Spant

comp080101_01.jpg

I går fick jag upp alla spant & stävar på plats och för första gången får man ett hum om hur det kommer att se ut i verklig storlek. Eftersom det var två år sen sist kände jag mig lite ringrostig i början och det var mycket mätande och dubbelkollande innan jag satte första spantet.

comp080101_02.jpg
1 klart – 18 kvar..

Linan jag använder som riktsnöre är vanlig fiskelina, modell lite tjockare. Eftersom den är lätt och stark kan man spänna ordentligt utan att få något slack. Snöre brukar vara för luddigt och ståltråd är svårt att få riktigt rak.

Jag börjar i mitten och klämmer fast spantet med vanliga plastklämmor (Clas Ohlson är hovleverantör..) – skruvtvingar har en förmåga att vrida grejerna en aningen och det är inte så kul i det här momentet. Mät ordentligt, borra och sen dra fast med skruvdragaren. I o m att man förborrar brukar det bli ganska exakt och det är få som jag måste korrigera i efterhand.

comp080101_03.jpg
1 mm glapp så går den fri överallt

comp080101_04.jpg
Balk i 19 mm MBF – skruvad så den är lätt att demontera för ev framtida användningar..

comp080101_05.jpg
Några koppar kaffe senare..

Den här gången har jag även gjort stävarna i 12 mm MDF men de kommer att tas bort och fungerar bara som riktmärken.
Så nu är det väl bara att cykla ner till klubben, kontrollmäta, och sen börja limma list..

/ Ulf

5 kommentarer till “Spant

 1. Björn Thomasson

  Första reaktionen när jag lite nyårsdagstrött fick upp bilden var: Whoops! nu har det väl ändå gått riktigt på tok med stävmonteringen? Men sedan insåg jag att det var akterstäven och kunde pusta ut.
  Skall som vanligt bli spännande att följa projektet.

  Björn

 2. patric

  Hej Ulf,
  Gällande Valö: Det var hel klart snäppet trevligare än ”inte helt otrevligt”.
  Men han den där Erik framförde aldrig din hälsning… 😉

  Gott nytt och lycka till med bygget!
  Frid,
  Patric

 3. Jenny

  Nytt år – ny kajak! Är det inte så man brukar säga? Hur lång tid tar det att bygga en sådan där?

  Önskar dig ett Gott Nytt År 2008!

  Take Care
  /Jenny Nilsson

 4. Ulf

  För att börja från början, den här gången..

  Björn; Faktum att det är precis sådana misstag som är min specialité – bra koll på detaljer men ett och annat kalasfel kan gärna slinka igenom.. Den här gången tror jag det är ungefär rätt dock.

  Patric; Näe, det såg ju inte helt oävet ut – Jag väntar på den där Eriks bilder på hans blogg..

  Jenny: Hej Jenny – kul att höra av dig! Jo inom våra (ganska smala..) kretsar heter det ”Nytt år – ny kajak” men jag trodde inte det var i allmänt bruk..
  När det gäller tidsåtgången så är det inte helt enkelt att svara på det. Om du frågar Björn här ovan så kommer han att säga ungefär 40 tim men skulle du fråga mig så får du nog lägga till ännu en nolla. På slutet alltså. Så typ, lite längre en en stund men inte riktigt en evighet..
  Har du vägarna förbi parken så kika in på kanotklubben så kan du få lite byggtips. Säg bara till om alla barnen kommer med så jag kan låsa in verktygen..

  Sen fick jag just höra av Rikard att det heter MDF (Medium Density Fibreboard) och inte MBF (Mälardalens Bostadsrättsförvaltning).. Borde kanske ha anat det men nu är det i a f korrigerat.

  / Ulf

 5. Jenny

  LOL – barnen har lugnat ner sig, kanske är det en naturlig mognad i och med åldern eller så är det för att jag lägger valium i deras mat 🙂

  Vi får fika någon dag – om jag någonsin kommer till Malmö!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.