NIL Instruktör Norråva

norrava150911-13_01

Värmdö Norråva 150911-13 Andra helgen i september var det dags för höstens instruktörscertifiering och precis som förra året höll vi till ute vid Värmdö öster om Stockholm. Jag körde upp från Malmö redan på torsdagskvällen för att vara på plats tidigt fredag morgon. Det var första gången För Anders och vi ville hinna med någon slags introduktion, bakgrund och grundläggande idéer, innan de andra skulle komma senare på kvällen. Lunch tillsammans med Carin från Horisontkajak och sen fika o snack på Norråvas golfklubbs kafé. Efterhand dök Tommy upp och till sist även de tre kandidaterna; Jalle (Alexander), Fredrik och Gittan, som skulle examineras.

norrava150911-13_02
Horisonkajak lördag morgon

De som går upp till Instruktör ska gemensamt planera och genomföra en helgpaddling tillsammans med en deltagargrupp, där de ska uppvisa både instruktions och ledarfärdigheter. Helst ska examinationen dessutom ske med så många i förväg okända parametrar som möjligt, gällande paddelvatten, medinstruktörer, gruppens deltagarskicklighet osv. De får reda på alla förutsättningarna först på kvällen innan för att kunna presentera färdig plan morgonen därpå. Allt för att kunna testa av faktiska kunskaper, improvisationsförmåga mm och inte bara få se deras säkra kort.

norrava150911-13_03
Fredrik instruerar på land

Väderprognosen för helgen var rätt ok – hyfsat varmt, troligtvis inget regn samt hyggliga sydvästliga vindar. Så här långt in i skärgården är våghöjden oftast inga problem men vinden kan svepa utefter fjärdarna och ge en del krabb, rullande sjö. Dessutom finns det gott om farleder kors o tvärs överallt.
Vaknade redan strax efter sex, gick upp o satte på kaffet och mötte den första golfaren. Inte bara paddlare som tycker om tidiga helgmorgnar..

norrava150911-13_04
På väg, motvind

norrava150911-13_05
Jalle instruerar

norrava150911-13_19
Gittan instruerar

Frukost och sen riva tälten före genomgången vid åttasnåret, innan de första gruppdeltagarna började trilla in. Samling på land med presentation av dagens program, lite instruktioner och sen iväg.
Inne i viken vid Norråva var det nästan helt stilla men så fort vi kom ut på vattnet märkte vi att det blåste en del. Motvindspaddling österut längs Sandöfjärden ner till Boda fyr där vi korsade farleden. Vidare norrut förbi Kalvön och Björkholmen till lunchstopp i nordvästra viken på Västerholmen, precis innan Gällnöport. Här passade vi på o ta den första gemensamma utvärderingen med kandidaterna.

norrava150911-13_07
Överfart Gälnöporten

norrava150911-13_08
Mer snack

Efter rasten delade vi upp oss i två grupper; en del ville fokusera på teknik och några var mer intresserade av en längre distans. Anders och jag följde med Jalle, Gittan och långpaddlarna norrut mot Hägerön. Här lite paddelsnack och sen vidare, via Mörholmen, till Karklö. Dags att träna sidoförflyttning och därefter upp i Karklöfladen och runt Stora Krokholmen. Sundet vid Lilla Krokholmen var fortfarande öppet och vi snirklade igenom vassen ut på fladen igen. Ner till Torsviken för gemensamt kvällsläger. Hela området förvaltas av Skärgårdsstiftelsen och inne i viken finns både utedass och sopstation, förutom fin gräsmatta. Nytt för i år är att man, vid större grupper, ska kontakta stiftelsen innan, samt att de tar ut en mindre avgift.
En av deltagarna skulle återvända redan nu och jag paddlade med en bit på vägen, undertiden de andra satte upp tälten.

