Norra Väderöarna

Hamburgsund Bohuslän 190825-27 Precis som i stora delar av skärgården brukar det vara lite glesare här ute före och efter säsong. Värdshuset har i o f s öppet nästan året runt, men de har ju också egna båtar ut från Hamburgsund & Fjällbacka. Däremot oftast betydligt färre fritidsbåtar. Och en ganska öppen överfart hit kräver ju relativt hyggligt väder. Men nu var det nästan fullt i hamnen, innanför Hejan och flera på väg både söderut och från fastlandet. Fler än jag som passade på att njuta av det fina vädret, på en av de vackraste platserna längs kusten..
Men rakt västerut, bland de yttersta småöarna, där brukar man få vara rätt ensam. Man ser ibland fiskebåtar passerande förbi utanför, men innanför är det glesare. Grunt o ganska svårnavigerat, och typ noll ställen att lägga till på.


Västerut igen
stor bild


Stilla vatten
stor bild

Så ut mot horisonten igen. Nu hade diset kommit tillbaks igen. Inte lika mycket och dålig sikt som under gårdagen, allt bara insvept i ett varmt milt höstljus. Förbi Tobaksskären, hälsa på sälarna och in mot Stora Fjädern. Vattnet hade sjunkit, så det som var något som liknade en stenstrand under eftermiddagen, var nu mest bara sten. Halt men långgrunt, så inga större problem.


Gul tältplats Stora Fjädern..
stor bild


..inte helt plant o kräver en del sten..
stor bild

Kollade runt lite om jag kunde hitta någon bättre tältplats. Men om jag inte ville bära grejerna över halva ön så var nog den precis ovanför kajaken bästa alternativet. Bra utsikt, väldigt många tältstenar, hyggligt plant, normalmycket fågelbajs (det fanns betydligt värre ställen kan jag säga..) och med rekorderlig fågel & sälskyddsskylt, att hålla sig om det skulle börja storma på under natten.
Så upp med tältet, snabbt dopp, varmt o manetfritt, och sen på med torra kläder. Klockan var bara strax efter sju, så gott om tid för mat innan kvällspromenaden. Skönt med spritkök. Helt tyst och håller samma tempo som jag själv – paddlar gärna fort på vattnet men har ingen brådska på land.


Stilla skärgård
stor bild


Kvällspromenad
stor bild

Den svaga vinden som dök upp till o från under dagen var åter borta, och öarna låg som på en spegel runtomkring. Ön är rätt lätt att promenera runt på, flacka smårunda kullar, med bara en skarp brant längst i väster ut mot havet. Inte som Hamnerö och Väderöbod längre söderut, där det är lika mycket upp o ner som fram o tillbaka. Så länge man håller sig en bit från vattnet där de mörka partierna kan vara väldigt hala och ge en snabb sjösättning.
Helt stilla och tyst när solen gick ner. Bara den blinkande masten på Storön bakom ryggen. Tillbaks till tältet o rulla ut sovsäcken. En varma koppen i sista ljuset. Ljummet även nu så jag kunde sova med öppen sovsäck o tältdörr. Här kommer verkligen Unna till sin rätt, enkelt, tar nästan ingen plats och hög mysfaktor.


Sista utposten västerut
stor bild


Måndag kväll..
stor bild

Vaknade till under natten av att vinden ökat upp. Säkert bara 4-5 sekundmeter och ingen större fara men man reagerar på ändrat ljud av vågor in från ett annat håll. Gick ner o kollade till kajaken för säkerhets skull. Vattnet hade stigit en del så jag drog upp den en meter till. Och band fast den. Lite jobbigt om jag skulle behöva simma hem.


..tisdag morgon
stor bild


Sol över Storön
stor bild

Med öppet tält behöver man ingen väckarklocka, så fort det börjar ljusna vaknar man av sig själv. Upp o på med kaffevattnet. Några få trutar, annars hörde man mest sälarna på öarna bredvid. De gruffar som nån blandning av hund o gris ungefär. Såg en som simmade förbi o kollade läget också.
Mer moln än under gårdagen, men det var inget regn utlovat och gav mest en mer dramatisk soluppgång. Nattens vind hade också mojnat helt. En lång vandring runt hela ön innan frukostmeck. Ingen direkt fukt under natten så jag slapp släpa ut alla grejerna på klipporna. Även om jag skulle hem till kvällen är det ju skönt att slippa packa fuktiga prylar.


Sol över Stora Fjädern
stor bild


Tydligt skyltad tältplats
stor bild


Skylt, tält, kajak o tillstymmelse till stenstrand..
stor bild


Sista promenaden, mer moln över Väderöbod..
stor bild

En kort sväng till runt ön innan det ar dags att paddla vidare, inte så ofta man är här och gäller att passa på. Ännu mer moln nu och solen hade försvunnit. Inget regn i luften dock utan bara en lätt tryckande fuktig värme. Dramatiskt ljus ner över Väderöbod.


..och ut över horisonten..
stor bild


Dags att paddla igen..
stor bild

I kajaken och ut runt de yttersta skären av Fjäderfluna. Förbi Lilla Holmen grå och upp innanför Stora Holmen grå. Passande namn och rikt dekorerade av de lokala graffitikonstnärerna. Passerade några fiskebåtar, och en hel del sälar. Nu började solen skina igenom också. Fortfarande lite grått men sen skulle det nog bli en fin dag igen.
Eftersom jag rundat både södra (nja, nästan..) och västra delen, tänkte jag det var bäst att ta nordspetsen också. Så det ser snyggt ut i bokföringen sen. Och både Bot och Torsö är rätt roliga på nordsidorna.


Fågelgraffiti Stora Holmen Grå
stor bild


Runt Lilla Knappen
stor bild

Så upp runt Lilla Knappen. Först en del trut, sen sedvanliga sälar en bit bredvid. Här finns flera små smala flikar in, och i den södra kan man, med lite pyssel, hoppa iland. Jag kände mig dock fortfarande fullfikad så fortsatte ner mot Bot.


En del fågel..
stor bild


..och en del säl..
stor bild


Mot Bot
stor bild


Bot
stor bild

Ner innanför Boteskäret, där det ligger en väldigt skyddad vik. Branta klippor dock, så även om man kommer iland kan det vara knepigt att få upp prylarna. Nästa lite öppnare vik är betydligt lättare, flera grunda ställen där man lätt kan hoppa iland. Även om det inte direkt kryllar av släta gräsmattor finns det gott om flacka hällar med hygglig vinkel. Och tältstenar nästan överallt. Det ända negativa är egentligen om det skulle vrida upp till nordlig vind och öka på lite. Då är man ganska utsatt här.


Leta landningsplatser..
stor bild


..lättare här..
stor bild

Fortsatt längs norrsidan Torsö, flera grunda vikar även här. Känns dock inte lika mysig som ö och ibland ligger det en del dagbåtar fina dagar. I den djupa viken på sydsidan är det gott skydd men med tråkig bad o tältplats.


Storön
stor bild

Ner till Storön och värdshuset, inre hamnen den här gången. Brukar gå att lägga till inne vid den lilla fiskebåten längst in. Ser bra ut och så kan man hoppa iland torrskodd.
Hoppade över ölen nu, ville inte får det att framstå som man hade alkoholproblem typ. Men kaffe o glass gick att prega ner. Alla molnen hade försvunnit nu och det var skönt att sitta i solen och höra lunchpysslet i bakgrunden. Funderade på om jag skulle hoppa över fjorden nu direkt eller ta omvägen via Hamnerö. Eller kanske Väderöbod igen. Kom fram till att jag kunde vänta en stund med beslut, men eftersom det inte är så ofta man kan snurra runt fritt här vore det väl dumt att inte ta chansen fullt ut.


In i hamnen
stor bild


Bryggparkering


Lämna Storön
stor bild


Fiskebåt Plogjärnet
stor bild

Klämde en äggmacka på bryggan innan jag hoppade ner i kajaken och paddlade söderut. Efter plogjärnet låg hela havet blankt framför mig. En ensam turistfiskebåt, annars helt tomt. Ett kort ögonblick övervägde jag Hamnerö men sen vek jag av västerut igen. Sånt här fint väder måste ju bara utnyttjas.
Förbi Bojenskär, Mittskär och Stora Spruttan. Jepp, säl på ungefär alla ställena. Runt norrsidan av Väderöbod, genom det smala sundet på framsidan och sen in i hamnen.


Fortsatt söderut
stor bild


Runt Väderöbod
stor bild


En bit kvar in till fastlandet
stor bild

Den här gången var det något helt annat.. Det låg en stor dykbåt vid klippan och flera mindre båtar hade tryckt in sig in i kanalen till hamnen. Det gick precis att klämma sig in vid sidan om.
Jaja, lika bra att hoppa iland när man ändå är på plats. Lyckades undvika de större folksamlingarna och tog bara en kortare bensträckare förbi fyr & stugby. Och kaffe o kex förstås, det lär vara obligatoriskt här ute.


Skitrarna igen
stor bild


Lämna Väderöbod
stor bild

Efter att ha tråcklat sig ut ur hamnen blev det kurs österut. Efter en kort sväng ner runt Skitrarna först, för att säga hej då för den här gången. Sälarna var som vanligt på plats, och även en dagbåt längst ner på sydspetsen. Båda av oss blev nog lika förvånade när jag dök upp runt hörnet.
Vidare direkt mot Stora Klåvskär, Lyngö, sista sälarna och Skålholmen. Sikte på Stora Håskär. Riktigt varmt nu så det var bara skönt när det började fläkta ute på fjorden. från norr nu.


Skålholmen Fl WRG 6s 8M
stor bild


Lämna den grå gnejsen
stor bild


Inomskärs igen
stor bild

Fin paddling över. Dock inte lika roligt som på vägen ut, när man har allt framför sig. Runt sydspetsen på Håskär, hittade inga bra landningsplatser och det började kurra rejält i magen. Stora Klåveskär funkade inte riktigt heller eftersom det var nordlig vind och skulle bli lite skuttigt i vikarna. Så fortsatt in mot Måkholmen, där på baksidan borde gå bättre.


Rosa granit
stor bild


Sista fikan Måkholmen
stor bild

Det var lite kantigt på insidan fast tillslut dök det ändå upp en lämplig låg klippa, helt i lä. Klockan var redan efter fyra och bara ett kort skutt kvar till Hamburgsund. Men det här var så fin plats och jag var lite sliten i kroppen, en del paddling och mycket sol. Både överarmarna och nacken skulle nog svida bra i kväll. Hade med solskydd fast inte ska väl solen ta så mycket så här i slutet av sommaren..
Halv fem tog jag mig i kragen för att paddla hem den sista biten. Åter nästan helt stilla och fullt med badare på klipporna utefter Hamburgö. Ner i sundet och upp med alla grejerna. Snabb dusch (kallvatten..) i småbåtshamnen och sen vidare söderut. Massor med blixtar från Hallandsåsen och ner. Regn i Malmö.


Sista horisonten
stor bild


Dags att sakta ner igen
stor bild


Åter Hamburgsund

Tyvärr har det blivit alltför lite tältat i år. Men när det nu då äntligen blev dags lyckades jag tajma det bästa väder jag någonsin varit med om här ute. Helt fantastiska dagar! Mer folk än jag trodde det skulle vara, ungefär lagom trut o skarv, och nästan en miljard sälar. Roligt att kunna tälta längst ute på norra Väderöarna också, det var helt nytt för mig.
Hursom, fin början o avslutning på tältsäsongen. Och får föröka skärpa mig till nästa år..

Paddlat 13+22+31 km.

Karta över hela turen.

/ Ulf

2 kommentarer till “Norra Väderöarna

  1. Ingela Stinasdotter

    Trevligt att få delta på denna fina resa. Var själv ute dessa dagar och även åsknatten nära Gullholmen. Ljust och bullrigt under natten men vad kan jag göra just då. Vänta in morgonen och njuta av tystnaden efteråt. En vacker dag är jag på väg ut till Väderöarna………hälsar Ingela/Tjörn

  2. Ulf Post author

    Det hade varit fräckt om man hade kunnat vara här ute under ett åskväder men vet inte om jag vågat, oftast är man ju högsta punkten vare sig man är på land eller vatten.. 🙂
    Men jag kan verkligen rekommendera Väderöarna, det är värt resan.. / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *