Däck

comp080124_01.jpg

Senaste dagarna har jag limmat lister igen, lite pyssel runt själva stävarna men annars ganska enkla ytor. Först ett par långa ribbor hela vägen från för till akter men redan från den fjärde kommer urskärningen för sittbrunnen och delar däcket – mycket lättare med bara en inpassning per list.

comp080124_02.jpg
Mäta

Ett enkelt sätt att få till listen mot mittribban.. Först för du in listen så långt det går och gör ett streck där. Sen lyfter du ut listen och lägger den ovanpå den föregående och ser hur långt du ska kapa, markera igen och dra en diagonal till motsatt nedre kant. Några drag med kniven och sen finlir med tapethyvel. Med lite vana brukar det bli väldigt exakta fogar.

comp080124_03.jpg
Rita

comp080124_04.jpg
Prova

comp080124_05.jpg
Framifrån

comp080124_06.jpg
Ska bli sittbrunn

comp080124_07.jpg
Fråga inte..

I första steget lägger jag bara själva däcket och försöker få det så jämnt som möjligt. Nästa steg är att såga ut för sittbrunnen och infällningarna i fördäcket och göra de på plats. Eventuellt blir det nedsänkningar för luckor också – inte riktigt bestämt ännu..
Det sista jag gör är att lägga glasfiber för att på så sätt få en hel väv, utan skarvar, som täcker och binder ihop hela däcket.

comp080124_08.jpg
Fram

comp080124_09.jpg
Bak

Nu börjar man äntligen kunna ana den slutgiltiga formen och jag känner mig rätt nöjd.. Kanske något ”klumpigt” fördäck men det kommer nog att slimma till sig när infällningar och sittbrunnen kommer på plats.
Man har ju bara en bild i huvudet och det blir alltid lite av en överraskning när den kommer upp i verklig storlek..

Uppdatering söndag fm.. I fredags fick jag de sista listerna på plats men eftersom jag ska fortsätta jobba med däcket behövs bara en grovslipning med rasp och långbräda. Jag har gjort några pappmallar för att få rätt form på sittbrunnen och runt fördäcket.

comp080127_01.jpg
Akter

comp080127_02.jpg
Före | och efter slipning..

comp080127_03.jpg
Infällningar och sittbrunn

comp080127_04.jpg
För

Nu blir det fortsatt träjobb med däcket. Vill helst ha sittbrunn, infällningar och nedsänkningar för luckor, på plats innan jag lägger glasfiber.

/ Ulf

14 kommentarer till “Däck

 1. jim s

  Now we are talking, Nu ännu grannare. aktern blir läcker.

  (Jag som amatörbyggare dristar mig till att kommentera avslutningen av limmandet när man når kölen eller i däcket mittfisken längs med centrumlinjen; Det är ett koniskt passande med långa spetsiga bitar för att få det till att tura och passa in mot ”kölplankan” eller fisken. Jag har vänt på tågordningen; alla krökta bitar som går in mot centrumlinjen stännar tvärt vid den och limmar fast allt som är krökt. Därefter lägger jag på två eller tre parallella, raka och hoplimmande lister över detta taggiga och långa hål i centrumlinjen. Ritar utmed denna blivande mittfisks kanter, finsågar med japansågen och vips faller allt på plats. Mängder av meter finpassning försvinner.)

  Jim S

  PS: Vad är ”Pissenissar” som vi ser på flera bilder, plats för 6 stycken?

 2. Ulf

  Har för mig att vi hade den här debatten vid förra bygget också – och som synes har jag inte bättrat mig.. 🙂
  Kollade in i Pissenisseskåpet och till min stora besvikelse var det tomt. Misstänker att skylten har suttit någon annanstans, under drakbåtsfestivalen t ex. Är inte riktigt säker på om jag vill veta mer..
  / Ulf

 3. Erik A

  Har du funderat något över styrsystem? Blir det gammal Struer eller blir det modernare typ Nelo? En gammal Struer styrning borde få lägre vikt och vara enklare att bygga.

 4. Ulf

  Det blir köpegrejer – Siven har beställt styrsystem från Zedtech.. Rodret kommer jag nog att snickra ihop själv dock. Sitsen är inte riktigt bestämd – jag lutar åt min gamla fasta men Magnus rekommenderar en ställbar (och högre..) variant.
  / Ulf

 5. Erik A

  Ja, sitsen är nog besvärlig. Ifall du skall använda den på havet tror jag att Zedtechsitsarna är för höga. På slätvatten och DKM kan nog en racingsits fungera.

  Kajaken ser verkligen läcker ut!

 6. Ulf

  Eftersom jag kommer från långfärdspaddlingen vill jag nog ha all stabilitet jag kan få – får väl hoppas på lite rejäl sjögång under DKM+..
  / Ulf

 7. LaRs

  Tjenare. Nu syns verkligen formerna på lådan: Tjusigt! Har du börjat få någon känsla för hur mycket hon kommer att väga?

 8. Ulf

  Min förra båt väger 19 kg men den här gången hoppas jag komma ner lite till – kör med tunnare väv på insidan, färre dubbleringar och snålhet med epoxi, samt försöker slipa bort mer trä. Resten av utrustningen, sits, luckor, roder osv väger nog ungefär samma.
  Den stora vikttjuven för min del är virket – hade jag använt glesvuxen skånegran i stället för prima kvistfritt så hade jag kapat flera kilo. Men där vill jag inte riktigt kompromissa..
  Ett annat alternativ är divinycell som distansmaterial. Är inte helt hemma på det, men kanske en annan gång..

  Hursom, runt 16-17 kg.. Med lite tur..?
  / Ulf

 9. Erik B

  Jättekul att se hur en fin kanot växer fram. Hoppas den går lika bra som den ser ut!
  (ingen vill väl ha en Porsche 924…)

  Divinycell är lättare än trä som distansmaterial men du måste förmodligen ha mer matta för att inte punktera ytan. Prova gärna med en liten sektion när du nu har mallar framme. ”Lister” sågar du från skiva med en enkel bandsåg (tunt blad)och en handöverfräs fixar lätt kanterna. Du kan starta med en bredare list på var sida där det är ganska plant. Använd 10 mm skivor H80 (= kg/m3). Jätteenkelt att slipa och spackla gör du med slipdamm. Listerna kan du fortsätta limma med PU som nu.

  Vill du fortsätta med trä kanske abachi är ett bra alternativ så slipper du gå på balsa…

 10. Björn Thomasson

  Problemen med lätta syntetiska distansmaterial i skum, honeycomd mm är främst att man förlorar den långdkeppsstyrka som det långfibriga barrträvirket ger och som är viktigt för skrovets styvhet. Att ersätta den förlorade styrkan med syntetiska armeringsmaterial (glas-, kol-, aramidfiber i epoxy, vinyl- eller polyester) med tre-fyra gånger högre densitet och samtidigt tjäna vikt är inte en helt lätt ekvation. Dessutom är de flesta syntetmaterial isotropiska jämfört med trä – det vill säga lika starka i alla riktningar, vilket ger overkill (och därmed onödig vikt) i två dimensioner innan tillräcklig styrka är uppnådd i den viktiga tredje dimensionen: långdskepps.

  Balsa har andra svagheter i det här sammanhanget – med längsgående fiberriktning är hållfastheten för låg, med delaminering som följd vid belastning. Traditionellt används balsa med stående fiberriktning för att undvika delaminering – men då försvinner också långskeppsstyrkan, precis som för skummaterialen.

 11. Ulf

  Haha.. du lyckas pricka en kille som faktiskt har ägt en 924! En rätt ok bil (i a f en av de snyggaste..) fast det egentligen bara var en ombyggd Audi Sport med lastbilsmotor. Inte mycket till Porsche således..

  Har snackat en hel del med Siven om olika vävar och distansmaterial.. Tydligen har deras tävlingsbåtar samma vävtjocklek (dock inte samma sort..), 160/80 g, fast med skumkärna i stället för trä – grymt lätta men något ömtåligare som sagt. Även lite sugen på att prova vacum för att minska epoxin.

  Men det får i så fall bli nästa gång.. Är fortfarande inte helt 100 på hur den här båten funkar i vattnet – vill nog utvärdera den lite först. Och en förhållandevis större fartvinst skulle antagligen göras om jag bara hade bättre paddlingsteknik/styrka..
  / Ulf

 12. Erik Frantzen

  Hej Ulf

  Jeg beundrer dig for den omhu og elegance, du har udført dit design og din opbygning på.
  Det er et utroligt spændende byggeri, som jeg fortsat vil følge med i.

  Venlig hilsen
  Erik

 13. Ulf

  Tack Erik! Tycker själv det är kul att följa andras kanot & byggsidor på nätet och då får man väl bjuda igen när tillfälle ges.. Dessutom är det bra att ha hela processen dokumenterad till nästa gång man ska bygga – man glömmer (förtränger..) ju fort hur det var man gjorde. Och hur lång tid det tog..
  / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.