norrava150911-13_09
Lördag kväll Gällnö, Fredrik visar sjukvårdsprylar

Tillbaka igen hann jag precis få upp mina grejer, ett snabbt bad och fixa fram käket till Fredriks föreläsning om kajak & sjukvård. Lite eftersnack och därefter mer utvärderingar över dagens etapp.
Det är ju tyvärr inte ljust så många timmar så här års så vi ville starta så tidigt som möjligt på söndagen. Ganska tidig kväll alltså..

norrava150911-13_10
..söndag morgon..

norrava150911-13_11
..och Jalle reparationsgrejer

Linande prognos även på söndag morgon, alltså sydost 6-11 m/s och troligtvis uppehåll mesta av tiden. Dock inte lika blött o lite mindre dagg på tälten än natten innan.
Före vi skulle paddla iväg hade Jalle en kort redogörelse om kajakreparation – olika saker som kan vara bra att ha med samt hur man använder prylarna. Kunde dessutom visa upp några lyckade exempel på Fredriks kajak..

norrava150911-13_12
Dags att paddla

norrava150911-13_13
På väg, medvind

Tillbaks ungefär samma väg, runt Getudden och Hägerön, ner till Gällnöporten. Lite snack om medvindspaddling och sen sikte västerut. Precis som under gårdagen var vinden lugn i början för att sedan öka på ute på öppet vatten. Inte uppe i elva kanske men betydligt mer än sex sekundmeter. Kort rullande sjö som nästan var surfbar. Kort repetition vid Rödkobb och sen vidare förbi Trollholmarna.

norrava150911-13_14
Fredrik pratar..

norrava150911-13_15
..o vi andra lyssnar

Runt Rågholmarna och över farleden vid Sandögrund, dryg motvind ner till Stora Sandön. Lunchstopp i stora viken på norrsidan, lite meterologisnack av Gittan och så sista biten tillbaks hem. Nu var solen tillbaks igen och när vi närmade oss Norråva såg vi en havsörn som långsamt cirklade runt oss.
Strax innan vi kom fram visade Fredrik o Jalle några kamraträddningar och alla som ville prova lite blöta övningar fick hjälp med tips o råd. Allt ifrån bara evakuering till självräddning och roll. Tillslut var alla nöjda och vi gick iland och började packa upp grejerna.

norrava150911-13_16
Lunch Stora Sandön

norrava150911-13_17
Tillbaks Norråva

norrava150911-13_18
Jalle o Fredrik räddar varandra

Efter lite torra kläder o fika tog examinatorerna en snabb egen genomgång av helgen. Därefter gemensam utvärdering, först tillsammans med gruppen och sen enskilt, med kandidaterna. Det är massor som ska gås igenom och komma överens om. Det viktiga är att inte bara kommentera vad som hänt, utan kunna förklara varför och tankarna bakom. En av NILs grundtankar är ju att man måste både kunna leda o c h instruera – en ledare som inte kan instruera o förklara varför, är lika illa som en instruktör som inte kan leda..
Så mycket snack blir det. Men det är otroligt intressant och givande. Vill du lära dig mer om människor i allmänhet och paddling i synnerhet, testa att instruera andra. Man utvecklas och lär sig minst lika mycket som de som egentligen ska undervisas.
Nackdelen är väl mest att man ofta blir helt tömd inombords efter en så intensiv helg, kan behövas några dagars återhämtning.

Lång resa ner, hemma i Malmö och i säng nån gång efter fyra på morgonen..

Uppdatering 2020: NIL är inte längre verksamma men vill du vidareutveckla dig i havspaddling och turledning rekommenderar jag Paddelpasset, mer info på Kanotförbundets hemsida.

/ Ulf

2 kommentarer till “NIL Instruktör Norråva

  1. Liz

    Tack för trevligt repotage o fina bilder. Nästan så man upplever den på nytt. Det var verkligen en toppen helg! Kul att få följa med som deltagare!! /Liz

  2. Ulf Post author

    Ursäkta sent svar, var ute o paddlade i helgen o missade helt.. Jo det var en trevlig helg! Kul med examinationerna och att komma upp till mina gamla hemtrakter igen. Inte utan att man saknar skärgården där ibland.. 🙂
    / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *