NIL Guide Torö

toro150508-10_21

Torö Nynäshamn 150508-10 Förra året uppgraderade NIL nivån Hjälpinstruktör till Guide. De tekniska färdigheterna är samma som förut men större tonvikt har lagts på turledning och instruktion, så man självständigt kan leda mindre grupper under enklare förhållanden. Första examinationen genomfördes i höstas och nu var det dags igen, vid Torö strax söder om Nynäshamn. Ett bra ställe som ger tillgång både till skyddade vatten och öppet hav inom en radie på bara några kilometer. Ok prognos med sol fre-lördag, osäker söndag och hyggliga syd till västliga vindar hela helgen. Inte jättevarmt men ingen risk för frost i alla fall..

toro150508-10_02
Planering Ankarudden

toro150508-10_03
På väg, norrut
stor bild

Ganska dryg körning upp från Malmö och särskilt sista biten, från Södertälje, till Nynäs och längst ner på Torö, känns lång. Start kl åtta och framme strax innan fem. De andra var redan färdigpackade och medan de gick igenom det sista kunde jag fixa klart mina prylar.
Det hade blåst en del hela dan och var fortfarande rätt byig sydlig vind. Vi paddlade sydost, innanför Krogen och runt udden på Läskär. Fortsatt rakt norrut mot Konabben och sen mellan Brännskär och Stora Arnholmen. Bra medsjö men inte så stora vågor, det var nog något mer väst än syd.

toro150508-10_04
Framme Stora Sandskär

Pontus hade koll på läget och framme vid norra spetsen på Stora Sandskär ligger en fin tältplats uppe i skogen. Sandstrand, bra lä och utsikt mellan träden. Upp med tält och alla grejerna, inte jättemånga som var sugna på bad dock. Egentligen inte jag heller, men efter åtta timmar i bilen känns det skönt.
Genomgång av novellfrågorna och snack inför morgondagen.

toro150508-10_05
Fredag kväll
stor bild

toro150508-10_06
Inte bara sand..
stor bild

toro150508-10_07
Ut mot havet
stor bild

Lördagsmorgonen började fint. Vi låg bra i lä men en sväng upp på berget avslöjade att det var ganska lugnt ute på havet också. Prognosen var dock att det skulle friska i under dagen och sen regn till natten. Tanken var att vi skulle kolla teknik under förmiddagen, blöta övningar ute på öppet vatten under eftermiddagen och sen söderut till kvällsläger på Öja.
Så först österut till Torsholmarna. Där kunde vi hålla till på insidan och utnyttja de små skären till att snirkla runt o testa av framåtpaddling, kantning, sidoförflyttning, kontring, olika stöd osv.

toro150508-10_08
Instruktioner
stor bild

toro150508-10_09
Blöta övningar
stor bild

Därefter dags för eftermiddagens program. Vidare österut runt södra spetsen på Järflotta och ut på öppet vatten. Här ligger Viksten som har nästan perfekta förutsättningar – det finns ofta vågor från något håll, möjlighet att ligga och pausa i lä, fritt spelrum bakom om man behöver mer tid och med en bra skyddad lunchvik. Vi började med käket. Sen ut och visa färdigheter i roll & reentry, kamraträddning och bogsering.
Efter ett par timmar var alla ordentligt genomblöta, extra rast och sen söderut för kvällsläger.

toro150508-10_10
Viksten
stor bild

toro150508-10_11
Kastbåden
stor bild

toro150508-10_12
Pontus o Storpelles Holme
stor bild

Nu hade både vinden och sjön ökat upp och förbi Kastbåden hade vi fina vågor in från sidan. Men eftersom det fortfarande var mer väst än syd, läade Öja det mesta.
Förbi Bodskär, Skomakarskär, ner till Storpelles Holme och iland på Norrudden. Upp med tält, bad (bara jag igen..) och sen mat. Kort summering av dagen och planering inför söndagens tur.
Regnet kom som utlovat under natten men slutade precis till när vi skulle riva tälten på morgonen. Det är bra planering..

toro150508-10_13
Norra Öja
stor bild

toro150508-10_14
Oväder på gång
stor bild

toro150508-10_15
Dimma söndag morgon

Även om regnet slutat låg dimman tät på morgonen, extra navigeringsövning tillbaks till Ankarudden för att möta upp de nya deltagarna. Uppgiften för kandidaterna var att tillsammans turleda en grupp, runt Öja om möjligt. Inte helt enkelt att, utan att ha jobbat ihop tidigare, ta hand om ca tio paddlare med varierad erfarenhet under ganska exponerade förhållanden och med begränsade reträttmöjligheter. Nu hade visserligen dimman lättat men vinden låg tidvis över mot ost så vi kunde troligtvis räkna med sjögång på båda sidor av ön.
Precis när vi skulle korsa farleden dök en kustbevakningsbåt upp ur diset. De var nog ganska förvånade att se ett helt gäng kajaker uppradade på två prydliga led, väntandes att passera..

toro150508-10_16
Alla på väg runt Öja
stor bild

toro150508-10_17
Bypromenad

Hela turen gick jättebra. Lite stökig motsjö på vägen söderut, lugnare dyning utefter ostsidan och solsken under lunchpausen i Bredmaren. En promenad ner till byn också, för de som ville ha glass och se Landsorts fyr.
Sista biten tillbaks till Ankarudden kom dimman tillbaks, men det var inga problem nu. Framme kl tre precis som planerat. Lasta ut kajaker och packa bilarna, innan gemensam genomgång och utvärdering av helgen.

toro150508-10_18
Försvaret
stor bild

toro150508-10_19
Efter fikat
stor bild

toro150508-10_20
På väg hem, dimma igen
stor bild

De här examinationshelgerna är intensiva, på många plan. Även om man inte ”jobbar” hela tiden är det en massa att stå i och hålla reda på – kontroll av kunskap o färdigheter, löpande utvärderingar osv. Men det är också väldigt givande. Dessutom är det alltid kul att träffa andra engagerade paddlare och få en inblick i hur de tänker och agerar. Oftast rör vi ju oss i ungefär samma cirklar här i livet – gamla kompisar och kända vatten – och det är både roligt och oerhört viktigt, med ny input ibland.
Har varit här för några år sen men det var första gången jag rundat Öja och sett Landsort på nära håll!

Lika lång resa ner, hemma i Malmö och i säng runt tre på natten..

Uppdatering 2020: NIL är inte längre verksamma men vill du vidareutveckla dig i havspaddling och turledning rekommenderar jag Paddelpasset, mer info på Kanotförbundets hemsida.

/ Ulf

2 kommentarer till “NIL Guide Torö

  1. Ulf Post author

    Hej Peter, jo Öja var riktigt kul! Nästan lite västkust-känsla med de höga klipporna och öppna havet så nära inpå. Första gången för mig också, höll mest till runt norra skärgården och upp mot Arholma när jag var liten. Typ 60-talet alltså.. 🙂
    / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *