Koster

koster150421-23_00

Havstenssund Bohuslän 150421-23 Hade grym tur med vädret när jag var uppe o paddlade runt Koster ungefär vid den här tiden förra året. Ljummet i luften, bara svaga vindar och strålande sol, från början till slut. Kunde ta mig ganska obehindrat överallt och besöka alla de ställen som kan vara riktigt knepiga vid fel vind. Det är ju i o f s alltid fint här men särskilt off season, när man får trängas mer med sälar o fågel i stället för sommarturister och fritidsbåtar. Så när vädret nu tycktes stabilisera sig några dagar framöver kändes det som det var dags att packa grejerna igen, och pallra sig norrut.
Som vanligt är jag inte så snabb som önskat på att komma loss – lämnade Malmö strax innan lunch och var nog inte uppe i Havstenssund förrän efter fem nån gång. Slängde av kajak och alla prylarna på den södra badplatsen, o parkerade inne i hamnen. Det är lätt att sjösätta här och kanon att kunna ta ett snabbt dopp innan bilfärden hem sen. Brukar fråga om lov om jag ser någon och det har hittills aldrig varit några problem. Under sommaren bör man dock vara försiktigare och kanske hitta andra ställen.

koster150421-23_02
Havstenssund
stor bild

Kom i vattnet först runt halv sju och paddlade ut mot havet. Skönt i luften, nästan ingen vind och helt molnfritt. Planen var att ta sig över till Koster redan under kvällen men ville kolla sjön först. Det hade blåst en del dagarna innan och ibland kan det ligga kvar en ganska grov sjö ute på fjorden, särskilt vid sydvästliga vindar. Som alternativ hade jag Stora Grundskär, precis utanför Kalvön. Det finns en liten mysig plätt på norra spetsen med hyggligt lä o kalasfin utsikt.

koster150421-23_04
Ut mot havet runt Kalvön
stor bild

koster150421-23_05
Ålekråkan
stor bild

Fast när jag kom ut på öppet vatten såg jag att det inte var några som helst problem. Vinden hade mojnat ännu mer och det låg bara en svag dyning som långsamt rullade in. Möjligtvis kunde solen sticka lite i ögonen, men det gick att stå ut med. Passerade Ålekråkan och satte kurs direkt mot Ramsö. Det känns alltid så overkligt att korsa sådana här vatten i nästan helt bleke när man vet hur stökigt det kan vara under mer normala omständigheter.

koster150421-23_06
Över fjorden
stor bild

koster150421-23_07
Sälskap
stor bild

koster150421-23_08
Fler sälar
stor bild

Framme vid Kalven pausade jag en stund och plockade fram ett äpple ut flytvästen. Medan jag satt där o mumsade och vek om sjökortet började det ploppa upp sälar runt omkring mig. Först bara några stycken men sen ett helt gäng. Vet inte om de bara ville göra mig uppmärksam på att snart var det dags för sälskydd, så pass upp..
Snirklade mig runt Ramsökalvens sydspets, mer säl och massor med fågel. Tyvärr svårt att inte skrämma upp dem när man kommer glidande. Tycker de borde kunna se att jag är en sån där som tycker om djur, alltså inte äter på dem..

koster150421-23_09
Ramsökalvens sydspets
stor bild

koster150421-23_10
Ejder
stor bild

koster150421-23_11
Store Bror
stor bild

Fortsatte norrut till Store Bror. Har passerat här flera gånger förut och man ser en smal gräsremsa precis ovanför stranden. Senast jag kollade var den dock för liten och dessutom med ganska påtaglig lutning. Men naturen ändrar ju sig med tiden och minnet sviktar ibland, det kan ha ändrat sig. Tydligen inte den här gången dock. Fast läget är ok och utsikten topp.

