Slipa

comp080110_04.jpg

Alltid skönt när man lägger den sista listen i botten! Kommer ihåg första bygget när jag tänkte ”Kanon, redan halvvägs!” Nu har man lärt sig att det inte är riktigt med sanningen överensstämmande..

I tisdags fick jag dit de sista pillriga listerna samt efter lite pyssel, även stävribban. Den gick faktiskt bra att böja bara med hjälp av värmepistolen och med lite milt våld och silvertejp satt den perfekt.
Därefter kunde jag börja direkt med grovslipningen. Här brukar jag ta det första med en vanlig rasp – den avverkar bra utan att man behöver trycka så hårt – möjligtvis lite sårig yta. Men eftersom jag ska måla botten vit sen så gör det inte så mycket, och dessutom gör det att sandpappret biter bra i nästa steg.

comp080110_02.jpg
Nära..

comp080110_03.jpg
Det ska gå..

comp080110_05.jpg
kolla formen

Efter ha gått över hela ytan med raspen är det dags för långbrädan för att få fram formen – 40-papper och inte trycka för hårt, långa tag och många varv.. Jag hittade en fyrkantsbalk som hjälp att kolla botten med – det blir ganska mycket kikande och mätande fram och tillbaks.
Efter några timmars slit med brädan tog jag ett par varv med oscillerande slip, 40 här också, och till sist bara en snabbputs med 80-papper i handen.

comp080110_06.jpg
för..

comp080110_07.jpg
..och akter

comp080110_09.jpg
Grundad och klar..

Efter en grovsanering av både mig själv och lokalen hann jag grunda med epoxi och nu idag ska jag ner och se över resultatet. Känns bra att låta det vila lite och för att komma tillbaka senare och titta över allt med friska ögon innan man går vidare.
Ser det ok ut så blir det väv direkt..

/ Ulf

6 kommentarer till “Slipa

 1. Robert R

  När jag ser dina byggen så blir jag lite skamsen över min byggen…

  Hur som haver, det är jäkligt kul att bygga kajak, nästan vanebildande

  /Robson

 2. Mats Nording

  Vill nämna att man inte ska vara rädd att ta ett grovt sandpappapper på långbrädan i början.
  När jag tillverkar trämaster och slipar dom bör jag jag med grovlek 24, (golvslipare har den grovleken) då är det lätt att få en bra turning och jämnhet på skrovet. Viktigt att slipa längs fibrerna då det kan synas ränder i trät om man ska lacka skrovet
  Testa gärna ockå med ett svepljus när du slipar, dvs ha ljuset ca 45 grader fr skrovet, då ser man lättare ojämnheter.

  //Mast Mats

  http://www.matsbat.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *