Vallerö

vallero150610-12_01

Orust 150608-10 Maj var ovanligt regnig i år. Förutom möjligtvis helgen runt 24-timmars, då vi hade riktig tur med nästan perfekta förhållanden. Och det verkade fortsätta i samma stil in i juni, några hyggligt fina dagar då och då men fortfarande ganska kallt, både i luften o vattnet. Men så lagom till skolavslutningarna såg det plötsligt ut att bättra på sig lite, en stunds uppehåll mellan lågtrycken. Kanske aningens blåsigt, fast sol och hyggliga temperaturer. Dumt att inte passa på, särskilt då midsommarprognosen såg rejält tveksam ut. Så frågan blev inte så mycket om, utan mer var jag skulle paddla. Som vanligt..
Packade grejerna och plockade ihop alla kartorna på onsdagsmorgonen, eller förmiddagen hann det nog bli. Väl i bilen började det bli dags att bestämma destinationen. Jaja, det brukar lösa sig. Vek av från E22:an mot Lund, nähä, inte Blekinge alltså. Vidare mot Göteborg. Svängde runt avfarten efter Kungälv för att kanske sticka ut mot Marstrand. Ångrade mig i sista minuten, tog av vid Stenungsund i stället. Då var det bara Tjörn och Orust kvar att välja på, och efter att ha tråcklat mig igenom Edshultshall blev det tillslut Hälleviksstrand. Nästan helt tomt vid badplatsen och jag hittade en parkering precis bredvid. Senare under sommaren kan det nog vara trängre men det var ju fortfarande ganska kallt i vattnet. Lite slö och kom inte i kajaken förrän efter åtta.

vallero150610-12_02
Hälleviksstrand onsdag kväll

vallero150610-12_04
Framme Vallerö
stor bild

Det hade varit kulingvarning ute på yttre Skagerack under dagen och jag misstänkte att det kunde gå en del sjö ute på öppet vatten. Tänkte kolla med Vallerö och hoppades det skulle finnas plats så här mitt i veckan innan verkliga säsongen. Kan ju vara riktigt mycket folk där annars.
Även inne mellan öarna strök västan och jag följde land runt Porsnäsudden, över till Saltö och ut på Käringöfjorden. Inga större vågor men seg motvind över. Soldis och varmt i luften. Framme var det mycket riktigt tomt på människor och bara spridda spår av korna. Gick iland i den vanliga viken. Lågvatten gjorde dock att jag fick bära alla prylarna i stället för att dra kajaken direkt upp på gräsmattan. Slog upp tältet och tog ett snabbt dopp i det lilla sundet precis utanför. Bra skjuts i vattnet tydde på ganska stark sydlig ström.

vallero150610-12_05
Lite stökigare på utsidan
stor bild

vallero150610-12_06
Härmanö huvud
stor bild

vallero150610-12_07
Måseskär
stor bild

Efter att slängt i mig ett par mackor tog jag en lång promenad runt norra delen av ön. Vinden hade lugnat sig något nu men det var fortfarande en hel del gammal sjö. Det svaga diset gav ett fantastiskt ljus med mjuka varma toner över alla klipporna. Sprang runt i nästan en timma utefter vattnet, innan jag fångade sista solglimten uppe på toppen. Tillbaka i tältet och läggdags strax efter elva. Skönt att ligga o höra havet utanför..

vallero150610-12_08
Sista solen
stor bild

vallero150610-12_09
Dags att gå o lägga sig
stor bild

vallero150610-12_10
Morgonkor
stor bild

Vaknade tidigt av att solen stekte på tältet, öppnade upp och snoozade vidare. Morgonvädret lovade fortsatt fint, tunna molnslöjor under förmiddagen men sen helt klart. Vinden var också ok, 6-11 m/s, mellan väst och sydväst. Efter frukosten gick jag en sväng för att sträcka på benen och hälsa på korna. Man vill ju inte verka oartig. Lite extra morgonfika, nån kaka o sen slappa i solen. Skönt, känns inte som vi fått mycket av den varan i år ännu.
Grunnade på var jag skulle paddla idag, hade inga direkta planer nu heller. Norrut mot Gåsö är ju alltid fint, och få se rosa granit i stället för den grå gnejsen här nere. Funderade även ett tag på att låta tältet stå kvar men beslöt tillslut att packa ihop allt. Även om Vallerö ligger i topp tio så vet man ju inte om man råkar paddla på något nytt ännu finare..

vallero150610-12_11
Vallerö sund
stor bild

vallero150610-12_12
Lugnare på insidan
stor bild

Kom iväg i god tid innan ett. En sväng ut i sundet först, för att kolla sjön, men sen in i lä igen. Halvhyggliga vågor gjorde att man nog fått ligga rätt långt ut hela vägen upp och det kan bli lite tråkigt i längden. Så följde Härmanös insida så tätt jag kunde, in innanför Roparen, Slipstenen, Härme Rissholm, Skeppholmen och Rörholmen. Lätt i början, grunt på slutet. Mycket grunt. Framme vid Gullholmen lagom till en första glasspaus. Misstänkte det kunde sitta några pjoddar på bryggan som var hungriga efter vintern.

vallero150610-12_13
Mycket lugnare.. och grundare
stor bild

vallero150610-12_14
Mest skyltar vinner

vallero150610-12_15
Glassdags

vallero150610-12_16
Gullholmen
stor bild

vallero150610-12_48
Hättan Fl(2)WRG 6s 8M
stor bild

Fortsatte norrut. En del sidsjö på öppet vatten utanför Islandsberg och rätt stökigt närmare Klåvholmen. In bakom Kockholmarna och iland på den norra. Inte helt enkelt att komma iland med svag dyning i botten – ont om sandstränder här ute. Fast utsikten är ok, vore kul att tälta nån gång, om det inte blåser. Inget lä, från något håll alls.
Några äggmackor och slummerpaus innan jag paddlade vidare.

vallero150610-12_49
Rosa granit
stor bild

vallero150610-12_18
Sen lunch Kockholmarna
stor bild

vallero150610-12_19
Bonden
stor bild

vallero150610-12_50
Dammholmen
stor bild

Vidare utanför Vasholmarna, upp mot Testholmen och kollade runt Dammholmen. Fina klippor här med men lika knepigt att gå iland. Grästältning likaledes inte heller o tänka på. Flata hällar och stenar finns det dock överallt, för hur många tält som helst.
Ut runt Skarvesäter och upp till Bredholmen. Här finns en fin vik på norrsidan och faktiskt en pytteliten snäckstrand. Gott om fågel, öppet utåt men tyvärr Lysekil precis bakom ryggen.
Inga riktiga kanonplatser ännu så jag beslöt vända söderut igen. Om inte annat är ju norra udden på Vasholmarna jättefin. Har tältat här några gånger förut och man får passa på off-season, under sommaren är det oftast mer än knökfullt.

vallero150610-12_21
Bredholmen
stor bild

vallero150610-12_22
Vasholmarna
stor bild

Så tillbaka samma väg igen, fast innanför öarna den här gången. Framme vid Vasholmarna runt halv sju och upp med kajaken. Gick runt och strosade en stund innan jag plockade fram fikabagen igen. Var inte hundra på om jag verkligen skulle stanna och beslöt fundera över ett par ostmackor.
Det är riktigt vackert här och blåser det bara inte för mycket så är det svårt att hitta bättre. Men å andra sidan var klockan bara barnet o jag hade knappt fisit runt i två mil hittills. Inga planer eller brådska och sen eftermiddag/tidig kväll är en perfekt tid att paddla. Vinden har ofta mojnat något, solen är inte lika stekande och det varma ljuset är skönt. En extra kaffe och sen ner i kajaken igen. Tillbaks till Vallerö. Även om jag kommer fram sent är det lätt att hitta och slå upp tältet. Och det mjuka gräset är ju aldrig fel..

vallero150610-12_24
Gullholmen andra hållet
stor bild

vallero150610-12_25
Stilla i viken
stor bild

vallero150610-12_26
Tillbaks Vallerö
stor bild

Grym paddling ner. Gillar verkligen att ligga o mala i mitt eget tempo, halvtrött i kroppen och som nu, i bara lätt saltstänkt linne. Lagom trångt (dvs glasskioskerna har öppnat men säsongen har inte kört igång på riktigt), varmt o skönt i luften och fantastisk vacker skärgård runtenom. Det kan inte bli mycket bättre än så helt enkelt.
Innanför Härmanö och sen raka spåret ut till Vallerö. Nähä, ingen här nu heller, konstigt. Samma visa, upp med tältet, bad och mat, och sen kvällspromenad igen. Lika fin kväll, möjligtvis något mindre vind och jag aningens tröttare i kroppen. Sov gott.

vallero150610-12_27
Torsdag kväll
stor bild

vallero150610-12_28
Fredag morgon
stor bild

Ännu varmare i tältet på fredagsmorgonen och exakt lagom mycket moln på himlen. Slölyssnade på P1, fikade i solen och tog sedan en längre sväng neråt södra ändan. Följde stenmurarna kors o tvärs över ön. Korna hade tydligen fått nog igår för jag såg inte röken av dem den här gången.
Tog mig i kragen och samlade ihop allt strax efter elva. Det är lite tudelat, man vill verkligen paddla men det är svårt att lämna en så fin ö. Får väl försöka återkomma till Stockenträffen senare i augusti.

vallero150610-12_29
Vallerömuren
stor bild

vallero150610-12_30
Insjö
stor bild

vallero150610-12_31
Dags att paddla igen
stor bild

Det var betydligt mindre vågor ute på havet nu. En del större dyningar rullade in men oftast var det bara en lätt vindsjö. Det gäller bara att se till att man inte befinner sig för nära några grynnor så brukar det gå bra.
Siktade söderut mot Måseskär. Tänkte pausa på Käringön men en sväng ut runt fyren först är ju inte fel. När jag närmade mig sundet mellan Vedholmen och Fågelskär märket jag hur stark strömmen var. Det var som att komma in i en forsvirvel och helt plötsligt pekade fören norrut. Lite lä bakom Fågelskär och sen ut i strömmen igen. Har varit med om det förut uppe vid Stocken men aldrig så här mycket här ute. Ibland såg man tydliga strömkanter med en tydlig gräns mellan krabbiga vågor o nästan plattvatten.
Upp en sväng på ön och kika på fyren. Mycket fågel i luften och många som låg på ägg. Inte helt tyst alltså..

vallero150610-12_32
Mot Måseskär
stor bild

vallero150610-12_33
Forspaddling
stor bild

vallero150610-12_34
Mer trut än mås tror jag..
stor bild

vallero150610-12_52
Måseskär Fl(3)WRG 30s 16M
stor bild

Ner i kajaken igen. Vidare söderut ut till Svarten. Hade sett på nätet att Jens lagt till den i sin tältguide, o det vill man ju inte missa. Faktiskt rätt ok landstigning men mycket fågel, alltså väldigt mycket fågel. Ett j-dra liv i luften och oläge att stanna nån längre stund. Inte överdrivet gott om mjuka gräsmattor, fast hyggliga hällar och en del lä för västliga vindar. Kul ö, och vid rätt tillfälle nog roligt att tälta så här långt ut.

vallero150610-12_36
Svarten
stor bild

vallero150610-12_37
En del fågel här också..
stor bild

vallero150610-12_38
Fartbegränsning
stor bild

In till Käringön igen. Gick mer söderut o här var betydligt mindre ström. Konstigt, det är ju inte så många hundra meter i mellan.
Hopp iland inne i hamnen, toabesök och sen mot glasskiosken. Hann med en kaffe också, man måste gynna den lokala näringen. Jag hade inte sett så mycket folk ute ännu men här var det fullt på ön. Det var ju fredagsftermiddag och skulle antagligen bli en del kalas till helgen.

vallero150610-12_39
Parkering Käringön
stor bild

vallero150610-12_40
Viktigt o vattna..

Klockan var redan över tre men det var ingen brådska hem, tänkte hinna med en sväng ner till Mollösund också. Ut på Käringöfjorden och kurs sydväst direkt mot Sälsö. Svag sidsjö på knappa halvmetern och en mild bris i ryggen. Hittade en fin lagun mitt i den lilla ön utanför Koppholmen. Helt turkos sandbotten och väl skyddat, inga riktigt bra tältplatser dock. Vidare söderut till Söskär. I den norra viken är det lätt att hoppa iland och det finns en hel del fina gräsplättar en bit upp. Dock känns ön lite skruffig och är inte alls lika mysig som Slubbersholmen precis nedanför. Men som fikaplats funkar ju det mesta. Varje gång..

vallero150610-12_41
Lagun utanför Koppholmen
stor bild

vallero150610-12_42
Fika Söskär
stor bild

vallero150610-12_43
Kospaning
stor bild

Fortsatte rakt österut och in genom det smala sundet innanför Löslästholmen. En ko stod o spanade misstänksamt uppe på berget när jag passerade. Mötte en del båtar i farleden mot Mollösund. Inomskärs, sen fredag eftermiddag, då vaknar de tydligen till liv.
Förbi Skeppholmen, mellan Bockholmarna och en sista macka på Lilla Bockholmen. Tänkte först spara mig tills jag var framme men kom på att det nog var trevligare här. Det är svårt, man vill hem, fast ändå inte. Tillslut packade jag mig i alla fall ner och paddlade sista biten tillbaks, innanför Bråtö och upp mot Hälleviksstrand.
Framme strax efter sex, snabb lastning, ett dopp och en pratstund med några andra badare, innan hemresan ner till Malmö.

vallero150610-12_47
Innanför Löslästholmen
stor bild

vallero150610-12_44
Kummel
stor bild

vallero150610-12_45
Några ostmackor Lilla Bockholmen

vallero150610-12_46
Tillbaka Hälleviksstrand, baddags igen..
stor bild

Även om, eller kanske just därför, jag var lite tveksam till hur o var jag skulle paddla innan, blev det så bra. Närapå sommarvarmt men fortfarande ganska tomt ute på vattnet och öarna. En del folk inne i hamnarna gjorde ju mest att glasskioskerna var öppna. Kändes nästan som sista chansen innan säsongen kör igång på riktigt..

Karta över hela turen.

Paddlat 6+33+24 km.

Fler bilder på flickr.

/ Ulf

7 kommentarer till “Vallerö

 1. Leif G Malmgren

  Härliga bilder som vanligt o fin resebeskrivning! Gott att läsa hur du färdas efter vad du vet o känner för stunden. Gillar att du lägger med en karta med spår över din tur. Tackar!

 2. Ulf Post author

  Tack Leif! Kul o höra att det uppskattas. Tycker själv det är roligt med nån slags dagbok, så man inte glömmer så lätt var man gjort o varit. Oftast behöver man bara några bilder eller detaljer (som för andra kanske framstår som helt oväsentliga) för att allt ska komma tillbaks till en. Kan vara trevligt under mörka vinterkvällar.. 🙂
  / Ulf

 3. Ingela Stinasdotter

  Hej Ulf! vilken fin resa jag fick här…….känner mej redo för paddling……..har inte varit iväg på övernattning ännu…….har strandstädat i vår för att alla ska känna sej välkomna på holmar och skär i Bohuslän! kolla gärna på strandstadarna.se mycke plast hittar vi och fyller åtskilliga säckar…..så vi har varit i skärgården ändå!
  Hälsningar Ingela på Tjörn

 4. Ulf Post author

  Hej Stina! Fantastsikt arbete ni utför, har lagt till er på länksidan och naturligtvis blivit medlem omedelbums. Man blir ledsen när man ser hur det är ute på öarna. Insidorna brukar vara rätt ok men i vikarna på utsidan mot havet.. 🙁 Kommer ihåg när jag var liten på 60-talet ute i Stockholms skärgård. Då kunde man som mest hitta lite grånade träbitar, och om man hade riktig tur, en sån där glaskula som de hade som flöten i näten. Tyvärr är det ju svårt att ta med så mycket i kajaken men jag brukar försöka att i alla fall ha lite mer skräp med hem än när jag paddlar ut.

  Men hoppas du får komma ut o paddla lite också! Kanske ses nångång.. 🙂
  / Ulf

 5. Ingela Stinasdotter

  Hej Ulf! Nu har vi varit ute i Fjällbacka skärgård de varma fina dagarna i början Juli med delvis 0 m/s.
  Det blev Rågö-Långeskär-Vedholmen-Småsvinningarna-Guppö. Bästa platsen var SV Guppö på berg mot öppen horisont. Även på berg på Vedholmen hela stranden på ön var blockerad av kajaker så vi fann berget strax väster om ”vår plats” förra september. Kul att du läst om Strandstädarna de e kul å plocka skräp å snacka skit under tiden! Ser fram emot fler paddlingar….särskilt i september!/Ingela/Tjörn

 6. Ulf Post author

  Hej Jonas & Ingela, tack! Har varit extremt obra på att uppdatera bloggen på ett tag (mycket paddlat, noll tältat..) men nu är det väl dags för en uppryckning. Dels börjar sommarfolket packa ihop o det blir lite mer plats, dels är väl de flesta fågel & sälskydden förbi o man slipper störa..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.