Koster

koster150926-28_01

Havstenssund Bohuslän 150926-28 Den bästa tiden att vara ute i skärgården är enligt mig före och efter sommarsäsongen. Mindre folk, lite lugnare tempo och lättare att hitta roliga tältplatser. Man kan dessutom kika förbi alla de där fina öarna som alltid är knökfulla under semestrarna. På våren har man ljuset och djurlivet, dock kallt i vattnet och mycket fågel o sälskydd. Hösten är ofta varmare, fortfarande grönt och badbart, men med betydligt kortare dagar. Som kompensation får man fina morgnar och kvällspaddlingar, samt tillgång till nästan alla skyddsområden. Så när det drog in ett stabilt högtryck i slutet av september blev det paddeldags igen. Det var riktigt bra ute kring Väderöarna i augusti och nu var jag sugen på att testa samma grej runt Syd-Koster. Alltså kolla de där yttersta öarna man oftast bara paddlar förbi, på väg nån annanstans..
Ganska rejält blåsigt, sydvästan såklart, under fredagen men det skulle lugna sig framemot lördag eftermiddag. Mycket riktigt, när jag svängde ner på badplatsen precis söder om Havstenssund strax efter fem, var det nästan helt lugnt. Fast det ligger ju o andra sidan väl skyddat, längre ut låg det nog fortfarande kvar ordentlig med sjö.

koster150926-28_03
På väg

Lasta ur, packa kajaken och sen köra bort bilen till parkeringen. Det var ju lördagskväll och en hel del promenerade förbi, några småbarn passade även på o bada. Lika förvånad varje gång – de verkar helt opåverkade av vattentemperaturen och är alltid lika glada. Vid vilken ålder försvann det..? Hursom, trevlig pratstund innan jag kom iväg runt halv sju.
Solen skulle gå ner några minuter efter sju och planen var att dra mig söderut i kväll, antingen Långeskär eller Ulsholmen.

koster150926-28_04
Hoppiland Segelskär
stor bild

koster150926-28_05
Solnedgång
stor bild

Paddlade förbi Hällsö och vek av västerut, genom Lyngnhuvudet ut mot Långeskär. Stranden och gräsmattan på nordostspetsen är kanon men kanske lite mörk nu när solen precis var på väg ner. Vidare runt sydspetsen och upp på Segelskär, ville se om det gick att tälta här. Jodå, fin ö med kanonutsikt, fast enbart klipptältning. När jag sprang runt o kikade dök det plötsligt upp en liten dagbåt med några som bara skulle ut o kolla solnedgången. Lite kul, helt tomt överallt utom just på den lilla plätten här..

koster150926-28_06
Sikte mot Väcker
stor bild

koster150926-28_07
Innanför Ulsholmen
stor bild

koster150926-28_08
Framme
stor bild

Fortsatte mot Ulsholmen. Här är sandstranden om möjligt ännu bättre och gräsmattan enorm, rymmer hur många tält som helst. Om man inte störs av att det oftast ligger fullt med båtar sommartid finns det alltid plats. Och utedass. Dock lite ödslig o mörk så här års. Vidare söderut. Fantastiskt ljus bakom Ulsholmen med vackra blänk i vågorna. Innanför Väreskär ner mot Sydspetsen, där det ligger en mindre gräsplätt precis vid Kalven. Inte lika platt o mjuk och utan sandstrand, men ändå lätt landstigning på fint grus o småsten. Havet precis runt hörnet och utsikt åt alla håll.
Iland och upp med tältet. Tji bad dock, bara en halvmils paddling. Några enstaka tunna slöjmoln och en nästan helt rund fullmåne gav långa slagskuggor till kvällsmackorna. Orkade vara uppe till sena sjövädret, fortsatt fint, innan jag kröp ner i sovsäcken. Sov gott med havet brusande i bakgrunden.

koster150926-28_09
Månuppgång
stor bild

koster150926-28_10
Lördag kväll
stor bild

koster150926-28_11
Söndag morgon
stor bild

Hade satt klockan på ringning men vaknade långt före. Havet hördes fortfarande men inte lika starkt som kvällen innan. Solen hade knappt orkat sig upp när jag kröp ut ur tältet strax innan sju. Nästan helt lugnt, vinden hade mojnat och vridit upp mot nordost. De hade varnat för frost inåt landet fast här ute låg vi nog långt över, kändes ok i sovsäcken i alla fall. Gott om dagg dock, tält, kajak och gräs var rejält blött. På med kaffet och en snabb kopp innan en sväng för att se soluppgången.
När de första solstrålarna sveper ut över vattnet färgas allt i varma gulorange toner. Tillsammans med den rosa graniten gör det att öarna nästan verkar glöda. Blandat med långa, blåkalla skuggor. Kort promenad upp på berget för att kolla utsikten ordentligt. Väderöarna tycktes sväva strax ovan horisonten. Helt fantastisk morgon!

koster150926-28_12
Grönt är skönt
stor bild

koster150926-28_13
Flata klippor
stor bild

koster150926-28_14
Utsikt Väderöarna
stor bild

Tillbaks ner till tältet och frukostpyssel. Ut med grejerna för att torka upp sovsäck o innerlakan. Dun funkar ok men när det är riktigt fuktiga nätter så kan de bli lite blöta i fotänden. Mer kaffe, andra sjövädret (3-7 m/s nordligt) och sen en längre övandring. Utedasset vid stora viken verkade vara ett lämpligt mål.
Ulsholmen är en trevlig ö att promenera på – södra delen består av ganska stora flacka partier och norra har några högre toppar där du har en fin vy ut över havet. Läget vid Tjurpannan är också bra för att vänta in ev passage eller vila ut efteråt.

koster150926-28_15
Tältviken o Ulsholms kalv
stor bild

koster150926-28_16
Ut mot havet
stor bild

Framemot halv tolv lyckades jag få ihop allt och kom ner i kajaken igen. Planen var att ta mig norrut till Koster, via några av de yttre öarna utanför Havstenssund. Vinden låg fortfarande kvar från väster men den var på väg upp mot nord. Genom sundet vid Kalven och ut på öppet vatten. Loj dyning på ungefär metern som bröt mot de långgrunda klipporna på utsidan. Överallt låg det flöten till hummertinorna och en hel del båtar puttrade runt. Upp utanför Skåreskär och till den lilla ön Bäcker. Hade inte tänkt hoppa iland redan men när jag såg att det nog skulle funka gick det inte att motstå. Går det lite vågor kan det vara svårt att hitta lämpliga klippor och rena stränder är mycket sällsynt här ute. Längst inne bland stenarna i viken på ostsidan funkade det dock ok. Om man tajmade sjön..
Kul ö med superläge. Pytteliten övandring o extra morgonkaffe som belöning.

koster150926-28_18
Dyning
stor bild

koster150926-28_20
Fikastopp
stor bild

koster150926-28_19
Turkos
stor bild

Vidare norrut mellan Flata Knarren och Stora Knarren. Fin turkos botten men inga direkta landningsplatser. Nästa stopp Stora Torgrimmen som ligger längst ut mot havet. En vacker hög ö med ett jättestort klapperstensfält mitt i. Den är fågelskyddad och naturreservat, så man får passa på när det är tillåtet. Tyvärr var det för mycket sjö här och det gick inte att komma iland. Försökte en extra gång precis på nordspetsen men fick hela sittbrunnen full med vatten och höll på o hamna långt upp på stenarna. Inte rätt tillfälle kanske..

koster150926-28_21
Svårlandat
stor bild

koster150926-28_23
Lunch Stora Grundskär
stor bild

Fortsatte förbi Kornbåden till Stora Grundskär utanför Kalvön. Här ligger en plätt vid norra viken som jag passerat flera gånger tidigare. Nu var det dock dags för lunch så iland för att kolla närmare. Aningens knepig landstigning, har nog varit sandstrand men nu mest stenar kvar. Hursom, när man väl kom upp var det en mjuk fin liten gräsmatta med bra skydd från syd o västliga vindar. Dessutom grym utsikt mot havet och Koster i norr. Känns också förhållandevis öde och jag tror inte man ser så mycket civilisationsljus om nätterna. Förutom Svangen strax norr om då. Verkligen läge att tälta här nån gång..

koster150926-28_24
Kosterfjorden
stor bild

koster150926-28_25
Bergstugan söder Ramsökalven
stor bild

koster150926-28_27
Extrapaus Stora Sockna
stor bild

Nästa hopp var över Kosterfjorden. Förbi Ålekråkan och sen sikte mot sydspetsen på Ramsö, den är hög och syns bra. Fortfarande en del dyning men mindre än i morse. Även vinden hade nog mojnat något. Nästan framme veka jag av västerut mot Ramsökalven och gick ut en bit runt Bergstugan. Vidare upp mot Sockna. Tyvärr inte alls så mycket säl som senast i våras.
Ligger en jättegrund vik på norrsidan av Stora Sockna och gick iland för en eftermiddagssnacks. Hela ön är rätt skruffig och det hade nog varit svårt att hitta nån någorlunda jämn plats att slå upp ett tält på. Bättre att lämna den till sälarna då kanske. Klockan var redan efter fyra och solen var på väg neråt. Nackdelen med att starta sent är tydligen att dagen blir kort, särskilt så här på hösten. Dock skönt varmt ljus att paddla i.

koster150926-28_28
Ursholmen

koster150926-28_29
Litet hus Otterstenarna
stor bild

Hade funderat på kvällsläger och valde lite mellan Burholmen, Måskär och Stora Tenholmen. Måskär har jag aldrig testat men de båda andra är riktiga kanonöar med sandstrand, mjukt gräs och bra skydd. Tänkte att jag kanske skulle vara kul o ta mig ut till Mörholmen också. O funkade inte den låg alla tre nära o bra. Sagt o gjort, vidare mot nordväst.

koster150926-28_30
Mot Mörholmen
stor bild

koster150926-28_31
Mottagningskommitté
stor bild

Mellan Burhomen och Otterstenarna, innanför Måskär och sen direkt mot Mörholmen. Lite stökigt vid Håskären, annars lugn paddling. Långa flata hällar med insprängda stränder utefter hela nordsidan. Gott om fågel och ett gäng nyfikna getter som skulle hälsa välkommen. När det visade sig att jag inte hade något ätbart falnade intresset dock ganska fort. Tältbara klippor men tyvärr ganska vått i gräset. Tömde det sista i termosen och knaprade några kex. Klockan närmade sig halv sju och solen skulle bara vara uppe en dryg halvtimma till. Hm, det fick bli tillbaks in till Stora Tenholmen. Borde hinna få upp tältet och sen springa upp på berget för solnedgångskik.

koster150926-28_32
Getter
stor bild

koster150926-28_33
Fin vik
stor bild

koster150926-28_34
In mot Koster igen
stor bild

Koster lyste som ett orange band mellan varmblå himmel och hav. Stora Tenholmen kan antagligen vara proppfull med folk på somrarna, med läget precis utanför sundet mellan Kosteröarna. Fast nu räknade jag inte med någon större trängsel, möjligtvis några passerande båtar på väg ut o in från hummerfisket.
In i den grunda viken på insidan och iland med alla grejer. Brukar vilja ha kajaken med upp så det blir lite släpande. Men Unnatältet är enkelt att resa och jag har rätt bra rutiner på hur prylarna ska va. Kan understundom faktiskt vara ganska snabb.. Så hann med en promenad upp på toppen också. Ön är rätt hög och man har fin utsikt över hela sydvästra Kosterarkipelagen. Nu kunde man till o med skymta Norge utefter horisonten. På väg ner till tältet mötte jag månen som steg över Syd-Koster.

koster150926-28_35
Solnedgång
stor bild

koster150926-28_36
Sydkoster
stor bild

Den här gången fick det bli bad innan maten, dryga två o en halv mils paddling i torrdräkt kräver liksom det. Sundet mellan Tenholmarna är nästan helt uppgrundat och vid lågvatten kan man gå över. Men mot Nord-Koster går det en djupränna o där man kan doppa sig. Samma fina månsken till maten nu igen.
På skylten bredvid tältplatsen varnade de för betande djur och informerade om att hundar måste hållas kopplade. Såg dock varken de ena eller de andra utan mest spridda spår på marken. Inga får eller getter, bara en ensam hare. Tveksamt om han var skyldig till alla högarna överallt dock. Däremot dök det upp några grodor plus en rejält ettrig liten mus. Låg o slölyssnade på spanarna på P1, när det plötsligt hördes ett krafsade runt matväskorna utanför tältet. Försökte skrämma iväg den och det var säkert tyst flera minuter, tills jag hörde samma ljud igen, nu inne i tältet. Kollade runt överallt men hittade ingenting. Tyst några minuter till, sen körde den igång igen.. Det var bara att kasta ut alla grejer, jaga ut musstackaren (den såg mest förnärmad ut, bortskämda djur..), prega ner allt ätbart i skotten på kajaken o stänga luckorna. Jag la dock en skiva rågbröd på en sten bredvid. Man vill ju inte vara ofin o framstå som snål.
Därefter tyst hela natten o jag sov gott. Brödet borta på morgonen o inga hål i tältet, alla nöjda..

koster150926-28_37
Måne igen
stor bild

koster150926-28_38
Måndag morgon
stor bild

Jag hade tyvärr missat datumet för blodmånen och trodde det skulle vara först följande natt. Insåg misstaget när jag gick upp tidigt på måndagsmorgonen och såg den svagt ljusrosa månen närma sig horisonten. Jaja, det är bara 17 år till nästa gång. Och soluppgången var rätt fin den med.
Inte heller denna natt dök det upp någon frost utan bara massor med dagg överallt. Samma rutin igen – kaffe, torka grejer och sen promenad. Stora Tenholmen är lite bökigare att ta sig runt och tidvis blev det mer klättring än vandring. De har dock gjort det lite lättare och avverkat en del buskar och sly i mitten av ön.

koster150926-28_39
Fiskare på väg ut
stor bild

Frukost tillbaka vid tältet. Sjövädret lovade fortsatt bara finväder, nordväst vridande mot ost 3-7 m/s. Här uppe vid Oslofjorden dessutom ännu lägre och växlande. Perfekt för ett besök på Ursholmen o kanske öarna utanför. Tänkte dra mig ner till Malmö framåt kvällen men hade ingen tid att passa och ville kunna utnyttja hela dagen.
Efter att ha stressat på lite extra lyckades jag komma i kajaken redan innan elva den här gången.

koster150926-28_41
Utsikt
stor bild

koster150926-28_42
Paddling igen
stor bild

koster150926-28_43
Smala sund
stor bild

Runt Lilla Tenholmen och sen mot sydväst. Vattnet låg som en spegel och bara små spridda molntussar på himlen. Ibland kunde man se eller höra någon enstaka fiskebåt, annars var jag nästan ensam. Helt fantastisk paddling!
Tråcklade mig igenom ett par smala sund innaför Jutholmen och utanför Hästholmen. Ute på öppet vatten låg det ännu en del dyning kvar men inte alls lika mycket som under gårdagen.
Vid Måskär pajsade jag runt en stund bland de smala kanalerna, innan nästa hopp ut till Klövningarna. Nu kunde man börja ana en lätt krusning på ytan.

koster150926-28_44
Spegling
stor bild

koster150926-28_45
Måskär
stor bild

koster150926-28_46
Smalare sund
stor bild

koster150926-28_47
Längre ut, Klövningarna
stor bild

Hittade ingenstans att hoppa iland på ute vid Klövningarna, men som sjön var nu borde det funka vid nån klippkant. Skären är ganska bulliga och med flera roliga smala sund i mellan. Kan tänka mig att det ligger en del fritidsbåtar här under sommaren, såg flera fästöglor här o var.
Våskär försökte jag också på men det var ännu knepigare. Paddlade in i en lång smal ränna och det slutade bara med att jag fick backa ut igen. Här såg det också lite skruffigare ut, åtminstone från kajakhöjd. Vidare mot Ursholmen. Skrämde upp ett gäng skarvar vid Stora Håleskär. Det här är nog första gången jag närmat mig fyrön utifrån, kändes lite ovant att paddla i n till Ursholmen liksom..

koster150926-28_50
Inåt igen, Ursholmen
stor bild

koster150926-28_49
Ursholmen
stor bild

Det låg en norsk segelbåt vid bryggan, annars helt tomt. Drog upp kajaken i sundet mellan holmarna och gick en promenad upp till fyrarna. Allt var fortfarande grönt och förutom att inte mycket blommar så här års, så är största skillnaden mot sommaren att det var helt öde. Det brukar alltid ligga massor av båtar med folk överallt, nu var jag nästan ensam. Jaja, fyrarna är ju alltid fina och ligger pampigt uppe på klipporna. Som sista utposten mot stora havet.
Toabesök på vägen tillbaks, och sen fikapaus i solen nere vid kajaken.

koster150926-28_51
Motljus
stor bild

koster150926-28_52
Ganska högt upp
stor bild

koster150926-28_53la
Parkering

koster150926-28_54
Två fyrar
stor bild

Det är lätt att fika fast i sådana här lägen – vackra omgivningar, lite paddeltrött i kroppen och varmt o skönt i solen. Fick ta mig i kragen om det skulle bli något mer gjort idag..
Rundade Ursholmen på utsidan, mäktiga klippor, och sen direkt vidare österut mot Ramsökalven. Tråcklade mig igenom några trånga partier, kollade in ett par sälar och nästa stopp Ramsö. Det ligger en rolig liten skärgård med flera fina sandstränder precis innanför sydspetsen, som man ofta missar när man korsar Kosterfjorden.

koster150926-28_56
Söder Ramsökalven
stor bild

koster150926-28_58
Stopp Ramsö
stor bild

Kort paus inne i en mysig vik med en slurk kaffe o några kex, innan passagen över fjorden. Det hade varit en ganska stark sydlig ström de senaste dagarna och nu fick jag den äntligen från rätt håll. De fyra kilometrarna över till Svangen tog knappa halvtimman. Något mer vind än i morse, fast ännu betydligt närmare 3 än 7 m/s. Fortfarande soligt men lite mer dis, och det började bygga uppe en molnfront ut över havet.

koster150926-28_59
Smala sund igen
stor bild

koster150926-28_60
Nästa fyrplats
stor bild

Knepig landstigning vid Svangen som vanligt, och det ställe jag brukar använda funkade inte alls på grund av för lågt vatten. Tillslut fick jag dock upp kajaken utan att det knakade alltför mycket i botten. Sen eftermiddagslunch uppe vid fyren.
Nu kändes det som turen närmade sig sitt slut och jag funderade lite på om jag skulle ta den lugnare vägen och gå innanför Lindön, Kalvön & Trossö, eller kanske chansa på ett nytt besök ute på Torgrimmen. Vågorna hade ju lagt sig mer o mer, och det borde gå att hitta nån hoppilandplats nu.

koster150926-28_66
Moln på gång

koster150926-28_62
Grått
stor bild

koster150926-28_63
Sista fikan, Stora Torgrimmen
stor bild

Det fick bli ut mot Stora Torgrimmen igen, om jag kom iland så kunde jag ju dessutom klämma in en extra kaffe. Gick inte att motstå alltså.
Sikte söderut mot Ålekråkan. Det låg två kajaker på Stora Svangens sydspets men jag såg inga paddlare. Vi måste ha missat varandra halvvägs. Skön paddling i milt soldis med små vågor in från sidan. Förbi Gåsebådarna, genom Små Rofforna och sen direkt ut till Torgrimmen. Och nu gick det plättlätt att hitta en bra landningsplats. Vid själva klapperstensfältet var det för mycket klotrunda stenar överallt men precis bredvid låg en pytteliten grund vik. Tog en kort ösväng, kom dock inte ända upp på toppen. Dels var det lite knepigt att klättra runt bland stenarna (man vill inte trilla o fastna..), dels prioriterade jag fikan i solen.