koster150421-23_12
Tjälleskär
stor bild

koster150421-23_13
Ursholmen
stor bild

koster150421-23_14
Mot Burholmen
stor bild

Så vidare västerut, sikte mot Burholmen igen. Nu började solen närma sig horisonten och det var hög tid att hitta en tältplats. Tänkte hoppa över klipptältningen på västsidan i år. Det är betydligt pyssligare att få upp grejerna och skulle nog vara kolmörkt innan allt var klart. Men viken på ostsidan är inte fy skam den heller. Gled upp på gräset och hoppade iland. Jovars, gott om mjukt gräs, fast lite skruffigt så här tidigt på året. Hm, men den lilla stranden på sydsidan på väg in i viken, där har man ju pausat förut. Sagt o gjort, i kajaken och sen hundra meters paddling österut igen. Och visst, här var betydligt mysigare, precis lagom gräsplätt för ett Unna.
En snabb sväng över till utsidan, för att se solnedgången och få upp värmen igen, därefter upp med tält, ombyte och mat. Inget bad dock – viken är så långgrund att man riskerar gå väldigt långt och på sin höjd få vatten i knäna..
Sov gott.

koster150421-23_15
Tisdag kväll
stor bild

koster150421-23_45
Onsdag morgon
stor bild

Vaknade jättetidigt av att solen stekte på tältet. Öppna upp o sen snooza vidare en stund innan frukost. Morgonen var lika fin som gårdagen men SMHI hade skruvat upp prognosen något sen sist nu. Fortsatt lugnt under dagen, framåt kvällen dock ökande vind, från 10 upp till kuling 15 m/s västligt. Kanske lite väl dragigt att befinna sig på öppet vatten i slutet av april. Jaja, det var ju några timmar kvar och en del paddling borde hinnas med tills dess. Man ville ju inte upprepa fadäsen i Misterhult en gång till..

koster150421-23_16
Lugnt i viken
stor bild

Fast först en rejäl öpromenad. Burholmen är riktigt vacker och måste beses när tillfälle ges. Upp på toppen för att kolla utsikten och sen en sväng runt ängen och norra sidan. Inga får ute ännu men gott om styvmorsvioler. En del gäss fast det såg inte ut som de börjat häcka. De brukar annars vara rätt ilskna när man spatserar förbi..

koster150421-23_17
Styvmorsvioler

koster150421-23_18
Öpromenad
stor bild

koster150421-23_19
Paddeldags

Fördelen med att tältet nås av morgonsolen är, förutom att man vaknar av sig själv (tidigt..) att alla grejerna är torra o fina bums. Och skulle nån lite strumpa ligga o sura i nåt skuggigt hörn kan man bara ta en extra kopp kaffe tills allt är varmt o skönt.
I kajaken i god tid innan lunch, paddling norrut och ut mot öppet vatten. Passerade Måskär och kollade möjliga landningsplatser. Vill gärna tälta här ute nån gång framöver. Det går att knöka sig iland nästan överallt men är man ensam med fullastad kajak är det bra om det åtminstone är rimligt enkelt. Några hällar såg ut att funka.

koster150421-23_20
Blått
stor bild

Vidare utanför Jutholmen och Brandskär. Dyningen rullade in mellan skären här och man får passa sig så man inte ligger för nära klipporna. Fortsatte utefter Nord-Kosters utsida upp mot Valnäsbukten, där jag tog sikte på Drammarna. Ganska lugnt vid Små Drammarna, mest fågel och bara några enstaka sälar. Fast när jag närmade mig Stora Drammen dök de upp, hela tjocka släkten. Det låg högvis o solade på klipporna, och de korvade ner sig i vattnet när jag gled in i det smala sundet som delar skären.

koster150421-23_21
Stora Drammen
stor bild

koster150421-23_22
Välkomstkommittén
stor bild

koster150421-23_23
Lunchläge
stor bild

När jag var här förra året var det lite kyligt i luften o jag gjorde bara ett kort pit stop. Nu var det dock betydligt varmare och jag plockade fram hela lunchväskan. Passade också på att lyssna in ett-vädret – fortfarande ungefär samma visa, vind framåt kvällen.
Hela tiden medan jag satt o fikade simmade det runt nyfikna sälar för att kolla läget. En var extra modig o kom riktigt nära. Det roliga är att de ser när du tittar på dem, o bara man småpysslar med något annat smyger de sig fram o låtsas som ingenting..

koster150421-23_24
Soliga skär
stor bild

koster150421-23_25
Norrvikarna
stor bild

Först hade jag funderat lite på att fortsätta norrut via Tisler upp till Nord-Hällsö, under de här förhållandena hade det varit rätt enkelt. Fast med kvällens vindprognos riskerade det bli en seg paddling söderut under morgondagen. Har gjort den resan förut och det kan tidvis vara ganska kämpigt med flera utsatta avsnitt. Bättre att tälta nånstans på fastlandssidan, närmare Havstenssund alltså, den här gången. Mot Nord-Koster igen.
Men en sväng förbi Norrvikarna måste ju hinnas med. Även om jag redan hade lunchat kan man ju alltid ta en extra kaffe, o kaka. Riktigt skönt i solen i år också. Fikade fast och kom inte loss förrän långt efter fyra-vädret. Fortsatt kulingvarning.
Det är helt super att kunna passera förbi sådana här fantastiskt fina ställen, som antagligen är tokfulla under sommaren, o vara helt ensam som nu.

koster150421-23_26
Grunt vatten

koster150421-23_27
Svart o vitt får

Gick på utsidan av Korsholmen, för att slippa leda kajaken genom det grunda vattnet i viken på insidan, och förbi Saltholmen. Såg turens enda får, ett vitt o ett svart, båda ganska ovårdade. Ett tag sen senaste klippningen antagligen. Utanför Brattholmen dök färjan från Strömstad upp, på väg in mot Ekenäs. Vidare ner mot Sneholmen, för hoppet över fjorden. Fortfarande rätt lugnt men det kändes att vinden hade ökat sen i morse.

koster150421-23_28
Omkörning
stor bild

koster150421-23_29
Sneholmen Fl WRG 3s 7M
stor bild

koster150421-23_30
Matdags
stor bild

Via Kruggö och Grötholmen ner till Lökholmen. Här ligger en kanonfin strand med en stor äng ovanför, och utsikt över Kosterfjorden. Dock inget skydd alls, för några vindar. Även på Långholmen precis nedanför finns riktigt bra platser, med lika dåligt lä tyvärr. Under andra omständigheter, mycket trevliga öar.
Fortsatt söderut till Saltö och det smala sundet vid Inre Vattenholmen. Vackra röda hällar på båda sidor med en sandstrand i mellan. Naturreservat och tältförbud. Vissa ställen är dock så fina så man kan inte bara passera förbi. En kopp kaffe och några mackor.

koster150421-23_31
Lökholmen
stor bild

koster150421-23_32
Inre Vattenholmen
stor bild

koster150421-23_33
Utanför Saltö
stor bild

Utanför Saltös branta klippor var det en del studsande skvalpsjö, man bör inte gå för nära. Klockan var över sju nu och det började bli dags att hitta en tältplats för natten. Har stannat på Klövskär förut och den är fin, dock med samma begränsningar som de tidigare, noll lä. Ska det som nu, blåsa på under natten, vill jag ha åtminstone rimligt skydd. Särskilt för västan.
Inte många alternativ kvar förutom Bissen dryga halvmilen söderut. Men så kom jag o tänka på Råssö-Lyngnholmen, den har jag läst om i Jens Marklunds eminenta tältbroschyr (finns som pdf här). Även om jag inte kommer ihåg allt om alla öar är det vissa som fastnar på nåt sätt, vet inte riktigt varför..

koster150421-23_34
Råssö-Lyngnholmen
stor bild

Finns flera möjliga tältplatser här men den yttersta var finast, två små gräsplättar med plats för varsitt tält och några läande buskar i ryggen. Antagligen mycket populärt på sommaren, eftersom det ligger så nära fastlandet.
Upp med tält, bad (kallt var det) och mat. En lång promenad runt halva ön och upp på toppen, fina klippor blandat med vindpinade martallar. Ganska högt och utsikt över hela Kosterarkipelagen. Mer moln kom fram under kvällen och vinden ökade som förutsagt. Det fladdrade en del i tältduken men någon kulingstyrka var det nog inte.

koster150421-23_36
Onsdag kväll
stor bild

koster150421-23_37
Solnedgång över Kosterhavet
stor bild

koster150421-23_38
Torsdag morgon

Torsdagsmorgonen började betydligt gråare fast fortfarande ljummet i luften. Helt klart norrut och en del tunna moln från mig och söderut. Sjövädret lovade fortsatt 10-kuling 15 m/s, dock bara 4-9 uppe i Osloviken. Och det stämde nog bra, det blåste en del men inte på långa vägar någon kuling.
Tog det lugnt på förmiddagen och gick ett varv till runt ön. Solen kikade fram ibland mellan de tunna slöjorna och framåt lunch var allt torrt igen. Dags att paddla söderut.

koster150421-23_39
Lilla Arsklåvet
stor bild

Utanför Ölbärsholmen och Gofferholmarna rullade det in lite halvhög dyning på uppåt en o en halv meter. Tror inte det hade varit så farligt under natten men sjön trängs ihop ganska kraftigt precis mellan öarna. Har varit med om det förut just här, man tror att det ska vara lugnt och så är det plötsligt mycket värre. Håller man sig bara en bit från brotten är det inga större problem. Runt Stora Arsklåvet och söderut mot Vadholmen ovanför Resö. Ännu ett av Jens tältips jag ville kolla.
O Vadholmen var jättefin den med. Plats för ett eller två tält på gräset men gott om utrymme på nästan helt plana hällar, och hög mysfaktor i viken. Visserligen ganska nära civilisationen fast det gör ju inte så mycket ibland. Gillar verkligen de här små oväntade ställena som ligger inklämda där man minst anar det. Lunch i gräset, härligt i lä från västanvinden.

koster150421-23_40
Vadholmen
stor bild

Så var det bara sista transportsträckan tillbaks till Havstenssund. Ner förbi Bissen, över leden och in bakom Testholmen. Små sandstränder varvat med höga klippor, såg dock svårtältat ut. Vidare söderut innanför Ejgdeholmen till Amundholmen. Här har de rensat upp ordentligt sen sist och det är nu en jättestor öppen äng tvärs över det lilla näset. Säkert fint på sommaren o plats för hur många campare som helst. Nytt utedass på plats också.
Vinden ökade upp lite när jag närmade mig Havsten och det var skönt att komma fram. Hämta bil, packa och ett sista dopp från bryggan. Köpekaffe o glass uppe i hamnen innan nerfärd..

koster150421-23_41
Innanför Testholmen

koster150421-23_43
Havstenssund

koster150421-23_44
Sista doppet

Jo det var fantastiskt fint den här gången också. Ibland tror man att nu kan det inte bli bättre men det går alltid, om inte på ena sättet så på något annat. Det blir ju sällan riktigt som planerat och varje resa är unik, och bra.
Helt otrolig paddling ut på tisdagskvällen, fin onsdag och blåsigare torsdag. Mycket fågel o ännu mer säl, inge mygg o lyxig grästältning båda nätterna..

Karta över hela turen.

Paddlat 18+26+14 km.

Några fler bilder på flickr.

/ Ulf

3 kommentarer till “Koster

  1. Leif G Malmgren

    Härliga bilder o berättelse som du suktar mig, o även andra med, antar jag på goda grunder!
    Fint att du även delar med dig av en kartbild på din tur.
    Mvh Leif

  2. Ulf Post author

    Tack för kommentarerna! Ursäkta lite sen uppdatering, det har varit några intensiva dagar uppe i Nynäshamn. Mycket snack men en del paddlat också.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *