List

comp080105_01.jpg

Den här gången gick det ganska enkelt att limma listerna, åtminstone i början.. Skrovformen har inga konstiga böjar eller slag och stävarna är relativt raka – så upp till anslutningen mot kölribborna går det fort.
Det enda som krävde lite mer tankeverksamhet här var relingen som dels har en S-form, dels ska kapas ur för inskärningarna i fördäcket. Så första ribban ligger på rätt plats från aktern fram förbi sittbrunnen – därefter har jag ökat på en extra och kommer att justera till den slutgiltiga formen i efterhand.

comp080105_02.jpg
Skarv | Kvalitetsverktyg från Clas Ohlson – 39 kr..

Jag skarvar alla listerna. I början för att längden inte räcker och i slutet för att det är lättare att få till ändbitarna separat, en ända i taget.. Se utförligare beskrivning på det förra bygget.
Det verkar som Johan fick till hyvling & fräsning ovanligt bra den här gången – alla listerna turar perfekt och jag har kunnat köra den släta hyvlade sidan inåt genomgående. Mycket lättare att slipa det ruffiga på utsidan..

comp080105_03.jpg
Justera spant

Efter ett tag såg jag att det inte riktigt stämde runt spant 5.. Jag brukar inte lägga på kölribborna förrän man börjar närma sig, och då kan spanten ha rört sig lite i längdled. I mitten gör det inte så mycket men ut mot stävarna märks det ganska tydligt. Men i o m att jag jobbar med smältlim på insidan går det rätt enkelt att justera – på med värmepistolen, dra det rätt och fram med tejprullen igen..

comp080105_04.jpg
Pyssel | Tejp

Runt själva stävarna och särskilt vid övergången mot kölen tar det dock längre tid. Och går mer tejp.. Jag använder värmepistol här också för att få till ”skruven” i listen och slippa bygga in för mycket spänning i skrovet.

comp080105_05.jpg
Lång & smal..

Tycker det har funkat bra att köra med tätare spant. Visserligen är det mer jobb med klämmor & lim, men mycket mindre justeringar efteråt. Tror att formen blir exaktare också..
Nu är det bara en 7-8 ribbor kvar på varje sida och jag hoppas bli klar senast måndag.

/ Ulf

9 kommentarer till “List

 1. Magnus Jonsson

  Kul att se! Blir avundsjuk på ”bygg meditationen”. Här i Falun blir det ett nytt kök i vinter istället för ny kajak!? Imponeras av ditt tempo och följer bygg bloggen med spänning.

  Magnus

 2. Henrik

  Kul att du lägger upp så pass mycket detaljbilder. Det ger en hel del nya ideer inför när det själv blir dags att sätta igång. Det ska bli kul att se den färdiga kajaken växa fram.

  Henrik

 3. LaRs

  Hej! Kul att se att du är igång med bygget. Gillar kajakens form skarp. Kämpa på…..Jag kommer att följa bygget med nyfikenhet. /LaRs

 4. Ulf

  Tack för alla kommentarer! Har varit lite stressad nere i verkstan de senaste dagarna.. Alla listerna på plats nu och jag gjorde en grovslipning med raspen igår – hoppas kunna köra det sista med långbrädan idag och avsluta med epoxigrund innan jag går hem i kväll. Bilder kommer..
  / Ulf

 5. Dan Caouette

  I finally tried using masking tape to hold my strips tight while stripping the deck on the ”Nereida” Njord. Even using 1″ (25 mm) wide tape it works great. I should have tried it years ago… Thanks for the tip, Ulf.

  Dan

 6. Pingback: www.johanssonkajak.com Blog Arkiv » List

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.