koster150926-28_64
Tillbaka Havstenssund

Tillslut var kaffet slut, klockan närmade sig sex och det bara sista biten kvar. Rakt österut förbi Märrepannan och Fölungen o sen framme i Havstenssund igen. Solen försvann precis bakom Hällsö när jag kom fram till sandstranden. Upp med grejerna, hämta bilen, packa allt och sen ett sista bad. Fortfarande hygglig vattentemperatur, skulle gissa runt 12-14° nånting.
Känns lite kymigt när man gör sig klar för hemresan, skönt att komma tillbaks men man vill inte riktigt lämna allt..

koster150926-28_65
Nybadad, klar för hemfärd
stor bild

Superskön tur! Många fina öar, en hel del paddlat, mest i sol och svag vind, och fortfarande riktigt varmt. Kör med torrdräkt men vintersovsäcken behövdes inte den här gången. Kanske något korta dagar fast ordentligt med sömn i tältet. Tyvärr inte så mycket fågel o säl som på försäsongen, o andra sidan en del andra lustiga djur i stället..
Ibland tänker jag att det är långt att köra upp till Bohuslän och att jag kanske skulle testa Blekinge lite oftare i stället. Men varje gång jag paddlat här de senaste åren har det varit kanon och man vill bara tillbaka. Större hav, mer dramatisk natur och saltare vatten. Kan man dessutom undvika den värsta högsäsongen så är det ju oftast inte så värst trångt iheller.

Karta över hela turen.

Paddlat 6+27+28 km.

/ Ulf

6 kommentarer till “Koster

 1. Ingela Stinasdotter

  Tackar! för bästa äventyret ( i sängen och är förkyld.) Var dock ute häromkring Tjörn dvs Skaboholmen och fick se blodmånen. Såå mycke dagg den natten o. kallt. Vidare till Räbbe. Mycke vackra dagar som sagt. På Räbbe har kommit upp en solcellsdriven toa som är imponerande i min värld. ha en fin höst hälsar Ingela från Tjörn

 2. Ulf Post author

  Hej Ingela! Jo mycket dagg var det.. Besökte en av de nya solcellsdriva toaletterna uppe på Amundholmen ovanför havstenssund i våras, och de är riktigt fina. Kikade på Västkuststiftelsens hemsida o såg att de satt en på Härmanö också. Kanonbra! Alla de här ställena är ju välbesökta och det behövs verkligen, både för naturen o allas trivsel. Hittade tyvärr ingen karta dock, så man får väl leta sig fram när det blir dags..
  O jag måste nog försöka hinna förbi Tjörn igen, alltför länge sen sist.. 🙂
  Krya på dig!
  / Ulf

 3. Jonas Lindström

  Fin tur o fina bilder!
  Bilden ”Innanför Ulsholmen” ser fascinerande ut – som böljande glas
  /Jonas

 4. Ulf Post author

  Ja det var ett magiskt tillfälle. Molnen gjorde att det orange ljuset speglades i vattnet samtidigt som det rullade in lite gammal sjö. Det började redan innan när jag paddlade i skuggan närmare klipporna, och såg Väcker lysa som en båk ute på fjorden framför mig.
  Är alltid en så konstig känsla att från att ha lämnat civilisationen (!?) i Malmö ett antal timmar tidigare så är man plötsligt ute i en helt annan värld. Och att man blir så påverkad av till synes enkla ting, ett vacker ljus, en doft eller bara se några vilda djur. Tyvärr alltför sällan man (eller jag i a f..) reagerar på samma sätt i vardagen..
  / Ulf

 5. Ulf Post author

  Fördelen att vara egenföretagare med något mindre jobb är att kunna ta ledigt när vädret passar. Grymt lyxigt. Misstänker tyvärr att det drar med sig vissa negativa konsekvenser beträffande riktningen av kassaflödet dock..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.