Start

comp071228_01.jpg

Alldeles för jobb & pyssel ända in i det sista nu före helgerna och därpå en släng av den obligatoriska ”stressatförmycketoäntligenledig-förkylningen har gjort att jag dragit på byggstarten en aningens. Men nu verkar det som bitarna äntligen börjar falla på plats..

comp071228_02.jpg
Spant

Jag har gjort en del justeringar på ritningen sen sist. Förutom smärre puts på stävar och däck har jag skjutit fram sittbrunnen 5 cm. För att ligga något framtung vid stillastående men mer i våg runt marschfart. Är det tänkt i a f..
Sen har jag dragit ner bredden till 46 cm, vilket ger ett deplacement på strax under 110 kg. Borde ge en livligare kajak med mer fokus på slätvatten/tävling. Vattenlinjen blir 44-43 nånting och i o m att sitsen är låg (till att börja med..) ska det väl gå att hålla någon slags balans ändå..
Kommer nog att ha kvar luckorna men lastkapaciteten kommer mer i andra hand.

comp071228_03.jpg
Planritning
stor bild

Som vanligt har Johan Wirsén levererat virket, 4 mm hyvlad & fräst granlist, och BHP plasten. Fast den här gången har jag satsat på mer godis, eller vad sägs om; 6 m kolfiber, 14 m 163g/m och 10 m 80g/m glasfiber, 10 m riktad kolremsa samt lim, släppmedel och färgpasta. Förutom 9 kg epoxi.
Föregående år när jag har byggt på Rooseum var det inget problem med att göra byggjiggen i vanlig 2×4 men nu när jag inte hade tillgång till torrt virke kändes det inte helt lockande. Tar man in reglar direkt från brädgården så har man en samling sorterade korkskruvar och pilbågar dagen efter.. Det fick bli en fyrkantsbalk i 19 mm MDF i stället. Jag fick skivan sågad i 10 st 11 cm remsor och sen var det bara att skruva ihop – och med några extra stödben vart det helt stumt.

comp071228_04.jpg
Fritidsgården..

Spantmallarna är uppritade och jag ska ner nu i eftermiddag för att börja såga upp, montera och rikta in. Ska bli kul att se formen i verklig storlek för första gången!
Fortsättning följer..

/ Ulf

5 kommentarer till “Start

 1. Björn Svensson

  Hej Ulf
  Gott att du har kommit igång. Hoppas på många uppdateringar och även på fadäserna 😉
  / Björn S

 2. Ulf

  Jodå, fadäserna brukar kunna smyga sig med vare sig man vill eller inte. Dels dom som jag ser direkt (och kan göra om/göra rätt på en gång), dels dom som jag i n t e upptäcker – förrän efteråt/för sent (må gud förbjude)..!

  Angående färgtipsen så har jag inte riktigt bestämt mig ännu, lutar åt vit alternativt svart/vit. Men skulle det börja dra sig åt gul/rött ber jag att få återkomma..
  / Ulf

 3. Pingback: Balk | Kajakbygget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *