Fjällbacka – utomskärs

hamburgsund150819-22_01

Hamburgsund Bohuslän 150819-22 Det blev tyvärr ingen längre veckotur tillsammans med klubben i år heller. Först tänkte jag hänga på upp till norra Bohuslän, mest paddla själv och möta upp med de andra då och då som vanligt. Fast när prognosen såg lite trist ut dagarna innan beslöt jag skjuta på det. Hade ju pajsat runt i samma områden under våren, nästan helt ensam och med ett fantastiskt väder. Då lockade liksom kallare och blötare juliträngsel inte riktigt på samma sätt. Dessutom är det ju rätt mycket fågel o sälskydd runt många av de roligare öarna. De flesta skydd gäller till 15:e eller 31:a juli, det är nästan bara Väderöarna som drar ut på det till 15:e augusti. Påpassligt nog släpps parkeringen nere i hamnen vid Hamburgsund fri samma datum. Bra läge, toaletter, lätt att sjösätta och tryggt att ställa bilen mitt i samhället. Så när sommaren kom tillbaka i augusti var det här det skulle paddlas..
De första dagarna hade vi ostlig kuling ner i Skåne och även om det var lite beskedligare längre upp, liknade det nog inte riktigt ensampaddlarväder ute på öppet vatten. Men på onsdagen lugnade det äntligen ner sig något och jag drog från Malmö, aningens sen som vanligt, typ strax efter lunch. Plockade upp ett par ungerska killar på macken i Glumslöv, som skulle lifta, först till Oslo, sen vidare tillbaks genom Sverige. Kul med sällskap i bilen.
Efter att ha släppt av dem vid motorvägen svängde jag av mot Hamburgsund, framme först efter kl sju. Lasta av prylarna, packning och parkering. I vattnet precis innan åtta.

hamburgsund150819-22_02
Hamburgsund onsdag kväll
stor bild

hamburgsund150819-22_03
Solen går ner bakom öarna
stor bild

Planen var att om möjligt hinna ut till Väderöarna samma kväll. Hade dock inte riktigt räknat med att det redan gått två månader sen sommarsolståndet, o efter nio skulle det vara ganska svart. Dessutom kunde det ligga kvar en del sjö efter de senaste dagarnas vind. Inte läge att vara själv i mörkret ute på Väderöfjorden kanske. Beslöt att hitta något närmare första kvällen.
Efter att ha lämnat Hamburgsundet vek jag direkt väster, förbi Sandviksholmen och mot södra spetsen på Galgberget. Skönt i luften och inte lika tryckande värme som under dagen. Mild ostan i ryggen. Funderade först på Vedholmen som vanligt, men efter Taregrundet beslöt jag kolla Getryggen först. Har ju varit förbi flera gången men aldrig riktigt fastnat. Irrade vilse och rundade ön ett varv innan jag hoppade iland på den södra stranden. Jovars, såg ju trevligt ut. Fast Vedholmen är ju också fin. Där brukar man ju dessutom springa på lite roligt folk så här aningens utanför högsäsong. Vidare västerut alltså..

hamburgsund150819-22_05
Mot Vedholmen
stor bild

Solen dök ner i havet när jag paddlade sista biten ut mot Vedholmen. Det såg först tomt ut men när jag närmade mig stranden skymtade jag ett grönt tält o en kajak precis bredvid. Det var Anders från Näset som hade varit ute några dagar. Helt ok att jag kom o trängde mig på.
Upp med tältet, snabbt bad och sen några mackor medan vi satt och snackade på klipporna. Lite konstigt, varje gång jag tältat här de senaste åren, har jag mött andra ensampaddlare ute på tur. Och det har alltid varit väldigt trevliga möten! Vet inte vad det är som drar med ön..
Såg ingen mareld men en tunn månskära i väst. Skönt att komma ut igen.

hamburgsund150819-22_06
Torsdag morgon
stor bild

hamburgsund150819-22_07
Innanför Hamnholmen
stor bild

Vaknade jättetidigt på torsdagsmorgonen när solen började steka på tältet. Kaffe o kort morgonpromenad. Vinden hade redan lagt sig något och SMHI lovade avtagande o fint väder flera dagar framöver. Bra läge att ta sig ut till Väderöarna alltså.
Efter ett tag vaknade Anders också, lite småsnack innan jag pallrade mig iväg vid nio-blecket. Runt innanför Hamnholmen och ut mot Rossholmen.
Svag dyning från sydväst, annars lugnt ute på fjorden. Några segelbåtar på väg norrifrån och passbåten ut till Storön, den hörs alltid på långt håll. Skön paddling över mot Skålholmen. Aningens stökig studsande sjö på utsidan o gott om säl på de små skären. Vidare västerut söder om Stora Klåvskär.

hamburgsund150819-22_09
Skålholmen WRG6s 8M
stor bild

hamburgsund150819-22_10
Skitrarna
stor bild

hamburgsund150819-22_11
Fikasten
stor bild

Siktade på norra spetsen av Skitrarna och tråcklade mig in bland stenarna. Lugnare nu så man kunde smyga riktigt nära. Öarna här ute är högre o brantare än de längre norrut i ögruppen, och färgskalan går nästan helt i bara vitt och svart. Otroligt häftigt och jag har inte sett det så tydligt någon annanstans i hela Bohuslän. Dessutom, mycket fågel och massor av sälar, precis överallt.
Beslöt att försöka hoppa iland för en morgonfika och hittade tillslut en hygglig klippa. Medan jag satt där och pysslade simmade det runt en nyfiken kut bara några meter ifrån. Den stannade kvar en lång stund och låg o kisade med sina stora svarta ögon. Nog bästa Ballerinapausen på länge..

hamburgsund150819-22_12
Sälskap
stor bild

hamburgsund150819-22_13
Fågel utanför Trolleskären
stor bild

hamburgsund150819-22_14
Västra hamnen Väderöbod
stor bild

Ner i kajaken igen och ut till Trolleskären. Ska man nu så långt ut som möjligt så måste man väl runt här också. Inte lika många sälar men en miljard, troligtvis, fåglar. Brant uppgrundande botten och ström gav hoppig sjö.
Tillbaks mot Väderöbod, in i den västra hamnen och hopp iland igen. Även om jag var precis nyfikad kan man ju inte bara passera förbi här. Denna ö kräver liksom kaffe. Säkra kajaken (vill inte behöva simma hem härifrån..) och promenad runt byn. Välskött som vanligt, föreningen gör ett gott jobb.
Kort snooze i solen efter fikan. Tydligen värmebölja innåt landet men här ute var temperaturen exakt lagom. Ända störningsmomentet var ett ensamt JAS-plan som övade precis ovanför. Ingen vanlig förbiflygning utan avancerade manövrar och rollar. Det låter rätt mäktigt när de drar på för fullt på låg höjd. Som tur var räcker inte bensinen (eller pengarna..) så länge och strax var allt stilla igen.

hamburgsund150819-22_17
Ordentlig förtöjning

hamburgsund150819-22_15
Utsikt på toppen
stor bild

hamburgsund150819-22_16
Blomsteräng
stor bild

hamburgsund150819-22_18
Obligatorisk väderöbodsjälvie
stor bild

hamburgsund150819-22_19
Väderöbod LFI W 8s 6M
stor bild

Efter att ha sprungit runt halva ön, plåtat mig själv och påtårat, var det dags att paddla vidare. Ut på öppet vatten och sen norrut förbi Stora Spruttan och upp till Mittskär. Det finns en djup skyddad vik mittpå, dock är det inte riktigt hoppilandvänligt runtom. Den ligger ganska ensamt mellan norra och södra delen, men sälarna höll ordentlig koll här med.

hamburgsund150819-22_20
Mittskär
stor bild

hamburgsund150819-22_21
Blått
stor bild

hamburgsund150819-22_22
Stora Valeskär
stor bild

hamburgsund150819-22_23
Stora Fjädern
stor bild

Förbi Stora Manskär till Valeskären. Här såg jag plötsligt två andra paddlare som låg o solade. De hade tagit båten ut i morse och passade också på o utnyttja det fina vädret. Längst västerut rundade jag Stora Fjädern och drog upp kajakerna på några släta hällar. Helt annan karaktär här med mycket lägre och flackare öar. Lagom lägligt för eftermiddagskaffe. O kaka. Kort promenad runt ön också.
Vinden hade avtagit mer o mer under dagen och tidvis var det nästan helt stilla. Men värmen höll i sig.

hamburgsund150819-22_24
Fika Fjäderfluna
stor bild

hamburgsund150819-22_25
Inspektion
stor bild

På väg in mot Tobaksskären mötte jag ett helt gäng sälar. De ligger som små korvar på hällarna och masar sig bara långsamt ner i vattnet när man kommer för nära. De flesta var ganska avvaktande men en rackare skulle fram o slå ett ordentligt öga. Man känner sig verkligen utstirrad ibland..

hamburgsund150819-22_26
Närkoll
stor bild

hamburgsund150819-22_27
Klart vatten Stora Tobaksskär
stor bild

hamburgsund150819-22_28
Västra viken Bot
stor bild

Upp mot Bot för kolla läget. Ön är genomskuren av flera djupa vikar och jag tänkte se om det var tältbart någonstans. Den västra var djup och fin men svår att gå iland i, bara stora stenar och branta klippor. De på norra sidan var å andra sidan riktigt smala och en fick jag t o m backa ut ur. Såg inga bra tältplättar men mycket fågel. Väldigt mycket fågel.
Har varit iland på södra viken på Torsö men aldrig på norrsidan. Lätt landstigning och platta hällar runtom. Inte lika skyddat som andra sidan men inte heller lika stökigt. Dock ungefär samma antal fåglar. Undrar om de verkligen har fattat det här med fågelskyddet ordentligt, det ska ju vara fritt fram nu. Jag förstod dock piken och paddlade vidare..

hamburgsund150819-22_29
Norra viken Torsö
stor bild

hamburgsund150819-22_30
En del fågel var det ja
stor bild

hamburgsund150819-22_31
Storö hamn
stor bild

hamburgsund150819-22_32
Bryggparkering

Ner till Storön för öl o toalettpaus. En del båtar i hamnen men inte alls som under högsäsong, nu kunde jag lägga till snyggt o prydligt vid bryggan. Började med en sväng upp till lotsutkiken som turligt nog var öppen. Fantastisk utsikt från toppen. Restaurangen hade haft full rusning under lunchen så det fanns nästan inga kalla öl kvar. En Kilkenny kunde de dock fixa fram. Att sitta i solen på värdshusets altan i lugnet innan kvällsrusningen, efter att ha paddlat runt ute bland öarna hela dagen, och klämma en kall – kan f-nimej inte bli mycket bättre.

hamburgsund150819-22_41
Brant trappa, typ stege

hamburgsund150819-22_33
Lotsutkik
stor bild

hamburgsund150819-22_34
Utsikt Hamnerö
stor bild

Funderade igenom dagen och var jag skulle vidare till kvällen. Antingen tillbaka in mot Fjällbacka eller så ner till stugorna på Hamnerö. Kollade vädret en extra gång, fortsatt högtryck och ost vridande mot syd 4-8 m/s under morgondagen. Läge för lite stugboende alltså.

hamburgsund150819-22_35
Vidare söderut
stor bild

hamburgsund150819-22_37
Stugbyn torsdag kväll
stor bild

Vinden fortsatte att mojna under kvällen och det var tidvis nästan bleke när jag paddlade söderut. Var osäker på om det skulle komma ut mer folk nu när vädret var så bra och var lite inställd på att kanske få tälta i stället. Fast det låg bara två båtar vid Gåsöskären mittemot Hamnerö och var helt tomt inne vid stugorna. Checkade in i den västra stugan och ställde upp dörren medan jag bar upp grejerna. Aningens instängd luft men inte så varmt som jag befarat, de ligger ju rätt djupt inklämda mellan klipporna. Bad och på med torra kläder.
Tog en lång öpromenad runt ön innan det var dags för maten. Jag har ju bara varit här tidig vår och sen höst innan, och har aldrig sett hur grön ön faktiskt är.

hamburgsund150819-22_38
Tidig kvällspromenad
stor bild

En sista kort sväng för att se solnedgången och plåta månen till tandborstningen. Tidig kväll nu igen. Brukar kunna hålla mig vaken till sena sjörapporten men nu var det på håret. Lång dag ute i solen gjorde väl sitt till också. O hellre försöka utnyttja ljuset o satsa på tidigt i kajaken i stället.
Inga myggor så jag kunde sova med öppen dörr.

hamburgsund150819-22_39
Något senare kvällspromenad, solnedgång
stor bild

hamburgsund150819-22_40
O allra sista gången, månsken över Väderöbod
stor bild

Grym tur med vädret gjorde att jag kunde ta mig ut till Väderöarna redan första dan, röra mig fritt o kolla runt bland öarna längst ut dessutom. Superskön paddling, fina klippor och hur mycket fågel o säl som helst. De är väl fortfarande inte så pigga på att man kommer o stör men bara man försöker hålla lite distans tycker jag det funkar ok. Deras åsikt i ämnet verkade inte överensstämma riktigt dock.
Grunnade på var jag skulle härnäst. Antingen norrut mot Havsten eller söderut ner till Hunnebo. Fick se hur det känndes när jag vaknade..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.