Insida

comp080118_01.jpg

Slipa och lägga glasfiber på insidan av skrovet hör till ett av de tråkigare momenten i byggprocessen, som dessutom bör göras ganska omgående efter utsidan för att inte riskera formförändringar..
Först skrapar jag bort limresterna med en sickel och sen oscillerande slipmaskin med 40-papper – förutom i stävarna där det bara är handslip som gäller. Det viktigaste är egentligen att ytan blir tillräckligt jämn för att minimera risken för att väven ska lyfta i skarvarna men just i sittbrunnen brukar jag försöka få till det – mest för den egna trivselns skull..
Passar även på att spackla igen några större springor med vanligt träspackel på tub, innan en sista handputs med 80-papper och även lite 120 i sittbrunnen.

comp080118_02.jpg
Stödpinnar

Sen jag började med att alltid grunda med epoxi har jag nästan helt sluppit ifrån problemet med luftblåsor under väven – särskilt insidorna brukar annars vara grymt besvärliga.
När grunden är torr så tar jag några snabba drag med 120-papper för att ta bort ev skräp och rugga ytan något.

comp080118_03.jpg
Riktad kolfiber, 80 och 163 grams glasfiber

Den här gången tänkte jag prova en ny väv – i stället för att köra den vanliga 163-grams väven över allt så köpte jag även 80-grams att ha på insidorna. Så mitt i sittbrunnen lade jag 2 meter tjock för styrka & slitage, men i ändskeppen bara den tunna väven.
Eftersom det är vanlig väv (ej twill) kan den nog vara något svårare på dubbelkrökta ytot men här var den en dröm att jobba med. Enkel att få på plats, sög betydligt mindre epoxi (tunnare och finare struktur) och mättades ordentligt – räckte med en strykning.
Så om inte tiden visar på några större nackdelar kommer jag säker använda den igen..

Avslutade med epoxi & sågspån i fören, lite extra förstärkningsbitar i fram och bak, samt några remsor riktad kolfiber. Sen innan jag går hem sätter jag alltid på stödpinnar för att hålla formen. Har man tur så sätter man bredden i stort sätt helt 100 – brukar max diffa ett par mm..

comp080118_04.jpg
Klianix..

Dagen efter en så skar jag rent kanterna och slipade sittbrunn och remsor lätt, innan ett andra lagret epoxi – bara på de ställena. Handskar, långärmat och tejp minskar kliandet av, ej helt härdad, plast..

comp080118_05.jpg
Stäv

comp080118_06.jpg
2:a lagret epoxi

comp080118_07.jpg
Klar insida

comp080118_08.jpg
Naaeeejjjj…

En gammal fin tradition som jag har upprätthållt i alla mina byggen är att alltid få med ett antal katthår under väven. Vet inte riktigt hur det går till men jag har ertappat en starkt m i s s tänkt gynnare (han verkar dock inte på något vis vilja erkänna illdåden).

Hursom, dags att såga ut och sätta tillbaka spanten, för att sen gå igång med däcket. Nu blir det roligt igen..

/ Ulf

6 kommentarer till “Insida

 1. jim s

  Så fint spantrutan kommer fram med de svarta kolfiberremsorna inlagda. Angående deras placering; Du stärker skrovet vid sittbrunnen, jag antar att de övriga är mest för att stag upp lite.
  (Aktern blir bara finare och finare. (Ron Holland och jag skulle nog runda den ännu mer i överkant där däcket går över i akterspegel…)
  ((Ulf; just hemma igen från Odense efter 40 mil med vingligt släp i byig vind. Bättre med kajak på taket, med tanke på vad vi pratade om i tidigare))
  Jim S

 2. Ulf

  Eftersom jag har tjockare fiber + sits & skott i sittbrunnen hoppas jag det räcker där. Tror egentligen det räcker i ändskeppen också – kolfiberremsorna är mer för att staga upp lite extra när man spänner fast på släp t ex. Och så ser det ju lite hightech ut..
  När det gäller överkanten vid aktern så är det helt rätt tänkt – däcket kommer att rundas mer här sen. Det är mest bara skärningen mot skrovet som är lite ”stramare” – man får stämma av mot fören efterhand, så det ser lagom ut. Ungefär..
  / Ulf

 3. Björn Svensson

  Hej Ulf!
  Vad bra att flitetslampa lyser i Skåne ,så man har lite att läsa när det blåser storm runt knutarna på den gamla stugan. klianix inbjuder inte direkt till mågna snus/bryggakaffe pauser va?
  Det verkar bli supernice, nästan så man blir sugen på att köpa lite lister och plast.
  Ha det gott
  //Björn S

 4. Ulf

  Jag känner att jag inte kan ockupera verkstan nere på klubben hur länge som helst så det gäller att ligga på så mycket det bara går (nog bra det förresten – tiden springer ju och vips är det april..). Men det har varit en tung månad – börjar väl bli dags för lite blekingepaddling framöver..
  Som tur vad så snusar jag inte, däremot missbrukar jag annat pulver – snabbkaffe. Det funkar ok i fält och under kajakbygge, och med handskar på..
  / Ulf

 5. Ulf

  Bara epoxi (ev lite pigment om jag ska färga/måla sen).
  Ta en mellanstor pensel och klipp ner den till ca 2 cm – sen är det bara att köra, hårt och så snålt som möjligt. Glöm inte kanter och ändträ. Lyckas man få det riktigt tunt går det åt max 1 dl för ett kajakskrov.
  När det är torrt drar jag bara över lätt med ett 120-papper för att rugga ytan och få bort ev skräp/resningar.
  Nuförtiden gör jag det alltid ut/insida på skrov/däck och har knappt haft några blåsor/släpp. Peppar peppar..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.