Ny tränings/tävlingskajak

comp071014_01.jpg

När man sjösätter en nya kajak är det med blandade känslor. Dels lyckan av att se att det förhoppningsvis fungerar ungefär som tänkt, samt lättnaden av att vara klar med ett ganska intensivt projekt – men även med ett visst vemod..
Jag vet att hur nöjd jag än är när det är klart och hur jobbig resan än har varit, så efter ett tag börjar mättnadskänslan smyga tillbaks igen. Det är liksom roligare att vara på väg än att komma fram. Om jag nån gång skulle bygga en till så kanske man skulle kunna göra så här i stället.. lite smalare, lite snabbare.. Lite bättre..?
Nu verkar det som det kanske blir ett projekt till och jag tänkte visa hur jag går till väga när jag ritar mina båtar. Som vanligt inte det snabbaste sättet kanske..

Först måste man ju ha någon slags idé om vad man vill och vilka egenskaper som är viktigast, och gärna prova andra kajaker också för att bredda referensramen. Eftersom jag kommer att behålla min senaste kajak för turpaddling/camping kan jag ta ut svängarna med den här lite mer.

Jag vill i första hand ha mer fart, i kombination med en viss sjövärdighet/rollbarhet.. – alltså en roderkajak för att kunna träna/tävla på slätvatten och rimlig havssjö.

comp071014_02.jpg
Första utkastet

Jag utgår alltid från min senaste modell och skissar löst på långskeppsprofilen. Måtten är ännu inte så viktiga utan det gäller mest att hitta nån slags linje i det hela. Vattenlinjen ökas och ett roder kräver t ex en annan köllinje att arbeta emot.

comp071014_03.jpg
Något senare..

Efterhand börjar det sätta sig, och även om inget är låst ännu kan man gå över till tvärskepp & spantprofil. Också här tar jag hjälp av mina gamla ritningar som referens.

comp071014_04.jpg
Hitta spanten

Den här gången blev det lite pyssligare eftersom jag ville öka antalet spant. Har alltid kört med 12 spant tidigare men 13 steg på 580 ger nästan 45 cm mellan varje spant – svårt med 5 mm list och nästan omöjligt med 4 mm. Med 20 steg (19 spant) kommer man ner i 29 cm mellanrum vilket ger betydligt större precision och bättre möjlighet att styra formen runt sittbrunn etc.

comp071014_05.jpg
Vektorgrafik

Jag gör hela ritningen i Illustrator, främst för att jag använder det till vardags och jobbar ganska flyhänt i det. Det är inget CAD/CAM utan ett 2D vektorprogram så det blir en hel del mätande/justerande. Även om man jobbar i dator blir det mycket jobb s a s.
Det är troligtvis betydligt enklare i ett renodlat specialprogram men jag vet inte om resultaten alltid blir bättre..

comp071014_06.jpg
BearboatPro

När det börjar stämma kollar jag av linjerna i BearboatPro – ett sharewareprogram som även funkar på mac. Det är ganska primitivt och jag ritar inte i det, men till att kolla upp jämvikt, volymfördelning osv funkar det utmärkt.

comp071014_07.jpg
Jämföra spant

Justeringsmöjligheterna är ganska begränsade men till slut brukar man kunna få ut en modell med rimlig likhet.. Jag klistrar in den tillsammans med min ritning för att stämma av.

comp071014_08.jpg
Jämvikt

De viktigaste siffrorna för mig är: LCB – longitudinal center of bouyancy – alltså var jämvikten ligger, LCF – longitudinal center of flotation – var flytkraften ligger, och CLA – center of lateral area – jämvikten sidledes, som man kan justera med en skädda t ex.
Det finns en hel del andra variabler men dels tycker jag inte de stämmer riktigt, som PC-värdet t ex, dels inte så viktiga, typ våta ytan som ju i första hand är beroende av deplacementet.
Här ville jag ha ett vassare förskepp och större flytkraft i aktern för att kunna klättra lite på bogvågen utan att gräva ner sig alltför mycket.

