Väderöarna

vader150311-13_44

Fjällbacka Bohuslän 150311-13 Här nere i Skåne har vintern varit ovanligt mild, knappt några minusgrader och bara en kort tid med is nere vid klubbhuset. Även högtrycken har lyst med sin frånvaro. Visserligen nån findag inklämd då o då, fast mest gråväder och blåst sen i höstas. Ok för kanalpaddling men inte riktigt min typ av skärgårdsväder. Så när det nu plötsligt började snackas plusgrader (flera stycken), rejäla solchanser och svaga vindar, kanske en hel vecka framåt, var det bara att damma av tält o sovsäck och börja packa. Med sådana prognoser i mitten av mars måste man nästan avboka jobb och andra mindre viktiga sysselsättningar.
Funderade ett kort tag på att mjukstarta i Blekinge, precis som förra året. Men det såg faktiskt ännu bättre ut på västkusten o då är det ju bara att gilla läget.

vader150311-13_02
Fjällbacka onsdag kväll

Lämnade Malmö halv elva och var framme i Fjällbacka strax innan fyra. Snabb packning, parkera bilen och sen ut på vattnet. Solen skulle gå ner några minuter efter sex så jag hade väl dryga två timmars hyggligt ljus.
Paddlade söder om Valön, kurs västsydväst, norr om Gåsön och ut till Vedholmen. Här är jättefint men jag tänkte passa på och kolla läget på Väderöfjorden också. Vindprognosen var visserligen bra några dagar framöver men de hade haft uppmot kuling fram till i morse, och jag visste inte om det hunnit lägga sig ännu.

vader150311-13_03
Västsydväst
stor bild

vader150311-13_04
Öppet hav
stor bild

Jodå, det kändes helt ok när jag kikade ut söder om Hamnholmen. Lite gammal dyning, både sydvästlig och från norr, och en svag sydostan i ryggen. Mindre än en timma till solen skulle gå ner, det borde räcka över till Hamnerö..
I början var det rätt skvalpigt, studsande sjö mellan skären, men det lättade när jag kom ut på öppet vatten efter Rossholmen. Inte direkt varmt i luften fast vinden kändes ändå ljum. Solen i ansiktet satt också fint. Några små fiskebåtar annars helt tomt. Jätteskön paddling över fjorden.

vader150311-13_05
Solen på väg ner bakom öarna
stor bild

vader150311-13_06
Framme Hamnerö

Solen hann precis sjunka ner under horisonten innan jag svängde in bland öarna. Några sälar dök upp för att hälsa, men färre fåglar än jag kom ihåg från förra året.
Packade ur och bar upp grejerna till den västliga av stugorna. Den är lite mindre o mysigare när man inte är så många, som nu, typ en. Hoppade över badet och bytte om till torra kläder direkt. Ville hinna med en kort promenad innan det blev helt mörkt. Så här års håller dagsljuset bara i sig drygt halva dygnet, o pannlampa räcker ju till matlagningen. Hade även kompletterat med ett gäng värmeljus för att lysa upp i fönstret.

vader150311-13_07
Mörkret lägger sig
stor bild

vader150311-13_08
Venus och Väderöbod
stor bild

Man får vara lite försiktig när man klättrar runt bland öarna här ute. Är egentligen inte så rädd för själva paddlingen, den borde jag ro hem (obs vits). Men att trampa snett o drulla ner i någon bergsskreva, bryta ett ben eller fastna, med noll mobiltäckning – mer jobbigt o risk för aningens dålig stämning misstänker jag..
De flesta fåglarna hade nog inte börjat häcka ännu och det var bara några gäss som trumpetade då o då. Trut och ejder ute på vattnet. Vinden hade mojnat nästan helt nu men skulle troligtvis åter öka något under natten. Fantastisk stjärnhimmel och små prickar av glimrande mareld i viken. Tillbaks i stugan fixade jag mackor, varma koppen och nåt kex, sen läggdags. Tror faktiskt klockan hann passera åtta innan jag kröp ner i sovsäcken..

vader150311-13_09
Torsdag morgon
stor bild

vader150311-13_10
Soluppgång över öarna
stor bild

Vinden var mycket riktigt tillbaka på morgonen. Ingen större fara dock, mellan 2-7 m/s sydostligt, möjligtvis ökande upp mot 10 i de västliga farvattnen. Tror de hade minusgrader inåt landet men här ute såg jag ingen frost. En snabb kopp kaffe innan promenad upp på berget för att kolla in soluppgången. Spritköket är väl egentligen inte så förtjust i kylan fast bara man fått fjutt brukar det brinna ok. Tyst är det i alla fall.
Glesa spridda moln gav ett fantastiskt gul-orange sken över öarna. En lång sväng runt nordsidan där jag mötte ett gäng sälar som låg o spanade tillbaka i vattnet. Däremot inte alls så mycket fågel, precis som kvällen innan. Vilket kändes lite tråkigt. För mig alltså, de var antagligen lika glada ändå..

vader150311-13_11
Nyfikna sälar
stor bild

vader150311-13_12
Moln över Väderöbod
stor bild

Tillbaks till stugan för frukost. Släpade ut alla grejerna och la ut på klipporna nere vid vattnet också. Även om de inte blir överdrivet varma så här års är det skönt att få bort mesta fukten från sovsäck och underställ.
En kort snooze, mer kaffe o kex, extra öpromenad, städa stuga och skriva in sig i gästboken, innan det var dags att paddla vidare. Runt tolv ungefär. Är det semester så är det..

vader150311-13_13
Paddling igen

vader150311-13_14
Säl, ejder och Väderöbod
stor bild

vader150311-13_15
Säl och Trolleskär
stor bild

Först söderut runt Rörskär innan väst mot Väderöbod. Passerade Skitrarna och sen genom Trolleskären, massor med säl här ute. Fortfarande dyning sen i går och antagligen en del ström, gav lite stökig sjö mellan stenarna.
Upp mot den västra viken på Väderöbod och in i hamnen. Inte plättlätt att hoppa iland här ens när det är lugnt som nu. En sväng runt på ön för att kolla utkiken, självfotografering och därefter lunch i solen. Även om det inte var så många timmar sen sist gick det att klämma ner några äggmackor. O kaffe.

vader150311-13_16
Grågäss och Väderöbod
stor bild

vader150311-13_17
Öpromenadselfie

vader150311-13_18
Ejder och Storö
stor bild

Vidare norrut, via Mittskär, mot Storön. Gick runt utsidan, in i den västra hamnen och upp genom Strömsund innanför Hejen. Tog en kort sväng upp till Torsö också. Det ligger en djup vik på sydsidan o jag ville kolla om den var tältbar. Det var den, men inte så trevlig tyvärr. Visserligen gott om plats för många tält, fast aningens för stenigt o sumpigt. Och mycket ilandspolat skräp. Synd, för läget är helt ok och läat för de flesta vindar.
Annars är det rätt svårt att hitta rimliga tältplatser härute, dels är det oftast knepigt att gå iland, dels är inte skyddet helt hundra alla gånger..

vader150311-13_19
Rockan
stor bild

vader150311-13_20
Strömsund
stor bild

vader150311-13_21
Dags att komplettera Trangiat..?

vader150311-13_22
Gott om plats så här års..
stor bild

Tillbaks till Storön och in i den östra hamnen. Tveksamt om de skulle vara öppet så här års, särskilt mitt i veckan, men dumt att inte kolla. Det vimlar ju inte precis av utskänkningsställen här ute. Mötte några killar på bryggan o näe, de hade inte kört igång ännu. Men ska du bara ha en bira så ska det nog gå att ordna, knacka på o fråga. Gillar deras inställning. Det är i mitten av mars, de har egentligen inte öppet och har fullt upp med annat pyssel, och det kliver iland en något skruffig paddlare iförd torrdräkt och neoprenstövlar. Ingen höjer på ögonbrynen och inga problem i sikte.
Så där vart man sittande en halvtimma med öl i handen, solen i ansiktet och försökte samtala med hunden. Gick sådär. Men skönt var det – rekommenderas.

vader150311-13_23
Hundvakt på värdshuset

vader150311-13_24
Dags att paddla hem igen
stor bild

Hade lätt kunnat sitta kvar ett tag till men jag ville tillbaks över fjorden innan kvällen, det var risk för mer vind i morgon. Tillbaks till kajaken och en snabb koll på klockan. Strax efter fyra. Hm, en timma över, upp med tält o snabbt bad, innan solnedgången. Borde funka.

vader150311-13_25
Solen i ryggen
stor bild

Ut på vattnet igen. Nu hade både vind och vågor lagt sig så det gick lätt att paddla tillbaks. Solen stod lågt när jag rundade Vedholmen och drog upp kajaken på stranden i viken. Tänkte först lyxa till det med mjuktältning på den lilla gräsplätten, men där var bara sand nu. Antagligen hade det stormat ordentligt för det stack bara upp några enstaka strån här o var. Släpade upp grejerna på den nästan helt släta hällen bredvid i stället. Lite pyssel med att leta tältstenar men det är o andra sidan skönt att slippa dra in så mycket skräp i tältet. Och i o m att det ligger högre upp skulle solen krypa över klippkanten snabbare på morgonen.

vader150311-13_26
Sydlig vind och nordlig ström
stor bild

vader150311-13_27
Vedholmen
stor bild

vader150311-13_28
Framme Vedholmen
stor bild

Efter att ha fått ordning på prylarna och flyttat upp kajaken var det dags för ett snabbdopp. Var inte överdrivet sugen först men efter att ha klivit ur sparkdräkten kände jag att det nog var tillrådligt. Syntetunderställ luktar inte rosor direkt. Nåja, ut bland isflaken, skvätta runt som en galning, på med torra kläder och sen upphopp på stället – för att få igång värmesystemet igen. Och jag hann med en promenad över till andra sidan för att se solen gå ner över Storön.
Matlagning på klippan i det sista kvällsljuset. Ingen mareld men samma fantastiska stjärnhimmel. När man som jag bor i stan är det lätt att glömma bort hur himlen egentligen ska se ut.
Läggdags innan åtta den här gången. Is på tältduken när jag kröp in..

vader150311-13_29
Solnedgång över Storön
stor bild

vader150311-13_30
Dags för matlagning

vader150311-13_31
Morgonmåne
stor bild

vader150311-13_32
Morgonsol
stor bild

Det är jättemysigt att sova över i stugorna på Hamnerö, särskilt så här års, men oftast föredrar jag nog tält ändå. Man är lite närmare naturen och hör mer av vind, vågor o djur. Dessutom väcks man som nu av ljuset. Redan innan solen hade börjat stiga upp över horisonten körde fåglarna igång och jag kröp upp ur sovsäcken.
Inte så mycket frost som jag först trott. Vinden hade vridit över mot ost, så jag slapp kondensen i tältet också. Värma kaffevattnet medan jag klädde på mig. Kängorna var lite kyliga och Ballerinakexen rejält krispiga..

vader150311-13_33
Fredagmorgon
stor bild

vader150311-13_34
Gäss
stor bild

Månen kröp ner bakom berget samtidigt som solen dök upp och färgade alla öarna djupt orange. Inte ett moln på himmeln och klarblått hav.
Gick en lång promenad runt ön, upp på bergsplatån och sen över till den norra delen. En del gäss och ejder, en ensam uggla som jag lyckades skrämma upp (den skrämde mig också..) och några sälar som låg o solade magarna på ett litet skär. Jättefin morgon. Frukost vid tältet och sen ut med alla grejerna för torkning igen. Hittade en skreva en bit bort där det var helt lä – perfekt att ligga o snooza i solen medan småfåglarna tjattrade i buskarna runt om kring.

vader150311-13_35
Solande sälar
stor bild

vader150311-13_36
Torka kläder

Tillslut var det bara att packa ihop och dra sig hemåt kvar. Det kändes betydligt kallare i vinden idag så jag siktade inte på någon längre paddling.
Först rakt västerut, runt Djupryggen och sen upp till Getryggen. Var förbi i höstas men hann inte riktigt kolla läget då, snabbt stopp nu. Den norra delen av tältplatsen är jättefin, med sandstrand och stor gräsplätt. Aningens mörk på morgon o kväll kanske. Fast södra ingången var nästan ännu bättre. Mindre gräsplätt o lite ojämnt, men med trevlig utsikt och ordentlig morgonsol. Får prövas nån gång framöver.

vader150311-13_37
Dags o paddla igen..

vader150311-13_38
Getryggen södra..

vader150311-13_39
..o Getryggen norra

vader150311-13_40
Södra Kussmusslan, Gluppö
stor bild

vader150311-13_41
Ordentligt utmärkt
stor bild

Vidare norrut genom Gluppöbassängen. I lä var det varmt o skönt fast så fort man kom ut på lite öppnare vatten bet det i kinderna. Det hade ökat upp sen i morse och skulle nog hålla i sig resten av dagen.
Ville hinna med ett lunchstopp innan hemresan. Problemet nu var att de flesta fina ställen är vända inåt mot fastlandet, och skulle således ha vinden rätt in. Men så kom jag o tänka på Stora Vassholmen, precis ovanför Trybergsholmen, den borde funka. O visst, lugnt o fint i viken, och torrt i gräset. Mackor, kaffe o kaka och tupplur, innan sista biten tillbaks till Fjällbacka. Snabb packning av bilen och sen en extra påtår.

vader150311-13_42
Sista fikan Stora Vassholmen
stor bild

vader150311-13_43
Tillbaks igen
stor bild

Det gick ju bra den här gången också. Väderöarna är ju aldrig fel och lyckas man tajma vädret gäller det att passa på. Kanske lite kallare än förra året, men soligare och aningens mer vind. Eftersom jag var två veckor tidigare hade nog fåglarna inte börjat häcka ännu, de var i a f betydligt beskedligare i sitt uppträdande nu. Sälarna var dock på hugget och dök upp titt som tätt.

Tyvärr ligger hemsidan för bodarna på Hamnerö fortfarande nere men jag tror att pg numret funkar: 627 59 33-7. Ska försöka luska vidare på hur man kan fortsätta stödja stugorna..

En del paddlat blev det mellan fikat: 14+21+10 km.

Karta över turen.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

11 kommentarer till “Väderöarna

 1. Gunnar Gustafsson

  Alltid trevlig läsning med lite turtips etc.
  Än så länge bara soff och bassängpaddling här.
  GetRyggen södra fick vi sova på när storbåtsfolket fyllt norra sidan både med båtar och tält. Frukostplatsen är bättre än sovplatsen. (Vi valde högsäsong).
  /Gunnar

 2. Ulf Post author

  Hej Gunnar! Jo jag prioriterar nog utsikten mer än tältunderlaget på den södra sidan. Har o andra sidan ganska låg lägstanivå när det gäller krav på underlaget – tycker fortfarande thermarest 3.8 cm är rätt ok, även på klippor.
  Och så här års var det gott om plats, nästan överallt jag passerade.. 🙂
  / Ulf

 3. Ulf Post author

  Tack Gustav! Jag har oftast två kameror med mig. Nästan alla bilder på vattnet är tagna med en halvgammal Canon PowerShot D10, även kallad ”tvålkoppen”. Väldigt lättarbetad, ryms i flytvästen och med ett hemmagjort linsskydd. O nästan alla på land är med en nyare Nikon 1 AW1, liten, vattentät systemare. Pyssligare men med bättre optik och fler inställningsmöjligheter. Sen putsar jag allt lite i PS. Inte så mycket färgmässigt utan mest horisonter och nivåer/kurvor.
  Men det viktigaste är ju som alltid – ha kameran med och plåta mycket – så brukar det fixa sig.. 🙂
  / Ulf

 4. Erik

  ser riktigt gott ut, man blir allt lite paddlingssugen, verkar kul!
  Trevlig text, vad har du för tangentbord? 😉

 5. Ulf Post author

  Hej Erik! Man får inte slarva med tangentbord o skötsel därav. Nuförtiden har jag det rejält inpaketerat i kaffefläckar o brödsmulor, således handlar mina texter mer o mer om fika.. 🙂
  Synas på vattnet nån gång framöver? Efter det här busvädret dragit förbi d v s..
  / Ulf

 6. erik

  Tjo Ulf!
  fläckor och smulor är klart viktigt! Ses på eller vid vattnet låter som en bra plan. Nångång ska man väl våga sig ur soffan för lite öfika 🙂

 7. Ulf Post author

  Tack Jonas! Missade din kommentar tyvärr – var ute o paddlade i Misterhult och där är verkligen noll mobiltäckning. Vilket antagligen får räknas som ett plus.. 🙂
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *