Fjällbacka – inomskärs

hamburgsund150819-22_77

Hamburgsund Bohuslän 150819-22 Vinden ökade något under natten men höll sig nog fortfarande närmare de utlovade 4 än 8 m/s på morgonen. Dock hade den vridit upp mer mot sydväst. Tidiga sjövädret bjöd på samma prognos som kvällen innan men nu utökad med risk för sjöbris på svenska sidan senare under eftermiddagen. Klarblå himmel, bara några små molntussar här o var och redan behagligt skönt i luften. Kändes nästan som det kunde bli ännu varmare än gårdagen. Kul läsning i Rune Johnssons ”Minnen från Fjällbacka skärgård” till frukosten. Sen dags att pyssla ihop grejerna, städa, skriva in sig i gästboken och göra sig redo för lite paddling igen.

hamburgsund150819-22_51
Fredag morgon
stor bild

Efter Väderöarna hade jag ingen riktig plan längre och valde mellan typ gå vidare norrut, eller varför inte åt helt andra hållet. Själva Fjällbackaskärgården är inte jättestor o kunde nog vänta nån dag till. Fick bli ner till Hunnebo och Sotenäset. Har inte paddlat så mycket här och passerade bara förbi ganska snabbt förra året. Risken finns ju att jag missade något då..

hamburgsund150819-22_52
Dags att paddla

hamburgsund150819-22_53
Väderöfjorden
stor bild

Inne i viken utanför stugorna var det bara små krusningar på ytan, fast sen när jag kom ut bakom Ärholmen kändes det att det nog blåst mer under natten. Nästan inga vindvågor men en loj dyning i botten på strax under metern. Konstigt att det har så lätt att bygga upp sjö här. Tänkte på det under gårdagen också – hade större vågor under passagen av fjorden än när jag rundade Trolleskären, längst ut vid Väderöbod. Hursom, skön paddling över, solen i ansiktet och svag ljum vind in från sidan.

hamburgsund150819-22_55
Stora Håskär
stor bild

Siktade på Stora Håskär och gick iland på den låga norrsidan. Väldigt mycket sten fast ändå lätt landstigning längst in bakom de små pyttekobbarna. Det var väl inte riktigt fikadags ännu men jag ville kolla av ön lite, har aldrig varit iland här förut. Läget är rätt kul med öppet hav nästan runtom och utsikten från toppen helt grym, nog en av de högre öarna. Tror också att man kan knö in några tält här o var med i alla fall halvhyggligt lä. Och tältstenar var det som sagt var ingen akut brist på.
En snabb kopp kaffe o kex slank visst ner.

hamburgsund150819-22_56
Utsikt
stor bild

hamburgsund150819-22_57
Saltskär, morgonfika nummer två
stor bild

Fortsatte söderut förbi Stora Klåveskär och Lilla Håskär. Började dyka upp en del båtar med folk som skulle ut o solbada. Från de höga ganska kantiga öarna längre upp i Fjällbacka och in mot Hamburgsund, förändras här skären till lägre, mjukt bulliga flacka hällar i stället. Men fortfarande i samma rosabruna färger.
Framme vid Saltskär gick jag iland i den grunda bukten på nordvästsidan. Nu rätt enkelt men med större vågor kan det nog vara aningens blötare. Den smala viken på toppen är betydligt svårare. Upp på den låga hällen o inspektera Saltskärs käring. Mycket välskött o alla målargrejorna stod kvar inne i det lilla kumlet bredvid. Mer kaffe o mackor.

hamburgsund150819-22_58
Saltskärs käring
stor bild

hamburgsund150819-22_59
Stora Rödskär
stor bild

hamburgsund150819-22_60
Hälsö, insidan
stor bild

Gick på insidan av Rödskären ner mot Stora Flatskär. Också med fågelskydd men betydligt lugnare än runt gårdagens öar. Det är på sina ställen riktigt grunt här och massor av grynnor överallt. Fortsatt innanför Skäddeskär o Norra Svartskär, mellan Tesholmen och Lyngö, ner till Hällsö. Inne i viken mötte jag tre andra paddlare ute på tur.
Hällsö är en kul ö med jättehöga klippor delade av en smal gräsremsa på mitten, och fin sandstrand. Bra lä för nord-sydliga vindar och vindtunnel när det blåser tvärs. Nära Bovallstrand men fin utsikt mot havet. Eftermiddagskaffe.

hamburgsund150819-22_61
Hälsö, utsidan
stor bild

hamburgsund150819-22_62
Norra Grötö
stor bild

De andra kanotisterna var hemmastadda i trakten och tipsade om fina passager ned mot Hunnebo. Så över farleden och in mellan Ängen och Alvö. Gott om båtar förtöjda innanför Yttre Huö. Vidare ut till Norra Grötö.
Här avslutade vi den första veckotur jag var med på 2003, och jag har fina minnen av solnedgången över havet. Massor av släta hällar och gott om tältstenar överallt. Finns till o med några gräsplättar här o var om man vill ha det. Inget lä nånstans men suverän vy som sagt. Funderade på om jag skulle fortsätta ut mot Sotenäset också, o kanske kolla öarna utanför. Själva Soteskäret är tydligen skyddat året om då de försöker få tordmulen att häcka igen, men de andra är öppna nu. Alternativet var att vända här och ta sig norr om Fjällbacka i morgon i stället.
Det fick bli norrut. Och eftersom det fortfarande var flera timmars dagsljus kvar beslöt jag att paddla tillbaka in mot Bovall och kolla öarna där, fram till det blev tältdags.

hamburgsund150819-22_63
Släta hällar
stor bild

hamburgsund150819-22_64
Smala sund
stor bild

hamburgsund150819-22_65
Stora Flatskär
stor bild

Så tillbaka in mellan Klätterskären, upp till Tocken och Stora Flatskär. Massor med smala sund att paddla in och ut mellan, och på utsidan av Flatskäret hittade jag en smal gång in till en liten insjö. Inga båtar kommer in så det är stor chans att vara ensam här. Superfräck ö med mjuka böljande former, jättegrytor och andra spår efter inlandsisen överallt. Och grym utsikt mot havet. Sprang runt en lång stund och tömde sen sista resten av termosen.
Tänkte först stanna här men beslöt sen att ta mig upp till den andra Stora Flatskär, tre km längre norrut. Faktiskt ännu flatare, med mjuk gräsäng och utedass..

hamburgsund150819-22_66
Fin utsikt
stor bild

hamburgsund150819-22_67
Låga skär
stor bild

hamburgsund150819-22_68
Fredag kväll Stora Flatskär
stor bild

Nu hade vinden mojnat helt och solen började krypa ner mot horisonten. Passerade förbi Tesholmen och Norra Svartskär, och in i den södra viken på Stora Flatskär. Det brukar ligga en del båtar i sundet på andra sidan, fast inte alls samma trängsel som uppe vid Dannemark. Kanske inte lika skyddat heller men med betydligt bättre utsikt. Och eftersom det är naturresarvat är det eldningsförbud och man slipper sotsvarta stenringar överallt.
Precis när jag meckat upp tältet dök det upp ett annat par i kajak, som också brukade hålla till här. De ockuperade klippan precis bredvid. Medan jag badade sprang det runt ett gäng ungar som fiskade krabbor, eller bara letade roliga saker i vattenbrynet. Kul o höra deras småprat i bakgrunden o minnas hur roligt man kan ha över nästan ingenting. Särskilt fina sommarkvällar som den här.
Solnedgång, månuppgång och läggdags. SMHI lovade fortsatt fint under morgondagen.

hamburgsund150819-22_69
Solnedgång över Väderöarna
stor bild

hamburgsund150819-22_70
Månsken
stor bild

hamburgsund150819-22_71
Fredag morgon
stor bild

Lördagen började riktigt bra, redan varmt, inte ett moln på himmeln och knappt nån vind alls. En snabb kopp kaffe, promenad ut på udden och sen dags att börja pyssla ihop grejerna. Samma prognos som gårdagen, så det gällde att komma ut på vattnet fortast möjligt. Hade tänkt dra mig ner till Malmö under kvällen men tills dess ville jag få lite paddlat.
Klar innan nio, ner i kajaken och ut mot havet. Precis när jag rundade första klippan mötte jag en nyfiken mink som spatserade förbi på bara ett par meters avstånd. Vet att de tyvärr ställer till rätt stor skada bland fåglarna men de är ändå ganska roliga att titta på när de illrar runt bland stenarna. Kanske bra att ha nåt litet på sitt pluskonto..

hamburgsund150819-22_72
Ut mot havet
stor bild

hamburgsund150819-22_73
Saltskär igen
stor bild

Har ju paddlat genom Fjällbackaskärgården kors o tvärs massa gånger innan och även om jag inte varit runt o iland på precis alla öarna känner jag mig hyggligt hemma här. Tänkte därför skippa det mesta av det den här gången, och försöka ta mig upp till Morö utanför Pinnö i stället. Har passerat innanför förut och sett den höga ön mot horisonten, dock aldrig varit ute där.
Knappt någon dyning kvar gjorde att jag gick mellan stenarna på utsidan av Rödskären, in runt Saltskär och upp mot Lilla Håskär. Passerade igenom ett par smala sund och så fortsatt norrut. Ösekullen, Svinskär, Djupryggen, Sandryggen och genom Bogen. Betydligt fler ute på vattnet idag, dock mest mindre dagbåtar än så länge.

hamburgsund150819-22_74
Manet
stor bild

hamburgsund150819-22_75
Smala passager Lilla Håskär
stor bild

hamburgsund150819-22_96
Öppnare vatten Västra Sandryggsskären
stor bild

hamburgsund150819-22_78
Kalköbåde
stor bild

Den svaga brisen från i morse hade lagt sig helt nu och jag passerade Gluppö i helt bleke. Paddlade även förbi en segelbåt som låg alldeles stilla med slaka segel. Fast de såg rätt nöjda ut ändå. Sämre sätt kan man ju tillbringa en lördagsförmiddag på.
Upp mot Lyngö, igenom de smala sunden innanför öarna på sydsidan och upp med kajaken på en låg häll. Svagt dis i luften men fin utsikt mot Väderöarna och Södra Syster. Pytteliten öklättring, bad i det helt klara vattnet och sen fika.

hamburgsund150819-22_79
Lyngö
stor bild

hamburgsund150819-22_80
Förmiddagsfika
stor bild

hamburgsund150819-22_81
Höga klippor Klättarna
stor bild

hamburgsund150819-22_82
Låga klippor Långeskär
stor bild

Fortsatte utanför Lyngö, genom fler trånga passager, förbi Klättarna och upp mot Långeskär. Här låg det flera båtar på norrsidan och ett gäng sprang runt på ön. Nu började det fina vädret märkas på riktigt, inte julitrångt men betydligt fler folk ute än vanligt. Den regniga sommarens kanske sista fina helg.
Efter Slängerumpan siktade jag på Sjulsholmen fast vek av västerut efter att ha passerat Brottångarna. Mötte några stora motorbåtar på väg ut till Väderöarna. Kan förstå att vissa tycker det är ett bekvämt o tufft sätt att färdas, men varför måste de låta så mycket? Bilmotorer är ju jämförelse ganska tysta nuförtiden. Det kan ju inte vara kul att knappt kunna snacka med varandra, eller det är det som är själva vitsen kanske. Hm, alla tycker olika.
Brämskär nästa och sen sista hoppet över till Morö. Här låg det massor av båtar överallt och eftersom det började bli dags för lunch fick jag klämma in mig på en liten sten i den norra viken.

hamburgsund150819-22_83
Brottångarna
stor bild

hamburgsund150819-22_84
Brämskär Fl WRG 6s 7M
stor bild

hamburgsund150819-22_85
Grönt på Morö
stor bild

Men jag ville gärna hoppa iland o kolla själva ön också. Rask paddling 300 m söderut till nästa vik, iland bredvid en mindre båt (och jo, de var trevliga o pratsamma..) och lite klättring upp på berget. Morö är en ganska hög ö med en platt nästan helt grön platå och mindre insjö på toppen. Fantastisk utsikt från Sotenäset i söder, över hela Fjällbacka och långt upp mot Koster. Mycket väl värd omvägen vid lämpligt väder.

hamburgsund150819-22_86
Utsikt över Fjällbacka
stor bild

hamburgsund150819-22_87
Ingen fika just här
stor bild

hamburgsund150819-22_88
Genom Klyftan
stor bild

Klockan hade redan passerat ett och det var hög tid att dra sig söderut igen. Först in mot Äggran, genom Klyftan och sen direkt södrut till Sjulsholmen igen. På insidan den här gången. Lite soldis men bara några tunna moln längs horisonten. Vinden hade ökat upp en smula under dagen fast inte någon direkt sjöbris. Jätteskön paddling, nästan ensam över öppna vatten. Lagom trött i kroppen efter några solskensdagar i kajaken, och med den obligatoriska känslan av melankoli som alltid dyker upp på hemvägen. Man vill tillbaka, men ändå inte.

hamburgsund150819-22_89
Söderut
stor bild

Mötte fler kajaker utanför Stora Borgen. Blir ibland lite fundersam när jag själv sitter halvnaken i bara linne o flytväst, och ser andra paddlare i nästan full höstmundering. Absolut om förhållandena kräver det och det t ex är kallt i vattnet men kanske inte just här, i mitten av augusti. Man blir nästan rädd att man missat sjörapporten eller kollat fel i almanackan. Hm, konstigt vad lätt att börja döma folk, utan att ha en susning egentligen..
Kort fikastopp på Norra Dyngön, där de sista Ballerinakexen rök. Det märktes att kvällen började närma sig och ett kajakpar höll redan på att sätta upp ett stort rött tält. Försäkrade att jag bara var på genomresa.

hamburgsund150819-22_90
Trybergsholmen
stor bild

hamburgsund150819-22_91
Sista horisonten
stor bild

hamburgsund150819-22_92
Hästvom

Fortsatt ner till Trybergsholmen och in mellan Fläskön och Dyngön. Runt Florön och ett till kort stopp vid Hästvom. Mindre öpromenad dock tji fika.
Vid Trinisla låg det flera båtar och några paddlare utanför som tvekade på om de skulle tränga sig på. Så här dags en lördagseftermiddag med fint väder börjar det bli ganska fullt överallt. Även i augusti. Är man dessutom några stycken kan det vara riktigt knepigt att hitta lediga gräsplättar, ensam om ön är nog bara o glömma. Runt Gåsön, förbi Fåglereret och Stora Snissholmen, och ner i Hamburgsund igen.

hamburgsund150819-22_93
Fåglereret
stor bild

Betydligt mer folk i rörelse nu, både på vattnet i hamnen, jämfört med i onsdags. Upp med kajaken på den lilla bryggan och sen ner med alla rutorna i bilen så den fick ventilera ut lite. Svart bil är snyggt, typ tusen grader när man öppnade dörren.
Packning, bad, torra bommulskläder och glass & läsk i bilen ner.

hamburgsund150819-22_95
Linfärja
stor bild

Har paddlat ganska flitigt hela sommaren men det var ju ett tag sen jag var ute o tältade senast. Superskönt att komma ut igen o extra kul att lyckas tajma vädret så perfekt. Förutom de varma dagarna i början på juli var det här nog bästa veckan på hela sommaren. Värmen gjorde att jag för första gången någonsin lyckades göra av med precis allt vatten jag tagit med. Naturligtvis fanns det en reservskvätt kvar i termosen. Gå torrt på fikat finns ju liksom inte..
Kalas att komma runt alla Väderöarna och Fjällbacka ett par gånger fram o tillbaka. Lagom med folk, betydligt mer fågel o säl, rätt gott om brännmaneter, en mink och hyggligt mycket paddlat. Mer sånt tack, om man nu får välja alltså.

Karta över hela turen.

Paddlat 12+28+26+39 km. Enbart i strålande sol.

/ Ulf

6 kommentarer till “Fjällbacka – inomskärs

 1. Ulf Post author

  Hej Jim, tack! Jo jag har väl funderat på det fast aldrig riktigt kommit till skott. Vet inte varför men det har bara blivit att jag kört in i WordPress. Uppskattar att man kan kombinera text o bild, styra det mesta av form, typsnitt osv, och att jag har rimlig copyright på allt material. Är tyvärr rätt kass på andra sociala medier och är inte med i facebook , twitter o sånna grajer.
  Antagligen beror det också lite på att jag inte har obegränsat med tid att lägga ner på mitt paddelberättande, o då vill jag inte spä ut det på för många tillfällen o plattformar. Hellre lite starkare grogg på ett ställe, s a s..
  / Ulf

 2. Leif G Malmgren

  Otroligt fina bilder o trevlig berättelse, igen! Tackar! Hoppas det är OK att jag lägger ut en länk till dem på Facebookgruppen ”Paddla in i Norden”.

 3. Ulf Post author

  Hej Leif, tack själv! Inga problem med facebook-länken. Allt är väl kanske inte relevant i mina berättelser, men många (för andra kanske konstiga) detaljer är viktiga för mig. Det blir lättare att komma ihåg mer, typ som någon slags halvoffentlig dagbok..

 4. Ulf Post author

  Tack Ewa! Ja de närmaste dagarna verkar vi ju få riktigt fint höstväder i alla fall, bara hoppas det håller över helgen också.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *