Glasfiber

comp080113_01.jpg

Tycker ofta det kan vara svårt att se skrovformen ordentligt innan glasfibern – ett rörigt trämönster och bristfällig belysning kan lura ögonen och få en att tvivla på att allt stämmer.
Så i torsdags gick jag över skrovet en gång till och filade lite extra på några ställen samt kapade ur för infällningarna i däcket. Vet inte om det gjorde någon direkt skillnad men ibland bara måste man..

comp080113_02.jpg
Väv

Jag blandar alltid pigment i epoxin redan i samband med glasfibern – det är visserligen svårare att se att man väter ut väven ordentligt men har man bara lite petimeterläggning brukar det ordna sig. Eftersom den vita färgen inte är så stark behövs det nästan om man vill ha ett helt genomfärgat skikt.

comp080113_03.jpg
Extra förstärkning

Ett lager 163-grams väv och några extra slitremsor i för och akter – men den här gången hoppade jag över extralagret i botten. Dels spar det lite vikt, dels tror jag faktiskt inte det behövs så som jag hade tänkt använda kajaken.
Använder nuförtiden nästan alltid roller när jag lägger på epoxi. Det går snabbt och blir helt jämnt – inga rinningar. Du kan också trycka så pass mycket att du får ut alla luftbubblor utan att skjuta väven. Plus en liten pensel att peta med och ta bort skräp och vävrester, och en stor pensel att eftersläta med när du lägger fyllnadslagren.

comp080113_04.jpg
Verktyg

I går sicklade jag ner kanterna på extraremsorna och gick över hela skrovet med 80-papper ett par varv innan andra lagret epoxi. Under själva botten räckte det med bara ett fyllnadslager men längs de vertikala sidorna syns det ännu ett svagt rutmönster – fast det tar jag i samband med fogningen av däck & skrov.

comp080113_07.jpg
Akter

comp080113_06.jpg
För

comp080113_08.jpg
Klar

När allt var klart så såg det i alla fall ganska jämnt ut ändå! Får väl se när jag kommer ner i kväll och ska lossa skrovet från spanten och vända upp på rätt köl för första gången..

Uppdatering måndag kväll.. Några bilder på rätt sida upp.

comp080114_01.jpg
Smal..

comp080114_02.jpg
Främre halvan..

comp080114_03.jpg
..resten

comp080114_04.jpg
Fören

Jag värmde lätt på spanten med värmepistolen innan jag började lossa dem – skrovet är ju ganska tunt och innan det sitter glasfiber på båda sidor får man vara lite försiktig. Lade även på några ribbor som stöd ovanpå också, för säkerhets skull.
Det såg ganska prydligt ut på insidan så slipning borde gå rätt ok..

/ Ulf

18 kommentarer till “Glasfiber

 1. jims

  Mycket läckert!
  Jag tyckte i och för sig att skrovet, dess linjer, var tydligt i föregående bilder, innan du lagt på glasfiber. Virket och bygget i sig var så fint. En detalj; sak du låta aktern vara öppen eller lägger du i en stäv efter att plastarbetena är klara? Kanske en skarpt inpassad mahognystäv med skarpa släppande kanter?
  Du bygger och vi tittar!
  Hälsningar
  Jim S

 2. Erik A

  Ja, en platt mahognystäv som går över i ett mahognydäck vore läckert. Mahognydäcket kanske blir för dyrt.

 3. Siven

  var nere ock kollade och det ser kanon ut. skönt att se att du låter bli att bygga den pansarbrytande 🙂
  stäven kommer bli en del av däcket vad jag förstått

 4. Ulf

  Mening är väl att däcket ska bli i kolfiber och sen fortsätta ner i aktern på något vis – är inte riktigt säker på hur ännu bara..
  / Ulf

 5. Björn svensson

  Hej Ulf

  Ser mega snyggt ut. Håller med Jim ”du bygger vi tittar” . Själv har jag ingen erfarenhet av kajakbygge men jag har ett tips angående att få den vita färgen att täcka, Blanda i ett par droppar grön eller blå brytfärg/l färdigfärg.(finns troligen att köpa även hos din verktygsleverantör).
  Ha det gott
  // Björn S

 6. Ulf

  Hm.. har för mig att det kallades stockholmsvitt på den tiden jag jobbade som målare (l ä n g e sen), fanns dels att köpa färdigbruten eller så fixade man själv med mörkgrön och gulbrun. Gjorde att färdigfärgen täckte bättre och inte såg så ”skrikigt” vit ut.
  Till slutstrykningen vill jag dock ha obruten färg (för att kunna bättra direkt ur burk) men till epoxilagret hade det varit en bra idé – får bli på nästa kajak..
  / Ulf

 7. jim s

  …kanske får du då en sk ”Ron Holland”-akter som fanns och kanske finns, oftast på kappseglingsmaskiner. läcckert där däcket smyger ner i akterspegeln/ stäven.
  Hälsn
  Jim

 8. Ulf

  Nånting sånt var det tänkt ja.. Men eftersom jag körde Helmsman Carrera (skryt skryt) så får man väl kalla det ”Håkan Södergren”-akter.
  Och när jag vände på den såg jag också att, åtminstone främre, relingen såg rätt ”Reval Extreme”-lik ut också..
  / Ulf

 9. jim s

  Carreran är inte så dum den heller…
  Men visst är dom läckra dessa skjärtar. De finska Guy-båtarna var lite väl spetsiga.
  Kul tänkt med denna läckra akter, ser läckert ut och ger fint släpp med skarpa kanter. Så blir det lite bredd också. Formen tar bort onödigt som ju sticker upp annars. Med dom linjer du visat och den akter blir detta ett kaxigt åk.
  Bygg på!
  Jim S

 10. Ulf

  Tanken var väl att den rakare och stramare profilen & stävformen skulle kontrastera mot den rundare spantmallen samt att jag ville ha lite ”fart & spänst” i linjerna. Den ska liksom se snabb ut även i stillastående. Ungefär..
  Sen får man väl se hur det färdiga resultatet blir. Och framförallt, hur det fungerar i vattnet..
  / Ulf

 11. Robert R

  Hej igen Ulf,

  Vad använder du för typ av roller? Det ser ut som det är en smal, men halvtjock skumroller, men det är lite klurigt att se.
  Jag är precis i kast med att lägga glasfiber på däck och jag tycker att gummispackel fungerar så där, det blir så jäkla kladdigt till slut…
  Kan vara kul att testa något annat som kanske fungerar bättre.

  /Robert

 12. Ulf

  Jo det är en smal, men halvtjock skumroller från Clas Ohlson – dom och små påsar med penslar köper jag en hel del av..
  Kör med samma även till färdigfärgen på slutet.
  / Ulf

 13. magnus

  Ett tipps på penslar till epoxy för er so inte har C O på nära håll… Bygg Max har en serie röda billiga penslar som är kanon till epoxy, 4,95 styck… Har även använt deras roller dynor. funkar kanon det med.

 14. Niklas C

  En liten varning för penslar med rött skaft:
  Jag köpte billiga penslar med rött skaft på Jula. Uppenbarligen löste epoxyn upp färgen på skaftet för efter ett extra kladdigt epoxy-pass var mina gråa handskar klarröda. Turligt nog tog inte kajaken färg… Av samma skäl är alla gummiskrapor med annan färg än vit/grå osv bannlysta hos mig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.