comp071014_09.jpg
Spant

Efter mycket justerande, pillande fram och tillbaka och kontrollmätande börjar det till slut likna något. Jag sparar varje version när jag går vidare för att kunna se stegen i utvecklingen, och ibland när saker har legat till sig lite ser man dem i ett annat ljus.

comp071014_10.jpg
Klar..?
stor bild

Så här ser det ut – just nu i alla fall.. En kombinerad tränings/tävlingsbåt för slätvatten och havssjö. Måtten hamnade på 580 x 48 cm (vilket kan, inom rimliga gränser, ändras under resans gång..) och rodret blev underliggande. Troligtvis nån form av lättviktsluckor men annars ska jag försöka få ner vikten så mycket som möjligt. Sittbrunn och pedal/styrpinne är inte klart ännu.
Med lite tur kan jag köra igång bygget nån gång i december, komma i vattnet tidigt på våren och hinna köra in mig innan sommaren. Och jag är anmäld till DKM+ 2008..
Fortsättning följer..

/ Ulf

18 kommentarer till “Ny tränings/tävlingskajak

 1. Ola

  Genuint intressant att höra lite metod och resonemang runt kajakkonstruerande.

  Tittar du mycket på andra modeller? Hade jag byggt något hade jag nog kopierat det mesta från en kommersiell båt som funkar och rättat till ”felen”. Take the best and build the rest 🙂

  Tänker du lämna rum för benarbete? Jag tror du kan vinna mycket uthållighet på att koppla in benen fullt ut. Det blir väl dock alltid en kompromiss med rollbarhet etc.

  Kommer den att ge stor våg att hänga på?…jag räknar med det inför DKM 2008 🙂

  Lycka till

  /Ola

 2. Ulf

  Kajakbyggarfarten verkar stå i någon slags omvänd proportion till den förväntade möjliga paddlingshastigheten.. – vete f-n hur det hänger ihop..

  Jo jag har kikat rätt mycket på andra modeller både tävlings/turbåtar och surfskis, däremot inte ”mallat” av någon särskild modell. Även provat några stycken typ Extreme och Ocean X.
  Skrovformen är egentligen ganska enkel och följer väl de senaste rönen med krökt köllinje och släpp i aktern precis i vattenytan. Spetsigare i fören och helt rund från mitten till aktern. Kommer nog att trimma in den så att den blir en aningens framtung för att kunna ”klättra” upp på bogvågen och då nå jämvikt.
  Sittbrunnen blir mycket rymligare än min nuvarande, bättre plats för benarbete men helst med möjlighet till roll. Dock sitta ganska lågt för balansen (till att börja med i a f..). Hyggligt snabb på plattvatten men framförallt kapacitet att funka i havssjö – lite surfski över det..
  Aktervågen får vi väl se hur den blir – förhoppningsvis inte i klass med min gamla dock..

  Har annars fått mycket tips & råd av Siven – tror han har hygglig koll på läget.. 🙂
  / Ulf

 3. Patric

  Och elt plötsligt förlåter vi dig för att du inte kom till Valö. Det här verkar ju ruggigt spännande!
  Bygger du två när du ändå håller på? 🙂

  Lycka till!
  // Patric

 4. Arnstrom

  Verkligen snygga linjer du fått till! Roligt att du vågar dig på en böjd köllinje. Misstänker att det var svårt att få ner bärigheten på mittsektion så att inte för och akter ligger ovan vattenytan.

  Raka köllinjer tycker jag ger stampig och blöt gång. Lite böj hjälper kanoten att vaka bättre och man behåller flytet bättre. Nackdelen är att kanoten kan bli lite orolig i surf. Ett bra roder och styrsystem är ett måste.

  Jag tror 48 cm bredd kommer bli bra. Den kanske kommer bli lite för rank för riktigt besvärlig sjö, men det går inte att få allt av en kanot.

  Det skall bli intressant vad resultatet blir!

 5. Bjerke

  Ser ju både snygg, snabb och intressant ut.

  Vilket deplacement har du räknat med?
  Hur påverkas tanken bakom den krökta köllinjen vid antingen ändrat deplacement eller längd?
  Brukar du köra motstånds beräkningar?

  Åter igen. Snyggt och intressant.

 6. Ulf

  Jag räknade med 115 kg (80 mig, 15 kajak och 20 extra, ungefär..). – velade fram och tillbaka om jag skulle öka eller minska deplacementet men tror att det kan vara en rimlig kompromiss. Tanken med köllinjen var främst att öka manöverbarheten och i andra hand minskad våt yta/möjlighet till att klättra på bogvågen/hålla fart. Bonus för mig är att komma ner lite extra i vattnet för balansen.. Inga motståndsberäkningar men jag tror det kan funka bra ändå, skrovformen efterliknar en konventionell tävlingskajak, fast i något större skala..

  De kajaker jag har provat tycker jag antingen har varit för raktfram (typ Extrem) eller för högavåg (typ Ocean X) specialiserade. Och dessutom kanske lite väl klumpiga och högtflytande..? Förutom ICF-racers (som jag aldrig kommer att kunna behärska..) så återstår turbåtar. Men bor man i Malmö blir det mycket kanalvarv då..
  Önskemålet är alltså en ”nimmare” havsracer för ”svensk” sjö – mer vind men kortare och stökigare vågor (tyvärr inga Nya Zeelandsvågor här uppe..). Tävlingsmässigt passande för DKM+ och kanske SADE (fast med något mindre vind tack..) och som ändå är uthärdlig på plattvatten. Och framför allt ska den vara rolig – lite bus/surf/racer. Eller nåt..

  Men det är mycket tyckande och önskedrömmar.. – jag är mer hantverkare än teoretiker så vi får se hur det blir till slut..
  / Ulf

 7. Erik Barkefors

  Hej,

  Hittade in till dig via Arnström som jag ofta ”tittar in” hos.

  Din nya verkar väldigt fin och ungefär vad jag funderat på. Är en bra bit från att klara en ICF-kanot och letar efter något med hyfsad stabilitet så jag kan koncentrera mig på att paddla. Har paddlat DKM två gånger med Nyk. Rigel och Lettmann 530. Rigeln var tillräckligt lätt att bära i lyften men Lettmann bättre för mig på slutet när orken inte var så bra.

  Vilket material bygger du kanoten i? Du skriver att du köllinjen hjälper till att få ner sitsen. Hur långt får du ner den?

  Kan du tänka dig att sälja en ritning? Kanske vanskligt att fråga så utan att kanoten är provad först men lite utmaning bör man väl ha?

  Erik

 8. Ulf

  Jag hade all-time-high i besöksstatisiken några dagar i rad efter Eriks notis – vart ganska stressad av uppmärksamheten/prestationskraven faktiskt..

  Har haft lite lösa planer på att bygga i divinycell, typ Johan L/GKF, men eftersom jag inte har någon tidigare erfarenhetet i ämnet så känns det en aningens riskabelt – både nytt & obeprövad ritning o c h byggmaterial är en ”nytt” för mycket för mig..
  Så det lutar åt 4 mm granlist från Wirsén igen. Tyvärr i tyngsta laget men trevligt att jobba och med ett otroligt styvt slutresultat. Funderar på att kanske använda tunnare vävar på insidan i kombination med att fräsa/slipa bort så mycket trä som möjligt på däcket t ex. Det och några andra idéer.. – får se efterhand hur det blir..

  Den krökta köllinjen får ner hela kajaken i vattnet – den går djupare och påverkas inte lika mycket av sidvind t ex. Och eftersom den är hyggligt bred så kommer sitsen att hamna runt 2-3 cm ovanför botten (i lägsta läget – kommer nog att försöka göra en sänk/höjbar variant).
  I en flatbottnad båt kan du visserligen sitta närmare kölen men hela skrovet flyter högre, och det med större våt yta än en rund (för samma deplacement).

  I nuläget säljer jag inga ritningar tyvärr – vet inte hur det blir framöver dock..
  / Ulf

 9. Arnstrom

  Ursäkta, inte min mening att stressa dig, men du ritar och bygger snygga kajaker. Dessutom vågar du dig på nya utmanande grepp. Det går inte att komma ifrån att aktiva kanotister ritar de bästa kanoterna. De vet vilka egenskaper de vill ha.

  Moderna racers är så smala i botten att sitsen måste sitta några cm ovan botten, annars tar höftbenen i skrovet för mycket.

 10. LaRs

  Hej Ulf. Vilken läcker kajak och vilka trevliga mått! Härligt med ditt driv att rita och bygga dina egna kajaker. Jag kommer med spänning att följa ditt bygge på nätet. Det jag funderar över är deplacementet. Om du tänkte ha kvar din gamla kajak för turer och så: Varför lägger du då på så mycket extra deplacement (20 kg)? Om du ändå siktat på en smal kajak, varför inte låte henne vara ritad för att gå lätt oxå? 100kgs deplacement borde väl räcka? Finns det inte risk att hon flyter med aktersläppet ovan vattnet annars då hon går lätt? Bara en avundsjuk undran från läktaren 🙂

 11. Ulf

  Har funderat rätt mycket på just deplacementet och det ligger lite i högsta laget.
  Jag har jämfört med min gamla, med större dep, hur den ligger i vattnet i förhållande till konstruktionsvattenlinjen – både stilla och i fart, tom och med last. Sen ska nog aktern ligga nån cm ovanför vattenytan för att sen gräva ner lite i fart – bara inte fören lyfter för mycket och dels tappar våglängd, dels mothåll för rodret. Tror att lite extra överdep också kan kännas bättre när man kör i vågor, så man får mer ”spelrum” och inte går för blött. Samt det finns nog nån baktanke att kunna ta med några kilos packning, och kanske gå upp några gram själv åsså..
  Men allt går ju att justera ännu – får jag mod kanske jag smalnar ner henne nån cm till..
  / Ulf

 12. Siven

  Är inte fel att ha några kilos extra deplacement även om 20 kg låter mycket. speciellt eftersom båten är så lång.
  att aktern ligger lite ur vid stilla är inget problem i min bok det gör den mer manöverbar och gör antagligen att den ligger fint på våg. Många tävlingskanotister paddlar båtar med beräknad bärighet på 10 kg extra.

 13. Ulf

  Snart klar med ritningen ungefär..
  Har varit lite för mycket jobb och annat pyssel den senaste tiden, men det börjar ordna upp sig. Några småjusteringar kvar, dubbelkolla alla siffror och bestämma slutgiltiga måtten, virket är på gång men jag måste beställa plasten också – sen är det bara att köra!
  Siktar på byggstart i mitten av december, nere i verkstan på kanotklubben..
  / Ulf

 14. Jonas Lindström

  Hej!

  Många kommentarer rör kajakens fina linjer. Jag blir även imponerad av det sätt linjerna är utförda och presenterade!
  Som arkitekt som mest ritar raka linjer i CAD men fuskar i Illustrator mfl Adobeprogram ibland blir jag avundsjuk över din förmåga.
  /Jonas

 15. Peter S

  Hej Ulf!

  Såg det här först idag. Har knappt varit uppkopplad på nätet de senaste månaderna. Blir verkligen imponerad och avundsjuk på dig. Eftersom jag har tummarna mitt i näven och bristande tålamod blir det nog aldrig eget kajakbyggande. Får istället följa ditt byggande via nätet. Hänger på Patrics tråd. Du bygger väl tre kajaker när du ändå är i farten? 😉

  God Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.