Hjärterö

tjorn160408-10_01

Marstrand Bohuslän 160408-10 Tror det var efter nån måndagsträning nere på klubben som Peter och jag började snackade om att sticka ut o tälta en helg nu i april. Vi kollade runt lite och tillslut blev det bestämt den 8-10:e, någonstans runt Marstrand och tillsammans med Anders, Lotta, Viktoria och Karl-Johan. Alla lyckades också komma loss redan efter lunch på fredagen, så vi skulle kunna paddla ut på kvällen. Jag har flera gånger sjösatt i småbåtshamnen på Nordön, strax innan bron över till Marstrand, och det finns en bra tältplats på norrsidan av Instön bara några km därifrån. Perfekt om man kommer fram sent men vill slippa campa på fastlandet. Lät som en ok plan, även om starten inte funkade riktigt som tänkt.
Några behövde lämna en hund i Göteborg och andra skulle svänga förbi Lund på vägen upp, så vi beslöt möta upp på plats ute vid Nordön. Anders o Lotta kom först och upptäckte att infarten nuförtiden spärrades av en stor grind. Öppet dagtid men nu behövdes passerkort för att komma in till själva båthamnen med iläggsramp, toalett osv. De sjösatte ändå medan vi var lite kinkigare när vi kom dit. Visserligen hade det slutat regna nu fast det blåste rätt kallt o solen var på väg ner.

tjorn160408-10_02
Packning Mittsund fredag kväll
stor bild

Vi beslöt att kolla ute på Marstrand i stället, in i bilarna. På Marstrandskajaker träffade vi Reidar som tipsade om ett ännu bättre ställe invid bron över till Koön, där vi precis passerat alltså. Som dessutom var betydligt närmare vår påtänkta tältplats. Ok, tillbaks en bit igen. Tillslut hittade vi parkeringen, lastade av grejerna o kom i kajakerna. Lite i sista stund, solen hade redan sjunkit ner bakom horisonten och det skulle vara rätt mörkt inom kort.

tjorn160408-10_03
Blåsigt på Marstrandsfjorden
stor bild

Det var lugnt i sundet men sen på öppet vatten rullade det in en del sjö från Marstrandsfjorden. Längre ut gick det nog rejäla vågor för det hade blåst bra hela dagen. Vi strök mellan Krokholmen o Söholmen och hittade tillslut viken strax innanför Tärneskär.
Tältplatsen är inte jättestor men ligger fint med utsikt över fjorden och bra skyddad från allt utom nordostan. Upp med grejerna, därefter lite kvällsmat och lyssna in sena vädret. Prognosen var inledningsvis riktigt bra för hela helgen, vind på fredagen men sen lugnt och mest sol. Nu sköt de fram det en aningens, vinden skulle ligga kvar under förmiddagen och mojna först framåt kvällen. Och sydväst 7-12 kunde betyda allt från paddelbart till öpromenad..

tjorn160408-10_04
Disigt lördag morgon
stor bild

tjorn160408-10_05
Solen värmer på
stor bild

Hade klockan tidigt för att kunna lyssna av tidiga vädret. Samma prognos som innan och den verkade stämma rätt bra, det låg en Viva-station runt knuten som hade 12 m/s, 14 i byarna. Inte paddlaöverfjordenväder riktigt. Jaja, det skulle ju mojna under dagen och det gick ingen nöd på oss. Lite morgondis som lättade när solen kom upp och började värma på ordentligt. Kaffe o kex medan jag väntade på att resten skulle vakna.

tjorn160408-10_06
800 g raviolifrukost

tjorn160408-10_07
Paltkoma
stor bild

Efterhand började det röra sig i de andra tälten och det var dags för frukost. Peter gick ut hårt med den klassiska raviolidieten för att inte riskera gå tom om det skulle bli motvindspaddling, medan vi andra körde mer normal grötfrukost. Skönt i solen och ibland kunde man nästa luras att vinden redan lagt sig. En snabb koll på appen visade dock att det nog fortfarande var i blåsigaste laget. Vi beslöt att gå en sväng upp på ön för att se oss omkring och motionera benen under tiden vi väntade Bitvis ganska knepig terräng men väldigt fin utsikt från toppen som belöning. Man kunde se brotten ute på fjorden och även om allt känns mycket mindre på så här långt avstånd, var det nog hyggligt stökigt. Det är ju öppet rakt ut mot havet och bara bitvis någorlunda skyddat. Vi enades om att det fick bli lunch på land.

tjorn160408-10_08
Toppbestigning Instön
stor bild

tjorn160408-10_09
Ut mot Marstrandsfjorden
stor bild

Efter mat o kaffe verkade det plötsligt ha mojnat rätt bra och jo, runt 6 m/s med upp till 8 i byarna. Visserligen skulle vågorna ligga kvar ett bra tag men slipper man vinden skulle det nog kunna funka. Vi packade snabbt ner grejerna och begav oss ut på vattnet för o känna på läget.
Första stopp Nordholmarna för att sen ev gå runt bakom Stora Dyrön. Fast väl här kändes det inte alls så farligt som befarat. En del motvind men betydligt lägre vågor än väntat. Vi satsade på att sikta rakt på Södra Åstol i stället och sen vika av uppåt mot Åstol o Rönnäng. Kortare väg och lättare att ha sjön snett in från sidan.

tjorn160408-10_10
Dyning vid Åstol
stor bild

Efter Södra Åstol är det helt öppet rakt ut och dyningen steg uppåt dryga metern. Dock lugn o fin så det var inga problem alls. Kort paus i lä sen vidare mot Rönnäng. Samma våghöjd här men lite stökigare när det studsade mot klipporna vid Tjörne huvud.
Genom Kalvesund och upp mot Klädesholmarna. Nu inomskärs var det varm o skön paddling igen. Dags att försöka hitta en eftermiddagsfikaplats..

tjorn160408-10_11
Åstol
stor bild

tjorn160408-10_12
Klädesholmarna

tjorn160408-10_13
Säker eftermiddagsfika Hjälmen
stor bild

Inne i hamnen vid Klädesholmen scoutade vi runt efter nånstans att gå iland men det inte helt enkelt att hitta. Inga låga bryggor eller ramp att dra upp kajakerna på. Tillslut hittade vi några låga klippor med fint lä och bra solaansiktetvinkel.
Planen var att slå kvällsläder på Hjärterö en liten bit norrut. Jag har bara passerat några gånger men Anders hade tältat där förut. Fin ö med massor av plats och fantastisk utsikt från toppen. Och med utedass som bonus..

tjorn160408-10_14
O ganska centralt läge också
stor bild

tjorn160408-10_15
Paddla vidare
stor bild

tjorn160408-10_16
Eggskär vid horisonten
stor bild

Vidare norrut mot Snugge. Vinden hade som förutsagt fortsatt mojna och även sjön var ganska lugn nu. Vid hoppet över till Sälholmen fick vi känna på lite vågor för sista gången.
Genom Flatholmen och sen upp till Hjärterö.

tjorn160408-10_17
Vågor vid Lilla Snugge
stor bild

tjorn160408-10_18
Mot Flatholmen
stor bild

tjorn160408-10_19
Öppet hus
stor bild

tjorn160408-10_20
Peter & Anders
stor bild

tjorn160408-10_21
Framme Hjärterö

Hjärterö är en jättetrevlig ö med bra läge, som jag brukar stanna o fika på när jag paddlat förbi. Typ på väg upp eller ner från Stocken. Det är gott om plats för många tält men kan vara lite högt gräs o buskar ibland. Misstänker dom har boskap på ön nuförtiden för det såg mycket mer öppet ut när vi klev iland. Så gott som nyklippt överallt, dock lite fuktigt i marken efter vintern fortfarande. Och en hel del gåsbajs. Möjligtvis orsakat av att utedasset fortfarande var stängt för säsongen. Det gick dock att öppna efter lite pyssel. Vi traskade runt en stund och lyckades hitta ett par någorlunda torra plättar. Garderade med extra presenning under. Efter att ha fått upp tälten, ett snabbt dopp (för vissa lite mer civiliserade av oss..) och sen kvällsmat. Vi hade inte sett så många båtar ute tidigare under dagen fast nu paraderade det förbi ett gäng i farleden precis intill oss. Det påstods att det hängde ihop med torrdasset på något outgrundligt sätt..

tjorn160408-10_22
Lördagsläger
stor bild

tjorn160408-10_23
Toppbestigning
stor bild

Dags o röra lite på benen igen, ön är hög men väldigt lättpromenerad. Har klättrat runt här en gång för många år sen och hade för mig att det ligger som flera toppar i rad. När man kommer upp till det första kumlet ser man ett till, något högre en bit bort. Och väl där ännu ett, lite högre till. Men ger man sig tid och tar sig hela vägen upp så är utsikten fantastisk. Man ser tydligt alla öar o små samhällen, från Marstrand o Pater Noster och ända upp till Måseskär, Käringön o Härmanö huvud. Tjörn innanför och öppet hav på utsidan. Det är kul att se sträckan man nyss paddlat, så här lite från ovan. Allt ligger som ett miniatyrlandskap under ens fötter.

tjorn160408-10_24
Hygglig utsikt
stor bild

tjorn160408-10_25
Solnedgång bakom berget
stor bild

tjorn160408-10_26
Kvällsfika
stor bild

Tillbaks ner till tälten igen för en kvällsfika innan läggdags. Nu när solen gått ner bakom berget blev det lite kyligare i luften och vi satt inte uppe så länge. De hade varnat för frost inåt landet men här ute trodde vi inte det var nån större risk, det var ju hyggligt varmt i vattnet. Typ 5° ungefär. Viktoria som frusit lite kvällen innan lånade dock ihop mer kläder att hjälpa upp sovsäcken med.
Lyssnade in sena sjövädret innan jag somnade. Svaga växlande vindar och mest sol, ev ökad molnighet framåt eftermiddagen. Lät perfekt för en tur ut till Pater Noster t ex..

tjorn160408-10_27
Nymåne
stor bild

tjorn160408-10_28
Lite kyligt
stor bild

Hade som vanligt klockan på jättetidigt och kröp ut ur tältet precis när solen gick upp. Det var nog en kall natt för hela landskapet var pudrat helt vitt av frost. Till o med lite is på vattnet inne i vår vik. Riktigt fuktigt på insidan av tältet också och jag fick smyga ut försiktigt för att inte blöta ner mig. På med kängorna, jogga dom varma och sen försöka få igång spritköket. Det är inte jättepiggt under nollan men har man bara fått lite fjutt så tar det sig efter en stund. Kaffe o kakor (stenhårda Ballerina..) och sen en morgonpromenad. Ofta bästa stunden på dagen..

tjorn160408-10_29
Dags för morgonkaffe
stor bild

tjorn160408-10_30
Frostig söndagsmorgon
stor bild

tjorn160408-10_31
Vitt i gräset
stor bild

tjorn160408-10_32
Lugnt ner mot Marstrand
stor bild

tjorn160408-10_33
Även ut mot Måseskär
stor bild

Tillbaks nere vid lägret började folk vakna upp eftersom. Det var helt vindstilla och nu när solen stigit upp en bit värmde det gott igen. Men isen låg kvar ganska länge i skuggorna.
Frukost och sen försöka torka ur alla grejerna innan avfärd. Planen var att ta oss ut till Pater Noster och sen raka vägen över Marstrandsfjorden hem till bilarna. Ungefär en mil ut o lika långt in igen. Eftersom det var så lugnt borde man kunna gå utomskärs hela vägen. Möjligtvis skulle det ligga en mjuk dyning kvar sen gårdagen längre ut på öppet vatten.

tjorn160408-10_34
Dags o paddla söderut igen

tjorn160408-10_35
Mindre vind idag
stor bild

tjorn160408-10_36
Peter
stor bild

Vi kom i vattnet framåt halv elva och paddlade söderut. Ner till Flatholmen igen och sen utanför Sälholmen. Man kunde se den höga Pater Nosterfyren redan nu och det var i stort sett bara att ta sikte. Gällde bara att hålla sig utanför fågelskyddsområdena längs randen av de små öarna.
Förbi Bratten o Eggskär och Lerskär o Gulskär. Fantastisk paddling på helt platt vatten, stilla i luften o strålande sol. Efterhand smög sig ett svagt dis in från land och de blå färgerna övergick sakta i mer gråa toner.

tjorn160408-10_37
Flatholmen andra hållet
stor bild

tjorn160408-10_38
Lotta & Anders
stor bild

tjorn160408-10_39
Sikte mot Pater Noster
stor bild

När vi började närma oss fyrön träffade vi ett gäng sälar som låg i en stor hög på ett pyttelitet skär. De rullade långsamt ner och simmade runt för att kolla in oss ordentligt. Låg en lång stund med sälhuvuden ploppande upp o ner i vattnet runt om oss.

tjorn160408-10_40
Sälhög
stor bild

tjorn160408-10_41
Sälspaning
stor bild

tjorn160408-10_42
Hamneskär
stor bild

Framme vid fyren cirklade vi runt en stund för att hitta något ställe att gå iland på. Anders som varit här förut var lite osäker och hade nåt svagt minne av att de landstigit vid en flat klippa på insidan. Men nu rörde sig vattnet tillräckligt för att göra det aningens pyssligt. Längst inne i hamnen låg dock en liten ramp som funkade perfekt. Vi släpade upp alla kajakerna på en rostig gammal slip och packade upp våra lunchbagar.
Obligatorisk gruppfotografering och sen en sväng runt ön för o kolla in läget. Många gamla byggnader o ett minimalt muséeförråd som var öppet. Fyren var dock stängd. Synd, för även om den gamla fyrlampan är nedplockad, så hade det nog varit fin utsikt från toppen. Den här Hedienstammaren är betydligt högre än den ute på Måseskär. Hittade även tre helt nya badtunnor insprängda bland klipporna på utsidan. Kändes lite konstigt, minst sagt..

tjorn160408-10_43
Lag Pater Noster äter lunch
stor bild

tjorn160408-10_44
Mekano
stor bild

tjorn160408-10_45
Trång hamn
stor bild

tjorn160408-10_46
Hitta hem igen
stor bild

Tillslut var det bara hem kvar, så ner i kajakerna igen. Ut på vattnet följde vi Alnen ner till Rön, innan vi siktade direkt ner mot Marstrands fästning. Dryga timmens paddling över en nästan platt fjord. Stark kontrast mot gårdagen. Då kämpade vi oss fram längst in i skydd bakom öarna, i betydligt grövre sjö. Nu gled vi fram utomskärs över ett helt stilla hav, med knapp förnimbar horisont.
strax innan Marstrand funderade vi ett kort tag på att även ta svängen runt Koön, men det var lite tajt om tid. Vi följde istället norrsidan utefter klipporna fram till Bröderna. Vi vek av ner till Mittsund medan Anders o Lotta fortsatte mot Nordön.

tjorn160408-10_47
Ganska disigt Hätteberget FI(2)WRG 12s 21M
stor bild

tjorn160408-10_48
Inomskärs igen
stor bild

Första planen var att paddla runt bland öarna söder om Marstrand ner mot Göteborgs norra skärgård. Ingen av oss hade varit här tidigare, och för mig är det fortfarande sista biten på Bohuskusten som jag inte passerat ännu. Men när nu vinden låg kvar så länge under lördagen beslöt vi skjuta på det till en annan gång och dra oss norrut i stället. Det var nog helt rätt beslut – förutom fjordöverfarten hade vi väl skyddad paddling hela tiden. Hjärterö är dessutom en jättefin ö att tälta på, särskilt så här års när man har stor chans att få ha den helt för sig själv. Och så kunde vi ju komma ut till Pater Noster också som extra bonus!

Paddlat ungefär: 3+12+20 km.

Karta över hela turen.

/ Ulf

4 kommentarer till “Hjärterö

 1. Ingela Stinasdotter

  Vilken fin tur ni hade! Fina bilder och bra tips och inspiration.
  Ingen frost när jag var ute på Räbbe premiärturen för året 11-12/4 men jag kanske sov då den försvann? Kallt på natten var det iafall. En underbar tur med fullmåne och mareld. Fler ejdrar som sällskap i år än tidigare år. Hälsningar Ingela/Tjörn

 2. Ulf Post author

  Har man bara en bra sovsäck tycker jag inte det gör något med lite frost under natten. Det är bara fint när allt är vitpudrat på morgonen, och brukar ju lätta så fort solen dyker upp. Är sovsäcken för tunn blir det inte riktigt lika kul.. 🙂
  Hörde samma sak om ejdrarna av Johnny när jag var ute på Väderöarna senast – han tyckte också de är fler i år. Hoppas verkligen det gäller ostkusten med, där har de minskat i fler år nu. De är så vackra när de simmar runt och ”ooh-ar” nu på våren..!
  O måste förbi Räbben igen också!

 3. Jim S

  Hejsan,
  Hjärterön är bra men lite blöt i mitt tycke.
  Vi har tältat i lagunen norr om, strax väster om Akvarellmuseet. Där har du fin strand och torra gräsbackar. Under högsommaren är stranden ett populärt utflyktsmål för dagsbadare. Tomt på kvällen igen. Torrdass finns. Dessutom löljigt nära Akvarellmuseet med fika och en mycket bra restaurang – om stormkökskaraktären skulle svikta nån gång. Missa inte utställningarna!
  Jim

 4. Ulf Post author

  Har för mig att jag upplevt det som torrare förut, men jo, det var verkligen i blötaste laget nu. Det blev is både på utsidan o inne i tältet..
  Sandholmen har jag inte tältat på, dock provsuttit faciliteterna. Jättefin ö med sandstrand på ena sidan och öppet hav utanför. Men låg det inte några hus mittemot? Har däremot tältat på Långholmen knappa en km norrut till. Ingen strand o plats för bara ett tält men pampig utsikt på toppen. Måste nog paddla runt lite mer där uppe. Bara vädret blir lite bättre, riktigt bus här nere nu.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.