Limma list

bygg060211_01.jpg

Till mina senaste kajaker har jag använt färdigsågade profilfrästa lister från Johan Wirsén på Öland – bra kvalité och levererat hem till dörren. Ända nackdelen är väl att de väger en aningens mer än snabbvuxen gran..
Jag skarvar i stort sett alla lister – mycket lättare att jobba med och så kan man passa på att ta bort ev knastar eller fula märken. Först mäter jag ut var listen ska sitta och markera plats för snedlasken så att den inte hamnar mitt för ett spant. Se dock till att inte skarvarna kommer för nära varann, det blir nämnligen nästan alltid en liten skillnad i böjningen. Använd blyerts – aldrig kulspets eller tusch.. Sen klämmer jag ihop de två listerna och fixar till snedlasken med en slipmaskin, ca 5 cm är lagom.

bygg060211_02.jpg
Snedlask | Markering var skarven ska sitta och klämman på plats

Därefter sätter jag fast klämmorna på spanten precis ovanför – nära till hands och perfekt att lägga listen på när du stryker på lim – vanligt vitlim, utevarianten. Jag kör alltid med den rundade kanten upp och den känsliga skålade kanten nedåt.
I vanliga fall brukar jag konsekvent vända den jämna hyvlade sidan innåt för att underlätta slipningen av insidan, men med 4 mm list är det viktigare att den turar riktigt – här finns det ju inte så mycket slipmån.. Kolla innan, varje list för sig och se vilket håll som passar bäst.

bygg060211_03.jpg
Limma | Och kläm fast..

bygg060211_04.jpg
Mycket tejp blir det.. | Fören

När man limmar får man jobba ganska snabbt, limmet skinnar sig på ett par minuter. Så på med listen, fäll ner klämmorna på varje spant, en tejpbit mitt mellan varje spant för att se att listen ligger ok och sen kan man gå tillbaka och tejpa ordentligt där det behövs – 4-5 tejpar per sektion brukar det bli. Vanlig maskeringstejp är perfekt – silvertejp är för tungjobbat men kan behövas på riktigt trixiga ställen. Ta i ordentligt så att skarven blir riktigt tät – är fogen bra hugger limmet på några minuter. Dock fungerar vitlim inte som spackel – då får du blanda i sågspån.
Sen går man vidare med andra halvan på samma sätt och avslutar med en klick smältlim på insidan mot spanten. Om man vill kan man torka bort de små pärlorna av lim men annars tar man det lätt med sickel eller rasp när det har torkat. Försök dock att inte slabba alltför mycket – allt lim på utsidan måste slipas bort annars blir det ljusa fläckar när man lägger på epoxin..

bygg060211_05.jpg
Limma snedlask | Kläm ihop ordentligt | Smältlim

När man sen har mätt ut listen på andra sidan är det ofta torrt nog och man kan ta bort klämmor och tejp. Om inte, får man trösta sig med en kopp kaffe under tiden..
Kontrollera alltid att listerna turar snyggt och ligger jämnt mot spanten. Det går mycket lättare att styra upp ev fel om man kommer på dom på en gång. Om det är någon list som trilskas så går det enkelt att justera böjningen med värmepistol.

bygg060211_062.jpg
Kolla jämnheten ofta | I alla riktningar..

Det här sättet att bygga tar visserligen några timmar extra men har goda chanser att ge ett bra resultat – mycket starkt, jämnt och fint – inga fula hål eller knastar och man kan gå på och slipa direkt när sista listen sitter på plats.
I går var Leif förbi (Tack för hjälpen!) med mer leksaker – epoxi, glasfiber och 5 m kolfiber..

/ Ulf

13 kommentarer till “Limma list

 1. Jonas Lindström

  Inte utan att man blir lite inspirerad. Mitt kajakintresse väcktes på allvar för rätt många år sen när Björn Thomasson presenterade sin bok på Gleerups i Lund och demonstrerade sin förstbyggda Kavat. Det skulle gå ”väldigt snabbt” att bygga. Jag tror Björn räknade med lite drygt 40 timmar vilket jag senare förstått var väl optimistiskt. Jag blev väldigt sugen på att bygga en kajak då. Åren gick utan att någon kajak blev byggd. Brist på tid, för kort verkstad mm.
  För några år sen insåg jag att det var bättre att köpa en kajak om jag ville ut och paddla och som tur var jag gjorde det.
  Paddlade årets premiärtur igår utanför Matvik i Blekinge. Islagt mellan Matvik och ”Boköarna” och mellan en del andra öar men öppet vatten för övrigt.

  En speciell känsla att följa iskanten. /Jonas

 2. Ulf

  Ja, jag kan verkligen rekommendera att bygga sig en kajak om man har möjligheten. Sen är det bara bra om man har paddlat innan så man vet lite vad man vill ha ut av det. Dock ska man nog inte stirra sig blind på de 40 timmarna som sagt.. 😉
  Är lite avundsjuk på din tur vid Matvik – siktar på att komma upp till Blekinge om två veckor..
  / Ulf

 3. Björn Thomasson

  Va? 40 timmar är väl inget problem. Man bara tränar på en 7-8 kajaker först, har svinkallt i verkstaden så man måste bygga som en furie för att hålla värmen och jobbar så att det blir imma på glasögonen – så ser man inte alla små missar som skulle tagit tid att fixa till…

 4. Ulf

  Nä, den teorin tror jag inte alls på. Första kajaken tog 300 tim, sen nästa 400 och den senaste ca 500 (väldigt ruff uppskattning..). Med den utvecklingen torde nr 8 närma sig en normal heltidstjänst..
  För att hyfsa siffrorna räknar jag numera bara månader.
  / Ulf

 5. Richard Kohlström

  Efter att ha passerat en gräns nu så försöker jag att i så många lägen som möjligt gå över till cirkulär tideräkning.
  Dvs att jag kan börja ett projekt och hålla på tills det blir klart. Då kan jag börja ett nytt osv. Då får det ta så lång tid det behövs. Tiden tar hand om sig själv, den behöver jag inte bry mig om.
  De i min bekantskapskrets som ”gått in i väggen” har alla benhårt hållt sig till linjär tideräkning, låtit sig regeras av filofaxar, kalendrar och andra frihetskränkande otyg. Åsså står väggen där helt plötsligt.
  /Richard

 6. Ulf

  Jo tiden håller koll på sig själv.. Sen får man nog tycka det är lite roligt också för att hålla på med sånt här. Jag menar, jag har ju redan ett jobb, och färdiga kajaker finns ju att köpa..
  / Ulf

 7. Robert

  Är tiden så viktig när man har kul,varesig man använder 40 eller 500 timmar?Det brukar ialla fall för mig lösa sig för när man väl kommer igång så vill jag inte sluta?Men Men ni bygger ju möbler?

 8. jim sandkvist

  – Märklig dialog om arbetstid!
  Ulf, har Du blandat gråvit färg i epoxyn vid thredje lagret?
  Det ser så ut på den bild som visar skrovet rättvänd.
  Ser bra ut!, väntar på fortsättningen.
  Hälsningar Jim S

 9. Ulf

  Nej, det är helt vitt pigment som jag blandar i alla tre lagren (men det gör mest nytta tillsammans med glasfibern – i bara epoxi blir det mer utspädd filmjölkskänsla av det..). Men dels blir det inte helt kritvitt innan målningen, dels gör nog ljuset att det ser ljusgrått ut.
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *