Koster – norrut

koster160507-09_03

Havstenssund Bohuslän 160507-09 Koster och Fjällbacka är nog mina absoluta favoriter uppe i Bohuslän, särskilt utanför säsongen när det inte är så stimmigt o trångt. Under sommarmånaderna kan det tyvärr vara väl fullt, utefter hela kusten, både på vattnet o på öarna. Vår och höst däremot helt ok. Möjligtvis aningens stökigare under långhelger och hummerpremiär. Nu inföll påsken ovanligt tidigt i år och alltså Kristi himmelsfärd redan i början av maj. Fast eftersom de lovade högsommarväder misstänkte jag att det ändå skulle dra ut en hel del folk. Kanske bättre o skjuta på klämdagen och paddla lördag till måndag i stället. Som vanligt lämnade jag Malmö strax innan lunch och var framme vid den södra stranden i Havstenssund precis före sex. Jag hade ingen större brådska, det skulle ju vara ljust till en bra över nio.
Temperaturen hade legat uppåt 25° hela resan upp men det var betydligt skönare här ner vid vattnet. Tyvärr torrdräktsläge när man ensampaddlar. Några familjer satt o grillade och ett gäng ungdomar badade. Såg inte riktigt sommarvarmt ut. Lastade av grejerna, packade kajaken och körde bort bilen till långtidsparkeringen. Innan sjösättningen lite uppiggande småsnack, om öarna runtomkring och sjunkna skepp. Vet inte varför vi kom in på just det ämnet..

koster160507-09_04
Ut mot havet
stor bild

Runt halv sju innan jag kom ut på vattnet. Upp genom sundet och sen ut mot havet runt Kalvön. Nästan ingen vind alls och bara några små lätta molnslöjor bort mot horisonten. Efter ett tag mojnade den svaga brisen och det var totalt bleke resten av kvällen. Inga vågor, inte ens någon gammal dyning i botten, utan bara platt vatten utefter hela horisonten.
Mötte en ensam säl och några ejdrar. Gick för omväxlings skull på insidan av Svangen, innan jag svängde västerut mot Koster.

koster160507-09_05
Sälmöte
stor bild

koster160507-09_06
Innanför Svangen
stor bild

koster160507-09_08
Mot Koster
stor bild

Stilla på fjorden också. Koster låg som ett smalt band med Ursholmen som sista utpost. Några små öppna båtar inom synhåll. Antagligen varit ute o fiskat på lördagseftermiddagen och på väg hem nu. Riktigt skön paddling över. När jag passerat Utvillarna strax innan Ramsö, vek jag som vanligt av direkt mot Kalven. Den finaste vägen går runt sydspetsen med en massa stenar o små skär. Kul att paddla igenom när vädret tillåter. Man får se upp dock, sälskydd precis utanför som börjar gälla den 15:e. Liten äppelpaus på vattnet innan jag funderade på vart härnäst.

koster160507-09_09
Ejder
stor bild

koster160507-09_10
Söder om Ramsökalven
stor bild

koster160507-09_11
Stenskärgård
stor bild

koster160507-09_12
Ut på öppet vatten igen
stor bild

koster160507-09_13
Mot solen
stor bild

Klockan var bara strax efter åtta när jag kom ut på öppet vatten igen. Planen var först att gå direkt upp mot Burholmen, kanske via Tjälleskären, men när jag såg Ursholmen ligga mitt under den nedåtgående solen beslöt jag fortsätta rakt västerut. Paddlingen över Kosterfjorden hade varit ovanligt fin men nu blev det nästan ännu bättre. Helt stilla, varmt kvällsljus och ett nästan oljelikt hav runtomkring. När jag närmade mig ön såg jag några segelbåtsmaster inne i hamnen. Om det var någon ute på kvällspromenad skulle de nog bli lite förvånade när en kajak dök upp från ingenstans ute på havet.

koster160507-09_14
In i skuggan
stor bild

koster160507-09_15
Fyrö
stor bild

Efter en kort sväng i skuggan började solen spela utefter berget. I vanliga fall är klipporna mest grå och svarta, men nu lysta allt i guld och orange, med den mörka diabasen som långa band tvärsöver. Otroligt vackert.
Medan jag paddlade norrut grunnade jag på om det skulle bli ut eller insidan av Burholmen. Alla dessa val.. Utsidan mot havet är finast men eftersom det ligger i skuggan hela förmiddagen blir det lätt fuktigt och tar lång tid att torka. På insidan kör solen igång direkt och man blir bara tvungen att hoppa upp ur sovsäcken. Eftersom jag ville iväg tidigt o paddla långt fick det bli viken på ostsidan. Med gräsmattetältning som extra lyx..

koster160507-09_16
Randigt berg
stor bild

koster160507-09_18
Ursholmen
stor bild

koster160507-09_19
Burholmen
stor bild

Hörde fåren på långt håll när jag gled in i viken. När jag tänkte efter kunde man nog ana lukten också. Jaja, man osar väl inte direkt kanelbulle själv efter ett par mil i torrdräkten..
Upp med tältet vid den södra stranden, på vägen in. Här finns massa små gräsplättar nära vattnet. För att torka ur dräkt och underställ något behöll jag det på under promenaden över till västsidan. Det tillhör väl god sed att kolla solnedgången och hälsa på lokalbefolkningen. De hade dock precis fått lamm och var inte alls särskilt intresserade utan protesterade högljutt så fort jag kom i närheten. Tillbaks till tältet blev det ombyte och kvällsmat. Sena sjövädret lovade fortsatt högtryck med bara svaga växlande vindar. Helt ok.

koster160507-09_20
Solnedgång och får (nere till höger nånstans har jag för mig..)
stor bild

koster160507-09_21
Lugnt i viken
stor bild

Vaknade jättetidigt av att solen gassade på tältet. Först öppnar man upp tältduken, sen sovsäcken men till sist måste man bara kliva upp. Kaffe, liten promenad, frukost och längre promenad runt, för mig outforskade, norra delen av ön. Jovars, rätt fint här också. Fåren lika pratsamma och osällskapliga som igår.
Mer kaffe och en funderare på dagens paddling. Ingen vind gjorde ju att man kunde ta sig nästan var som helst. Alla dessa val som sagt.. Norrut kändes bra. Kom i kajaken något senare än planerat, dock inte lika sent som vanligt. Typ tio plus ungefär.

koster160507-09_22
Paddeldags igen

koster160507-09_23
Ut mot havet
stor bild

koster160507-09_96
Lagom mycket bebyggelse
stor bild

Så norrut, förbi det ensamma lilla huset på Otterstenarna och upp till Måskär. Har irrat här massa gånger förut och alltid muttrat på bristen av vettiga landnings o tältplatser. Beslöt att göra en ordentlig genomgång för att få det klarlagt en gång för alla. In o ut i alla kanalerna på sydsidan, näe trångt o sten. Runt nordspetsen, bara klippor och utefter ostsidan halvstora stenar och djupt vatten. Men precis innan klipporna började igen grundade det upp och det gick att slinka iland ganska lätt. Första punkten klar. Upp på grässlänten, nja väldigt tråkig gräsmatta med mycket småsten i. Det gick att hitta någorlunda plana hällar men inga kanonställen. Fast precis där jag dragit upp kajaken låg en lång ravin inklämd, som gick tvärs över ön. Mjukt gräs, massor av plats och skydd för nästan alla väder. Just nu ockuperat av ett gäng ejdrar o gäss, men sen när de tar sommarlov.. Perfekt, det avklarat.

koster160507-09_26
Klippor..
stor bild

koster160507-09_25
..o kanaler vid Måskär
stor bild

koster160507-09_27
Utsikt från toppen
stor bild

koster160507-09_28
Skyddad tältplats

koster160507-09_24
Spegel
stor bild

Nästa stopp Jutholmen. Här ska också finnas tältmöjligheter, lättare att gå iland och utedass. Och en hel del båtfolk under högsäsong. Så här års låg det bara en ensam, och det fanns dessutom tid att hälsa. Gick en lång sväng och hittade massa fina ställen, både gräs och helt plana hällar, med skydd eller utsikt. Bara att välja, och kan funka bra för större grupper. Lite tidigt för lunch men en snabb fika går ju alltid ner.

koster160507-09_29
Jutholmen
stor bild

koster160507-09_30
Trutfrukost
stor bild

Håskär och Mörholmen har ju fågelskydd nu så jag fortsatte upp innanför Brandskär och runt utsidan av Nord-Koster. Beslöt att ta innanför Huseviksholmen för en gångs skull och hittade en jättestor sandstrand med inklämda gräsmarker ovanför. Misstänker att den ingår i naturreservatet tyvärr, och då innebär det väl tältförbud. Men fin pausö om man passerar förbi och vill slippa gå iland på klippor.

koster160507-09_31
Huseviksholmen utanför Nord-Koster
stor bild

koster160507-09_99
Stora Drammen
stor bild

koster160507-09_33
Mot Koster..
stor bild

Vidare norrut. Överallt kunde man se blåa sopsäckar som strandstädarna samlat ihop i väntan på bortforsling. De gör verkligen ett jättejobb!
Efter Valnäsbukten tog jag sikte på Små Drammarna och därefter ut till Stora Drammen. Runt skären och igenom kanalen i mitten till den lilla platsen där man kan hoppa iland. Inte mycket säl den här gången men en miljard fåglar. Minst. Lunch övandring (jovars, det går rätt fort..) och planera inför resten av dagen. Som det var nu kunde man fortsätta åt vilket håll som helst och alternativen var; tillbaks runt Koster eller mot Norge – upp till Tisler eller hela vägen ut till Hela. Visste inte om det gick att gå iland på Hela och ville helst kolla sånt, innan man paddlar 6 km dit, o ungefär lika långt tillbaks. Men Tisler är ju Norge också. Fortsatt norrut.

koster160507-09_34
..och mot Norge
stor bild

koster160507-09_36
Tisler
stor bild

Nu var det lite fler båtar ute och dessutom går ju en del av de stora färjorna ut från Strömstad. Men de flesta verkade följa farleden mellan Tisler och Herføl och jag mötte inga här nere. En knapp timmas paddling innan jag närmade mig öarna. Till skillnad från Kosters gråa gnejs är de här mest rosa granit igen. Det finns en del gammal bebyggelse men hela området är skyddat och ett offentligt friluftsområde. Och man får tälta här..

koster160507-09_37
Koster
stor bild

koster160507-09_38
Tisler
stor bild

Hoppade iland på den första lilla ön jag mötte, strax väster om Kløvaren. Branta klippor på utsidan men några små flikar på baksidan. Skönt o sträcka på benen igen och fin utsikt från toppen. Lite kul när man kommer upp en bit och kan se den sträcka man paddlat. Koster och Burholmen kändes plötsligt väldigt långt bort och som en annan värld. Även om det inte var så många timmar sen jag stack iväg.
En kopp kaffe o kaka, för att fira att man var utomlands o sen ner i kajaken igen. Fortsatte runt utsidan av Tisler, innanför Kilholmen och runt nordspetsen. Passerade några små dagbåtar och jag såg ett par som låg o solade, annars helt tomt.

koster160507-09_39
Liten stjärna
stor bild

koster160507-09_40
Paddla vidare
stor bild

koster160507-09_41
Sen lunch
stor bild

Innanför Ølbergsholmen finns det ett lite näs med sandstränder på båda sidor, toalett och sopstation. Lite fler båtar men de höll precis på o packa ihop. Det hade ju börjat närma sig eftermiddag och i morgon måndag.
Hoppade iland igen, sprang runt en sväng på toppen av ön, läste lite informationsskyltar och träffade några norska familjer. Det var tydligen väldigt populärt och antagligen jättefullt under sommaren. Just nu helt lagom dock. Hela ögruppen kändes nästan som ett Koster i miniatyr, dock går det ingen färja utan man får ta sig hit för egen maskin. Eller paddel.

koster160507-09_97
Söderut igen..
stor bild

Sen extralunch medan jag funderade på vad jag skulle göra härnäst. Det fanns en lagom gräsplätt precis vid grillplatsen men det kändes lite tidigt, klockan var ju bara halv fem. Vidare upp till Herføl, kolla jättegrytor och sen Nord-Hällsö? Jättefin ö men rätt lång sträckpaddling hem under morgondagen sen. Kändes väl sådär med kombon torrdräkt och högsommarväder. Fick bli söderut igen, ner till favoriten Stora Tenholmen. Mjuk gräsmatta och höga klippor ut mot havet. Typ perfekt helt enkelt.

Fortsättning följer här..

/ Ulf

4 kommentarer till “Koster – norrut

  1. Finn Habbor

    Härliga bilder och text !
    Lägger till området på min ”att paddla lista” 🙂
    / / Finn

  2. Ulf Post author

    Tack! Jo Koster bör ha en stående plats på allas ”att paddla lista”. Kanske inte alla på en gång bara, eller i alla fall inte just när jag är där.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *