Spant på plats

bygg060207_01.jpg

Nu har jag i alla fall kommit igång med bygget till slut, i går fick jag ihop jiggen och idag kom spanten på plats. Kul att se i verkligheten vad som bara har legat på papper sen i höstas..

bygg060207_02.jpg

Mäta in spant | Stävmallens fäste i spant ett

Jag brukar köra med en tunn fiskelina när jag mäter in spanten – om man låter den löpa fritt 1 mm under så känner man glappet och ser att den inte ligger emot någonstans. Den främre stävmallen går ända till andra spantet för att ha större kontroll över formen – 6 mm plywood spar vikt men ändå med lite styrsel.

Nu får allt stå och sätta sig över natten så kan jag kolla formen i morgon bitti innan jag sätter i gång med listerna. Och jo, den blev lite smalare – 50 cm är ju en jämn och bra siffra..

/ Ulf

8 kommentarer till “Spant på plats

 1. Erik A.

  Oj, vilka snygga linjer!
  Vad för sorts skivmaterial har du till spanten? De ser riktigt välgjorda ut. Gissade först på vanlig byggplywood, men snittytan ser så fin ut.
  Du verkar ha en förnämlig maskinpark. Är det bandsåg och bandslip du använt för att få till så fina spant? Säger du sticksåg och rasp blir jag riktigt imponerad.

 2. Ulf

  Nja nästan – sticksåg, fint blad, och oscillerande handslip. Sen plywooden vete f-n riktigt vilken kvalisort det är. Den har legat på golvet här på Rooseums konsthall – eftersom jag jobbar lite extra här ibland kan jag låna deras snickeri. Och jo, det finns många roliga verktyg här..
  / Ulf

 3. Erik A.

  Ser att du ej häftar fast listerna som annars är vanligt. Med din metod borde tunnare spant kunna användas och därmed få ner bearbetningstid och eventuellt bättre precision. Är det något du har provat tidigare eller ser du några nackdelar med det?

 4. Ulf

  Jag tog 14 mm plywood mest för att den fanns till hands, hade jag vart tvungen att springa o köpa hade det nog blivit tunnare. Vilket hade sparat lite tid.. För att få bättre precision hade jag kört med fler spant, typ 20 eller så – 4 mm list ligger på gränsen till vad som funkar med bara 12. Tror att det kommer bli ok ändå men det har varit lite pysslande och den blir inte tjock i skrovet när det är färdigslipat..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.