacka140915-17_01

Fjällbacka Bohuslän 140915-17 Så här års kan vädret vara lite både och. Ibland kommer hösten tidigt och man får plocka fram vintersovsäck och torrdräkt redan i september, medan andra gånger kan man paddla i kortbyxor ända in i oktober. Nu var det dock utlovat riktigt kanonväder i flera dagar framåt. Närapå sommarvärme, möjligtvis lite morgondimma under förmiddagen men sen sol under dagarna. Ostliga vindar bådade också gott – även om de kunde komma upp i kulingstyrka här nere i Skåne skulle Bohuslän klara sig bättre. Så västkusten fick det bli, igen.
Har paddlat ovanligt mycket i Bohuslän på senaste tiden men det verkar ändå finnas rätt gott om öar kvar. O skulle man nu passera nån trevlig holme två gånger går det väl att leva med. Funderade på antingen Fjällbacka eller Koster, lite beroende på hur dags jag kom fram. Brukar ta med alla kartorna och bestämma mig på vägen, det löser sig för det mesta..

fjallbacka140915-17_02
Fjällbacka måndag kväll
stor bild

Jobbade tyvärr helgen så jag kom inte loss förrän måndag morgon. Fast det är ju inte så dumt att börja veckan med lite paddling heller. Lämnade Malmö strax efter lunch o framme i till Fjällbacka lagom till solen sjönk ner bakom Valö. Snabb packning av kajaken och ut på vattnet ca halv åtta. Bleke inne i hamnen, sen svag ostlig vind mellan öarna. Eftersom man paddlar västerut har man hjälp av den ljusa himmeln och har minst en timmes hyggligt ljus kvar.
Runt fyren på Lilla Köttö, sen nordväst förbi Porsholmen, Hasstensholmen och spetsen på Lönnholmen. Stora Måkholmen avtecknade sig tydligt med den höga klippan mot horisonten. Kommer man fram sent vill man vara hyggligt säker på att få plats o här finns mjukt gräs och utrymme för hur många som helst nästan. Räknade inte med någon större trängsel nu dock.
Upp med grejerna, snabbt bad, några mackor och sen lyssna in sena vädret. Fortsatt högtryck med ostlig 4-8 m/s. Frostrisk inåt landet men antagligen ingen fara här ute. Fantastisk stjärnhimmel.

fjallbacka140915-17_34
Mot Stora Måkholmen
stor bild

fjallbacka140915-17_04
Soluppgång måndag morgon
stor bild

fjallbacka140915-17_05
Tältplats i skuggan
stor bild

Även om tältet låg i skuggan av klippan vaknade jag så fort det började ljusna ute. Eftersom solen inte går upp förrän kvart i sju blev det fullt tillräckligt med timmar i sovsäcken ändå. Några tunna molnslöjor in över land, annars helt klarblå himmel. Lite kyligt i luften så jag fick sätta på ordentligt med kläder innan morgonpromenaden.
Jättevackert när solen steg över horisonten och började svepa in klipporna i ett orange ljus. Inte lika mycket fågel som under vår och försommar men fortfarande grönt och massor med växter som ännu blommade. Efter att ha gått runt hela ön tog jag ett par varv i en av de många labyrinterna, för att riktigt få upp värmen. Sen kaffe och frukost. Eller tvärtom kanske det var..

fjallbacka140915-17_06
Morgonpromenad
stor bild

fjallbacka140915-17_08
Utsikt mot Väderöarna
stor bild

fjallbacka140915-17_09
Insjö på toppen
stor bild

Under förmiddagen dök det upp lite mer moln medan jag låg o slappade och lyssnade av senaste valanalysen på P1. Fick bli några koppar kaffe till. Jag ville torka ur tält och sovsäck ordentligt inför nästa natt, och hade ju ingen direkt brådska. Eftersom jag tydligen hade glömt tandborsten hemma funderade jag dessutom på om inte Grebbestad var ett lämpligt förstamål för dagen. Borde väl gå att få tag på en glass där också..

fjallbacka140915-17_38
Dags att paddla

fjallbacka140915-17_36
Lite mer plats än i somras..
stor bild

fjallbacka140915-17_37
Pinnö
stor bild

Tror klockan hann bli nästan tolv innan jag kom iväg från Stora Måkholmen. Trevlig ö, med stark dragningskraft tydligen. Paddlade norrut innanför Stora Klövudden. En ensam seglare låg förtöjd, vi hälsade artigt på varandra när jag gled förbi. Sen upp mot Pinnö och in i en vik för att kolla eventuellt tältläge. Hygglig landstigning men lite för stökig på marken, både buskar och stenar. Synd för det ligger bra skyddat och med riktigt fin utsikt.
Österut innanför Yttre Klevholmen, Testholmen och in mot Grebbestad. Många små fiskebodar och överallt låg det hummertinor inför premiären nästa måndag.

fjallbacka140915-17_35
Avstigning Grebbestad

Hittade en lagom brygga längst in i hamnen och Ica fixade både tandborste och glass. Inte så många småpjoddar här men några kajor vill gärna ha en smakbit av struten. Kaffe o mackor nere vid kajaken innan jag paddlade vidare.

fjallbacka140915-17_13
Kajor

fjallbacka140915-17_14
Alla har inte åkt hem ännu..
stor bild

Efter att ha fixat dagens inköp hade jag inga riktiga planer kvar. Fick väl dra mig söderut igen och kanske kolla runt lite efter fler trevliga lägerplatser. Det finns ju så många ställen man bara passerar förbi, utan att gå iland och verkligen se efter. Ibland tycker jag det är svårt att bara lita på vad andra säger, de kan ju ha helt annan smak o preferenser, sen är det ofta knepigt att få något riktig bra uppfattning från vattnet. Man måste helt enkelt upp och se på plats. Lite pyssligt men man kan iallafall avfärda de sämsta och ibland hittar man oväntade pärlor.
Så mellan Stora Manholmen och Rösholmen, grunt, och vidare nedåt. Otterön är tyvärr naturreservat så det går bort. Både Stora o Lilla Brattholmen funkar bra. Även vikarna på Musöns nordostspets är fina. I den nordligaste borde man få både morgon och kvällssol under sommaren.

fjallbacka140915-17_15
Björnåsen
stor bild

fjallbacka140915-17_16
Danholmen
stor bild

Skön eftermiddagspaddling med solen i ansiktet och bara svag vind i ryggen. Innanför Björnåsen, med alla stenstatyerna, och runt Musörumpan. På norra Lönnholmen finns flera fina gräsplättar med utsikt mot horisonten. De ligger dock ganska lågt och kan vara blöta vid högvatten o mycket regn. In mellan Danholmen och Lökholmen runt sydspetsen till Stor-Svinningen. Här ligger en jättefin plats, liten sandstrand och en stor gräsäng ovanför. Kanske i mörkaste laget så här års men med bra skydd för de flesta vindar. En kort bit upp på ostsidan ligger faktiskt en ännu mysigare plätt. Mindre o trevligare och med morgonsol. Båda ställen kan vara blöta av regnvatten från klipporna runtomkring men det brukar gå att hitta torra lägen.
Det började långsamt mörkna nu o snart var det dags att hitta kvällsö. Kaffe o några mackor innan fortsatt söderut.

fjallbacka140915-17_31
Stor-Svinningen
stor bild

fjallbacka140915-17_17
Fläskön
stor bild

Sikte direkt mot fyren på Trybergsholmen. Precis utanför ligger Stora Vassholmen som vi tältat på förut. Inte så stor men fin sandstrand o lagom gräsplätt med hyggligt lä. Nu låg här tyvärr en stor segelbåt – konstigt nog i den östra viken med både vind och skugga. Jaja, alla tycker olika. Vidare in i Gluppöbassängen för att kolla in utedassen. Jodå, fortfarande öppna.
Strax söder om Fläskön ligger Getryggen, en plats jag ofta passerat utan att ha lagt märke till. Synd, för den var jättefin. Sandstrand, mjukt gräs o bra skydd. Några hus på Hästvam mittemot men inget som direkt störde, o säkert fin utsikt om man klättrar upp en bit på klipporna.

fjallbacka140915-17_18
Getryggen

fjallbacka140915-17_19
Mot Vedholmen
stor bild

Tänkte först stanna här men så kom jag på att det bara var ett kort hopp runt hörnet ut till Vedholmen, en av de vackraste öarna i Fjällbacka. Så gick det med den planen att hitta nya tältöar..
När jag rundade Sandryggen höll solen precis på att gå ner ovanför Virholmarna. Under sommaren kan man inte räkna med att få vara ensam här, ön är populär både hos båtgäster och paddlare, fast vår och höst brukar det sällan vara någon trängsel. Och eftersom jag inte sett några andra kajaker ute räknade jag helt klart med att det skulle vara tomt nu. Precis när jag kom fram såg jag dock ett litet grönt tält uppe på gräsmattan och en VKV-kajak inne bland stenarna. Det var Ingela från Tjörn som var ute på tur, hon hade egentligen siktat på Långeskär och hamnat här mer av en slump. Även när jag var här i mars i våras dök det oväntat upp en VKV:are, då en kille från Hamburgsund. Ön är nog betydligt populärare än jag trott, även utanför säsongen..

fjallbacka140915-17_20
Solnedgång över Väderöarna
stor bild

Hursom, jag frågade snällt om det var ok med att jag gick iland här ändå. Gräsplätten är ju ganska minimal och man vill inte vara för framfusig. Inga problem. Medan jag satte upp tält o badade tog hon en kvällspromenad över till andra sidan. Sen fixade hon minsann en liten eld nere vid vattnet också, o vi satt o snackade en lång stund in på kvällen. Det var riktigt trevligt och vi hann gå igenom rätt många ämnen.
Efter att ha kollat in både mareld och stjärnhimmel blev det tillslut läggdags. Sena sjövädret lovade fortsatt finväder, möjligtvis någon morgondimma lokalt. Dock inte lika kallt den här natten.

fjallbacka140915-17_21
Tisdag kväll
stor bild

fjallbacka140915-17_22
Onsdag morgon

Även den här gången kom det in en del moln på förmiddagen. Ingen dagg men lite fuktigt inne i tältet, det tog ett tag innan solen orkade upp över bergskanten för att kunna torka upp grejerna. Lugnt tempo med frukost, kaffe, promenad och fler diskussioner innan det var dags att börja packa ihop. Ingela skulle upp mot Långeskär medan jag inte hade några direkta planer idag heller. Tandborsten var ju redan fixad. Framemot ett-snåret började båda bli klara och jag tackade för sällskapet o hoppade ner i kajaken för att paddla vidare.

fjallbacka140915-17_23
Kyrkogården
stor bild

fjallbacka140915-17_32
På väg norrut
stor bild

Beslöt att paddla norrut också. Långeskär och Norra Dyngön har jag ju visserligen sett innan, men Slängerumpan har jag aldrig varit iland på. Det ska finnas en plätt i den sydvästra viken som är tältbar.
Precis när jag passerade Virholmarna såg jag två kajaker till. Misstänker att det var Karla och Mats på väg hem från Väderöarna, som satt o fikade. Vidare upp mot Lyngö, in bland stenarna på västsidan och runt Klättarna. En del fågel här, men inte alls lika många som i somras. Framme vid Långeskär såg jag dock en mink som sprang runt nere vid vattnet på utsidan. Otroligt att de kan simma så långt ut, det är ju en del rätt dryga överfarter på vägen och inte alltid lika lugnt som idag.

fjallbacka140915-17_33
Kanadagäss utanför Lyngö
stor bild

fjallbacka140915-17_25
Mink på Långeskär
stor bild

fjallbacka140915-17_26
Fika på Slängerumpan
stor bild

Runt nordspetsen på Långeskär och in i viken på Slängerumpan, en mäktig ö som man sällan kommer riktigt närma. Och det gick faktiskt att ta sig iland här, men tältplatsen var dock lite si o så.. Man kunde nog hitta några platta ställen på klipporna medan gräsplätten var ganska full av sten. Plus det låg mycket skräp i viken i o m att den är vänd ut mot havet. Man håller sig ju oftast på insidan av öarna och glömmer lätt hur mycket plast som spolas upp på våra kuster. Trist. Utsikten var i alla fall fantastisk. Lång fikapaus i lä.

fjallbacka140915-17_27
Sista horisonten
stor bild

Fortsatte sen runt norra delen av ön o här såg det trevligare ut. Kanske lite väl utsatt läge dock, ligger vinden på har man inget skydd eller reträttväg. Förbi västsidan av Norra Dyngön och ner till Trybergsholmen igen. In vid fiskeläget på Dyngön och sen rakt österut. Passerade farleden efter Norra Fotsillen och stannade till en sista gång vid viken på Bringebärsholmen. Eftersom det kan vara svårt att ta sig ett dopp inne i Fjällbacka ville jag ta ett snabbad här innan hemfärden. En liten fika hanns nog med också.

fjallbacka140915-17_28
Dyngön
stor bild

fjallbacka140915-17_29
Bad Bringebärsholmen
stor bild

Framme i Fjällbacka hämtade jag bilen, lastade snabbt upp grejerna och klämde i mig de sista ostmackorna. En promenad i solskenet nere i hamnen, det var helt lugnt o stilla nu. En take away-kaffe och sen tillbaks till Malmö igen.

fjallbacka140915-17_30
Bryggpromenad
stor bild

Det blev några riktigt fina dagar. Fortfarande grönt på öarna, nästan inga båtar, ovanligt varmt för säsongen med lite höstdis i solen och bara svaga vindar. Troligtvis sista paddlingen för säsongen i bara t-tröja och shorts..

7+25+16 km.

Karta över turen.

Några bilder på flickr.

/ Ulf

9 kommentarer till “Fjällbacka

 1. Ulf Post author

  Hej Erik, tack! Hösten är ju en fin tid att vistas ute i skärgården och ljuset i bilderna blir ofta mjukare.
  / Ulf

 2. Ulf Post author

  Jo blev helt klart lite orolig när det plötsligt dök upp några molneländen under förmiddagen, funderade ett tag nästan på att leta fram den långärmade paddeltröjan. Som tur var löste det sig genom att stanna kvar på land och helt enkelt fika sig igenom de skuggigaste (bra ord..) timmarna.. 🙂
  / Ulf

 3. Weine Jönköping

  Samma vecka var jag och min särbo också i fjällbacka skärgård, fantastiskt väder. Intressant läsa om din tur och öarna. Dina bilder tar priset. Också VKV are.
  /Weine

 4. Ulf Post author

  Hej Weine, tack! Jo det var verkligen en fin vecka att tura runt lite i Fjällbacka. Det ser hyggligt ut några dagar till men sen är det nog till att plocka fram torrdräkt o vintersäcken. Fast det kan ju vara rätt ok det med..
  / Ulf

 5. Ingela Stinasdotter

  Hej Ulf! Fint att läsa om din tur i Fjällbacka o bilderna är ju otroligt vackra! Min tur gav mycket mera längtan till Fjällbacka så det blir fler turer där. Tack för alla tips om övernattningar.
  Ingela/Tjörn

 6. Ulf Post author

  Hej Ingela, kul att ses på Vedholmen! Blev först rätt förvånad att träffa någon därute, särskilt vid den här tiden på året. Det var verkligen jättetrevligt, stort tack för sällskapet..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *