Stora Vippholmen

misterhult150408-10_01

Misterhult Klintemåla 150408-10 Läste om Erik o Pias Påskrunda på Arpö och vart lite sugen på Listerby, ett tag sen jag paddlade där senast. Blekinge är ju trevligt på våren, med alla fåglarna och grönskan på öarna. Väderprognosen verkade också fin, mest sol, hyggligt ljummet och västliga vindar. Men så dagen innan såg jag att de nog skulle bli ännu varmare längre upp längs ostkusten, kanske uppemot runt 15-20 grader. Ungefär samma håll fast några mil till i bilen innan sjösättning. Försommarvärme redan i början av april är svårt att motstå – mot Misterhult alltså.
En av de stora fördelarna med att resa österut är att man nästan alltid passerar gårdsbutiken i Tollarp, och då kan passa på att bunkra upp med lite god och näringsriktig blåbärspaj. Vitaminer är viktigt för att hålla den otrevliga skörbjuggen stången ute på vattnet. Har jag hört.

misterhult150408-10_02
Pajpackning

misterhult150408-10_03
Klintemåla

Klockan hann passera fem innan jag var uppe i Klintemåla på onsdagseftermiddagen. Det är egentligen ganska precis lika långt som till Fjällbacka men mindre vägar. Gott om 50 och 70-sträckor gör att man får lägga till en timmes restid ungefär. Fast det gör inte så mycket, förutom den skogiga sista biten vid Oskarshamn är det ett vackert landskap man passerar. Betydligt trevligare än bara motorväg.
På sommaren kan det vara en hel del liv o rörelse i hamnen, men nu var det alldeles tyst, inte en människa inom synhåll. Lastade av kajaken, packade ner alla grejerna och parkerade bilen precis bredvid.

misterhult150408-10_04
Öppet hav och svävande öar
stor bild

misterhult150408-10_05
Korsande ledning Husholmen
stor bild

Paddlade rakt österut, förbi Skedö och Vinö, mot sundet mellan Älö och Snuggö. Ljummet i luften och bara en svag nordvästlig bris, som försvann helt inne i de smala sunden. En ensam segelbåt låg på svaj, annars helt tomt. Rätt mycket fågel ute på vattnet, mest stora flockar av vigg och ejder men också en hel del svanar.
Funderade först på att ta mig ända ut till Huvfallsö, som är riktigt trevlig. Fast när jag passerade södra spetsen på Stora Vippholmen blev det kontraorder o ett snabbt ilandhopp för att kolla läget. Jodå fin utsikt och dessutom en mjuk plats inne bland tallarna. Här fick det bli.

misterhult150408-10_06
Stora Vippholmen
stor bild

Upp med tält och resten av packningen, sen snabbt dopp. Inte lika kallt som senast i mars men långt ifrån behagligt. Fortfarande närmare istid än global uppvärmning s a s. Hade också garderat med vintersäck och stort tält den här gången med. Även om det är aningens tyngre och meckigare att sätta upp är det lite lyxigt med två ingångar, att kunna ha en absid för blöta paddelkläder, medan man sitter och äter på lä/solsidan.
Nu hade det mojnat helt och temperaturen höll sig en bra bit över nollan. Ostmackor och varm choklad till kvällsmat. Skön kväll.

misterhult150408-10_07
Strupdjupet
stor bild

misterhult150408-10_08
Himlen brinner ovan Lilla Vippholmen
stor bild

misterhult150408-10_09
Sista ljuset
stor bild

misterhult150408-10_10
Torsdag morgon
stor bild

Vaknade tidigt som vanligt o kikade ut genom tältet, ännu kan man hinna med o kolla soluppgången utan att behöva sätta klockan. Kort promenad runt östsidan för att sträcka på benen. Vinden hade ökat upp sen i går och det låg kvar en hel del tunna slöjmoln in över land. Och sjörapporten varnade nu för ännu blåsigare under dagen, upp mot kuling 14 västligt utanför Gotland. Inget de hade snackat om innan vad jag kunde minnas. Jaja, här inomskärs skulle det väl gå att härda ut.
Beslöt att snooza nån timma till för att slippa ta några förhastade beslut..

misterhult150408-10_11
Olika båtar
stor bild

misterhult150408-10_12
Öpromenad
stor bild

Efter ett tag började det dock kurra lite väl mycket i magen så jag fick pallra mig upp igen. Frukost i absiden och sen morgonkaffet i lä bland klipporna på ostsidan. Så här års kan det vara all världens skillnad i temperaturen beroende på läge – att sitta i vinden o frysa eller ligga närapå halvnaken i lä på solsidan. Det blev soliga sidan. I rätt många timmar. Kaffe, kex, P1, en bra kikare och hyggligt liggunderlag – mer behövs inte.
Nån gång efter lunchen, en halv blåbärspaj med vaniljsås, började jag fundera på vad att göra resten av dagen. Det var ju visserligen rätt lockande att packa ihop o paddla en bit till en ny ö, typ den vanliga visan. Å andra sidan var det aningens kyligt i luften fortfarande och solen gömde sig i diset ibland. Brukar ha grym tur med vädret och har som synes ganska höga krav nuförtiden. Fast ligga kvar en hel dag på samma ställe kändes för enkelt. Bättre då att bära över alla grejerna till östra sidan och slå läger där. En helt annan utsikt utan att riskera blöta ner sig i onödan..

misterhult150408-10_13
Stora Vippholmen östra sidan
stor bild

Sagt o gjort. Först alla kläder, kök o sovsäck, sen tältet (kupoltält har sina fördelar) och till sist kajaken. Kanske inte så mycket paddlat men vandringssemester är inte fel det heller. Särskilt som det bara är ca 200 meter. Belönade mig med andra halvan av pajen.
Så fortsatte att slappa i solen, mer kaffe och sen resten av P1:s tablå. Eftersom stora delar av Misterhults skärgård har grymt dålig mobiltäckning är radion ända möjligheten om man vill ha nyheter utifrån (man riskerar således även att lära sig en hel del på sådana här utflykter). Sprang upp på höjden några gånger o hämtade hem ett par mail i telefonen. Gick några rejäla öpromenader också, en åt vardera hållet för omväxlings skull. Hittade massa fåglar på norrsidan och utedasset på västsidan.
Helt plötsligt märkte jag att det började mörkna, tiden går fort när man har roligt. Kvällsmat, utan paj, och varma koppen som efterrätt. Nu hade vinden dessutom lagt sig igen och en del myggor tittade fram i stället. Fast de var inte riktigt inkörda ännu och surrade mest runt. Läggdags runt niosnåret. Trutar, gäss och ejder som bakgrundsljud.

misterhult150408-10_14
Fågelsidan
stor bild

misterhult150408-10_15
Norra sidan
stor bild

misterhult150408-10_16
Solnedgång västra sidan
stor bild

misterhult150408-10_18
Fredag morgon
stor bild

På fredagsmorgonen vaknade jag ännu tidigare, redan innan solen närmade sig horisonten. Helt stilla ut över vattnet. Öppnade upp absiden och låg o drog mig en stund. Efter ett tag blev det dock för varmt (kan tydligen bli det redan i april) så jag hoppade upp o började fixa med frukosten.
Mindre vind och mer sol utlovat på radion. Lät helt ok, kanske dags för paddling igen..

misterhult150408-10_19
Strandnära läge
stor bild

misterhult150408-10_20
Dags att paddla igen
stor bild

misterhult150408-10_21
Österut
stor bild

Var klar redan vid nio-blecket och paddlade direkt österut mot horisonten. Först förbi Karlskär, som såg mycket trevlig ut (får kolla närmare nån gång), ner till Huvfallsö. Skönt att sitta i kajaken igen, med vind i ryggen och sol i ansiktet.
Runt utsidan av Huvfallsö och in vid Strupö. Ganska lugnt här också, bara en ensam man som stod o fixade nere vid bryggan. Förutom alla fåglarna då.

misterhult150408-10_22
Strupö

misterhult150408-10_23
Mycket sten
stor bild

misterhult150408-10_24
Mycket sten, viss horisont
stor bild

Norrut på västsidan av Strupö, in bland labyrinten av små öar o stenar, och upp mot Stora Själholmen. Kajaken är nymålad under i vintras, så jag försökte undvika alltför mycket närkontakt. Gick sådär. En del häger men inte så många som det brukar vara.
På utsidan av Svinskär stannade jag till en stund för äppelpaus o en snabb kopp kaffe. Kunde lätt ha somnat in en stund i solen, grym utsikt och fantastiskt skönt i lä.

misterhult150408-10_25
Mycket sten, fikadags
stor bild

misterhult150408-10_26
Varningstriangel funkar ju bra som utmärkning, Källbergs hällar
stor bild

misterhult150408-10_27
Inte så mycket havsörn, hm ok en då..
stor bild

Men jag ville få mer paddlat, efter den obefintliga distansen igår behövde jag putsa siffrorna lite. Vidare upp mot Örö, för att kanske hälsa på hos Owe och Elisabet. Fast först en sväng runt norrsidan. Innanför Källbergs hällar och Algårdsskär (bra namn..) och ett kort stopp vid spetsen på Skallknabben. Har sett kajaker o tält här förut och kunde tänka mig att inspektera mer noggrant. Jodå, helt ok. Inget skydd från norr, vilket o andra sidan ger fantastisk utsikt. Kanske lite i skruffigaste laget på klipporna men det går att stå ut med.
Hade innan funderat på om jag skulle få se någon havsörn den här gången, de är ju ovanligt vanliga här ute. Hittills rätt tomt dock och jag började nästan misströsta så smått. Ganska precis just då lyfte en rackare bara ett par meter framför mig, när jag gick där med blicken i backen. Den cirklade lojt runt mig några varv innan den gled vidare. Jaha, havsörn: check.

misterhult150408-10_28
Runt Skallknabben
stor bild

misterhult150408-10_29
Örö
stor bild

misterhult150408-10_30
Mycket sten igen, nu med häger
stor bild

Runt östra udden och in i sundet vid Örö. Hoppade iland och knackade på hemma hos Wiströms, men tyvärr ingen hemma. Nu började det närma sig lunch och jag vände söderut. Ville vara tillbaks i Klintemåla runt tre, eftersom jag räknade med ungefär sex timmars körning hem sen.
En del sidvind över Öröfjärden så jag gick på läsidan av Svinskär igen. Lika mycket sten den här gången och några hägrar också. Matstopp på nordvästsidan av Kålsö. Platta klippor, fin utsikt, lä och solen i ansiktet – det är ruskigt lätt att fika fast i sådana här lägen. Har man inga måsten framför sig springer timmarna fort.

misterhult150408-10_31
Stora Vippholmen, andra hållet
stor bild

Tog samma väg sista biten också. Söder om Kålsö (såg tältvänligt ut på sydspetsen), förbi Stora Vippholmen och mellan Älö och Snuggö. Även om det bara var knappa sex timmar sen senast jag var där, känns det som rätt länge sen. Konstigt.
Mötte en stor flock vigg utanför Skedö.

misterhult150408-10_32
Ganska lite sten men mycket vigg
stor bild

misterhult150408-10_33
Tillbaks i Klintemåla

Åter i Klintemåla strax efter tre. Packning, snabbad och några mackor på bryggan innan resan ner mot Malmö. När jag kom in en bit från kusten var temperaturen upp o nosade precis under tjugostrecket.
Blekinge hade nog inte varit dumt men Misterhult var helt ok det med. Skämsdåligt med paddling fast elitslappat och ingen brist på vitaminer och snabba kolhydrater. Några få båtar, betydligt fler fåglar och sedvanligt mycket sten i vattnet. Såg i backspegeln att jag fått snygg PMS 186 i hela ansiktet..

Glest paddlat (o inte gick det fort iheller): 4+0+25 km.

Karta över turen.

/ Ulf

7 kommentarer till “Stora Vippholmen

 1. erik

  Snyggt som tusan! Och det tar sig med (o)prestationspaddlandet, det gillas extra 🙂 Och det där med varmt i tältet på morgonen är trots allt ganska lättfixat så här års, finns lite kylvatten hyfsat nära!

 2. Ulf Post author

  Njaäe.. Får nog försöka öka på paddeldistansen till nästa gång. Provade ju på vandring med tält på ryggen nu o det var definitivt inget för mig. Möjigtvis om man packar ihop det först.
  O doppa kroppen i isvatten är inte heller riktigt min påse, hur karaktärsdanande det än är. Blir det tvåsiffrigt, plus alltså, kan vi kanske börja snacka.. 🙂 Vädret ovan ytan var dock helt ok!

 3. René

  Fine billeder af et super dejligt område, skal derop for 4.de gang om en måned – glæder mig helt vildt.
  Men tak for billederne og en hyggelig beskrivelse.

 4. Ulf Post author

  Hej René, tack! Jo Misterhult är vackert och nästan inget folk, även under högsäsong. Det enda som kan irritera lite är att det är m y c k e t sten precis under ytan på många ställen. Man får inte vara överdrivet rädd om botten av kajaken. Eller alltid paddla väldigt långt från land.. 🙂

  Tillägg – hej igen René! Glömde helt bort.. Vill du ha mer tips om Misterhult så kolla med Erik o Pia (här ovanför) på deras hemsida. De har paddlat där uppe mycket mer än vad jag har och har massor med information!

 5. Jim S

  Härlig läsning och som vanligt, fantastiska bilder,
  Allt låter så njutbart och det är väl moget och en god ambition att dra ner på distansen till förmån för lättjan, reflektionen och strövandet. Fortsätt med det, det finns säkert en särskild sorts Ballerina för den långsamme. Jag lägger din tur i min låda som rymmer en sk ”Bucket list” över det som ska göras. Tokstollar badar när det är ensiffrigt.
  Hälsningar
  Jim
  PS, kan det vara aktuellt att tota ihop en paddelbok med turer, skriven av Ulf Johansson, det mesta verkar ju vara gjort, bara editering återstår? /J

 6. Ulf Post author

  Hej Jim! Nu var det nog bara en tillfällig formsvacka tyvärr, i o m Malmö 24-timmars om två veckor får man ju börja paddla på lite mer. För att inte skämma ut sig helt bör man ha klämt några mil innan, det räcker tydligen inte att vila sig i form.. 🙂
  Men hann med en sväng upp till Koster i slutet av april i år igen, bilder kommer strax..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.